Opvoeding

9 herkenbare situaties tijdens het zindelijk maken van je kind

31 oktober 2017
9 herkenbare situaties tijdens het zindelijk maken van je kind-GoodGirlsCompany

Als je bezig bent met het zindelijk maken van je kind, gaat er een wereld voor je open. Ik deel een aantal situaties die ik in de afgelopen weken heb meegemaakt. Is dit herkenbaar?

Nu de zomer voorbij is ben ik serieus aan de slag met die zindelijkheidstraining. Als het aan mij ligt is dreumes tegen december uit de luiers. Bij haar zussen heb ik ook al met dit bijltje gehakt en dreumes doet het niet onverdienstelijk. Er zijn dagen tussen dat ze nagenoeg droog blijft.

9x herkenbare situatie tijdens het zindelijk maken van je kind

 • Ik kan hier uuuuuuuuren zitten

Eigenlijk heeft Miss C nooit een hekel aan het potje gehad. Vanaf het begin ging ze zonder gedoe zitten. Inmiddels is het enthousiasme een beetje minder maar toch, als ze eenmaal zit, zit ze. En dan zit ze lang en goed. Boekjes worden er gelezen. Speelgoed dat binnen armwijdte is, wordt mee gepeeld. Omdat hij bij ons voor de buitendeur staat, heeft ze lekker veel zicht op de tuin. TV is totaal overschat, de wereld is je flatscreen.

 • Luier af

Kinderen zie zelf besluiten hun luier af te doen. Dat is nooit een fijne combinatie. Op de een of andere manier, maakt het ze namelijk niet uit of er iets in zit. En mij dus wel. Nee, ik heb nog geen situaties mee gemaakt die Facebook viral waardig zijn. Bovendien beperkt het afdoen van de luier zich vooral tot het kinderdagverblijf. Sneakt ze mee naar de toiletruimte, gaat zitten doet haar luier af en doet hem niet weer om. Surprise!!! Hahaha yep ik heb al een aantal natte broeken terug gekregen.

 • Zelluf doen

Ik ben zo’n moeder die de zelfredzaamheid van haar kinderen een warm hart toedraagt. Eerst zelf doen voordat je meteen om mam gilt. Dat wil zeggen, mits je geen potje dat gevuld is met poep en plas zelf in de wc wilt omkieperen. Serieus ik sta doodangsten uit. Zie de hele inhoud al over mijn schone vloer gaan. Weken in de stanklucht. Drama! Maar er is geen grotere drama dan dat ik mijn peuterdochter verbied om het ding op te pakken. Serieus ze gooit dramatisch haar kont tegen de krib en is in staat om dat ding van zich af te gooien puur uit protest. Dus wat doe ik? Ik zet mijn verstand op nul, terwijl ik haar met een overdreven enthousiast toontje van de achterdeur door de hele woonkamer naar de wc in de hal loods. Oh en ook niet vanuit gewoonte zelf de knop indruk want dan is het nog steeds drama.

 • Dat ziet er grappig uit

We gaan allemaal door de fase waarin ons kind in geuren en kleuren gaat uitleggen wat het zojuist op het potje bij elkaar gefabriceerd heeft. Ja, jij ook. Go with the flow. Als het op een F lijkt, is het een F. En als je na het ding moet zwaaien terwijl het op weg door het grote riool gaat, zet je je verstand op nul en zwaai je alsof je leven er vanaf hangt. Ja jij ook. Des te sneller het ding weg is en de geur ook.

 • Literaire uitdaging

Vroeger las ik dikke boeken met inhoud. Ik kon diep geroerd raken door alliteraties en prachtige zinnen zoals het briesende Przewalskipaard. Tegenwoordig lees ik boeken over potjes, poep en luiers. En als ik een beetje geluk heb, is het ook nog op rijm.

 • Poep!

