Kinderwens Moeder & Kind Schoolkind

Waarom een groot leeftijdsverschil tussen kinderen geweldig is!

4 september 2017
Waarom een groot leeftijdsverschil tussen kinderen geweldig is

Tussen mijn oudste en jongste dochters zit een groot leeftijdsverschil. Ze schelen ruim 8 jaar. Dit komt door omstandigheden, maar als ik eerlijk ben vind ik het wel lekker. Beter dan die tropenjaren waarbij ik een baby en peuter had.

Over een groot leeftijdsverschil tussen kinderen bestaan nogal wat negatieve gevoelens. Veel moeders denken dat het leuk is als hun kinderen dicht op elkaar zitten en ze daardoor lekker met elkaar kunnen spelen.

Vooroordelen over een groot leeftijdsverschil

Tussen mijn oudste en degen die daarna komt zit 2 jaar leeftijdsverschil. Dat hebben wel meer moeders. Je stopt op een gegeven moment met de pil en als het dan raak is, kom je ongeveer weer in hetzelfde seizoen uit. Vandaar dat beide meiden aan het eind van het jaar jarig zijn. Met amper 4 weken verschil.

Zwanger zijn terwijl je al een dreumes/peuter hebt rondlopen vond ik pittig. Mede door mijn chronische bloedarmoede had ik amper energie over. Maar daar heeft zo’n kind natuurlijk maling aan. Mijn verloskundige zei altijd zoveel mogelijk te rusten. Miss G vertaalde dat naar “ Hoe houd ik mama bezig”. Dus leuk ik theorie, minder geweldig in de praktijk. Ik wist destijds al dat als er ooit gezinsuitbreiding zou komen, zou de oudste op de basisschool moeten zitten. Een scheiding en samengesteld gezin later, is deze voorspelling helemaal uitgekomen. Beide dames zaten op de basisschool en ik genoot met volle teugen van de voordelen van een groot leeftijdsverschil.

Waarom een groot leeftijdsverschil tussen kinderen geweldig is

De oudere broers of zussen maken het bewust mee

Alle ouders proberen aanwezige broertjes en zussen zoveel mogelijk te betrekken. Maar laten we eerlijk zijn: een eenjarige maakt dat echt niet bewust mee. Totdat ze een aantal jaren oud zijn, hebben ze echt niet door hoe het nu zit. En komt die nieuwe baby gewoon als een (soms onaangename) verrassing. Hoe ouder ze zijn, hoe bewuster ze het mee maken. En niet onbelangrijk: het zich herinneren.

Ik vond het geweldig om mijn zwangerschap met mijn oudere meiden te delen. Natuurlijk zagen ze ook mijn mindere momenten. Maar ik was me er heel bewust van dat ik ze hierdoor meegaf wat het is om zwanger te zijn. Ze zagen mijn keuzes maken en ik kon mijn keuzes toelichten. Ze weten dat een baby niet meteen vlekkeloos slaapt, veel poept, huilt, vermoeiend is maar ook heel erg leuk.

De verzorgende kant

Nog een voordeel van een groot leeftijdsverschil? Je ziet een andere kant van je kinderen. Ik vond het zo leuk om de verzorgende kant van mijn oudste dochters te zien. Compleet anders en veel volwassener dan toen ze 2 waren en meenden mij te helpen. Avondeten koken en de baby had een huiluurtje? Grote kans dat een van mijn dochters zich over haar ontfermde en met de kinderwagen (door huis) ging wandelen. Even vlug naar de winkel en geen zin in een mini verhuizing? Fijn dat ze oud genoeg zijn om zelf thuis te blijven en in geval van nood zelf hulp kunnen inschakelen. Even naar het toilet terwijl baby in haar babystoeltje zit? Oudste dochters to the rescue. Dikke kans dat ze zelf mee gingen in bad.

