Mama

Een gezonde baby is leuk, maar baargoud is beter

22 maart 2017
Populariteit-van-baargoud-onder-jonge-moeders-GoodGirlsCompany

Daar lig je dan in het kraambed met een wolk van een baby naast je. Het kind is gezond. Jij ziet er na verloop van tijd ook weer fris en fruitig uit. Het geluk straalt je toe. Wat kan je nog meer wensen? Nou wat dacht je van een designertas, sieraden of iets anders wat een bepaalde waarde heeft en een bonnetje zodat je het terug kan brengen als het niet bevalt? Want een baby is leuk, maar baargoud is beter.

Recent las ik in de Viva Mama dat het fenomeen baargoud aan een opmars bezig is. Jonge moeders krijgen massaal (dure) cadeaus voor de geboorte van hun kinderen. Klinkt decadent, maar ook ik kreeg baargoud voor mijn laatste kind. Vlak na de geboorte van mijn jongste dochter, plaatste ik op Facebook een foto van mijn nieuwste aanwinst; een spiegelreflex camera. Ik had hem gekregen als cadeau voor miss C. Dochter is 1 dag voor mijn mans verjaardag geboren. Ik grapte dat man een dochter gekregen had voor zijn verjaardag dus ik ook wel iets leuks mocht hebben. En die fotocamera maakte heel wat slapeloze nachten goed.

Baargoud en feminisme

Ik ben dol op cadeautjes krijgen. En vind ook eigenlijk altijd wel dat ik iets verdiend heb. Koopt hij het niet voor mij dan doe ik het zelf wel. Ik heb geen excuus nodig om mijzelf zo nu en dan eens een extraatje te gunnen. Maar feministisch gezien bekt het natuurlijk niet erg lekker als ik zeg dat ik baargoud heb gekregen voor de geboorte van mijn dochter. Waarom zou je man een cadeau voor je moeten kopen omdat je zo gezegd een iets ter grote van een bowlingbal naar buiten heb geperst? Eerlijk gezegd vond ik het fenomeen baargoud (ook wel werpgoud) altijd maar behoorlijk ouderwets.

Ik kende het fenomeen eerder dan de het woord. In een ver grijs verleden zag ik ooit de aflevering van Sex and the City waarin Charlotte per gebaard kind een geldbedrag zou ontvangen. Uiteraard was de prijs voor een stamhouder aanzienlijk hoger dan voor een meisje. Ook in de film The Duchess zie je Georgina na het baren van een zoon een geweldig geldbedrag opstrijken waarmee ze kan doen wat ze wil. Maar ik leef anno 2017. Verdien mijn eigen centjes en hoef gelukkig niet voor een stamhouder te zorgen om de familienaam voort te zetten. Ik ben het type moeder die haar dochters aanspoort hun eigen achternaam te houden.

push-present-werpgoud--baargoud-onder-jonge-moeders-GoodGirlsCompany

*Slik* , moet ik mij nu schamen voor baargoud?

Meestal ben ik heel geëmancipeerd. Ik kan (bijna) alles zelf wel. Toch vind ik het af en toe best prettig om in de watten te worden gelegd. Voor mij was een derde kind natuurlijk redelijk ‘been there,done that’, maar voor mijn man was het de eerste. Eerlijk gezegd was dat stiekem ook wel weer fijn. De bezorgdheid van partners is er vaak wel af na een eerste kind. Ik heb maanden geen konijnenhoek schoon hoeven maken omdat hij bang was dat ik en de baby ziek konden worden van bacteriën uit het konijnenhok. Natuurlijk wist ik best dat dit geldt voor de kattenbak. Maar dat hoeft hij niet te weten 😉

En ik vertik het om mij te schamen omdat ik een gloednieuwe fotocamera gekregen heb voor de geboorte van mijn baby. Er zijn immers genoeg vrouwen die voor elk kind een extra diamantje in de trouwring erbij kregen. Een kettinkje met een naam van de spruit of zo’n kinderhoofdje als bedel aan een gouden armband. Symbolisch heten het dan mamasieraden. Of denk je dat je man opeens in een lieve romantische bui is. Maar eigenlijk is het allemaal gewoon natuurlijk baargoud.

