Opvoeding

HEMA slaat door met genderneutrale kinderkleding

20 september 2017
genderneutrale kinderkleding-GoodGirlsCompany

HEMA gaat genderneutrale kinderkleding verkopen. En ik vind daar wat van want de hype slaat wel heel erg door. Op het gebied van inclusieve samenleving en diversiteit zijn er namelijk nog genoeg andere obstakels te overwinnen… .

Toen Britse winkelketen John Lewis begin deze maand aankondigde genderneutrale kinderkleding te willen gaan verkopen, voelde ik de bui wel hangen. Nederland als politiek braafste mensje (jongetje is niet genderneutraal genoeg) zou vast niet lang achterblijven. En zie hier: de Hema sprong in het gat in de markt. Genderneutrale kleding voor de toekomstige generatie. Lekker makkelijk scoren en heel veel likes binnen harken.

De hype &  genderneutrale kinderkleding

Een paar jaar geleden schreef ik al dat ik jeuk kreeg van genderneutraal opvoeden en er niet zo in geloofde. En helaas pindakaas ik ben nog steeds geen andere mening aangedaan. Ik wil even benadrukken dat ik het hier dus niet heb over transgenders. Nee ik heb het over benamingen waardoor iedereen opeens niks is. Niks als in; geen meneer of mevrouw. Niet dat iedereen zich een niks voelt, maar om vooral niemand voor het hoofd te stoten kiezen we voor een sekse-onafhankelijke benaming. Heb je je als transgender jarenlang ingezet om er voor te zorgen dat je ‘iets’ bent, ben je nu weer een ‘net niks’!
En laten we het maar helemaal niet hebben over de new borns. Baby’s zijn nog niet in staat om 2 meter van zich af te kijken. Maar je wilt zo’n kind aan het begin van zijn/haar leven niet voor het hoofd stoten met een genderspecifiek kledingstukje. Komen ze nooit meer te boven. Zijn ze de rest van hun leven door getekend. Zo’n beroerde start gun je niemand. Vandaar: knip die genderlabeltjes eraf.

Hema-genderneutral-kinderkleding-onzin-GoodGirlsCompany

Mijn dochter in een jongens T-shirt

Inclusieve samenleving

Als communicatieadviseur binnen het sociaal domein word ik dagelijks doodgegooid met de term inclusieve samenleving. Het is een mooi woord voor een samenleving waar iedereen in kan participeren en onderdeel vanuit kan maken. Lichamelijk- of geestelijk beperkt, autist, transgender, arm, allochtoon, you name it voor iedereen is er plek. En met iedereen wordt er rekening gehouden. Momenteel is genderneutraal, het stokpaardje van menig bedrijf, politicus en organisatie. Het heeft een groot troetelgehalte. Dus rollebollen ze over elkaar heen om te laten zien hoe lekker tolerant ze zijn. Terwijl er op andere onderwerpen ook echt nog wel meters vallen te maken.

Neem nou bijvoorbeeld Geerte die van de week haar boete wildplassen aanvocht. Ik weet het: foei, mag niet. Maar de rechter keek ook niet verder dan zijn pik neus lang was. Het maatschappelijke probleem: er zijn te weinig openbare toiletmogelijkheden voor vrouwen, wordt simplistisch opgelost met dan moet je maar op een urinoir plassen. Hoe dan? Asscher die vind dat een zwangerschap een fijne tijd moet zijn en daarom zwangerschapsdiscriminatie gaat aanpakken. Hoe dan? Tot nu toe komt er elk najaar wel weer een onderzoek voorbij dat bevestigt dat dit bestaat. Dat we er iets aan moeten doen. Maar het blijft een beetje huilen met de wolven in het bos als we elk jaar geen concreet geboekte resultaten hebben. Plasterk weigert om hulp voor verstandelijk beperkten te regelen in het stemhokje. Nee hoor, laat ze nog maar een paar jaar worstelen en zich ondervertegenwoordigd voelen. Maar als het om genderneutraliteit gaat, doen we met zijn allen alsof dat nog het enige obstakel op de weg is naar een inclusieve samenleving.

Hypocriet maatschappelijk gedrag

Het genderneutraal maken van kinderkleding vind ik dan ook van politiek correct hypocriet gedrag getuigen. Lekker makkelijk scoren. Ik heb Hema nooit op social media horen verklaren dat ze hun kleding zo gaan aanpassen dat mensen met dwerggroei, waarvan ledematen ongelijk zijn of die in een rolstoel zitten het ook passen. Met mijn 1.56 m kan ik er ook over meepraten dat niet alle kleding mij past. Terwijl genoeg buitenlandse webshops petit kleding verkopen of hiervan merken in hun collectie hebben, blijft het in Nederland oorverdovend stil. Blijkbaar scoor je daar geen sociale kudo’s mee.

