Buiten spelen Moeder & Kind Schoolkind

Een GPS tracker voor kinderen kopen? Hier moet je op letten

23 juni 2017
GPS tracker voor kinderen

Met een GPS tracker voor kinderen kunnen ouders altijd in de gaten houden waar hun kind is. Zo kunnen zij lekker buitenspelen en weet jij altijd waar ze zijn. Wel zo veilig als je bijvoorbeeld in de buurt van water woont.

In de afgelopen jaren zijn er verschillende kinder gps trackers op de markt gebracht. Zo zijn er de GPS kinderhorloges van One2Track, GPS Boss, KiGo Watch, Belio, Helloo en Tinitell. Maar ook de Kruidvat Spotter en het Angel Safety armbandje met gps zijn onverminderd populair.

Is een GPS tracker voor kinderen onzin?

Maar is een gps-tracker niet totaal overbodig? Vroeger speelden we buiten. Totdat het donker werd en de lantaarnpalen aan gingen. Dan wist je dat je dat het tijd was om naar huis te gaan. Geen moeder die de hele dag in de gaten hield waar haar kind zat. Als jouw kind niet kon vinden, vroeg je het gewoon aan de buurvrouw. Dikke kans dat zij je wel gezien had. Met zoveel thuisblijfmoeders en oplettende ogen was het moeilijk om kattenkwaad uit te halen. Maar de positieve kant was ook dat je ook gezien werd door een buurvrouw/kennis een paar huizen of straten verder.

Maar in en wereld waarin veel meer auto’s rijden. Vriendjes en vriendinnetjes niet er altijd om de hoek wonen. En mijn dochters ook de vrijheid en ruimte willen om hun grenzen te verleggen, merk ik dat je kinderen los laten soms best lastig kan zijn. Vooral als je de verschrikkelijkste verhalen hoort. Die – naar mijn mening- tegenwoordig vaker voor komen dan vroeger.

Redenen om voor een GPS tracker te kiezen

Maar is je kind volgen via track en trace eigenlijk wel een goed idee? Wat zijn de voordelen van een gps tracker horloge?

Het voorkomt onrust

In principe moet mijn kind het altijd melden als ze buiten gaat spelen. Maar gaat ze van locatie A naar locatie B dan moet dat tussentijds ook. Dat zorgt voor oponthoud. Vrienden die al weg willen. Logisch dat mijn kind dan soms voor de weg van de minste weerstand kiest. Met een GPS tracker hoeft zij zich in de tussentijd niet te melden. En ik hoef me na een paar uur niet af te vragen waar ze zit.

Altijd weten waar je kind is

Wij wonen bijvoorbeeld in een wijk met veel water. Nu mijn kind kan zwemmen, vormt dat een minder groot risico dan toen ze dat nog niet kon.

Stimuleren om te bewegen

Aan de ene kant klagen we dat kinderen tegenwoordig altijd achter schermpje binnen zitten. Aan de andere kant worstelen wij ouders er mee om ze meer vrijheid te geven. Sommige GPS horloges stimuleren je kind op speelse wijze om in de buurt op onderzoek te gaan.

Makkelijk contact leggen met je kind

In noodgevallen of onveilige situaties kan je kind met 1 druk op de knop contact met je maken. Andersom kan dit ook. Als ik mijn kinderen uit school haalde, wilde ik soms graag even laten weten dat ik er al was. Alleen ik zat in de auto omdat Miss C sliep. Als ik ze even had kunnen bellen.

Past binnen streng smartphone beleid

Mijn dochter mag pas in groep 8 een smartphone. Vandaar dat ze mij niet kan altijd kan bellen. Bovendien als ze er een heeft, moet ze die binnen school aan de leraar afgeven. Een smartwatch met gps functie mag je wel omhouden. En via die gadget kan ik contact met haar maken.

Gebied instellen

Met een gps armbandje zoals de Safety Angel kan je een bepaald gebied instellen. Het armbandje stuurt een signaal naar het basisstation als je kind buiten een straal van maximaal 50 meter komt. Maar ook als het armbandje in aanraking komt met water. Er zit helaas geen gps in. Zo weet je nog niet of je kind links of rechts van de thuisbasis is. Maar Zeker voor de allerkleinsten is dit een goede optie.