Heb jij baargoud gekregen voor de geboorte van jouw kind?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Gouden armbanden via Shutterstock

foto via Shutterstock

 • Reply
  Opvoed trends voor 2018, wat kan je verwachten? | GoodGirlsCompany
  3 januari 2018 at 23:30

  […] Een baby is leuk maar baargoud is beter […]

 • Reply
  lotuswritings84
  24 maart 2017 at 23:27

  Nee, geen baargoud hier! Had er ook nog nooit van gehoord tot een paar maanden terug.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  24 maart 2017 at 10:30

  Nee, maar ik kan me best voorstellen dat je er blij mee was.

 • Reply
  FollowMeMove
  23 maart 2017 at 19:59

  ik zie baargoud nu meer als waardering, Maar een fotocamera of een ketting etc vind ik dan wel wat anders dan een geldbedrag. Dat vind ik dan weer een beetje tja. weet niet zo het juiste woord. het komt iedergeval anders over dan een ketting als waardering voor wat je hebt doorstaan.

  • Reply
   Josan
   23 maart 2017 at 20:19

   Ja, het komt inderdaad anders over. Alsof je het afkoopt. Maar goed als de gever het goed bedoelt en de persoon is er blij mee dan is iedereen happy.

   • Reply
    FollowMeMove
    25 maart 2017 at 23:02

    Dat is ook weer zo, ach wie zijn wij om daar over te oordelen als iedereen er verder bij mee is

 • Reply
  sasibeau
  23 maart 2017 at 19:15

  lol hier totaal niets voor mijn twee jongens maar ik mag niet klagen hoor want ik ben een huismoeder dus kan elke seconde van mijn opgroeiende zoons zien

  • Reply
   Josan
   23 maart 2017 at 20:19

   Kijk en dat is onbetaalbaar 😉

 • Reply
  bodyafterbabynl
  22 maart 2017 at 14:41

  Ik heb van mijn vriend een mooi horloge gekregen toen ik net bevallen was, ik heb het trouwens nooit als push present ofzo gezien hoor, haha, maar het was wel gewoon bedoeld als een soort blijk van waardering en dat waardeerde ik dan natuurlijk ook weer heel erg.. 😉

  • Reply
   Josan
   23 maart 2017 at 16:21

   Kijk dat is mooi. Soms is het gewoon belangrijk om opgemerkt te worden.

 • Reply
  Gera
  22 maart 2017 at 08:34

  Ik zou niet weten waarom je niet feministisch zou zijn omdat je man het waardeert dat je zijn nageslacht gedragen en ter wereld gebracht hebt? Mijn manlief heeft me een mooie ketting gegeven. Een stukje waardering lijkt me wel op zijn plaats toch? 🙂

  • Reply
   Josan
   23 maart 2017 at 20:21

   Ja, aan de ene kant wel Gera maar aan de andere kant vond ik het ook wel raar. Maar het aannemen van een cadeau is ook een gave en daar word ik steeds beter in 😉

   • Reply
    Gera
    23 maart 2017 at 20:23

    De naam ‘baargoud’ hoeft voor mij ook niet zo 😉

    • Reply
     Josan
     23 maart 2017 at 20:24

     ja het is niet zo mijn ding maar het is echt een bestaand woord. Werpgoud vind ik nog erger klinken….beesten werpen baby’s 😉

     • Gera
      23 maart 2017 at 20:25

      Hmmm, dan toch liever baargoud inderdaad hahaha!