Speciale kleding voor kleine mensen

Jullie snappen allemaal wel dat het een belachelijk plan zou zijn als Hema alleen nog maar kleding van mijn grootte zou maken. Ik ben namelijk niet de regel, maar de uitzondering. En het zou raar zijn om het overgrote deel aan te passen op het kleine groepje uitzonderingen (Hoi NS met je geachte reiziger, maar het koud laat dat je als moeder niet met een kinderwagen door een dubbeldekkertrein kan lopen of altijd afhankelijk bent van anderen om je kinderwagen in en uit de trein te tillen.)

Fenty Beauty

Ook vond ik het misplaatst dat Maybeline hoog van de toren blies dat ze als eerste beautymerk een man als uithangbord voor hun producten hebben. En maar shinen met je diversiteitsbeleid terwijl je ondertussen geen foundation hebt in donkere huidtinten. Want dat verkoopt zogenaamd niet. Rihanna lanceerde 2 weken geleden Fenty Beauty. Ze toonde dat de donkere tinten wél verkopen en deed in 2 weken meer voor de beauty industrie dan al die merken in 200 jaar tijd. 40 tinten foundation heeft haar make up lijn. Geschikt voor mensen met albinisme tot aan de meest donker bruine huid. Kijk, dat noem ik echt ergens voor staan. Dan ben je inclusief zonder misplaatst populistisch te zijn.

Down Syndroom

Of kijk naar het Down Syndroom. De NIPT test heeft het mogelijk gemaakt Down Syndroom vroegtijdig  in de zwangerschap op te sporen. Blijkbaar zijn we van mening dat onze samenleving nu ook weer niet zo inclusief is dat we voor deze minderheid zorg willen dragen of meer mogelijk moeten maken. En helaas hebben ze ook geen sterke lobby of minister achter zich of winkelketen die spontaan besluit voor ze in de bres te springen omdat dit onacceptabel is.

Black hair kapper

Ik ga na een speciale black hair kapper omdat ik weet dat het voor mij geen zin heeft om met mijn haar bij een gewone kapper binnen te lopen. Er is geen wet die kappers verplicht meer divers te zijn. En om eerlijk te zijn, vertrouw ik mijn haar ook niet zomaar aan iemand toe. Maar ook Nederlandse vrouwen met iets meer krullend haar dan de standaard kunnen bij mijn kapper terecht. Ook zij hebben maar al te vaak ervaren hebben dat kappers voor hun ook niet inclusief zijn.

Het zijn zomaar wat voorbeelden die laten zien dat we onderscheid maken en dat vaak meer dan normaal vinden of niet een bij stilstaan.

Genderneutrale kinderkleding

Als Millenial Mom ben ik perfect in staat te beslissen waar ik mijn kinderkleding koop. Jongens of meidenafdeling? Lieve Hema, ik switch nu al…daar heb ik jullie niet voor nodig. Ik ben uitstekend in staat om kinderen op te voeden die verder kijken dan het labeltje in hun jurkje of broek. Zij bepalen zelf wat ze aantrekken. En terwijl jullie nu lekker hipster friendly bezig gaan iets herformuleren over dat jullie zo lekker inclusief zijn en diversiteit hoog in het vaandel dragen, zou ik het aardig vinden als jullie ook hard gaan werken aan een collectie fatsoenlijke Petit kleding. Okay, want ik ben nu ook officieel een minderheid met behoefte aan een eigen kledinglijn… .

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook

 

 • Reply
  Marco
  27 november 2017 at 08:09

  Mag ik vragen of je het een slechte zaak vindt dat er tegenwoordig meer begrip en aandacht komt voor onderwerpen die genderneutraler aangepakt kunnen worden? En mag ik ook vragen wat *genderneutraal* voor jou inhoudt? Ik heb ook jouw blog gelezen over genderneutraal opvoeden en kreeg de indruk dat je het vertaalt naar geslachtsloos, en dat is niet geheel correct.

  Wat betreft de HEMA die hun communicatie aanpassen zodat ze iets inclusiever worden kan ik alleen maar zeggen dat het een goede zaak is. Ja, het is een *easy win* die zonder grote investeringen behaald kan worden—ze hoeven geen nieuwe producten te ontwikkelen, etc—maar geen onwenselijke, of wel dan?

