Films & Series

10 x hilarisch herkenbare momenten uit De Luizenmoeder

23 januari 2018
De Luizenmoeder-AvroTros-GoodGirlsCompany-

Afgelopen weekend behaalde De Luizenmoeder een Nederlands kijkcijfer record. Meestal heb ik een hekel aan Nederlandse tv series, maar om deze kon ik wel lachen.

Zodra je kind naar de basisschool gaat, kom je in een nieuwe wereld terecht. Die van schoolpleinvaders, bakfietsmoeders, groenevingermoeders en hysterische ik-weet-het-betermoeders. Al deze typetjes vind je terug op basisschool De Klimop. Een fictieve basisschool die zomaar in jouw woonplaats had kunnen staan. Want dat is het leuke van De Luizenmoeder. Het laat een wereld zien die voor ouders van basisschoolkinderen o zo herkenbaar is.

10 x hilarisch herkenbare momenten uit de luizenmoeder

Juf Ank

Serieus, ik weet niet eens uit welk moment ik moet kiezen van de afgelopen twee series. Dat ze in de aflevering Het zijn altijd de nieuwkomers het Aziatisch meisje Rianne aanduidt met “het meisje met die oogjes”. Of het feit dat Rianne 2 vaders heeft klassikaal moet duiden met “Dat vinden wij niet raar…” Ze is op het irritante af met haar articuleren, luidruchtig, overheersend en politiek incorrect. Als Hannah op de ouderavond door de andere ouders wordt uitgelachen omdat ze in een Elsajurk verschijnt zegt ze “Eh, eh eh, wat gebeurt er nu?! Niet doen, niet lachen, dit is niet leuk” Alsof zo’n betweterige retorische vraag al niet irritant is, komt er ook nog een irritant handgebaartje bij. Veeg mij op.

Onderwijzers zonder gezag

Iedere ouder kent wel een Schooldirecteur Anton type. Iemand die waarschijnlijk met de beste bedoelingen het onderwijs is ingegaan maar daar volledig ongeschikt voor is. Te oud om zich te laten herscholen, maar nog niet dicht genoeg bij zijn pensioengerechtigde leeftijd. Dus modderen ze die jaren maar door. Terwijl ze zelf het idee hebben dat de kinderen popelen om zich te laven aan het vat der wijsheid. In werkelijkheid hebben de ouders de hoop al opgegeven dat het ooit nog wat gaat worden. En bij de kinderen is het stukje respect en gezag ook tanende.

Welke nieuwsbrief?

In mijn tijd kreeg je belangrijke informatie uitgeprint mee uit school. Tegenwoordig wordt het er e-mail verzonden. Lekker hip en snel. Het enige probleem is alleen dat ik dat ding niet lees. E-mail schijnt helemaal hip en happening te zijn bij mensen boven de 50. Mijn mailbox bestaat grotendeels uit nieuwsbrieven, meldingen en andere informatie die ik echt niet op stel en sprong hoef te lezen. Daar tussen belandt dan ook de nieuwsbrief van school en de kinderopvang. Als ik pech heb, bundelen ze de informatie niet maar sturen ze er meerderen per week. Ik behandel ze allemaal hetzelfde…waardoor ik zelden op de hoogte ben van wat er nu gebeurt. Net zoals Hannah.

Irritante liedjes

Elke keer dat ik Juf Ank “ Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent, ben je voor het eerst hier of ben je al bekend? Stamp met je voeten en je handen in de zij, ik ben Ank en wie ben jij?” hoor zingen, heb ik de neiging om haar in het gezicht te stompen. Ze vertellen je nooit dat zodra je kind naar de opvang of school gaat, je ze terug krijgt met een heel arsenaal aan irritante kinderliedjes die zo aanstekelijk zijn dat je kroost ze binnen mum van tijd mee kunnen zingen. En nee, dat gaat niet uit je hoofd.