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 𝐻𝑜𝓂𝑒 𝒾𝓈 𝓌𝒽𝑒𝓇𝑒 𝓉𝒽𝑒 𝒽𝑒𝒶𝓇𝓉 𝒾𝓈⁣
⁣
Allereerste #weekvlog online op #YouTube waarin ik jullie meeneem in ons nieuwe huis! Na maanden van wachten, veel regelen en stress is het dan bijna zover. Hij is bijna af dus we mochten gezellig met een helmpje op ons koppie rondlopen over de bouwplaats. ==> https://youtu.be/D2CvsWDiass⁣
⁣
Heb je nog tips waar ik op moet letten bij de oplevering?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
⁣
#nieuwhuis #nieuwbouw #vlog #thuis #verhuizen #video # ⁣
#vlogger #vlogging #videography #filming #youtubechannel #mama #mamablogger #arnhem #nederland #momblog #momblogger #subscribe #mommyblog #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #mommyblogger #smallyoutuber
 • Iedere zwangere vrouw schijnt last te hebben van zwangerschapscravings. Ik ook...in de nieuwste video vertel ik openhartig over waar ik mijn man voor op pad stuur en hoe agressief ik word als hij het opeet. ====> https://youtu.be/NpzbxGPPDos⁣
⁣
#zwanger #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world n #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother # #foodie #foodlove #eten #gezomd #foodpassion #foodaddict #foodheaven #foodcoma #foodigers
 • ⭐𝟯𝟬 𝔀𝓮𝓴𝓮𝓷 𝔃𝔀𝓪𝓷𝓰𝓮𝓻⭐⁣
⁣
Gisteren bij de gyneacoloog geweest. Baby is netjes boven de groeicurve dus met een beetje geluk wordt het een groot kind net zoals zijn zus. Omdat het zo goed gaat, mag ik waarschijnlijk poliklinisch bevallen. Ik ben echt zo happy!!! Donderdag nog even verschillende prikken en onderzoeken doorstaan, maar het ziet er naar uit dat ik verder deze maand niet terug hoef te komen voor controles. ⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #expectingmom #mommytobe #pregnantlife #pregnancystyle #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfashion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #dutchmom #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #30weeks #30weken
 • They'd say I hustled, put in the work
They wouldn’t shake their heads and question how much of this I deserve
What I was wearing, if I was rude
Could all be separated from my good ideas and power moves
And they would toast to me, oh, let the players play
I’d be just like Leo in Saint-Tropez .
.⁣
.⁣
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf #christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #christmasdecorations #kerst #kerst2019
 • ⭐️KLEINTJE ⭐️
⠀⠀
Hoi, ik ben Josan en ik ben ‘maar’ 1.56 m lang. Met een 👶🏽 in mijn buik🤰🏾 die ongeveer 50 cm is, kom ik een beetje lengte kort. 😅Het schijnt dat kleintjes altijd eerder bevallen. ⠀⠀
💖Is er iemand die dat bevestigen kan?💖
.
.
.
#kleintje #zwanger #zwangerschapsshoot #melanin #pregnancydiary #m#pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #tbb #babyontheway #motherhoodunplugged #bumpstyle #babyonboard #maternitystyle #maternity #stylethebump #pregnantandperfect #pregnantmoms
 • ⭐I got 99 problems but a snitch ain’t one⭐⁣
Snitches get stitches. Elves don’t come to play⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf #christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #christmasdecorations #kerst #kerst2019
