Boeken Games en apps Reviews Spelen video en vlogs

GoldieBlox technisch speelgoed voor meisjes

5 november 2017
GoldieBlox-review-GoodGirlsCompany

Er zijn maar weinig speelgoedpakketjes die mijn nieuwsgierigheid zo prikkelden als het pakket van GoldieBlox and the parade float. Dit technische speelgoed is speciaal ontworpen voor meisjes en de musthave voor elke dochter die klaar is met roze!

Goed nieuws want sinds oktober zijn de constructiepakketten van GoldieBlox ook in Nederland en België verkrijgbaar. Sinds mijn oudste dochter klein is volg ik GoldieBlox al op de voet. Ik vond en vind het nog steeds fantastisch dat Debbie Sterling meisjes een ander alternatief wil bieden voor het grotendeels roze speelgoed.

Video Goldie Blox and the Parade Float

Klik hier als je het niet goed kan zien

Waar ken je GoldieBlox kopen-GoodGirlsCompany

Wat is GoldieBlox?

GoldieBlox is creatief technisch speelgoed (STEM) voor meisjes. De kleuren zijn zo aangepast dat het meisjes aanspreekt. En het kwalitatieve speelgoed is geschikt voor meisjes tussen 4 en 10 jaar. Elk pakket bestaat uit een boek waarin hoofdpersonage Goldie samen met haar vrienden uitdagingen aangaat. Met het bouwset kunnen kinderen Goldie’s uitdagingen nabouwen. Zo zijn er tijdens het verhaal al kleine oefeningen. Deze vormen een opmars naar het grote bouwwerk.

Met GoldieBlox leren meisjes technische problemen op te lossen en worden ze gestimuleerd leuke bouwsels te bedenken. Hoofdpersoon Goldie is een stoer, creatief meisje dat niet bang is om te falen. Samen met haar vrienden woont ze in Bloxtown. Ze zijn gek op alles dat met bouwen te maken heeft en allemaal hebben elk hun eigen technisch talent. In Amerika is GoldieBlox een van de snelst groeiende speelgoedmerken. En terecht! Jarenlang werd meisjesspeelgoed gedomineerd door roze en werden vooral de verzorgende kant aangesproken. Maar meisjes kunnen meer en GoldieBlox is echte en uitdaging voor meisjes die dat willen ontdekken.

technisch speelgoed voor meisjes-GoodGirlsCompany

Technisch speelgoed voor meisjes

Het meeste constructiespeelgoed is gemaakt voor jongens. Daardoor spreekt het de meeste meisjes niet aan. Tijdens het opgroeien komen meisjes nauwelijks in aanraking met constructiespeelgoed. Doordat meisjes geen ervaring opdoen met technisch speelgoed, ontstaat gaandeweg de overtuiging dat meisjes en vrouwen niet geschikt zijn voor techniek. Dat kan zelfs zo ver gaan dat meisjes -onder druk van hun omgeving- constructiespeelgoed gaan mijden.

Het concept van GoldieBlox spreekt meisjes wèl aan. Waarom? Omdat een technisch probleem is ingebed in een leuk aansprekend verhaal voor meisjes. Goldie en/of een van haar vriendinnen loopt tegen een technisch probleem aan dat opgelost moet worden. Door haar positieve instelling en technische creativiteit weet Goldie in het verhaal een oplossing te bedenken. Meisjes zien Goldie als een rolmodel en kunnen zich met haar identificeren. Al lezende kunnen meisjes de oplossing van Goldie nabouwen en doen ze positieve ervaringen op met techniek en constructie. Die positieve beleving bevordert hun competentiegevoel voor techniek. Zorgt voor meer interesse in technisch speelgoed. En ze krijgen meer zelfvertrouwen als het op techniek aankomt.

parade Float-GoldieBlox-GoodGirlsCompany

Vrouwen en techniek… .