Vozen op school

Anton die blijkbaar ooit iets met Nancy in het fietsenhok gedaan heeft. Dat weet juf Ank en dat weten de ouders. Waar juf Ank niet zoveel met die informatie kan, hebben ouders natuurlijk een onwijs handige troef in handen. Romances ontstaan op school. En als je geluk hebt zie je het ook nog gebeuren. Moeder van Keesje en vader van Mees die net te diep in het glaasje hebben gekeken. Gescheiden moeder van Kelsey die net iets te veel interesse heeft voor dat jonge broekie van de Pabo. We kennen allemaal wel die verhalen en roddels.

Hysterische moeders

Natuurlijk moet je de rol van Ursula met een vette knipoog nemen. Toch belichaamt ze een typje waarvan er ongemerkt steeds meer komen; hysterische moeders. Van die types die zich druk maken om wc rolletjes, het parkeerbeleid rondom scholen, de klassenindeling omdat die niet naar wens is. Uiterst hilarisch. Beetje jammer dat een aantal ouders het afgelopen jaar het zo bont maakte dat ze nu dienen als comedy materiaal.

Geen rare maar hele bij-zon-dere kindernamen

Shania en Youandi, Philippine en Maledive het zijn wat kindernamen uit Dd Luizenmoeder. Dat past helemaal bij de huidige trend om kinderen zo’n uniek mogelijke naam te geven. Soms geheel onduidelijk of het een jongen of meisje betreft. Maar ach is zo lekker genderneuteraal

De hel van speelafspraakjes

Speelafspraakjes kunnen leuk zijn. Maar voordat het zover is, moet je eerst door een aantal speelafspraakjes from hell. Ligt het niet aan het kind, dan ligt het wel aan de ouder. Je hebt van die ouders waar echt geen afspraak mee te maken valt. Waarbij jij je afvraagt of het nu fout in jouw agenda stond. Dat haalt bij mij herinneringen naar boven. Ooit liet ik een klasgenootje van Miss G maar mee eten omdat haar moeder haar niet kwam ophalen. Uiteindelijk was ik degene die belde. Haar moeder dacht dat ik haar thuis zou brengen. Dat haar kind 2 uur later nog niet thuis was, vond ze blijkbaar niet raar. Saillant detail: op den duur maakte ik de speelafspraakjes met haar vader. Dat ging zooooo veel makkelijker en kreeg ik minder het gevoel dat ik raar was.

Creepy mannen op school

Verschillende zedenzaken en seksueel grensoverschrijdend gedrag van mannen in de BSO hebben er toe geleid dat de wereld van kinderen een vrouwenbolwerk is geworden. Er zijn zelfs fanatici die vinden dat mannen niet meer in de kinderbranche behoren te werken. In de luizenmoeder heb je Volkert. Een oud veteraan met PTSS (ook wel een trauma en geen lepra). Laat het aan Anton over om hem hartelijk welkom te heten… .

Plak-ouders

Nancy’s kinderen zijn allang van school. En bij normale ouders betekent dit dat je aan een volgend hoofdstuk begonnen bent. Je neemt afscheid van de basisschool. Voor ouders die geen leven hebben en bang zijn in een soort van zwart gat te belanden, is dit het moment waarop ze toch nog actief blijven op de oude school van hun kinderen. Zogenaamd omdat als zij het niet doen, niemand het doet. Maar wij weten wel beter… .

Kinderen met een rugzakje

Vroeger was een kind een kind. Tegenwoordig hebben ze allemaal wel iets. Sterker nog een kind dat niks heeft is raar. PDD-Nos, ADHD, ADD, HSP, PHPD, Dyslexie, Dyscalculie, hoogbegaafdheid. Heerlijk hoe De Luizenmoeder de draak steekt met al die etiketjes die zogenaamd tot passend onderwijs moeten leiden.

De Luizenmoeder is iedere week om 20.25 uur te zien bij AvroTros op NPO 3. Oh ja het taalgebruik is soms grof.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]