Als moeders werken we ons een slag in de rondte om er voor te zorgen dat het leven van onze kinderen leuk is. Zo offeren we onze tijd, geld en mentale gezondheid op om te zorgen dat het onze kinderen aan niks ontbreekt. Toch is er geen generatie kinderen die al op zo’n jonge leeftijd gestresst en geburn-out is als de jeugd van tegenwoordig. Ik doe er niet aan mee. Ik leer mijn dochters dat het leven niet altijd leuk is. Helaas pindakaas. Maar dat is wel zo eerlijk…
Nog voor ik kinderen had, hoorde ik een psycholoog zeggen dat je kind leren omgaan met tegenslagen en teleurstellingen een van de grootste uitdagingen van ouders is. Ruim 12 jaar geleden voorzag men dat al. En ik durf haast wel te zeggen dat dit 12 jaar later nog wel meer geldt dan toen.
Inhoud van dit blog
Het leven moet leuk zijn
Het leven in een land zoals Nederland gaat niet over rozen. We hebben genoeg te eten. Gaan niet dood van de honger. Maar wij hebben weer andere dingen. Dankzij social media krijgen we dagelijks een kijkje in de picture perfecte levens van anderen. De een nog leuker dan de ander. #blessed. We kijken en vergelijken. Gewoon is niet meer goed genoeg. En tevredenheid volstaat ook niet. De lat moet hoger, het moet beter, mooier en de sky is the limit.
Ook onze kinderen leren al jong dat het leven leuk moet zijn. Ook zij hebben die leuke wereld in hun broekzak zitten. Het begint met een telefoontje zodat ze makkelijk contact kunnen leggen met klasgenootjes en vrienden. Maar naast contact, wordt er online ook heel wat gekeken en vergeleken. Misschien eerst met klasgenootjes. Maar zodra ze wat social mediaprofielen aanmaken, ligt de wereld letterlijk binnen handbereik. Bij veel kinderen ontbreekt het logischerwijs nog aan een kritische houding bij dat wat ze zien.
Dit streven naar een onmogelijke regen van geluk zorgt voor veel miserie, depressie en vermoeidheid.
Doe eens even een beetje normaal!
Psychiater Dirk Wachter ziet het ook met lede ogen aan. We hebben alles maar er is geen generatie zo vermoeid, depressief en al zo jong uitgeblust. Volgens hem zijn we zo ongelukkig omdat we een ongezonde obsessie met geluk hebben. Alles moet maar leuk zijn.
Dat begint al voordat een baby geboren is. Gewoon blij zijn met je zwangerschap is niet meer voldoende. Er moet een geweldige zwangerschapsaankondiging komen, gender reveal en babyshower. En zo heb je kinderen die voordat ze 5 zijn al alle continenten gezien hebben of een wereldreis maakten. Zogenaamd omdat het heel leerzaam is. Maar ook kinderen voor wie elk weekend zo’n feest is dat je met hun verjaardag haast wel over de top moet uitpakken om in de buurt te komen van een normale zaterdag. Kinderen leren van hun ouders wat normaal is. Maar laat de toename van welvaart nu een nadelige gevolg hebben: normaal is niet meer goed genoeg.
Doe eens even een beetje normaal!
Onze obsessie met dat alles leuk moet zijn is natuurlijk niet vol te houden. Bovendien is het ook nog eens heel vermoeiend. Niet voor niets noemt hij het idee dat het leven leuk moet zijn, de ziekte van onze generatie. Lees daar hier meer over.
Geluk zit hem in de kleine dingen. Het alledaagse dat we vaak zo voor vanzelfsprekend beschouwen. In ons achterhoofd weten we allemaal wel dat we op ons sterfbed niet terug zullen blikken op de likes die we kregen op onze Instagram foto. Maar we gaan weer terug naar wat er echt toe doet.
Het leven is niet leuk. Maar zelfs als het dat niet is, is het nog zeer de moeite waard.
Ook leuk om te lezen:
- Zo voed je een mentaal sterk kind op
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?
1 Comment
J.Q. Isidore
20 september 2018 at 18:44Sterk geschreven en je hebt gelijk! Ik probeer mijn dochter ook te leren dat het leven geen constante rozengeur en maneschijn is.