Mama

Een gezonde baby is leuk, maar baargoud is beter

22 maart 2017
Populariteit-van-baargoud-onder-jonge-moeders-GoodGirlsCompany

Daar lig je dan in het kraambed met een wolk van een baby naast je. Het kind is gezond. Jij ziet er na verloop van tijd ook weer fris en fruitig uit. Het geluk straalt je toe. Wat kan je nog meer wensen? Nou wat dacht je van een designertas, sieraden of iets anders wat een bepaalde waarde heeft en een bonnetje zodat je het terug kan brengen als het niet bevalt? Want een baby is leuk, maar baargoud is beter.

Recent las ik in de Viva Mama dat het fenomeen baargoud aan een opmars bezig is. Jonge moeders krijgen massaal (dure) cadeaus voor de geboorte van hun kinderen. Klinkt decadent, maar ook ik kreeg baargoud voor mijn laatste kind. Vlak na de geboorte van mijn jongste dochter, plaatste ik op Facebook een foto van mijn nieuwste aanwinst; een spiegelreflex camera. Ik had hem gekregen als cadeau voor miss C. Dochter is 1 dag voor mijn mans verjaardag geboren. Ik grapte dat man een dochter gekregen had voor zijn verjaardag dus ik ook wel iets leuks mocht hebben. En die fotocamera maakte heel wat slapeloze nachten goed.

Baargoud en feminisme

Ik ben dol op cadeautjes krijgen. En vind ook eigenlijk altijd wel dat ik iets verdiend heb. Koopt hij het niet voor mij dan doe ik het zelf wel. Ik heb geen excuus nodig om mijzelf zo nu en dan eens een extraatje te gunnen. Maar feministisch gezien bekt het natuurlijk niet erg lekker als ik zeg dat ik baargoud heb gekregen voor de geboorte van mijn dochter. Waarom zou je man een cadeau voor je moeten kopen omdat je zo gezegd een iets ter grote van een bowlingbal naar buiten heb geperst? Eerlijk gezegd vond ik het fenomeen baargoud (ook wel werpgoud) altijd maar behoorlijk ouderwets.

Ik kende het fenomeen eerder dan de het woord. In een ver grijs verleden zag ik ooit de aflevering van Sex and the City waarin Charlotte per gebaard kind een geldbedrag zou ontvangen. Uiteraard was de prijs voor een stamhouder aanzienlijk hoger dan voor een meisje. Ook in de film The Duchess zie je Georgina na het baren van een zoon een geweldig geldbedrag opstrijken waarmee ze kan doen wat ze wil. Maar ik leef anno 2017. Verdien mijn eigen centjes en hoef gelukkig niet voor een stamhouder te zorgen om de familienaam voort te zetten. Ik ben het type moeder die haar dochters aanspoort hun eigen achternaam te houden.

push-present-werpgoud--baargoud-onder-jonge-moeders-GoodGirlsCompany

*Slik* , moet ik mij nu schamen voor baargoud?

Meestal ben ik heel geëmancipeerd. Ik kan (bijna) alles zelf wel. Toch vind ik het af en toe best prettig om in de watten te worden gelegd. Voor mij was een derde kind natuurlijk redelijk ‘been there,done that’, maar voor mijn man was het de eerste. Eerlijk gezegd was dat stiekem ook wel weer fijn. De bezorgdheid van partners is er vaak wel af na een eerste kind. Ik heb maanden geen konijnenhoek schoon hoeven maken omdat hij bang was dat ik en de baby ziek konden worden van bacteriën uit het konijnenhok. Natuurlijk wist ik best dat dit geldt voor de kattenbak. Maar dat hoeft hij niet te weten 😉

En ik vertik het om mij te schamen omdat ik een gloednieuwe fotocamera gekregen heb voor de geboorte van mijn baby. Er zijn immers genoeg vrouwen die voor elk kind een extra diamantje in de trouwring erbij kregen. Een kettinkje met een naam van de spruit of zo’n kinderhoofdje als bedel aan een gouden armband. Symbolisch heten het dan mamasieraden. Of denk je dat je man opeens in een lieve romantische bui is. Maar eigenlijk is het allemaal gewoon natuurlijk baargoud.

Heb jij baargoud gekregen voor de geboorte van jouw kind?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Gouden armbanden via Shutterstock

foto via Shutterstock

 • Reply
  lotuswritings84
  24 maart 2017 at 23:27

  Nee, geen baargoud hier! Had er ook nog nooit van gehoord tot een paar maanden terug.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  24 maart 2017 at 10:30

  Nee, maar ik kan me best voorstellen dat je er blij mee was.

 • Reply
  FollowMeMove
  23 maart 2017 at 19:59

  ik zie baargoud nu meer als waardering, Maar een fotocamera of een ketting etc vind ik dan wel wat anders dan een geldbedrag. Dat vind ik dan weer een beetje tja. weet niet zo het juiste woord. het komt iedergeval anders over dan een ketting als waardering voor wat je hebt doorstaan.

  • Reply
   Josan
   23 maart 2017 at 20:19

   Ja, het komt inderdaad anders over. Alsof je het afkoopt. Maar goed als de gever het goed bedoelt en de persoon is er blij mee dan is iedereen happy.

   • Reply
    FollowMeMove
    25 maart 2017 at 23:02

    Dat is ook weer zo, ach wie zijn wij om daar over te oordelen als iedereen er verder bij mee is

 • Reply
  sasibeau
  23 maart 2017 at 19:15

  lol hier totaal niets voor mijn twee jongens maar ik mag niet klagen hoor want ik ben een huismoeder dus kan elke seconde van mijn opgroeiende zoons zien

  • Reply
   Josan
   23 maart 2017 at 20:19

   Kijk en dat is onbetaalbaar 😉

 • Reply
  bodyafterbabynl
  22 maart 2017 at 14:41

  Ik heb van mijn vriend een mooi horloge gekregen toen ik net bevallen was, ik heb het trouwens nooit als push present ofzo gezien hoor, haha, maar het was wel gewoon bedoeld als een soort blijk van waardering en dat waardeerde ik dan natuurlijk ook weer heel erg.. 😉

  • Reply
   Josan
   23 maart 2017 at 16:21

   Kijk dat is mooi. Soms is het gewoon belangrijk om opgemerkt te worden.

 • Reply
  Gera
  22 maart 2017 at 08:34

  Ik zou niet weten waarom je niet feministisch zou zijn omdat je man het waardeert dat je zijn nageslacht gedragen en ter wereld gebracht hebt? Mijn manlief heeft me een mooie ketting gegeven. Een stukje waardering lijkt me wel op zijn plaats toch? 🙂

  • Reply
   Josan
   23 maart 2017 at 20:21

   Ja, aan de ene kant wel Gera maar aan de andere kant vond ik het ook wel raar. Maar het aannemen van een cadeau is ook een gave en daar word ik steeds beter in 😉

   • Reply
    Gera
    23 maart 2017 at 20:23

    De naam ‘baargoud’ hoeft voor mij ook niet zo 😉

    • Reply
     Josan
     23 maart 2017 at 20:24

     ja het is niet zo mijn ding maar het is echt een bestaand woord. Werpgoud vind ik nog erger klinken….beesten werpen baby’s 😉

     • Gera
      23 maart 2017 at 20:25

      Hmmm, dan toch liever baargoud inderdaad hahaha!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]