Goede voorbeeld geven

Kinderen, ze doen regelmatig alsof ze je niet horen. Maar dat ze niet reageren of er niet naar handelen, betekent niet dat ze je niet horen. Dat ontdekte ik dan weer zodra toen Miss C geboren was.Zo grappig om bepaalde dingen die jij altijd zegt tegen je kinderen nu opeens uit hun mond te horen terwijl ze hun zusjes opvoeden. Of te zien dat ze wijsheden, tips, trucjes en andere slimmigheden met hun jongste zusjes delen. Vooral het geduld dat ze blijkbaar wel schijnen te hebben, heeft mij verbaasd.

Baby heeft iemand om tegenop te kijken

Yep zoals hierboven al beschreven krijgt ze het goede voorbeeld van haar zussen. En ze wordt door ze verzorgt. Maar ze kijkt ook enorm tegen haar zussen op. Dat zijn HAAR zussen. En elk kindje dat iets te dicht in de buurt komt moet dat weten. Ze wordt net iets te snel wijs door haar zussen en doet af en toe ook gezellig mee. Ook al weet ze helemaal niet waar het over gaat.

Uit de baby bubbel

Met een baby, peuter en kleuter is je hele huis kidsproof. Je hele wereld is ook een soort baby bubbel. Je leert ouders kennen met kinderen in dezelfde leeftijd als je kind. Maar als je oudere kinderen hebt, zit je veel minder in die baby bubbel. Die andere ouders zijn ook ouder en hebben ook geen behoefte meer om het over allerlei mijlpalen, babypotjes etcetere te hebben. Ze hebben al een leven. Velen zijn klaar met het krijgen van kinderen en als al aan een tweede leg beginnen, moet die jongste gewoon meedraaien in het leven wat ze al hebben.

Thuis zie ik dat mijn jongste dochter ook allerlei dingen van haar zussen mee krijgt. Ze is een groot Taylor Swift fan. Mag met Playmobil spelen (niet met de kleinere breekbare onderdelen) Krijgt zo nu en dan een lik make up op haar gezichtje. En al het hysterisch roze meisjesspeelgoed gaat ook niet aan haar voorbij.

Enigt kind en alle aandacht

Eigenlijk heeft alleen Miss G de privileges van het enigs kind zijn mee gemaakt. Dat ze alle aandacht kreeg en er twee volwassenen waren die haar in de watten legden. Miss B is er niet mee opgegroeid. Zij was er al. Maar ik koesterde de tijd dat haar zus op de basisschool zat en zij nog thuis was. Vooral de woensdagochtenden waren ons momentje samen. Door het co-ouderschap is Miss C af en toe letterlijk een paar dagen enig kind. Maar ook als haar zussen er niet zijn, heeft ze voldoende enig kind momentjes en alle onverdeelde aandacht.

Extra ouder

Weet je nog toen je van 1 kind naar 2 ging en je je handen meteen vol had? Zeker als ze nog jong zijn heb je als ouder dan al snel je handen vol met 1 kind. Maar lang leve een groot leeftijdsverschil. Naast dat je ze veel bewuster taken kan geven en bij de opvoeding betrekken, willen ze ook nog wel eens de ouder uithangen. Yep, dan hoor ik mijn oudste dochter mijn jongste corrigeren. Soms irritant, want ik ben de ouder. Maar soms ook heel leuk. Vooral die bij die peuterpuberteit driftbuien. Heb ik 2 extra medestanders die haar vertellen normaal te doen.

Ongegeneerd langer kind blijven

Mijn oudste dochters begonnen al een beetje in de fase te komen waarop ze zich voor sommige dingen schamen. Of iets bestempelen als kinderachtig. Natuurlijk is het tot 4 jaar gedeelte in de speeltuin niks aan. Totdat je je zusje mag helpen. Hetzelfde geldt voor sommige TV’ programma’s. Natuurlijk stomste serie ever. Maar als ik dan stiekem kijk en zie hoe erg ze samen genieten…dat zijn toch smeltmomentjes.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]