Lifestyle Reviews

Gasloos wonen | Mijn ervaringen met wonen zonder gas

23 juni 2018
Voordelen Gasloos wonen

De energiebelasting zal de komende jaren met maar liefst 75% stijgen. Gasloos wonen lijkt daarmee steeds aantrekkelijker te worden. Maar wat zijn de voordelen van aardgasvrij wonen? En met welke tips maak je wonen zonder gas makkelijker?

Vier jaar geleden lieten wij ons oog vallen op een ruime nieuwbouwwoning. Deze stond toevallig in een wijk die gasloos is. Voor ons was dit geen harde eis. We namen we het op de koop toe zonder er al te veel bij na te denken. Bij anderen zorgde het destijds wel eens voor opgetrokken wenkbrauwen. Huizen die zijn aangesloten op het gasnet waren 4 jaar geleden nog echt een ding. Maar inmiddels verschuiven die rollen langzaam maar zeker. Stoken op aardgas komt steeds meer in het verdomhoekje te zitten.

Voordelen Gasloos wonen

Inmiddels wonen wij  al weer 4 jaar gasloos en mijn ervaringen zijn tot nu toe erg positief. Sterker nog: ik zou niet anders meer willen. Aardgasvrij  wonen heeft namelijk verschillende voordelen. Vooral als je hier bij de bouw van een nieuwbouwhuis al rekening mee houdt.

Goed voor het milieu

Volgens het Klimaatakkoord moet Nederland in 2030 van het gas af. Als we dit doel over 12 jaar willen halen, moeten we nog aardig aan de bak. Gasloos wonen is dus geen toekomstmuziek maar de realiteit. De verbranding van fossiele brandstoffen zorgt voor de uitstoot van koolstofdioxide (CO2). Dit draagt bij aan de opwarming van de aarde. Bovendien raken fossiele brandstoffen zoals aardgas langzaam maar zeker op. We moeten dus ook wel zoeken naar duurzame alternatieven voor fossiele brandstoffen.

Besparing op de energiekosten

De warmte en energie die je gebruikt, wordt bij een gasloze woning vaak (deels) zelf opgewekt. Daarnaast is een woning zonder gas vaak extra goed geïsoleerd. ’s Winters heeft ons huis meestal een constante temperatuur. Daarvoor hoeven we nog niet eens de verwarming aan te zetten. Deze temperatuur ligt in de zomer maar een paar graden hoger. Door deze constante tempartuur. Verliezen we geen onnodige warmte. Dit geld besparen we weer op de energierekening.

Geen kosten van CV ketel

Een van de voordelen van gasloos wonen is dat je geen CV ketel meer nodig hebt. Dat levert verschillende besparingen op.

  • Allereerst in ruimte. Vaak zit zo’n ketel ergens in een kast, op zolder of op een andere fysieke plek waar hij ruimte in neemt. Bovendien vraagt hij de nodige onderhoud.
  • Ten tweede in tijd. Wie een CV ketel heeft, weet dat je het zo nu en dan moet ontluchten, bijvullen of aftappen. Dit kan je uitbesteden met een onderhoudscontract, maar daar betaal je dan wel weer voor. En als je CV ketel kapot is of onderhoud nodig heeft, heb je een installateur nodig. Want als gezin wil je niet zonder warm water zitten. Zeker niet in de winter.
  • Als laatste levert het ook een besparing op aan geld. Gemiddeld is de levensduur van een CV ketel 12- 15 jaar. Maar naarmate een CV ketel ouder wordt, laten veel mensen hem vervangen omdat een reparatie vaak duurder is dan de aanschaf van een nieuwe. Ook verbruiken oude CV-ketels vaak te veel gas. Vervanging leidt vaak tot een besparing op de stookkosten.

Einde aan 2 verschillende energiesystemen in huis

Van oudsher had een huis twee verschillende energiesystemen: gas en elektriciteit. Hier werd met de bouw van een woning al rekening mee gehouden. Gasloos wonen heeft als voordeel dat je niet meer twee verschillende energiesystemen nodig hebt. Dat scheelt tijd tijdens het bouwen maar maakt het bouwen ook goedkoper. Bovendien kan je er voor kiezen om elektriciteit te vervangen of aan te vullen met een duurzaam energiesysteem. Je hebt dus geen fossiele brandstoffen meer nodig. Het grote voordeel hiervan is dat je het milieu minimaal belast. Terwijl de energiebesparing maximaal is. Daardoor gaat je energierekening aanzienlijk omlaag. Daarbij kunnen duurzame energiesystemen een woning ook koelen. Hierdoor heb je in de zomer een lekker koel huis.

Gasloos wonen is veiliger

Rotterdam wil kijken of verwarde mensen of dementerenden zo snel mogelijk van het gasnet afgekoppeld kunnen worden (bron). Er is namelijk een duidelijke toename van incidenten met gas en vuur waar deze groep mensen bij betrokken is. En niet alleen deze groep is een risico. Ook mensen die tot hun nek in de schulden zitten, of overlastgevers hebben in de afgelopen jaren soms doelbewust de gaskraan open gezet. Met alle gevolgen van dien. Zo was er in Veendam vorig jaar nog een enorme gasexplosie waarbij een hele verdieping werd weggevaagd. Ik vind het een heel prettig idee dat dit soort dingen in mijn wijk niet mogelijk zijn.