  Misschien is het een idee om van deze genderhype gebruik te maken door gendergerelateerde zaken aan te kaarten in een positief licht én aandacht te vragen voor andere issues waar bedrijven minder makkelijk voldoende aandacht aan schenken, omdat er vaak (grote) investeringen nodig zijn om het te regelen? Nu lijkt het er op alsof je uit frustratie de HEMA aanvalt omdat ze wel iets, maar nog niet alles goed gedaan heeft.

  • Reply
   Josan
   27 november 2017 at 14:05

   Ik vind aandacht hebben voor, best okay. Maar het goedkoop scoren met iets vind ik iets anders hebben dan aandacht hebben voor. Populisme is iets anders dan ergens van overtuigd zijn en willen beslissen om aan de goede kant van de geschiedenis te willen staan. Ik ben echter niet gefrustreerd want ook al zonder dat de hema genderneutrale kinderkleding had, kocht ik wat ik wilde. Jongens of meisjes. Mijn ervaring is dat de meeste ouders dat doen.

 • Reply
  PE
  21 september 2017 at 11:23

  Hema heeft niks met NIPT te maken of met hoe de NS haar kinderwagen beleid en Plasterks stemhokjes-beleid, maar doet wat het kan om iedereen zich thuis te laten voelen in een winkel en mensn niet in hokjes te stoppen dus stop met allemaal randzaken erbij te halen.

  Pot verwijt de ketel btw want Je maakt je overigens zelf ook schuldig aan niet inclusieve zinnen als: “Maar ook Nederlandse vrouwen met iets meer krullend haar dan de standaard kunnen bij mijn kapper terecht.” te eerste ben je zelf al aan het uitsluiten en in hokjes aan het stoppen. Maar OOK NL vrouwen (ben je zelf geen Nederlandse vrouw?) wat is een ‘Nederlandse vrouw’ ? – Maar goed, dat gezegd hebbende, het heet dus een black hair kapper – zou ze zonder dat labeltje misschien juist wat meer andere klanten trekken dan getinte vrouwen? En is het dan juist niet goed om labels te verwijderen, zoals Hema dat doet. Wat hema doet is JUIST hokjesdenken kapotmaken. Heerlijk toch
  En wat zeur je nou over NIPT. Voorheen was die keuze er nooit en nu wel, dat is toch aan de mensen zelf.

  • Reply
   Josan
   21 september 2017 at 11:54

   Je bewering klopt niet. Hema doet niet alles eraan om IEDREEN zich welkom te laten voelen. Als dat zo was, hadden ze kleding voor mensen met dwerggroei, ongelijke ledematen, obesitas. Blijkbaar zijn dit doelgroepen die voor Hema minder belangrijk zijn of niet de moeite waard om je kleding aan te passen. Hema kiest er voor om zich momenteel te richten op een kleine doelgroep: kinderen. Als je dan echt ergens voor gaat staan, doe het dan ook voor volwassenen. Of strekt het principe van Hema zich dan weer net niet zover?
   De andere voorbeelden die ik geef, hebben niks met de Hema te maken. Kwestie van begrijp[end lezen, het slaat op het overall topic van dit blog waarin ik schets dat inclusiviteit zich momenteel alleen richt op een kleine thema; genderneutraliteit. Het bestaat uit meerdere onderwerpen. Er zijn meer doelgroepen of minderheden die het net zo verdienen dat we dingen voor hen aanpassen. Ik vind het een aanfluiting dat Plasterk die zich altijd zo ingezet heeft voor homo-emancipatie lichamelijk beperkten zo in de kou laat staan. Daarmee bevestigt hij mijn kritiek en dat het alleen maar afhankelijk is van de sociale lobby en wat makkelijk scoort.
   Ook je bewering over een black hair kapper klopt niet. In principe zou je er vanuit moeten kunnen gaan dat als je haar op je hoofd hebt een kapper daarmee uit de voeten kan. Maar omdat dit niet zo is- en om aan te geven dat je hier wel terecht kan als je haar niet tot de standaard behoort- heeft het een andere naam. Niet omdat het zich nu alleen op vrouwen van Surinaamse, Antilliaanse, Afrikaanse afkomst richt. En Nederlandse zeg ik om het verschil aan te geven tussen. Bij mijn kapper zie ik meer diversiteit dan in een gemiddelde kapsalon. Zij trekt meer mensen aan die bij een standaard kapper buiten de boot vallen.
   Ik ben er niet tegen dat hokjesdenken doorbroken wordt. Of dat men probeert om zich meer op minderheden te richten. Wel ben ik er tegen wanneer dat hele diversiteitsbeleid zeer eenzijdig en selectief is en vooral de makkelijke paden bewandeld worden en men daar de loftrompet over opsteekt.