GPS tracker kopen? Let hier op:

Als je een GPS horloge wilt kopen is het belangrijk om over het volgende na te denken:

GPS trackers zonder abonnement

De Trackimo en KigoWatch komen bijvoorbeeld met een abonement. Je betaalt maandelijks een klein bedrag. Veel ouders willen een GPS tracker voor kinderen zonder abonnement. Die zitten niet te wachten op vaste maandelijkse kosten of een vast bedrag als je de tracker wilt gebruiken. Kies dus voor een GPS tracker met realtime tracking of sms tracking. Zo kan je zelf de goedkoopste provider kiezen. En betaal je alleen de kosten voor de data die je ook echt verbruikt. Dit is ideaal wanneer je de GPS tracker bijvoorbeeld alleen in attractieparken of tijdens (vakantie) uitjes gebruikt. Maar ook wanneer je de locatie maar beperkt opvraagt. Als je voor een GPS tracker met bluetooth tracking of dataloggers kiest, is deze zelfs helemaal gratis! Dus verdiep je in GPS trackers zonder abonnement.

Privacy en veiligheid

Veel modellen die gebruik maken van de app SeTracker zijn makkelijk te hakken. Verdiep je dus in veilige GPS-trackers. Kijk hoe de gegevens verstuurd worden en wat de fabrikant doet aan de veiligheid van jouw kind. Aan het GPS Tracker Horloge V2 kan je bijvoorbeeld maar 1 smart phone koppelen. Maar goed dit werkt met de onveilige SeTracker app. Fijn dat ze het ongemerkt koppelen van meerdere telefoons hebben aangepakt. Maar toch, blijft de vraag: hoe veilig is de GPS Tracker Horloge V2? Voldoet een goedkope GPS tracker via AliExpress aan dezelfde privacy en veiligheidseisen als een uit Europa? Sowieso, zou je deze garantie willen opgeven voor het besparen van een paar euro’s?

GPS functie

Er zijn verschillende smart watches op de markt die geen GPS functie hebben. De Garmin Vivofit Junior is leuk als activity tracker. Stimuleert je kind om elke dag minimaal 60 minuten te bewegen. Maar hij heeft geen GPS functie. Zo kan je nog niet je kind vinden via een app. Hetzelfde geldt voor de Kurio Smart watch. Hiermee kan je kind wel een aantal voorgeprogrammeerde nummers bellen. Maar je kan niet zien waar ze is. Dus als je voor een smart watch kiest, kies dan voor een smartwatch met gps.

Batterijduur

Spreekt voor zich. Ook hier is veel verschil in.

Compatible met meer systemen

Persoonlijk vind ik het belangrijk dat een gps tracker horloge compatible is met meerdere besturingssystemen. Dus iOs en Android. Voor andere ouders is het misschien wel belangrijk dat ze hun kind op tablet en smartphone kunnen volgen.

Onveilige gps horloges

Een GPS tracker voor kinderen moet natuurlijk voldoen aan strenge veiligheidseisen. Het gaat wel om je kind. En ouders willen dat hun privacy en veiligheid gewaarborgd wordt. Maar uit onderzoek van de Consumentenbond bleek dat sommige GPS horloges slecht beveiligd zijn. Het betrof de horloges die gebruik maken van de app SeTracker en de Gator2. Zo konden bij de smartwatches van het chinese Gator wildvreemden zomaar een telefoon aan het apparaat koppelen. Zonder dat ouders of kinderen dit door hebben. Hierdoor konden zij locatiegegevens achterhalen en je kind in de gaten houden. Locatiegegevens en cookies werden zonder encryptie verstuurd. Meer informatie over veilige en onveilige gps horloges vind je hier.

De beste gps trackers voor kinderen

Ik heb nog geen onderzoeksrapport kunnen lezen met de beste gps-trackers voor kinderen. Elk model had voor en nadelen. Ook de verschillende prijskaartjes die eraan hangen spelen natuurlijk mee. Je weet gewoon dat er bij de duurdere versies meer nagedacht is over veiligheid dan bij een goedkope GPS tracker voor kinderen.

Ook leuk om te lezen:

GPS tracker

Wat vind belangrijk bij de aanschaf van een GPS tracker voor kinderen?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]