 • Vanavond is het #Pakjesavond en dan is Sinterklaas gelukkig voorbij. Het begint het me steeds meer tegen te staan.Wij vieren geen Sinterklaas en eigenlijk is dat nooit een probleem geweest. Totdat Chloe naar school ging en vooral bleek dat volwassenen het daar erg moeilijk mee hebben. 🤬In het kader van dat ze zielig is, wordt ze geïndoctrineerd met een geloof waar wij zelf niet achter staan. Als het om een religie zou gaan, zou ik het ook niet okay vinden als school dit aan haar opdrong🙄
Ik schreef een blog over waarom ik bijna geneigd was, mijn dochter deze hele maand thuis houden van school. 🤨Vanmiddag is Chloé weer eens vrij dus ik ben aan de wijn🥂
https://www.goodgirlscompany.nl/sinterklaas-pakjesavond-staat-mij-tegen/
.
.
.
#sinterklaas #feestje #mamablogger #mamaseerstewijntje #wijnen #geenalcohol #zwanger #alcoholvrij #gekregen #zwangerschap #feestdagen #mommytobe #noalcohol #preggobelly #preggo #pregnant #feestmaand #pregnantbelly #pregnantfashion #pregnantoutfit #pregnantshoot #feestjurk #zwangerschapskleding #zwangerschapsshoot #wijnenwijnenwijnen
 • ⭐️Goedemorgen⭐️ Ze zeggen an Apple a day keeps the doctor away.... mij trouwens ook want die appel hoef ik niet. 😂 Ik realiseerde me dat ik sommige fruitsoorten al meer dan 6 maanden niet kan eten. Als je me dit van tevoren had verteld had ik daar waarschijnlijk veel meer moeite mee gehad dan nu. Het scheelt in elk geval wel strooigoed kilo’s nu in december 🥝🍒🍎#appetitejournal #buzzfeast #foodlover #foodforfoodies #nergi #fruit #eten #ontbijt #gezond #zwanger #zwangerschap #instagood #breakfast #breakfastideas #ontbijt #gezondeten #gezondontbijt #kiwiberry #kiwibes #fruit #fruits #nomnomnom
 • ⭐𝓡𝓲𝓼𝓮 𝓪𝓷𝓭 𝓼𝓱𝓲𝓷𝓮⭐⁣ ⁣
Ik zit in mijn derde trimester! 🎉 Ik ben bijna 10 kilo aangekomen. 🙈 Het einde komt langzaam in zicht...ik heb zo'n vaag vermoeden dat babyboy wel eens eerder zou kunnen komen. In onze nieuwste video op YouTube klets ik je bij https://youtu.be/kehsMI_jS2A⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschapsaankondiging #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement ##pregnancydiary # #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #tbb #babyontheway #motherhoodunplugged #bumpstyle #babyonboard #maternitystyle #maternity #stylethebump #pregnantandperfect #pregnantmoms #
 • ⭐️I like big balls and I can not lie⭐️ You other elves can’t deny 😂🙈🤣
.
.
.
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf 
#christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #sirmixalot
 • ⭐️It’s my party! ⭐️Van de week vierde ik mijn verjaardag. Ook al koos ik er dit jaar bewust voor om niet groots uit te pakken, toch vond ik het belangrijk om er even bewust bij stil te staan. Wat ben ik gezegend. 🙏🏾 Drie gezonde kinderen, een vierde op komst. Een nieuw (t)huis in aanbouw. Afgelopen jaar was pittig en soms heel hectisch. Mijn gezondheid liet me bij vlagen in de steek en deze zwangerschap vraagt meer van mijn lichaam dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Maar ik ben er nog. Kan het einde zien en kijk er naar uit om mijn zoon straks veilig en warm vanuit het ziekenhuis mee naar huis te nemen. 👶🏽💙
.
Wie jarig is trakteert dus bij deze kan je een mooie carseat cover en hoody van Dooky winnen. https://www.goodgirlscompany.nl/dooky-carseat-cover-en-hoody/
.
.
.
#zwangerschap #baby #birthdaygirl #pregnant #pregnancyfashion #babybump #mommytobe #zwangerschap #winactie #giveaway #birthday #pregnant #tbb #pregnantbelly #pregnantfashion #preggers #preggo #dutchmom #mamabloggers #mama #mommylifestyle #mommylife #melaninpoppin #melanin #haiti #hatian #happybirthday #happy #blessed🙏

Dit zijn wij!