 • Reply
  Annemieke Bakker
  20 september 2017 at 19:57

  Ik snap eigenlijk niet wat nu je punt is. Waarom maak je je druk over iets waar niemand door/op achteruit gaat en sommige mensen wel degelijk blij mee zijn (weet ik uit ervaring). Dit stuk lijkt mij een ungefundeerde angst/emotie die heel veel negatieve stemming kan maken ten koste van een minderheid van echte mensen van vlees en bloed wiens gevoelens er volgens mij net zoveel toe doen als die van jou en mij!

  • Reply
   Josan
   20 september 2017 at 20:11

   Zoals ik al schreef houd ik mij dagelijks bezig met inclusiviteit. Het heeft dus niks met ongefundeerde emotie te maken maar ik zie feiten, cijfers en nog wel meer dan de gemiddelde Nederlander. Ik geloof best in een inclusieve samenleving maar niet op deze manier waarop het makkelijk scoren is op bepaalde onderwerpen en er een scheefgroei is met betrekking tot andere minderheden. Neem bijvoorbeeld zoiets als Down Syndroom. Daarvan zeggen we ook niet, hey we moeten de samenleving inclusiever maken. We gaan hard op zoek naar hoe we het kunnen voorkomen want blijkbaar is het onwenselijk. Voor mensen afhankelijk van een rolstoel is de wereld ook niet inclusief. Maar ook dat heeft geen prioriteit. Als men dan echt zo lekker inclusief en divers is, zou het menig politici en bijvoorbeeld een hema sieren om zich ook eens voor die groepen in te zetten. Anders is het zeer misplaatst om zo hoog van de toren te blazen terwijl de andere doelgroepen die ze links laten leggen op 2 handen te tellen zijn. En daar gaat het mij op.

 • Reply
  Fem
  20 september 2017 at 16:27

  Ze gaan hun kleren niet aanpassen (helaas) ze halen alleen het labeltje “jongen” of “meisje” eraf.

  P is nu 7 maanden en als ik haar een blauw shirtje met auto’s wil aandoen, doe ik dat, ook al is het irritant dat blauwe shirtjes een compleet andere pasvorm hebben dan roze. Net zoals dat ik nu gewoon de voetjes van maillotjes knip, omdat baby’s niet kunnen lopen met gladde maillotjes aan hun voetjes, maar ik broekjes onhandig vind om aan te trekken.

  Maar ik leer P graag dat ze alleen hoeft te kijken naar wat ze mooi vindt en lekker vindt zitten, en dat labeltjes er niet toe doen. Dat Hema ze weghaalt, helpt mij juist.

  En stiekem hoop ik ook wel op gele autojurken, want toevallig ziet P er echt niet uit in roze.

  • Reply
   Fem
   20 september 2017 at 17:25

   Overigens zit ik in een rolstoel en is de halve wereld niet toegankelijk voor mij. Dat moet veranderen, maar dat de Hema in de tussentijd een labeltje van kleding af haalt, staat mijn vraag om zelf bij de pinapparaten te kunnen niet in de weg.

   • Reply
    Josan
    20 september 2017 at 19:10

    Precies, maar dat zal vast nog wel jaren duren omdat het geen troetelwaardig onderwerp is. Ik kan in de gemiddelde winkel geen make up voor mijn huid vinden maar ipv dat beautymerken daar eindelijk wat aan gaan doen, maken ze zich drukker om wereldkundig te maken dat ze een man als rolmodel hebben voor make up. Ik vind dat hele inclusiviteit scheef momenteel.

    • Reply
     Fem
     20 september 2017 at 23:07

     Misschien is dat ook wel een reden dat ik wél blij met minder gegenderde kleding. Want P draagt nog geen make up, maar heeft nu al geen kleur die ik ooit tegenkom in winkels (en als ik naar de babyfoto’s van mijn man kijk, kan ze nog wat verkleuren), het is dus niet toevallig dat ze geen roze kan dragen, maar dat komt omdat de nederlandse markt wel erg gericht is op blonde meisjes en jongetjes, en voor mijn niet blonde kindje heb ik de keuze uit wit of jongenkleren.

     • Josan
      21 september 2017 at 06:08

      Tot nu toe gaat Hema vooral de labels eruit knippen. Dus aan de kleur wordt niks veranderd. Maar zelfs uit jouw antwoord blijkt al weer dat ook jouw kind soms tot een groep behoort die ondervertegenwoordigd is. Het verschil is alleen dat hier geen sterke lobby achter zit.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]