Denemarken Travel

16 gratis bezienswaardigheden in Denemarken

15 juli 2019
16 gratis bezienswaardigheden Denemarken gezinnen kinderen

Bij ons in de regio is de vakantie al begonnen. Over een aantal weken gaan we als gezin naar Denemarken. Alweer? yep, want Denemarken is het ideale vakantieland voor jonge gezinnen. Er zijn veel gratis bezienswaardigheden in Denemarken. Daarom zet ik een aantal gratis uitstapjes voor je op een rijtje. Plekken die we al bezocht hebben, die op onze bucketlist staan en die we nog dit jaar gaan bekijken.

Vorig jaar maakten we een autoreis door Denemarken. We bezochten Noord- en Zuid Jutland en verbleven we een paar dagen op het Deense eiland Funen. In dit blog zette ik alle kosten en de route die we maakten voor je op een rijtje. Zoals je ziet, gaven we het nodige geld uit. Toch kan je ook best naar Denemarken reizen met een kleiner budget. Er zijn namelijk voldoende gratis bezienswaardigheden en uitstapjes.

Dit moet je weten voordat je Denemarken bezoekt

Vanuit Nederland is Denemarken maar 8 uur rijden. Tenminste als je naar Jutland wilt. Kies je voor de Oost-Deense Zuid-Sjælland, Lolland-Falster en Møn dan ben je er sneller. In principe lijkt het Deense landschap erg op dat van Nederland. Toch is het handig om voordat je Denemarken bezoekt, met  een aantal zaken rekening te houden.

 • Allereerst betalen ze er met Kronen en geen Euro’s.
 • De meeste Denen spreken over het algemeen goed Engels
 • Kraanwater kan je er gewoon drinken
 • je hebt geen wereldstekker nodig
 • Voor de Grote Beltbrug (de brug tussen Funen en Sjælland)en de brug tussen Zweden en Denemarken moet je tol betalen.

Sluit verder een goede reisverzekering af. Het Noorden van Denemarken is het zo afgelegen en dunbevolkt dat medische hulp vaak per helikopter moet komen. Mocht het nodig zijn, dan wil je in elk geval goed verzekerd zijn en niet van dit soort gezondheidskosten wakker liggen. Een reisverzekering vergelijken kan heel wat euro’s schelen die je dan weer lekker kan besteden aan de Deense ijsjes. Want die zijn het lekkerst!

16 gratis bezienswaardigheden in Denemarken

De 2 zeeën die met elkaar botsen

2 zeeën tegen elkaar botsen-skagen

In het Noordelijkste puntje van Jutland (ja, het is echt letterlijk een puntje) net voorbij Skagen ligt Grenen. Hier kan je de golven van het Skagerrak en het Kattegat tegen elkaar zien botsen. Een geweldig gezicht en het is bovendien gratis. Tijdens een strandwandeling langs verschillende historische bunkers loop je in een half uurtje naar dit natuurfenomeen. Zwemmen mag er niet. Maar een instagram waardige foto maken kan natuurlijk altijd. Het is wel even op je beurt wachten omdat er ook veel andere toeristen hebt. Maar dan heb je in elk geval een geweldige herinnering voor je vakantieboek.

Lees ook :Skagen Grenen | Het Noordelijkste punt van Denemarken

De kerk die onder het zand ligt

Den tilsandede kirke Skagen

Het Noorden van Denemarken heeft iets magisch. Hier vind je water, lucht en aarde maar ook wind. Veel wind.  Dat is heerlijk als je een dagje wilt uitwaaien op een van de vele stranden van dit vakantieland. De strook land in de omgeving van Skagen wordt aan beide kanten omgeven door water. Waardoor de wind vrij spel heeft.  Deze harde wind zorgde voor het ontstaan van Skagens Duinplantage. En nog opzienbarender: het stuifzand, blies een hele kerk onder. Deze verzande kerk kan je gratis bezoeken. De witte kerktoren is het enige wat nog ziet. Tegen betaling kan je naar binnen om de toren te beklimmen. Houd er wel rekening mee dat het er waait en koud is.

Lees ook: Den tilsanded Kirke

De vuurtoren die in de zee zakt

Rubjerg Knude Vuurtoren

Langs de Deense kust liggen een aantal beroemde vuurtorens. Zo heb je de Lyngvig Fyr vlakbij Hvide Sande en de Grå Fyr in Skagen. De Rubjerg Knude Fyr is een van de bekendste vuurtorens. Een van de meest bijzondere gratis bezienswaardigheden van Denemarken. Waarom? Omdat deze lichttoren waarschijnlijk binnen 1 of 2 jaar in de zee zal zakken. Dus wil je hem nog vereeuwigen voor je vakantieplakboek of je Instagram dan mag je hem niet missen.

