Opvoeding

9 herkenbare situaties tijdens het zindelijk maken van je kind

31 oktober 2017
9 herkenbare situaties tijdens het zindelijk maken van je kind-GoodGirlsCompany

Als je bezig bent met het zindelijk maken van je kind, gaat er een wereld voor je open. Ik deel een aantal situaties die ik in de afgelopen weken heb meegemaakt. Is dit herkenbaar?

Nu de zomer voorbij is ben ik serieus aan de slag met die zindelijkheidstraining. Als het aan mij ligt is dreumes tegen december uit de luiers. Bij haar zussen heb ik ook al met dit bijltje gehakt en dreumes doet het niet onverdienstelijk. Er zijn dagen tussen dat ze nagenoeg droog blijft.

9x herkenbare situatie tijdens het zindelijk maken van je kind

 • Ik kan hier uuuuuuuuren zitten

Eigenlijk heeft Miss C nooit een hekel aan het potje gehad. Vanaf het begin ging ze zonder gedoe zitten. Inmiddels is het enthousiasme een beetje minder maar toch, als ze eenmaal zit, zit ze. En dan zit ze lang en goed. Boekjes worden er gelezen. Speelgoed dat binnen armwijdte is, wordt mee gepeeld. Omdat hij bij ons voor de buitendeur staat, heeft ze lekker veel zicht op de tuin. TV is totaal overschat, de wereld is je flatscreen.

 • Luier af

Kinderen zie zelf besluiten hun luier af te doen. Dat is nooit een fijne combinatie. Op de een of andere manier, maakt het ze namelijk niet uit of er iets in zit. En mij dus wel. Nee, ik heb nog geen situaties mee gemaakt die Facebook viral waardig zijn. Bovendien beperkt het afdoen van de luier zich vooral tot het kinderdagverblijf. Sneakt ze mee naar de toiletruimte, gaat zitten doet haar luier af en doet hem niet weer om. Surprise!!! Hahaha yep ik heb al een aantal natte broeken terug gekregen.

 • Zelluf doen

Ik ben zo’n moeder die de zelfredzaamheid van haar kinderen een warm hart toedraagt. Eerst zelf doen voordat je meteen om mam gilt. Dat wil zeggen, mits je geen potje dat gevuld is met poep en plas zelf in de wc wilt omkieperen. Serieus ik sta doodangsten uit. Zie de hele inhoud al over mijn schone vloer gaan. Weken in de stanklucht. Drama! Maar er is geen grotere drama dan dat ik mijn peuterdochter verbied om het ding op te pakken. Serieus ze gooit dramatisch haar kont tegen de krib en is in staat om dat ding van zich af te gooien puur uit protest. Dus wat doe ik? Ik zet mijn verstand op nul, terwijl ik haar met een overdreven enthousiast toontje van de achterdeur door de hele woonkamer naar de wc in de hal loods. Oh en ook niet vanuit gewoonte zelf de knop indruk want dan is het nog steeds drama.

 • Dat ziet er grappig uit

We gaan allemaal door de fase waarin ons kind in geuren en kleuren gaat uitleggen wat het zojuist op het potje bij elkaar gefabriceerd heeft. Ja, jij ook. Go with the flow. Als het op een F lijkt, is het een F. En als je na het ding moet zwaaien terwijl het op weg door het grote riool gaat, zet je je verstand op nul en zwaai je alsof je leven er vanaf hangt. Ja jij ook. Des te sneller het ding weg is en de geur ook.

 • Literaire uitdaging

Vroeger las ik dikke boeken met inhoud. Ik kon diep geroerd raken door alliteraties en prachtige zinnen zoals het briesende Przewalskipaard. Tegenwoordig lees ik boeken over potjes, poep en luiers. En als ik een beetje geluk heb, is het ook nog op rijm.

 • Poep!

Ja, mijn jongste dochter begint dat woord nu ook te gebruiken buiten onze training om. Zo grappig! Vind zij. Voor verschillende zelfstandig naamwoorden wordt tegenwoordig het woord poep geplakt. Poepkrant, poephoofd, poepmaan, poeppapa. Natuurlijk voelt ze haarfijn aan dat ik niet wil lachen, maar toch….ze kijkt zo lief en ondeugend.

 • Nee = ja

Ik ben een groot voorstander van nee= nee. Maar als het om de zindelijkheidtraining van mijn jongste dochter gaat, kom ik er toch even van op terug. Ik heb nu al een aantal keer meegemaakt dat ze eigenlijk ja bedoelde terwijl ze nee zei. Daar kom je dan achter als de pies in straaltje langs je Stokke Tripp Trapp op de grond sijpelt… . zo jammer.

 • Haat aan luierbroekjes

Sinds ze geboren is ben ik een Pampers fan. Maar ik vind hun luierbroekjes niet te doen. Vooral niet als er een grote boodschap in zit. Zal je zien dat ze het ding eigenhandig laat zakken. Brrrrr. Moet. Niet. Kunnen. En telkens als ik met veel geduld dat ding verwijderd heb en ze nog een onderbroek en broek op haar enkels heeft hangen, krijg ik dus niet zonder slag of stoot dat ding aan zonder haar weer helemaal van onderkleding te ontdoen. Doe mij maar gewoon de normale luier.

Consequent zijn

Als het op het zindelijk maken van mijn kind aankomt, ben ik waarschijnlijk net zo consequent als Trump. Die zich zelf elke ochtend in de spiegel aankijkt en belooft er het beste van te maken zonder stomme fouten. Ain’t gonna happen. Nou dat is dus ook met mijn consequent zijn. Onderweg in de auto? Luier aan, want ik wil niet mee maken dat ik in de file sta en ze heeft geen luier om. Naar de winkel? Idemditto. Yep ik heb mijn smoesjes en excuses klaar. Gevolg dat ze het dus mooi laat lopen. Wil ik mijn doel ‘eind december zindelijk’ halen, dan moet ik echt drastisch dingen gaan veranderen.

Heb jij soortgelijke situaties mee gemaakt?

Ook leuk om te lezen:

 

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook

Foto Shutterstock

 • Reply
  Terrigal Restaurants
  24 november 2017 at 01:44

  What an awesome post! that related post is informative!

 • Reply
  Annemiek Visser
  31 oktober 2017 at 11:04

  Of wij zulke situaties meegemaakt hebben? Nee niet echt. Hier ging het anders en zoonlief was ietsjes later maar dat is niet erg. Hij zwaait de poep of plas echt niet uit. Zoonlief is nu 4 jaar en is sinds ik denk 3/4 jaar “helemaal” zindelijk. Dag en nacht. Overdag heeft hij nog wel ongelukjes maar dat niet vreemd voor een kind met autisme. Hij kan zo in zijn spel op gaan dat hij gewoon niet voelt dat hij moet poepen of plassen en dan is het te laat. Het is geloof ik elke week wel een keertje raak. Soms vaker in de week en heel soms een paar keer op 1 dag. Maar hij is eigenlijk meestal op tijd op de wc. Vaak nog met hulp of naar de wc sturen. We moeten goed op zijn gedrag letten en zo voorkomen we de meeste ongelukjes. Maar ik ben wel enorm trots op hem dat hij geen luier meer hoeft te dragen! Het heeft heel veel geduld gekost en woorden binnen houden dat wel 😉

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]