Persoonlijk Scheiden

Oeps…mijn ex-man en ik denken anders over de hpv-vaccinatie

3 april 2019
Ex-man en ik dachten anders over hpv-vaccinatie

Vaccineren, je bent voor of je bent tegen. Maar toen er een uitnodiging voor mijn oudste dochter binnenkwam voor de HPV-vaccinatie stond ik voor nog lastig dilemma. Wat doe je als de ouders het niet met elkaar eens zijn over de vaccinatie. Steekt de GGD dan alsnog die naald in je kind zonder toestemming van beide ouders?

Hoe ik over vaccinaties denk heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken. Mijn middelste dochter ging als baby bijna dood aan hersenvliesontsteking. Dat liep ze op door meningokokken. Sindsdien heb ik altijd trouw alle vaccinaties gehaald op het consultatiebureau. Daarbij heb ik wel altijd gekeken naar het ritme van mijn kind. Wanneer nodig stelde ik ze uit. Maar alledrie hebben ze alle inentingen gehad die bij hun leeftijd horen.

Onzin vaccinaties

Ja, ik ben een groot voorstander van vaccineren. En nee, mijn kinderen hebben nooit negatieve bijwerkingen gehad. Ze zijn niet autistisch, doen het uitstekend op school en zijn ook als mens in wording best aardig. Alledrie dus dat is scheepsrecht. Maar naast dat ik een voorstander van vaccineren ben, ben ik ook kritisch. Zo krijgen Miss G en ik jaarlijks een oproep voor de griepprik. Ik vanwege mijn sikkelcelziekte en zij vanwege dat ze als baby jaren geleden ooit iets van bronchitis heeft gehad. Maar allebei vertikken we het om deze op te halen.

Miss B die hersenvliesontsteking heeft gehad en na genezing nog een jaar onder artsenzorg bleef, krijgt niks. En Miss C die zich jaarlijks van oktober tot april de tyfus hoest vanwege dat ze ooit RS virus had, krijgt ook geen oproep. Vreemd, want elke winter zitten we voor haar wel een aantal keer bij de huisarts om ons ervan te verzekeren dat ze geen longontsteking heeft. Vanwege de willekeur en onlogica voor mijn gezin weiger ik hem. Ook zie je mij vertwijfeld een wenkbrauw optrekken als ik Amerikanen los hoor gaan op al die idioten die hun kind niet vaccineren tegen waterpokken. In mijn ogen heb je nuttige vaccins en onzin vaccinaties.

HPV- vaccinatie

En tot die laatste categorie behoort de HPV-vaccinatie wat mij betreft. Het gaat me nog helemaal niet om alle bijwerkingen en of die nu wel of niet waar zijn. Ik begrijp best dat vaccins bijwerkingen hebben. En dat er op een aantal duizend mensen altijd een aantal zullen zijn die helaas de negatieve gevolgen daarvan ondervinden. Je hoopt gewoon alleen dat dat niet jouw bloedjes zijn. Maar ik heb gewoon wat bezwaren tegen de HPV-vaccinatie.

Waar het mij allereerst omgaat is dat de hele campagne zich vooral op meisjes richt. Maar het HPV-vaccin beschermt ook tegen kanker in de vagina, schaamlippen, anus, penis, mondholte, keel en slokdarm. Toch worden jongens niet massaal opgeroepen. Terwijl zij HPV wel kunnen krijgen en verspreiden kunnen. Als je dan zo bezorgt bent om verspreiding, pak het probleem dan serieus aan en niet selectief. Zorg dan voor een hoge groepsimmuniteit. Kortom: zorg dat jongens het niet kunnen krijgen, maar ook niet anderen kunnen besmetten. Het is 2019 dus een beetje gelijkwaardigheid kan geen kwaad. Campagnes voor veilige seks richten zich toch ook niet alleen op meisjes, toch? HPV loop je vooral op door wisselende seksuele contacten. Als we dat zouden vergelijken met SOA’s zeggen we toch ook niet dat vooral de meisjes zich moeten beschermen en de jongens een slag in de rondte mogen neuken? Zonder verantwoordelijk te zijn voor hun aandeel.

Preventief ingrijpen

Als tweede heb ik moeite met het preventieve karakter. Voor al die andere ziektes snap ik het. Maar hier heb je redelijk zelf invloed op. Bedankt al die lezers die zich nu meteen haasten om te zeggen dat mijn dochter misschien wel minder goed naar haar moeder luistert. Ik zal het aan haar doorgeven dat jullie haar graag zien als persoon die bed in bed uit gaat met jongens. Op de website van de NPV las ik:  Raak je toch besmet, dan ruimt het lichaam in veel gevallen het virus zelf weer op. De kans dat je later dan alsnog baarmoederhalskanker krijgt, is vrijwel nul. Ontstaan er wel afwijkende cellen, dan is het bevolkingsonderzoek (‘uitstrijkje’) in bijna alle gevallen voldoende om grote problemen te voorkomen.  Ik ben het type moeder die over echt alles met haar kinderen praat. En mocht het nodig zijn, dan nemen we maatregelen.