Vrouwen en techniek, het is een denigrerend zinnetje die mannen knipogen onder elkaar gebruiken. Terwijl er biologisch gezien geen enkele ondersteuning is voor het vooroordeel at vrouwen niet technisch zouden zijn. Dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn de bouw en techniek heeft vooral te maken met culturele factoren. Het leven van meisjes gaat over zoveel meer dan over prinsessen, Barbiepoppen en een roze mini-stofzuiger. Vandaar dat
de Amerikaanse ingenieur Debbie Sterling zich geroepen voelde om hier eigenhandig iets aan te doen. Met GoldieBlox leren kinderen spelenderwijs de natuurkundige principes van techniek (hefboomwerking, draaiende assen, zwaartekracht, draagvermogen etc.). Een welkom alternatief in de wereld van meisjes die vooral door gedomineerd wordt door roze prinsessenspeelgoed. Meisjes moeten vooral prinsesje blijven spelen, maar ze moeten geïnspireerd worden om zelf hun kastelen te bouwen.

GoldieBlox-and-the-parade-Float-GoodGirlsCompany.jpg

Cultuurverandering

Gelukkig zie je dat steeds meer speelgoedbedrijven zich daar bewust van worden en een verantwoordelijkheid voelen. Kijk maar naar Disney. De hoofdrollen van verschillende films werden opgeëist door meiden die wat kunnen. Vaiana is bijvoorbeeld allesbehalve een prinses in een licht roze jurk met een wespentaille. Vaiana is een stoere, energieke, gespierde meid die haar eigen vlot bouwt om de wereld over te varen.

De themadozen zijn veelzijdig. Je kan er een specifiek toestel of apparaat mee bouwen. Maar als je verschillende dozen combineert kan je je eigen fantasie de vrije loop laten gaan.

GoldieBlox and the parade Float-GoodGirlsCompany

Review GoldieBlox and the Parade Float

Samen met Miss G (10 jaar) pakte ik de minikit GoldieBlox and the Parade Float uit. We waren het meest nieuwsgierig naar de taal van het boekje. Maar naast Engels boekje blijkt er ook een boekje in te zitten met 3 verschillende talen; Nederlands Duits en Frans. Zo konden we het verhaal goed zelf lezen. Overigens vonden wij het makkelijker om het Engelse boekje aan te houden voor de bouwtekeningen. In het Nederlandse boekje zagen sommige onderdelen er anders uit. Dat zorgde voor verwarring. Mijn oudste dochter kon de constructies zelf in elkaar zetten. Zo maakten ze zelf de Parade Float ( praalwagen) en een katapult. Samen maakten ze Nacho’s Swing wheel.

Het speelgoed zit goed in elkaar en is stevig. Wel moesten we in het begin echt even uitvogelen hoe ver je de assen in de verbindingsstukken moet bevestigen. Je hoort geen klik. En als je hem niet diep genoeg erin drukt schiet het los. Oh en het eruit krijgen vraagt ook wel wat spierkracht. Daardoor heb ik mijn twijfels bij of het geschikt is voor een kind van 4. Ja, het kan maar waarschijnlijk zul je dan wel veel moeten helpen. Maar al met al hebben we ons uitstekend vermaakt.

Waar kan je GoldieBlox kopen?

De 4 minikits (hardkarton en kunststof) bevatten bouwelementen met een minifiguur van Goldie en van haar vriendjes Val, Ruby en Li.

  • Prijzen boek en bouwsets van €19,95 tot €49,95
  • Prijzen mini-kits €19,95
  • Vanaf 5 oktober as verkrijgbaar in Benelux bij Intertoys, Bart Smit, Dreamland en Bol.com.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook

♥ Dit blog bevat een opgestuurd product.

  • Reply
    Bianca
    7 november 2017 at 13:07

    Ohh wat leuk! Ik heb hier nog nooit eerder van gehoord, maar denk dat dit echt iets is voor mijn dochter…thanks voor de tip! x

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]