Mama Opvoeding Scheiden

Het is fijn een alleenstaande moeder te zijn

14 oktober 2015
het is fijn een alleenstaande moeder te zijn-voordelen van single moeder

Gisteren was ik 1 jaar getrouwd. Door bloggers wordt zo’n gelegenheid meestal aangegrepen om eens uitgebreid terug te blikken op alles voorafgaand aan dit jubileum. Van de eerste ontmoeting, zoen, het moment waarop een voor het eerst uitsprak van de ander te houden etc. Je weet wel, de beruchte relatiehoogtepuntjes die je meestal niet op Facebook leest.

Recalcitrant als ik ben (ja ook op een recalcitrant potje past een deksel) besloot ik dat het tijd is om het alleenstaande moederschap uit het verdomhoekje te halen. Helaas was Claudia van Ohyeahbaby mij voor. Of misschien maar goed ook. Ook zij toont dat een alleenstaande moeder niet zielig is. Ter ere van mijn huwelijk zal ik nu 10 momentjes opnoemen waarop ik dacht: het is fijn een alleenstaande moeder te zijn.

Voordelen alleenstaande moeder-GoodGirlsCompany-fijn alleenstaande moeder te zijn

 

 1. Geen sportprogramma’s. Het is maar goed dat Nederland gisteravond verloor want dan zijn we er volgend jaar niet bij. En dat is prima. Wat mij betreft dan. Ik zag het namelijk allang aankomen. Zodra we de eerste wedstrijd verloren. Manlief daarentegen niet en moest en zou elke wedstrijd kijken. Prima, maar na een jaar huwelijk ben ik nog steeds niet van de sportprogramma’s. Gelukkig heb ik een blog zodat ik niet pontificaal al zuchtend op de bank naast hem hoef te zitten.
 2. Doen wat jij wilt.  Een relatie is geven en nemen. Jij je vriendinnenavonden hij zijn vriendenavonden. Als je alleen bent, hoef je daar geen rekening mee te houden. Jouw huis jouw regels. Jouw wil is wet. Ja, zo ben je nu getrouwd. Als jij de hele dag in je blootje muntthee wilt drinken, doe je dat. Niemand houd je tegen.
 3. Kerst is van jou. Vervelende (schoon)familie komt in de beste kringen voor. Maar als je alleen bent, hoef je alleen maar met jouw familie en vrienden te dealen. Niet met een schoonmoeder die probeert Kerst van vervlogen tijden op te rakelen. Of eindeloze gourmet diners met net iets te veel eten. Tijdens mijn alleenstaande feestdagen bedacht ik dat we prima naar de bioscoop konden. Lekker hoor zo’n zaal voor je alleen. En te weten dat een groot deel met lange tanden aan het kerstdiner zat, maakte het altijd nog beter.
 4. Geen Manflu. Tuurlijk mannen zijn leuk, knuffelbaar, sterk en al het andere wat mannen leuk maakt. Totdat ze manflu hebben. Zodra mannen ziek zijn, veranderen ze in een hoopje ellende. En kijk, daar word ik niet happy van. Van mijn kinderen trek ik het nog wel om ze te verzorgen en allerlei viezigheid op te ruimen. Maar mannen…die zijn ehm…aanstellers? Ja echt, waar moeders gewoon doorgaan kunnen mannen niks meer. Moeten ze je met je neus op de thermometer drukken en wordt hun gezondheidstatus vaker geüpdatet en met je gedeeld dan Kim Kardashian een selfie naar Instagram kan uploaden. Alsof je in in een real life soap terecht bent gekomen. Maar dan eentje waar je op bent blijven hangen omdat je de afstandsbediening niet kan vinden.
 5. Je wordt handig. Ja, echt! Meterstanden opnemen? De cv installatie luchtten? Een stop in de meterkast vervangen? Of de inkomenstentaangifte doen voor de Belastingdienst? Het zijn zaken die veel vrouwen door mannen laten doen. Handig natuurlijk maar als hij even weg is, heb je een probleem.
 6. Je kind leert skills die van levensbelang zijn. Zo nu en dan lees je wel eens dat een 3 jarige de hulpdiensten had gebeld omdat moeder ziek was of ander ernstig letsel. Meestal zijn het mooie verhalen waarbij het slachtoffer in kwestie het overleefde. Andersom is ook waar. Mensen die dagenlang dood in huis liggen omdat niemand het doorhad. Zolang je kinderen in je huis hebt, ben je dus ik goede handen. Vandaar dat het handig is ze te leren hoe ze je mobiel moeten ontgrendelen zodat ze de nooddiensten kunnen bellen, mocht het nodig zijn. Toen ik alleenstaand was, oefenden we dit tweewekelijks. Mijn destijds 3 en 5 jarige dochters waren er op den duur sterren in mijn telefoon te ontgrendelen. Iets minder fijn dat ze daardoor ook mijn menstruatie app ontgrendelden en natuurlijk waar anderen bij waren niet al te discreet moesten gillen wanneer mijn ‘buikje weer ging bloeden’. Maar toch, ze konden het, mocht het ooit nodig zijn.
 7. Alles is van jou. Ja nadat je in je relatie de inboedel hebt verdeeld kun je er zeker van zijn dat alles van jou is. Niet ruilen want daarvan ga je huilen. Die vaas die hij spuuglelijk vond? Geef het een ereplaatsje. Het BLOND servies wat hij kinderachtig vond? Vanaf nu eet je er je ontbijt, lunch en avondmaaltijd van. Gewoon omdat het kan en het van jou is.
 8. MIJN bed is niet jouw bed. Geen gesnurk in de slaapkamer, geen getrek aan het dekbed. Je bed is van jou en jij bepaalt wie er in mag. Vandaar dat mijn dochters en ik al snel de traditie ontwikkelden dat ze elke vakantie 1 nachtje bij mij in bed slapen. Dan zijn ze tenminste niet om 6 uur wakker.
 9. ME-time is geen we-time. Ligt je kind op bed? Dan is de avond ook echt van jou. Geen schuldgevoel omdat je misschien de hele avond in bad wilt zitten. Of liever alle afleveringen van New Girl op Netflix kijkt.
 10. Het verschil tussen single zijn zonder kind(eren) of met is dat single mannen je anders benaderen. Het opdringerige is er wel vanaf want hey, je hebt een kind. Dat geeft jou alle tijd om je energie te steken in de mannen die er echt toe doen, mocht je willen daten.

