Baby Dreumes Food Moeder & Kind Peuter Schoolkind

5 redenen waarom gezond eten belangrijk is voor kinderen

14 mei 2020
5 redenen waarom gezond eten belangrijk is voor kinderen

Wist je dat de eerste duizend dagen van een babyleven super belangrijk zijn? In deze periode ontwikkelt een kind zich van baby tot peuter. In dit blog vertel ik je 5 redenen waarom gezond eten belangrijk is voor kinderen.

5 redenen waarom gezond eten belangrijk is voor kinderen

waarom gezond eten belangrijk is voor kinderen

Groei & ontwikkeling

De 1ste 1000 dagen zijn cruciaal. Een kind groeit razendsnel tijdens de eerste 1000 dagen: van zwangerschap tot peuter. De lengte van je baby neemt 50% toe en de kleine wordt maar liefst 4 keer zwaarder. De hersenen groeien en het immuunsysteem is volop in ontwikkeling. Een kindje profiteert maximaal van gezond eten.

Smaakontwikkeling:de 1ste 2 jaar kun je optimaal benutten

Via het vruchtwater maakt een kindje al kennis met verschillende smaken. Grote kans dat je kindje de smaken straks eerder waardeert. Ook als een kindje geboren is valt er veel winst te behalen. Tot het 2e jaar kun je spreken van the window of oppertunity: een kindje heeft zin om nieuwe smaken te leren kennen. Grijp die kans!

Gezond eetpatroon aanleren

De 1ste 5 jaar zijn essentieel. Eetgewoonten komen vaak op jonge leeftijd al tot stand. Wist je dat je deze gewoonten vaak tot volwassen leeftijd aanhoudt? Als ouder speel je dus een belangrijke rol bij het aanleren van een gezond eetpatroon. Denk aan: eten aan tafel en het aanbieden van groente en fruit. 4. Een gezond gewicht: daar heeft je kind nu al profijt van. Een gezond gewicht is ook voor een kind in de groei belangrijk. Een kind kan zich makkelijker bewegen. Bovendien heeft een kind minder kans op het ontwikkelen van overgewicht en ziekten die daarmee samenhangen, zoals diabetes.

Een kind in de groei

Kinderen die groeien hebben al het goede van eten en drinken nodig. Een kind in de groei heeft àl het goede van eten en drinken nodig! Voldoende energie en de juiste voedingsstoffen, zoals vezels, extra vitamine D en voldoende gezonde vetten. Energie en voedingsstoffen heeft een kindje ook nodig om te kunnen leren, kruipen, vallen en weer opstaan.

Meer weten over waarom gezond eten belangrijk is voor kinderen? Kijk dan hier.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

 • Reply
  Hanneke
  12 november 2020 at 23:56

  Wat een leuk artikel. Ik ben toevallig ook veel bezig met de juiste en gezonde voeding voor mijn zoontje (nu 10 maanden). Je schrijft al dat de window of opportunity voor smaakontwikkeling in de eerste 2 jaar ligt. Toevallig heb ik hier recent ook wat onderzoek naar gedaan en leerde ik dat je, door het laten kennismaken met 100 smaken voor je baby 1 jaar oud is, je bijdraagt aan een goede eter op lange termijn. Ben hier zelf druk mee bezig (en heb er ook een artikel over geschreven) dus ben benieuwd of het gaat werken, zullen we over een paar jaar pas achter komen 😉

  • Reply
   Josan
   16 november 2020 at 10:30

   Ik vind het zeer zeker interessante materie. Mijn jongste is nu ruim 9 maanden. En hij krijgt eten via de Rapley methode. Sinds hij vast voedsel krijgt bied ik hem van alles aan. En tot nu toe is hij daar heel enthousiast over. Indiaas, ertwensoep, pasta’s, stampot hij eet het allemaal zonder gedoe. Ik hoef het niet eens in kleine stukje te snijden.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]