Beauty Lifestyle Seizoenen

Herfst harmonie in je huis door schoonmaken

2 november 2023
Herfstdecoratie-gezellig-winter-themillennialmom

Geschatte leestijd: 7 minuten

Bijna iedereen kent de grote voorjaarsschoonmaak. Het moment waarop we de lente verwelkomen en de laatste restje winter naar buiten werken, wegvegen of poetsen. Maar ook de herfstschoonmaak is een mooi moment om je woning eens grondig onder handen te nemen voordat de winter zich aandient.

Nu de bladeren beginnen te vallen en de temperaturen dalen, is het tijd om je huis voor te bereiden op het knusse najaarsseizoen dat voor ons ligt. Het herfstseizoen nodigt uit tot gezelligheid en warmte binnenshuis. En dat gaat beter in een schoon, opgeruimd huis. Nu zul je misschien denken: waarom is het belangrijk om je huis op te ruimen en schoon te maken voor de herfst?  Dus heb ik hieronder verschillenderedenen benoemd over waarom herfstschoonmaak een waardevolle investering is.

5 redenen voor een herfstschoonmaak

Herfst Frisheid

Goede ventilatie is belangrijk. Nu de deuren en ramen vanwege de koudere temperaturen buiten vaker gesloten blijven, blijven geurtjes en vieze luchtjes ook sneller hangen. Zo hangt er in onze gang na een fikse regenbui bijvoorbeeld een exotische mengeling van natte schoenen, jassen en schooltassen. Vandaar dat ik de gang nu veel vaker schoonmaak, stofzuig en wanneer mogelijk zelfs de deur open zet. Een grondige schoonmaakbeurt zorgt voor frisse lucht en helpt allergenen en stofdeeltjes te verminderen waardoor je de luchtkwaliteit in huis verbetert.

Lees:3 snelle schoonmaaktips om in 15 minuten je huis schoon te maken 

Georganiseerde start van een nieuw seizoen

Tips-herfst-schoonmaken-gezellig-sfeer

Voor mij markeert het herfstseizoen de start van een nieuwe fase. Na het zomerseizoen is het eigenlijk de aanloop naar de winter. Als we geluk hebben, hebben we een herfst met nog enkele warme zomerse dagen maar de kans is ook groot dat het aan een stuk door koud, nat en grijs is. Een opgeruimd huis zorgt voor een georganiseerde basis om nieuwe projecten en activiteiten aan te pakken. Dus ruim de rommel in je huis op en (her)organiseer je spullen. Hierdoor krijg je weer overzicht in je huis, hoofd en spullen. Bovendien creëer je een omgeving waarin het makkelijker is om productiever en stressvrij te zijn. 

Zo gebruikte ik de maand oktober om de te kleine zomerkleding van mijn kinderen op te ruimen. Ik keek welke kleding echt te klein is en weg moet. Welke kleding ik volgend jaar nog kan gebruiken, maar nu in de weg ligt. Omdat ik de herfstschoonmaak gebruikte om even door de kast van mijn kinderen, maar ook mijzelf te gaan, had ik meteen inzicht in de voorraad winterkleding. Ik wist welke kledingstukken ik nog moest bijkopen en waar ik moest investeren om ervoor te zorgen dat ik hopelijk tot aan de lente geen grote uitgaven hoef te doen.  

Hygge in de herfst

warmte-in-huis-herfst-schoonmaken

In Nederland kennen we gezellig en in het Engels cozy season. Herfst is het seizoen van hygge, de Deense kunst van gezelligheid en comfort. Een schoon en opgeruimd huis is de perfecte plek voor kaarslicht, zachte dekens en warme dranken. Creëer knusse hoekjes met warme dekens, zachte kussen en sfeervol licht waar je lekker kunt ontspannen in comfortabele warme kleding. Zo kun je optimaal genieten van de rustige huiselijke momenten die de herfst met zich meebrengt. Zelf vind ik het bijvoorbeeld heerlijk om dit seizoen met een boek onder een dekentje op de bank weg te kruipen. Of gezellig met de kleintjes een animatiefilm te kijken.

Verfrissende verandering

Het herfstseizoen zorgt voor een verandering in kleuren en geuren. Van warm oranje, mooie bruintinten tot diepe roodtinten. Maak gebruik van dit kleurenpalet. Verander je accessoires die bij het herfstthema passen. Voeg herfstbloemen, een herfstslinger, geurkaarsen of essentiële oliën toe aan je schoongemaakte ruimtes. Dit helpt niet alleen om je huis op te frissen, maar creëert ook een warme, aangename sfeer die past bij het herfstseizoen.

Gezellige gastvrijheid

herfstschoonmaak-herfstsfeer-in-huis

Een opgeruimd huis, oogt een stuk gastvrijer dan een rommelig huis. Het geeft je de vrijheid om spontane bijeenkomsten te organiseren en te genieten van elkaars gezelschap. Zonder dat je je zorgen hoeft te maken over rommelige ruimtes in je huis. Of mensen op spullen stuiten die niet voor hen bestemd zijn. Dus ruim deze herfst je huis op. Zo is het  de perfecte locatie voor een spelletjesavond met vrienden, een leuke hartverwarmende familiefilm

Of het nu gaat om familiebijeenkomsten of vrienden die langskomen voor gezellige avonden, een opgeruimd huis is gastvrijer. Het geeft je de vrijheid om spontane bijeenkomsten te organiseren en te genieten van elkaars gezelschap zonder je zorgen te maken over rommelige ruimtes.

Goed voor je mentale welzijn

voordelen-herfst-schoonmaak-winterschoonmaak

Waarschijnlijk ken je het gezegde wel: een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd. En hoewel ik dit jarenlang durfde te ontkennen, ik kan immers overal slapen en leven, merk ik wel dat ik me beter kan focussen als mijn omgeving opgeruimd is. Ik ben minder snel afgeleid. Iets wat voor mij als ADHD’er toch wel zo prettig is. Nu ik meer binnen zit, maak ik er meer een gewoonte van om de woonruimtes netjes te houden omdat het onbewust toch bijdraagt aan mijn mentale welzijn. Ik voel me beter en mijn huis voelt meer als thuis.

redenen-herfstschoonmaak-themillennialmom

Herfstschoonmaak? Zo pak je het aan!

Dus, hoe begin je aan je harmonieuze herfstschoonmaak? Start met het maken van een plan en verdeel de taken over verschillende dagen of weekenden. Begin met de grote klussen, zoals het schoonmaken van ramen, het stofzuigen van tapijten en het afstoffen van oppervlakken. Vervolgens kun je je richten op het organiseren van kasten, het wegdoen van overbodige spullen en het creëren van een meer gestructureerde leefruimte.

Terwijl je bezig bent, neem de tijd om te genieten van de veranderingen in je huis. Steek wat herfstgeurkaarsen aan, zet een pot warme cider op het fornuis en laat de herfstbries door je frisse, schone kamers waaien. Voor je het weet, ben je omringd door de warmte en gezelligheid van een perfect voorbereid huis voor het herfstseizoen.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]