Food

Gezond eten met kinderen | 5 dingen die je te weinig hoort

30 april 2020
Gezond eten met kinderen

Gezonde voeding is belangrijk voor kinderen. Het draagt bij aan een gezond eetpatroon. Bovendien voorkomt het (voedsel) allergieën en overgewicht. Toch is gezond eten met kinderen best een uitdaging. Hieronder benoem ik 5 dingen die  te weinig hoort over gezond eten met kinderen

Allereerst omdat veel kinderen een aangeboren neiging lijken te hebben om alles wat gezond is, vies te vinden. Daarnaast ook omdat de commercie het lastig maakt. Favoriete kinderhelden staan nooit op groentes. Maar wel op pakjes koekjes en snoepjes. Met regels voor traktaties en verplicht water mee naar school, proberen ook scholen bij te dragen aan gezond eetgedrag. Er komen meer kindvriendelijke gezonde recepten en kookboeken. En als laatste zien we ook steeds meer de negatieve kanten van ongezond eten. Welvaartsziektes en gedragsproblemen lijken nauw verwant met slechte voeding. Hieronder benoem ik 5 dingen die te weinig hoort over gezond eten met kinderen

5 x wat je te weinig hoort over gezond eten met kinderen

5 dingen die je te weing hoort

Te weinig vet

Jonge kinderen krijgen te weinig gezonde vetten binnen. Smeer gezonde vetten op brood, zoals: hummus, notenpasta, avocadospread of 1 keer per week vette vis (bijv. zalm of gestoomde makreelfilet). En vergeet niet vet toe te voegen bij de warme maaltijd, dit geldt ook voor een babyhapje.

Vitamine D

Een kindje heeft tot en met 3 jaar extra vitamine D nodig. Dit is belangrijk voor sterke botten en tanden. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium uit de voeding wordt opgenomen. 3.

Te veel vitamine A

Wat zit er op de boterham? Leverworst!? Voor kinderen onder de 4 jaar geldt dit advies: geef liever geen vlees waar veel vitamine A in zit, zoals smeerleverworst, leverworst of paté. Te veel vitamine A kan schadelijk zijn voor jonge kinderen. Het gevolg? Hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid of misselijkheid bijvoorbeeld. De bovengrens voor vitamine A voor kinderen ligt op 800 microgram vitamine A. Een boterham met leverworst bevat bijna 1200 microgram vitamine A. 4

Peuterdiarree

Darmproblemen komen vaak voor bij peuters, er is zelfs een naam voor: peuterdiarree. Dit probleem wordt veroorzaakt door te weinig vet, te weinig vezels, te weinig vocht en te veel vruchtensap.

Proeven leert je kind in de buik

Via het vruchtwater maakt een kindje al kennis met verschillende smaken. Grote kans dat je kindje de smaken straks eerder waardeert. Ook als een kindje geboren is valt er veel winst te behalen. Tot het 2e jaar kun je spreken van the window of oppertunity: een kindje heeft zin om nieuwe smaken te leren kennen. Grijp die kans!

Meer weten over gezond eten voor je kind? Kijk eens hier op de online community voor (aanstaande) ouders, opgericht door Patricia Ploeger: kindervoedingsexpert, diëtist en moeder. Hier vind je volledige online programma’s met praktisch advies over gezond eten voor je kind: van zwangerschapswens tot tiener.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

  • Reply
    Annelies
    1 mei 2020 at 20:01

    Ook valt mij op, dat wanneer je in een restaurant de menukaart openslaat en het kindermenu bekijkt, je 9 van de 10 keer dingen als friet, kroket, frikadel, hamburger etc ziet staan. Waar staan dan de gezonde alternatieven voor de Kids?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]