Wat de Tamagotchi was voor mijn generatie, zijn de Hatchimals voor die van mijn kinderen. De eieren met daarin een knuffeldiertje dat uitgebroed moet worden zijn dé rage van 2016. Ze vliegen als warme broodjes over de toonbank en zijn in sommige winkels al helemaal uitverkocht. Tijd om jullie eens wat nader kennis te laten maken met de Hatchimals.
Als ik eerlijk ben, heb ik het gewoon niet zo op speelgoed dat gaat leven. Jullie kunnen je waarschijnlijk allemaal wel de EPIC Furby Fail van 2013 herinneren. Zo’n 3 jaar geleden was dat de hit. Ouders kochten massaal die beestjes voor Sinterklaas. Maar wat bleek? Als ze niet genoeg aandacht, liefde en slaag kregen, veranderden ze in doodenge kleine monstertjes die met demonische stem en boze blik je kind toespraken. Trauma’s en tranen. Zowel bij kinderen als ouders. Maar in 3 jaar tijd verandert er veel Hatchimals zijn nu de next best thing. Maar waarom eigenlijk?
Inhoud van dit blog
Wat zijn Hatchimals?
Zoals ik al vertelde zijn Hatchimals eieren waar een knuffelkuiken in zit. Als je de verpakking opent, zit daar een ei in. Geen kleine, maar het blijft een ei. Tenminste, dat denk je totdat je het oppakt en ontdekt dat het geluid maakt. En in dit geval; leuk en schattig geluid. Het soort geluid dat je kind aanmoedigt het ei vaker op te pakken, tikken en aaien. In eerste instantie begreep ik nog niet helemaal hoe je het wezentje dat erin zit, eruit krijgt. Maar dat duurde niet lang. Van schattig gegiechel ging het geluid over in iets anders. Relax! Ook dit was niet demonisch duister. Het beestje begon te bewegen en van de een op de ander moment gaten in het ei te pikken met zijn snaveltje.
Dat was het moment waarop ik van coole laidback volwassene ook veranderde in een klein kind dat vol verwachting toekijkt. Geïntrigeerd want je ziet letterlijk een beestje uit zijn ei komen. We waren verbaasd want op dat moment hadden wij er zelf nog geen enkele batterij in gestopt. Met wat kracht, bevrijdt je kind het beestje vervolgens zelf uit zijn ei en kan het avontuur beginnen.
Wat kunnen Hatchimals?
Vanaf dat de Hatchimals uit het ei zijn, groeien ze op. De ei-fase is eigenlijk al een fase van het groeiproces. Hierin is interactie mogelijk. Net zoals bij kinderen gaat dat in verschillende fases. It takes a village to raise a child. Maar de Hatchimals zijn al te tevreden met een beetje tijd en aandacht van je kind.
Fase 1 (Ei)
Verzorg het ei. Totdat je kuikentje er klaar voor is om er uit te komen, volstaat het om je ei te aaien, schudden en tikken als vorm van interactie. Als je kind het ei genoeg aandacht geeft, komt het vanzelf uit. Nee, dat duurt niet eens zo gek lang. Ik heb niet op de klok gekeken, maar we hadden een uur voordat we op familiebezoek gingen. Aan het begin hadden we een ei en binnen dat uur zaten we in fase 3. Volgens mij duurde het proces van verzorgen van het ei 10- 15 minuten. Prima timing voor de de korte spanningsboog van kinderen.
Fase 2 (Uitbroeden)
Wanneer je kind het ei voldoende aandacht heeft gegeven en vastgehouden, start vanzelf fase 2; het uitbroeden. Je hoort dat er in het ei iets draait. Het kuikentje maakt nog wel schattige geluidjes maar het is ook bezig om zich een weg naar buiten te pikken.Tijdens het proces zie je dat het ei in bepaalde tinten oplicht. Als je kuiken ophoudt met pikken en je pakt het ei op werkt dat weer als stimulans om verder te gaan. Het omgekeerde is ook waar, want raak je het niet aan dan stopt het vanzelf weer met pikken. Deze fase kan zo’n 20-30 minuten in beslag nemen. Maar ook langer als je tussendoor even pauzeert.