Maar mijn dochter nu voor HPV injecteren, vind ik net zo logisch als  mijn 12 jarige dochter nu ook alvast aan de pil doen omdat ze misschien ooit over 3 jaar wel seks wil hebben. En als we dan toch al lekker op de zaken vooruit lopen, misschien kan ze nu alvast een kleinkind krijgen want wie weet vindt ze tegen die tijd wel geen geschikte man. En tikt de klok door. Tja waar trek je de grens in preventieve maatregelen voor je kinderen nemen… .

Niet op 1 lijn

In elk geval had en heb ik nog steeds zo mijn eigen redenen om er niet mee weg te lopen. Misschien ooit wel, maar op dit moment gewoon (nog) niet. Geen probleem want het is niet verplicht. Je geeft gewoon op de antwoordkaart aan wat je reden is om je niet in te laten enten. Probleem opgelost. Maar in ons geval begon de uitdaging juist net. Haar vader was voor. En ik niet. Onze argumentatie stond lijnrecht tegenover elkaar. In ons ouderschapsplan staan wel duidelijke regels rondom tattoos en piercings maar niet wat betreft vaccinaties. Kortom dan moet je er samen met zijn tweeën uitkomen. Maar wiens argumentatie weegt dan zwaarder?

Ik kan me het verhaal van David herinneren waarin de jongen en zijn moeder weigerden een chemo behandeling te ondergaan. De vader maakte de gang naar de rechter om zo alsnog een behandeling af te dwingen. Uiteindelijk besloot dit orgaan dat het niet hoefde.

Telefoontje naar de GGD

Zover wilde ik het niet laten komen om 1 vaccinatie. Ik had mijn punt gemaakt. Hij ook. Maar we bleven lijnrecht tegenover elkaar staan. Dus was ik wel eens benieuwd naar wat de GGD nu zou doen. Stel dat mijn dochter met haar vader daar zou komen. Zouden ze dan een naald in haar steken ook als ik het er niet mee eens was? Kon ik telefonisch laten weten dat ik het er niet mee eens was en dat ze dus geen toestemming van haar ouders had? Zouden ze besluiten hun handen er niet aan te branden totdat wij eruit waren of via mediation tot consensus gekomen waren?

Ik was benieuwd of ze een bepaald protocol hadden om hier professioneel mee om te gaan. Per slot van rekening zijn wij niet de eerste die gescheiden zijn en vast ook niet het laatste paar ouders die niet hetzelfde denkt over bepaalde vaccinaties. Dus ik deed een telefoontje naar de GGD.

En nu?

Maar na het telefoongesprek was ik behoorlijk ontgoocheld. Er is geen enkel protocol. De school van mijn kinderen doet beter haar best om in kaart te brengen welke kinderen gescheiden ouders hebben. En of die ouders met betrekking tot bepaalde onderwerpen op 1 lijn zitten of niet. De GGD verschuilt zich er achter dat ze er vanuit gaan dat een kind toestemming heeft van de ouders. Terwijl ze via de GBA kunnen zien waar een kind woont. Wie de ouders van een kind zijn. En of deze nog bij elkaar zijn. Ik vind het dus wel heel makkelijk. Zelfs als ik ze telefonisch meld dat ik daar dus niet akkoord mee zou gaan, doen ze of hun neus bloedt.

Het zijn de momenten waarop ik me afvraag waarom dat niet beter geregeld is. Ik ben toch niet de eerste die gescheiden is. Aan de ene kant zeggen ministers dat vrouwen aan het werk moeten vanwege de grote aantal scheidingen. Aan de andere kant is de maatschappij er niet op ingericht om met de gevolgen van een scheiding om te gaan. Dat merk ik keer op keer. Het is te makkelijk om over vechtscheidingen te oordelen als het systeem ongelijkheid in de hand werkt.

Hoe ging het nu verder?

Na ruim 6 jaar scheiding is de relatie met mijn ex zo dat we redelijk met elkaar kunnen praten. Nee, we zijn het niet altijd met elkaar eens. Maar we hebben een soort universum gecreëerd waarin onze dochters redelijk zelfstandig hun eigen keuzes kunnen en mogen maken. We beiden betrokken ouders zijn. Maar in dit geval kwamen we er samen niet uit.

Ik besloot om de keuze daar te leggen waar hij hoort te liggen. Bij mijn dochter zelf. Als ze een goede keuze kan maken voor waar ze wil wonen, kan ze dat ook met betrekking tot een vaccinatie.

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
  • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
  • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
  • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
  • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
  • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
  • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
  • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
  • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
  • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
  • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

  Dit zijn wij!