Morgen deel ik een aantal tips voor samengestelde gezinnen. en vertel ik je over hoe wij dat doen. Wie er verantwoordelijk is voor de opvoeding en hoe dat nu is zo’n eerste jaar als patchwork family.

 • Reply
  saskia
  15 oktober 2015 at 13:34

  Haha leuk Josan. En die manflu, ik heb er hier een op de bank liggen, niks aan.

 • Reply
  Eva - Mrs. Anchelon
  15 oktober 2015 at 11:22

  Ik ben het niet helemaal met je eens. De vader van mijn dochter en ik zijn in de beginfase uit elkaar gegaan en daardoor heb ik er een hele tijd vrijwel alleen voor gestaan. Verdomde zwaar kan ik je vertellen. Emotioneel en fysiek. En ja, de manflu is irritant, maar oooooo wat ben ik blij dat ik m in huis heb! Xxx

 • Reply
  Nicole
  14 oktober 2015 at 23:28

  The manflu!!! Dat is toch wel één van de meest irritante dingen op deze planeet.

 • Reply
  Judith
  14 oktober 2015 at 21:05

  Geweldig!!! Ik ben het zo met je eens!! Echt waar, alle punten!!

  • Reply
   Josan
   14 oktober 2015 at 21:50

   Hahaha erg herkenbaar he 🙂

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]