Voorkomt koolmonoxidevergiftiging

Hierboven had ik het al over incidenten waarbij gas en open vuur een belangrijke rol spelen. Maar bij aardgasvrij wonen, hoef je je ook geen zorgen te maken over koolmonoxidevergiftiging. Jaarlijks vallen honderden slachtoffer en zelfs tientallen doden door koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide komt vrij als aardgas niet volledig verbrandt. Dit wordt meestal veroorzaakt door een slecht onderhouden open geiser, cv-ketel of gaskachel en te weinig ventilatie. Doordat je Koolmonoxide niet kan zien, ruiken of proeven is het erg verraderlijk. Periodiek onderhoud van je CV ketel is belangrijk. Maar helaas blijkt dat het bij installateurs ook nog wel eens rammelt aan de veiligheid. En meer dan de helft van de door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit onderzochte koolmonoxide-melders is onveilig (bron). Wederom weer iets waar ik niet wakker van lig.

Wil je toch wat nuttige tips over het herkennen en voorkomen van  koolmonoxidevergiftiging kijk dan hier.

Energiebelasting fors duurder

In het Klimaatakkoord staat dat in 2050 de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen met 49 procent gedaald moet zijn. Op dit moment is aardgas nog zo goedkoop dat andere alternatieven niet aantrekkelijk genoeg zijn. Daardoor stokt de energietransitie. Veel mensen passen hun gedrag niet aan vanwege feiten of omdat de volgende generatie er last van heeft. Vaak is er maar een reden waarom we milieubewuster gaan leven: zodra we het in onze portemonnee voelen.

In het regeerakkoord was voor volgend jaar ook al een verhoging van de energiebelasting op aardgas en een verlaging van de stroomtaks opgenomen. Maar deze was veel kleiner dan het belastingvoorstel van de klimaattafel ‘Gebouwde Omgeving’ van oud-PvdA-leider Diederik Samsom. Bovendien moeten de maatregelen van Samsoms klimaattafel ook nog eens op prijsverhoging van het regeerakkoord komen (bron).

Wonen zonder gas

Je ziet dat er steeds meer maatregelen komen om wonen zonder gas in te voeren. Niet zo verwonderlijk want de coalitiepartijen en de linkse oppositiepartijen hebben zelf besloten dat Nederland van het aardgas af moet. Tot op heden was het recht op gasaansluiting in de wet opgenomen. Daardoor kunnen eigenaren van bestaande woningen met gasaansluiting niet gedwongen worden om van het gas af te gaan. Maar voor nieuwbouwwoningen is de gasaansluitplicht al afgeschaft. Per 1 juli verdwijnt deze zelfs helemaal. Als gas de komende jaren flink meer gaat kosten dan elektriciteit zal wonen zonder gas steeds meer de toekomst zijn.

ervaringen met wonen zonder gas

Help, dan moet ik elektrisch koken!

Twee derde van de Nederlanders kookt op gas. Een derde elektrisch. Zelf kook ik sinds vier jaar op inductie dus ook elektrisch. Ook al is inductie niet echt te vergelijken met de ouderwetse elektrische kookplaten. Er is verschil tussen een inductie en keramische kookplaat.

Voordelen koken op inductie:

Snel warm

Mijn pan is binnen 20 seconden warm. Vind ik ideaal als ik na een lange dag werken nog vlug even moet koken.

Minder energieverbruik

Hij gebruikt minder energie want de warmte gaat direct naar de pan.

Onderhoudsvriendelijk

Een inductieplaat kan je makkelijk schoonmaken. Op een keramische kookplaat heb je nog wel eens dat gemorst eten echt kan aankoeken. Lang leve inductie want hierbij is dat niet mogelijk. Hoe dan? De warmte zit in de pannen…niet in de kookplaat. Dus knoei je? Doekje erover en het is schoon.

Geen open vuur

Bij inductie heb je geen last van open vuur of gaslek. Als je kleine kinderen hebt, is dat toch een risicofactor.

Veiligheid

Mijn inductieplaat schakelt zichzelf uit. Branden die ontstaan doordat er een plaat aanstaat met niks erop zin verleden tijd. Mijn peuter mag dan nog zo fanatiek op de knopjes drukken. Als er geen pan op staat, schakelt hij zichzelf uit. Ook als mijn pan scheef staat. Of als er een pan overkookt en het water over de knoppen stroomt.

Plaat wordt niet warm

Inductie werkt met magnetische velden (voor alle gezondheidsgekkies: dat is niet hetzelfde als straling). Je hebt andere pannen nodig. Deze hebben een dikke magnetische bodem. In de bodem van de pan wordt dit omgezet naar warmte. Gevolg: de plaat wordt dus niet echt heet en koelt snel af.

Ik vind koken op inductie dus een stuk prettiger. De enige keren dat ik nog op gas kook is in vakantiehuisjes. En dan sta ik me telkens weer te verbazen over hoe lang dat duurt en hoe weinig precies je de temperatuur kan inrichten. Wel is het zo dat je pannen waarmee je eerst op gas gekookt hebt, weg kan doen en moet vervangen door pannen die geschikt zijn voor inductie.

Overstappen naar gasloos wonen

De meeste moeders willen best overstappen naar wonen zonder aardgas. Maar de kosten van gasloos wonen voor bestaande woningen zijn nog erg hoog. Voor veel gezinnen is het dan ook onhaalbaar. Ze zouden de investeringskosten best willen betalen als ze daar het geld voor hadden. Milieu Centraal maakte een stappenplan voor mensen die willen overstappen naar gasloos wonen. Je vindt het hier. Bovendien staan er ook maatregelen in die je op de korte termijn kan nemen.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding en foto via Shutterstock

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]