Ja, mijn jongste dochter begint dat woord nu ook te gebruiken buiten onze training om. Zo grappig! Vind zij. Voor verschillende zelfstandig naamwoorden wordt tegenwoordig het woord poep geplakt. Poepkrant, poephoofd, poepmaan, poeppapa. Natuurlijk voelt ze haarfijn aan dat ik niet wil lachen, maar toch….ze kijkt zo lief en ondeugend.

 • Nee = ja

Ik ben een groot voorstander van nee= nee. Maar als het om de zindelijkheidtraining van mijn jongste dochter gaat, kom ik er toch even van op terug. Ik heb nu al een aantal keer meegemaakt dat ze eigenlijk ja bedoelde terwijl ze nee zei. Daar kom je dan achter als de pies in straaltje langs je Stokke Tripp Trapp op de grond sijpelt… . zo jammer.

 • Haat aan luierbroekjes

Sinds ze geboren is ben ik een Pampers fan. Maar ik vind hun luierbroekjes niet te doen. Vooral niet als er een grote boodschap in zit. Zal je zien dat ze het ding eigenhandig laat zakken. Brrrrr. Moet. Niet. Kunnen. En telkens als ik met veel geduld dat ding verwijderd heb en ze nog een onderbroek en broek op haar enkels heeft hangen, krijg ik dus niet zonder slag of stoot dat ding aan zonder haar weer helemaal van onderkleding te ontdoen. Doe mij maar gewoon de normale luier.

Consequent zijn

Als het op het zindelijk maken van mijn kind aankomt, ben ik waarschijnlijk net zo consequent als Trump. Die zich zelf elke ochtend in de spiegel aankijkt en belooft er het beste van te maken zonder stomme fouten. Ain’t gonna happen. Nou dat is dus ook met mijn consequent zijn. Onderweg in de auto? Luier aan, want ik wil niet mee maken dat ik in de file sta en ze heeft geen luier om. Naar de winkel? Idemditto. Yep ik heb mijn smoesjes en excuses klaar. Gevolg dat ze het dus mooi laat lopen. Wil ik mijn doel ‘eind december zindelijk’ halen, dan moet ik echt drastisch dingen gaan veranderen.

Heb jij soortgelijke situaties mee gemaakt?

Ook leuk om te lezen:

 

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook

Foto Shutterstock

 • Reply
  Babyzindelijkheidscommunicatie, hoe werkt het? | GoodGirlsCompany
  14 april 2018 at 23:30

  […] herkenbare situaties tijdens zindelijkheidstraining […]

 • Reply
  Zindelijkheidstraining: hoe ik 3 dochters met 2 jaar zindelijk kreeg
  30 december 2017 at 21:30

  […] herkenbare situaties tijdens zindelijk maken […]

 • Reply
  Terrigal Restaurants
  24 november 2017 at 01:44

  What an awesome post! that related post is informative!

 • Reply
  Annemiek Visser
  31 oktober 2017 at 11:04

  Of wij zulke situaties meegemaakt hebben? Nee niet echt. Hier ging het anders en zoonlief was ietsjes later maar dat is niet erg. Hij zwaait de poep of plas echt niet uit. Zoonlief is nu 4 jaar en is sinds ik denk 3/4 jaar “helemaal” zindelijk. Dag en nacht. Overdag heeft hij nog wel ongelukjes maar dat niet vreemd voor een kind met autisme. Hij kan zo in zijn spel op gaan dat hij gewoon niet voelt dat hij moet poepen of plassen en dan is het te laat. Het is geloof ik elke week wel een keertje raak. Soms vaker in de week en heel soms een paar keer op 1 dag. Maar hij is eigenlijk meestal op tijd op de wc. Vaak nog met hulp of naar de wc sturen. We moeten goed op zijn gedrag letten en zo voorkomen we de meeste ongelukjes. Maar ik ben wel enorm trots op hem dat hij geen luier meer hoeft te dragen! Het heeft heel veel geduld gekost en woorden binnen houden dat wel 😉

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!