Opvoeding Samengsteld gezin Scheiden

Een familie-identiteit ontwikkelen in 8 stappen

24 april 2020
hechting- familie-identiteit -scheiden-The millennialmom

Toen ik van de vader van mijn dochters scheidde, moest ik opnieuw werken aan onze familie-identiteit. Van gezin was ik nu opeens een ‘alleenstaande moeder’ met twee kinderen. Ik werd gedwongen om na te denken over wat ons als familie samen bond. Wat onze normen en waarden zijn maar ook onze familietradities.In dit blog vertel ik je waarom het ontwikkelen van een duidelijke familie-identiteit zo belangrijk is.

Toen ik na de scheiding een nieuw huis vond waar ik samen met Grace en Bailey ging wonen, lieten we al het bekende achter ons. We lieten het huis achter waar ik met veel liefde de slaapkamers van mijn dochters had ingericht. Tot dan toe hadden we als gezin altijd samen verjaardagen gevierd. Datzelfde gold voor feestdagen zoals Kerst en Pasen. Nu werden deze dagen verdeeld volgens ons ouderschapsplan.

Waarom wij een sterke familie-identiteit moesten ontwikkelen

ontwikkelen familie-DNA

Opeens waren we alleen met zijn drieën. Alles wat mijn dochters kenden en dachten wat veilig was, was weg. Grace was boos en verdrietig. Ze wierp mij voor de voeten “Als ik later groot ben, word ik nooit zo’n moeder met twee van die kinderen in zo’n klein huisje!” Ook al was het pijnlijk en kwetsend, toch begreep ik haar wel. Ik wilde niet ‘alleen maar’ een alleenstaande moeder zijn. We hadden nieuwe familietradities nodig die ons als gezin verbonden. Manieren om ons minder eenzaam te voelen. Waardoor we niet alleen maar keken naar wat we verloren hadden en achter ons lieten. Zo ontstond onze familie-identiteit.

Waarom een familie-identiteit belangrijk is

Tot dan toe bestond onze familie uit een vader en moeder en twee kinderen. Inclusief de vrienden en kennissenkring die daarbij kwam. Maar een familie is meer dan vader en moeder. En opeens werd duidelijk hoe erg we van elkaar afhankelijk waren voor ons emotioneel welbevinden. We waren verdrietig en onzeker over onze toekomst. Vanuit noodzaak moest ik een familie-identiteit ontwikkelen die verder ging dan ‘alleenstaande moeder met twee kinderen’. Een familiecultuur met normen en waarden die veilig en vertrouwd voelde, uniek en perfect bij ons als gezin past. Vanaf dat moment was het ik en mijn meiden. Ik zou er voor zorgen dat we samen de hele wereld aan konden. Als ik terugkijk, ben ik enorm dankbaar voor die jaren. Waarom?

 • We werden een sterker gezin
 • We werden een hechter gezin
 • We hadden elkaar nodig

Tot op de dag van vandaag is dit mijn basis en de kern waar wij als familie omheen gebouwd zijn. Ik weet wat ik aan mijn kinderen heb en zij weten wat ze aan mij hebben.

 • Wij zijn een familie die graag dingen samen doet.
 • Een familie die graag in elkaars gezelschap is.

Een familie waarin elk kind uniek is, geliefd is en weet dat ze gewaardeerd wordt. En op dagen dat alles in de soep loopt, we op elkaar foeteren en kibbelen gaan we terug naar onze basis. Ons Familie DNA. Datgeen wat ons samenbindt en maakt dat we lief zijn voor elkaar omdat we beseffen dat we elkaar nodig hebben. En waarvan ik hoop dat als ze later zelf een gezin hebben, dat doorgeven aan de volgende generatie.

Familie tradities

Familietradities vormen een van de belangrijkste onderdelen van een onze familie-identiteit. We hebben een hele rits aan waardevolle tradities rondom verjaardagen, feestdagen, vakanties en andere speciale momenten. Dingen die typisch bij ons als gezin horen en ons al familie verbinden.

Tradities zijn belangrijk. Ze worden doorgegeven aan de volgende generatie. Door de herinneringen die ze oproepen, krijgen in de loop van de tijd steeds meer betekenis. Onze tradities verbinden ons als familie. Andere familietradities zijn:

 • de jarige mag een feestmaal kiezen
 • we gaan altijd naar Christmasworld in Duiven zodra de kerstafdeling na de herfstvakantie klaar is
 • We gaan altijd in december naar Oberhausen om kerstcadeaus te kopen
 • BoterhammenFeest in de vakantie
 • In de vakantie mogen de kinderen bij mij in bed logeren
 • We kopen zomerspeelgoed als het zomervakantie is
 • We vieren Kerst in plaats van Sinterklaas
 • We doen The Elf on the Shelf
 • Zodra de zomertijd ingaat maken we ‘s avonds een wandeling
 • in vakanties gaan we altijd minimaal 1x naar de Mac Donalds
 • wij eten op vakantie altijd onze speciale pasta Carbonara
 • Op Tweede Kerstdag gaan we altijd naar de bioscoop

Familie rituelen

Een familie-identiteit ontwikkelen in 8 stappen

Als tweede hebben we ook familierituelen. Alledaagse kleine dingen die we doen en ons met elkaar verbinden. Het hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Ik ga voor kleine betekenisvolle rituelen.