Lees ook Rubjerg Knude Fyr | De vuurtoren die langzaam in zee stort

Strand

stranden in Denemarken

De uitgestrekte, lege stranden maken Denemarken tot een heerlijk vakantieland. Het heeft by far de mooiste stranden van Noord-Europa. En in tegenstelling tot Nederland zijn ze nagenoeg uitgestorven. Kies voor Saltum strand waar je met je auto het strand op mag. Ga kitsurfen bij Gudmindrup Strand. Zoek je een kindvriendelijk strand? Kies dan voor Hornbæk strand iets ten noorden van Kopenhagen. En wil je iets leren over de Tweede Wereldoorlog in Denemarken? Dan zijn de bunkers op het strand van Thyboron interessant.

Gratis wandeling door de Nyhavn

gratis bezienswaardigheden en uitjes in Denemarken

Je kan een bezoek aan Kopenhagen niet aan je voorbij laten gaan zonder een wandeling door Nyhavn. De kleurige huizen zijn een toeristische trekpleister. Hier vind je heerlijke barretjes, restaurants, cafe’s en in de zomer overvolle terrassen. Wil je Kopenhagen doen op een budget? Maak dan een gratis wandeling en geniet van je eigen meegebrachte lunch. Kijken, kost niks.

De witte woestijn

zandverstuiving Skagen

Råbjerg Mile | wandelende zandduin

Bij Denemarken, denk je niet meteen aan de woestijn. Maar als je de Rabjerg mile beklimt, waan je je in een totaal andere wereld.  Europa’s grootste zandduin is op sommige plekken maar liefst 40 meter hoog. Een aardige klim met kinderen. Vooral om dat hier ook veel wind staat en je tegen het duinzand dat in je gezicht waait, moet vechten. Maar eenmaal boven krijg je gratis een adembenemend uitzicht over de omgeving.

Lees ook: Råbjerg Mile | Europa’s grootste wandelende zandduin

Idyllische plaatsjes

mooiste stadjes Denemarken

Denemarken heeft een rijke historie. Je vind er prachtige kastelen, landhuizen en mooie stadjes. Elk met hun eigen karakteristieke kenmerken. Zo heb je hebe je de oudste stad van Denemarken Ribe. Hier vind je een goedbewaarde kathedraal, prachtige hofjes, klassieke vakwerkhuizen en natuurlijk het beroemde Vikingmuseum. Maar ook Sønderho het mooiste dorpje van Denemarken is de moeite waard. In dit plaatsje op het zuidelijkste puntje van het eiland Fanø voelt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Verder kun je ook je hart ophalen in Faaborg, Dragør, Skagen en Ærøskøbing. Rondwandelen door pitoreske straatjes is gratis. Of je geld wilt uitgeven, moet je zelf weten.

Fotowaardig schelpenhuisje

Sneglehuset Thyboron

Een vakantie in Denemarken betekent dat je daarna prachtige vakantiefoto’s hebt. Een van de meest bijzondere gratis bezienswaardigheden is het Schelpenhuisje aan de Westkust van Jutland. Ooit gemaakt door een visser, trekt het nu duizenden toeristen per jaar. Tegen betaling mag je binnen kijken. Maar voor een foto van de buitenkant hoef je niet te betalen.

Lees ook: Sneglehuset Thyboron, Naturrum en Thyboron Faestningen

Nationale parken

15 gratis bezienswaardigheden in Denemarken

Nationaal Park Thy is een van de oudste en grootste nationale parken van Denemarken. Het natuurpark ligt Noord-Westelijk van de Limfjorden. Hier vind je meren, duinen, uitgestrekte wandelroutes en vooral veel natuur. Andere parken die je bekijken kan zijn Nationaal prak Mols Bjerge, Skjoldungernes Land National Park. In de verschillende parken kan je wandelen, fietsen maar ook paardrijden.

Black Diamond library

Kan je geen genoeg krijgen van boeken? Breng dan een bezoek aan de grootste bibliotheek van Scandinavie: de Black Diamond library in Kopenhagen. Deze koninklijke bibliotheek schijnt zijn naam te danken te aan de schittering van het zwarte graniet die je ziet als de zon op het water schijnt. Hier kan je genieten van het interieur van de bibliotheek, struinen tussen rijen boeken of gewoon lekker even met je computer zitten om een berichtje te typen aan het thuisfront.

Vrijstad Christiana

In de Deense hoofdstad vind je soort van hippie commune: Vrijstad Christiana. Op deze experimentele plek werken en leven kunstenaars in gekraakte en gerecyclede woningen. Op straat zie je kunstwerken, grafiti en in het centrum van Christiana zijn er restaurantjes. Het stadsgebied heeft zo zijn eigen regels en is semi-autonoom. Zoals in elke hippie commune moet je wel rekening houden met dat er soft drugs verkrijgbaar is, maar een bezoekje aan dit bijzondere gebied kan niet ontbreken op je lijstje van gratis Deense bezienswaardigheden.

Voorstelling van Hans Christian Andersen

Eventyrhaven Odense

In de stad van Hans Christian Andersen kan je twee keer per dag gratis genieten van een theatervoorstelling. Hierin komen de meest bekende sprookjes van de wereldberoemde schrijver voorbij. Of je nu Deens spreekt of niet, de voorstelling is prima te volgen en erg leuk voor kinderen.