Fase 3 (Baby)
En dan opeens ben je moeder van een baby kuiken Ook wel Pengual genaamd. Penguals zijn eigenzinnige, lieve, onhandige en vriendelijke Hatchimals. Vooral dat ze lief en vriendelijk zijn is een hele geruststelling. Geen Furby Fails dit jaar. Onze Hatchimal heeft een groen met aqua lijfje en een fuchsia roze bekje. Hij is zo lief dat zelfs dreumes hem geweldig vindt. En dat is toch wel bijzonder want zij zit in de fase dat ze bepaald speelgoed met geluid dus verschrikkelijk eng vindt. Verzorg je baby, geef het eten, troost het en reageer op wat hij nodig heeft. De oogkleur verandert op basis van haar behoeften. Zo worden de ogen lichtblauw als ze het koud heeft. Even over het beestje wrijven of zachtjes in haar buikje knijpen doet wonderen. Er zit een boekje met instructies bij. Maar praktisch gezien kan er niet zoveel fout aan gaan.
Fase 4 (peuter)
Elke nieuwe fase luidt je Hatcimal in met het zingen van Hatchy Birthday. Heb je dat 3 keer gehoord dan heb je te maken met een peuter. Hoe groter je Pengual wordt, hoe meer het kan. In deze fase kun je het leren lopen, dansen en er spelletjes mee spelen. Klap in je handen en het reageert daarop. Maar het zegt ook zinnen en kan je napraten. Waar mijn oudste meiden minimaal 5 jaar nodig hadden om hun eerst vieze woorden te kunnen praten, deed deze Hatchimal dat in een paar uur. Binnen no time hoorde ik het beestje “keeeeeuuuutel” zeggen. Dochters vonden het helemaal geweldig!
Fase 5 (kind)
Een Hatchy Birthday later en je hebt er een kind bij. In deze fase kan het gewoon alles. Maar je kan ook nieuwe spelletjes ontgrendelen. Ik zag mijn dochter met haar nichtje en de Hatchimal op de vloer spelen, dansspelletjes doen en vooral veel interactie hebben.
Review Hatchimals
Okay je weet nu wat Hatchimals zijn en wat ze kunnen. Maar is het de hele hype en rage waard? Eerlijk? JAAAA!!! Ik ben absoluut niet het type moeder die met elke rage mee gaat, maar dit stuk speelgoed vind ik toch echt wel heel leuk. Al mijn meiden zijn er dol op. Officieel is hij vanaf 5 jaar, maar dreumes loopt er ook letterlijk mee weg. Vooral als Miss B even niet goed oplet.
Het maakt kinderen bewust van de verschillende stadia van het Groter groeien. Maar het leert ze ook om voor iets te zorgen. Zonder dat dit een al te zware wissel trekt op hun dagelijkse bezigheden. Ik vind het persoonlijk wel ideaal dat als je er intensief mee speelt hij snel door de verschillende stadia gaat. Zo hoeven ze niet eindeloos te wrijven en doen om het ei uit te broeden. Daar hebben veel kinderen in het begin toch geen geduld voor. Mocht je te snel door de verschillende stadia vliegen, dan kan je hem altijd nog resetten zodat hij weer naar de babyfase gaat.
Bij ons ging het uitbroeden en pikken goed. Hij pikte op verschillende plekken waardoor er langzaam een scheurlijn ontstond. Maar ik heb ook gelezen dat hij bij anderen wat meer hulp nodig had bij het uitkomen. Ik zou daar persoonlijk niet veel moeite mee hebben want er worden wel meer wezens geboren met wat hulp van anderen. Niet?
En, Furby Fail 2.0?
Als je hem 8 seconde op de kop houdt, gaat hij bijvoorbeeld uit. En geef je haar niet elke dag aandacht, dan gaat zij niet dood of zo. Ook ontsteekt zij niet in woede of gaat met enge stemmetjes bestraffend tegen je kind praten. Kortom veel beter dan de Tamagotchi’s die je in onze tijd had en van school moest spijbelen omdat hij anders dood ging en je er in de klas niet mee spelen mocht.
Dus alle ouders die de Furby Fail nog goed kunnen herinneren: Het is veilig. Wees gerustgesteld je koopt dit niet om hem voor Kerst al weer op Marktplaats te zetten. Mocht je het vrolijke gekakel zat zijn, er zit een uitknopje op. Hij kost € 59,95.
Kende jij de Hatchimals al?