Wij:

 • hebben een een speciale handdruk
 • manier van knuffelen
 • zingen bepaalde liedjes als de kinderen naar bed gaan
 • spelen altijd bepaalde spelletjes in de auto
 • eten bij een bepaald restaurantje in de stad

Zelf kun je betekenisvolle rituelen toevoegen zoals Woensdag = P-dag waarop je poffertjes, pasta, pizza, patat of pannenkoeken eet.

Familieavonden

Familieavonden zijn een heerlijk moment om je familie-identiteit te bevestigen. Wanneer er geen school is en we geen plannen, hebben we tijd voor elkaar als familie. Mijn kinderen zijn nog iets te jong voor een date-night buiten de deur. Maar we maken het thuis gezellig. Ze mogen een familiefilm kijken. En soms zelfs bij mij in bed slapen. In de weekenden mogen de kinderen langer opblijven.

Lees ook: 16 manieren om het geloof van je kinderen te laten groeien

Familie meditatie

Wij zijn een christelijke familie. Wat inhoudt dat we volgers van Jezus zijn. Een lange tijd was ik tienerleidster in de kerk. Maar ik geef eerlijk toe dat we tegenwoordig niet elke zondag in de kerk zitten. Persoonlijk heb ik daar geen moeite mee. De kerk is geen gebouw, maar ben je als volgers. Uiteindelijk moet dat geloof daar zichtbaar worden.

In ons gezin doen we aan huisgodsdienst. Maar ik lees ook regelmatig met mijn dochters een leesplan on onze Bijbel app. We lezen een verhaaltje uit de Kinderbijbel voor het slapen gaan. Ik bid met ze. En vanaf een jonge leeftijd stimuleer ik mijn kinderen om zelf te bidden. Chloé is daar heel puur en vrij in. Ze bidt voor alles wat los en vast zit Soms moet ik daar om grinniken. Maar aan de andere kant vind ik het ook heel mooi en puur.

Familie TV programma’s en films

Vaak hangt er een negatieve sfeer rondom schermtijd. Persoonlijk vind ik dat het afhankelijk is wat je met een scherm doet. Het eerste jaar van mijn scheiding hadden we geen internet, of TV zenders. We hadden wel een TV en stapels DVD’s. Zowel ik als mijn kinderen bewaren goede herinneringen aan alle films die we destijds keken. We werden een hechte familie terwijl we samen naar Barbie films keken. Nog steeds kijken we samen bepaalde tekenfilms en familiefilms. Hebben we TV programma’s die we leuk vinden om samen te kijken.

Familie humor

Ik ga het niet ontkennen: wij hebben en hele rare vorm van humor als familie. Er zijn grapjes en insider jokes die niemand anders snapt. Maar wij wel. En dat is ook precies wat ons familie-DNA sterk maakt.

Familie etentjes

In elke vakantie mag een van de kinderen een maaltijd koken. Sowieso mogen ze koken wanneer ze daar zin in hebben. Dit soort familie etentjes vind ik leuk en kijk ik naar uit. Van de manier waarop ze de tafel dekken tot wat ze ons voorschotelen.

Ook leuk om te lezen: Waarom je je geld beter kan investeren in familievakanties dan speelgoed

Familiereizen

Sinds ik Grace op tweejarige leeftijd meenam naar Rhodos vind ik reizen met mijn kinderen geweldig. Ik vertelde haar enthousiast op haar niveau over de Myceense maskers. Dit maakte zo’n indruk op haar dat ze vol enthousiasme tegen haar vader babbelde over alles wat ik haar verteld had. De overige toeristen konden haar niet verstaan, maar moesten vertederend glimlachen om het enthousiaste kleutertje.

Ik houd ervan om met mijn kinderen te reizen. Ze de wereld te laten zien. Het geeft me een enorm gevoel van vrijheid. Het is een van de dingen die ik het liefst doe. Inmiddels ben ik alleen met de kinderen in Zuid-Engeland, Denemarken en Wales geweest. Het is zo mooi om te zien dat ook al zijn we inmiddels niet ‘alleen maar’ met zijn drieën dat onze familie-identiteit nog steeds zo bepalend is.

Familie bucket list

Elke vakantie maken we een lijst met dingen die we willen doen. Onze familie bucket list. Hier staan allerlei activiteiten op die we willen doen. Het houdt ons bezig, zorgt dat de kinderen zich niet vervelen en zorgt voor mooie herinneringen.

Hierboven heb je meer kunnen lezen over onze familie-identiteit. Wat er voor zorgt dat mijn dochters als gehecht zijn aan mij als moeder en ik aan hen. Ik besef dat elke familie is opgebouwd uit ander DNA. Maar hiermee kan je wel nadenken over je eigen Familie-identiteit.

Ook leuk om te lezen:

Familie identiteit ontwikkelen

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

Foto credits 1 , 2

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  [instagram-feed feed=2]