Lees ook: Stedentrip Odense | Sprookjesstad van Hans Christian Andersen

Botanische tuin

Aarhus Botanical gardens greenhouse

In zowel Aarhus als ook in Kopenhagen heb je een botanische tuin. Beide tuinen kan je gratis bezoeken dus horen ook op ons lijstje met gratis bezienswaardigheden in Denemarken thuis. Wel is het zo dat je voor de Palmhuis in de botanische tuin van Kopenhagen toegang moet betalen. In het herbarium leer je van alles over planten en het leuke is dat beide tuinkassen een uitkijktoren hebben. Wat geweldig leuk is voor kinderen om te beklimmen.

Lees ook Botanische tuin Aarhus | Groene haven middenin de stad

De zes vergeten reuzen van Kopenhagen

Iets ten noorden van Kopenhagen heeft kunstenaar Thomas Dambo 6 grote reuzen verstopt. Ze zijn gemaakt van gerecycled materiaal en liggen net iets buiten de gebaande paden. Met het project wil hij kunst uit het museum halen en mensen wijzen op plekken in de natuur die je makkelijk over het hoofd ziet. Ga op een gratis speurtocht door Rødovre, Hvidovre, Vallensbæk, Ishøj, Albertslund en Høje Taastrup en ontdek alle zes reuzen.

Unesco Werelderfgoed

In veel vakantielanden maken wij als gezin  vaak een uitstapje naar Unesco Werelderfgoedlocaties. Veel van de bezienswaardigheden die op de lijst staan zijn namelijk gratis. In Denemarken heb je ook een aantal gratis attracties die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan waaronder de grafheuvels van Jelling, Dyrhavn, Stevns klint en de Kathedraal van Roskilde.

Dyrehavsbakken

Kopenhagen staat bekend om zijn oude pretparken. Zo heb je er natuurlijk al Tivolli. Maar er is nog een: Dyrehavsbakken. Dit wordt ook wel het kort Bakken genoemd en is het het oudste attractiepark ter wereld. Het park ligt verstopt in het weelderige boslandschap van Jægersborg Dyrehave. Een perfecte pick nick spot. Het avonturenpark zelf heeft een achtbaan, reuzenrad en andere gave attracties. En het beste is: toegang is gratis. Je betaalt voor als je in de attracties zelf wilt. Maar ook hier geldt: kijken kost niks en rondkijken alleen al is leuk genoeg.

16 gratis bezienswaardigheden en activiteiten Denemarken

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’TwitterInstagramFacebook of YouTube?

Fotocredits 1,

 • Gratis uitjes en bezienswaardigheden Denemarken
5

Gratis uitjes en bezienswaardigheden Denemarken

Samenvatting

Reviewer Themillennialmom.nl
Review Date 
Reviewed Item gratis bezienswaardigheden, uitjes en attracties Denemarken
 • Reply
  susanwijdemans
  17 juli 2019 at 12:42

  Ben er nog nooit geweest, maar het ziet er allemaal wel heel perfect uit!

 • Reply
  Life by - Mandy Eggens
  17 juli 2019 at 08:00

  Als kind ben ik ooit eens in Denemarken geweest, kan ik me niet zo veel van herinneren maar wil graag nog een keertje terug! Die foto’s zien er ook heel mooi uit

 • Reply
  Anke (Fanke.nl)
  16 juli 2019 at 17:21

  Bedankt voor dit handige overzicht! Ik ben ongeveer drie jaar geleden naar Denemarken geweest. Het heeft echter niet heel veel indruk op mij gemaakt, omdat ik het te veel op Nederland vond lijken. Maar als ik deze bezienswaardigheden zie, wil ik het liefst nog een keer naar Denemarken toe! Onder andere dat schelpenhuisje lijkt mij dan erg leuk om te bezoeken. (:

 • Reply
  Wanda
  15 juli 2019 at 17:11

  Ooit wel in Denemarken geweest, maar ik kan me er eigenlijk niet zoveel meer van herinneren. Misschien toch maar weer eens overwegen, want als ik dit zo lees, is er genoeg te zien wat bij mij past.

 • Reply
  Manon
  15 juli 2019 at 16:50

  Leuk zeg allemaal. Ik heb gelijk foto’s gegoogled van de twee zeeën die elkaar raken. Familie van mij gaat voor het eerst naar Denemarken, dus ik ga dit allemaal vertellen!

 • Reply
  Laura
  15 juli 2019 at 15:59

  Ik ben er nog nooit geweest, maar een vriendin van me is onlangs terug van Kopenhagen! Ik zie veel van haar foto’s verschijnen in deze blog, dus het zullen zeker gekende en leuke adresjes en plekken zijn!

 • Reply
  Caroline
  15 juli 2019 at 13:11

  Ben er nog nooit geweest maar aan de mooie foto’s te zien moet ik dit Scandinavische land zeker op mijn bucketlist zetten.

 • Reply
  feliceveenman
  15 juli 2019 at 13:05

  jeetje, het i sal meer dan 30 jaar geleden dat ik in Denemarken was…ik bewaar er zulke goede herrineringen aan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]