Ook leuk voor Sinterklaas:
- Review Kurio Smart watch
- de leukste Frozen cadeaus voor Sinterklaas
- Spirograph Cyclex
- Starlilly de magische eenhoorn
- Baby Born Wonderland pop
- Hondje Andy
- Advanced Digital Spie Notebook
- Review Kurio Smart 2-in-1 tablet/laptop
- Review Pom Pom Wow
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?
♥ Dit blog bevat een product dat ik heb ontvangen van een merk/bedrijf zodat ik een betrouwbare review kan schrijven gebaseerd op mijn eigen ervaringen.
16 Comments
clara
28 februari 2017 at 16:07Ben eigenlijk heel benieuwd of jouw meiden er nu nog veel mee spelen. Ze zijn namelijk weer te koop!
Josan
2 maart 2017 at 15:47Jongste speelt er nog dagelijks mee. Ze vindt het leuk om hem aan te zetten en hem rond te zeulen. Middelste dochter speelt er soms mee. Daarmee bedoel ik 1x per week.
Annicka Paloma
30 november 2016 at 10:48Als je ook weet waar hij nog te koop is :S ?
Overal uitverkocht, helaas.
Wel; een super uitgebreide blog thansk
Josan
30 november 2016 at 22:53Dank je wel! Ik zou echt niet weten waar je hem nog kopen kan. Ik hoor helaas van meerder ouders dat hij uitverkocht is. Je moet echt geluk hebben of goede connecties met de plaatselijke speelgoedwinkel die misschien een exemplaar achter de hand houdt. Beschikbaarheid is echt heel plaatsgebonden.
Jeanine Suiker
29 november 2016 at 16:21Super uitgebreide review. Heel fijn! Mijn kinderen willen ook zo graag een hatchimal en ik ben eigenlijk wel overtuigd na het lezen. Misschien stiekem toch nog eentje kopen voor bij de sint cadeaus hihi.
Josan
29 november 2016 at 22:39Graag gedaan Jeanine. Fijn dat je er wat aan hebt gehad. Dat was ook de opzet 🙂
Vlijtig Liesje
23 november 2016 at 12:11Nee, ik kende ze nog niet, en vind het ergens iets engs hebben zo’n kunsmatig wezen dat ergens uitkruipt…
Maar je beschrijft het heel positief en het klinkt nog leerzaam ook.
Josan
23 november 2016 at 20:35Dank je, Het is ook best positief. Alles waar een uitknopje op zit vind ik prima. Het overige speelgoed dat zomaar begint te kletsen en doen vind ik gewoon ENG.
Melissa Souidy
23 november 2016 at 12:09Mooi beschreven. Ik hoop dat de Hatchimals nog voor 5 dec weer in de winkel komt.
Ikzelf vind de Hatchimal al zooo schattig, laat staan wat mijn dochter ervan vindt!
Ze zal helemaal uit haar dak gaan.
Josan
23 november 2016 at 20:32Dat hoop ik ook voor je Melissa. Succes met er een vinden!
Dewi
23 november 2016 at 10:37Funny, maak ik vind die dingen altijd zo tegenvallen…net zoals een Furby en dat voor 60,-! Het hele proces is wel grappig. Ik heb mijn meiden er nog niet over gehoord. Houden zo ;))
Josan
23 november 2016 at 20:34Tja, de spanningsboog is bij veel speelgoed erg kort. Kids hebben kasten vol maar als puntje bij paaltje komt spelen ze al jaren met een paar afgeragde knuffels.
Merel
23 november 2016 at 06:43Ben altijd een beetje afwachtend (en cynisch) als het om hypes gaat, maar dit klinkt oprecht leuk. Fascinerend ook.
Josan
23 november 2016 at 07:22Ik heb het ook niet zo op hypes. Maar vanuit een fabrikant gezien, kan die er ook niet zoveel aan doen. Het slaat aan of niet. Aan de ene kant is het leuk als iedereen er mee wegloopt. Aan de andere kant weerhoudt het speelgoed er van om echte klassiekers te worden. Je weet dat over een jaar niemand er meer over praat. Terwijl ik het stuk speelgoed an zich best geinig vind. Vooral ook omdat het hele proces fasinerend is. Tot nu toe was het veelal digitaal.
Dhini
22 november 2016 at 21:24Wat grappig dat er speelgoed uit de ei komt. Tegenwoordig is het mogelijk hé
Josan
23 november 2016 at 07:23Ja hij is gaaf he. Als ze dat in mijn tijd hadden gehad!