Lifestyle Productiviteit Time management

 8 gewoontes voor een productieve maand

18 januari 2021
gezonde -gewoontes-productiviteit-themillennialmom

We zijn halverwege de eerste maand van het nieuwe jaar. Hoe ging het bij jou? Hard op weg om je doelen te bereiken? Of heb je het voor deze maand opgegeven en begin je in februari weer opnieuw? Goed idee! Lees snel de 8 gewoontes voor een productieve maand zodat het je de volgende maand zeker gaat lukken.

Ik ben zo’n moeder die er onrustig van word als ik het gevoel heb dat ik tijd verspil. Niet omdat ik niet mag lanterfanten, maar vooral omdat ik op de momenten dat ik dit doe er ook echt van wil kunnen genieten. En dat kan ik het beste als ik weet dat er niet nog allerlei verplichtingen op mij wachten. Voor het eten, bloggen en werken maak ik overzichten en planningen. Zo zorg ik er voor dat ik grip houd op de tijd en mijn gewoontes bijdragen aan een productieve maand.

8 gewoontes voor een productieve maand

1. Terugblikken op de afgelopen maand

productiviteit-verhogen-tips-themillennialmom

Een productieve maand begint, bij terugblikken op de afgelopen maand. Je kan het verleden niet veranderen, maar je kan er wel van leren. Wat waren je successen? Wat ging er goed? Welke doelen heb je behaald? Wat heb je geleerd? Welke factoren belemmerden jou de afgelopen maand om je doelen te behalen?

Misschien weet je ook al wat je veranderen moet om deze maand meer voldoening te krijgen. Als je het je helpt, schrijf het dan op in een mooi notitieboekje zodat je het er tijdens deze nieuwe maand bij kan pakken. Op die manier kan je op tijd bijsturen, mocht dan nodig zijn.

2. Stel jezelf een aantal  belangrijke vragen

Het terugblikken op de afgelopen maand levert het nodige denkwerk op. Zorgt dat je even een pas op de plaats maakt en niet geleefd wordt door de waan van de dag en de drukte van het moederschap. Door jezelf elke maand een aantal belangrijke vragen te stellen, krijg je meer inzicht in waar je staat. Uiteindelijk is het moederschap en het leven een reis. Iedereen volgt zijn eigen pad en heeft zijn eigen eindbestemming.

Deze vragen zijn bedoeld om inzicht te krijgen in waar jij staat. Maar ook wat je voor de komende maand wilt bereiken. En helpen je uiteindelijk met het volgende punt: je doelen formuleren voor de komende maand. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

  • Wat kan ik de komende maand doen om mijn doel(en) dichterbij te brengen?
  • In welke levensfase zit ik momenteel en wat leer ik hiervan?
  • Waar kijk ik naar uit
  • Hoe voorkom ik dat energie weglekt naar onbelangrijke dingen
  • Wat zou deze maand tot een succes maken
  • Hoe zorg ik beter voor mijzelf?

3. Stel doelen op

Doelen opstellen klinkt meteen zo over -ambitieus. Alsof het een levens veranderende ingreep moet zijn. Ook hebben we vaak de neiging om in een keer te veel te willen. Mijn advies: kies een belangrijk doel waar jij je de komende maand aan toe wilt wijden. Maar dan ook echt. Zonder smoesjes en uitvluchten zet je alles op alles om dat doel te bereiken.

4. Maak een planning

timemanagement-tips-voor-moeders-themillennialmom

Goed kunnen plannen is voor veel banen een vereiste. Men gaat er vanuit dat het je lukt om binnen je werkuren te doen wat er bij je functie hoort. Of je nu buitenshuis werkt of fulltime moeder bent, planning skills zijn sowieso altijd super handig. Het helpt je om overzicht te houden terwijl je je kroost naar zwemmen, hobby’s speelafspraakjes en school racet. Dus koop een mooie agenda, family planner of bullet journal en schrijf daarin je afspraken, doelen, wat je wilt bereiken en niet mag vergeten. Als je het op papier zet, scheelt je dat weer ruimte in je hoofd.

5. Minimaliseer, ruim op en maak schoon

productieve-gewoontes-themillennialmom

In juni zijn wij naar ons nieuwbouw huis verhuisd. Daar gingen weken aan vooraf van dozen inpakken, spullen weggooien en vanwege tijdgebrek uiteindelijk toch maar alles inpakken en mee verhuizen. Terwijl ik alles letterlijk een nieuw plekje moest geven nam ik me een ding voor: zover laat ik het dus niet weer komen. Het één voor één uitpakken van dozen gaf mij de mogelijkheid om per doos te kijken of ik dit werkelijk nodig had. Veel serviesgoed, boeken, cd’s en andere spullen werden weggegooid. Kindertekening verdwenen in de papierbak en de berg knuffels van de kinderen kreeg ook een nieuwe bestemming.

Ook leuk om te lezen: 3 snelle schoonmaaktips om in 15 minuten je huis schoon te maken

Om te voorkomen dat mijn huis ongemerkt dicht slibt, maak ik er een gewoonte van om maandelijks spullen weg te gooien. Te evalueren of ik het de afgelopen maand gebruikt heb en hoe groot de kans is dat ik dat (nog) ga doen. Ook worden woonruimtes zoals slaapkamer en speelkamer grondig gereinigd. En ook al heb ik er stiekem een hekel aan, het heeft wel als effect dat ik het idee heb klaar te zijn voor een nieuwe maand. Okay en het scheelt gewoon veel troep en dat ik minder spullen kwijt ben.

6. Maak een budget

Budgetteren geeft je een goed overzicht van je inkomsten en uitgaven over een bepaalde periode. Als je een gat in je hand hebt of nooit weet waar al je geld naartoe gaat, is het een geweldig hulpmiddel om dit inzichtelijk te maken. Je kan beter sturen op waar jij wilt waar je geld naartoe gaat. Bepaalde vaste lasten zoals gas, water, licht en hypotheek kun je niet veel aan veranderen. Maar ik vind het wel een sport om maandelijks zoveel mogelijk te besparen op boodschappen en benzine voor de auto. Dus krijg je budget in balans door er een maandelijkse productieve gewoonte van te maken dit te bekijken.

7. Ruim je tas  en portemonnee op

Kun je het je nog herinneren? Vroeger toen je nog geen kinderen had, was je tas van jou!  Waarschijnlijk ben ik niet de enige moeder die op haar werk wel eens een fopspeen, autootje, afgekauwd verantwoorde kindersnack uit haar tas gevist heeft.

En dan heb ik het nog niet eens over mijn portemonnee. Ik heb de rare neiging om altijd het bonnetje te vragen, terwijl ik daar dus nooit meer wat mee doe. Eindstand: hij kan amper dicht. Dus door elke maand mijn tas en portemonnee uit te ruimen vind ik lang verloren spullen terug en voorkom ik dat het een chaos word of ik bij de benzinepomp sta zonder bankpasje omdat ik die ergens anders in gedaan had omdat die niet in mijn portemonnee paste.

8. Maak tijd voor familie en vrienden

gewoontes-voor-een-productieve-maand-themillennialmom

Ik weet dat dit een uitdaging kan zijn en ook heel afhankelijk kan zijn van in welke levensfase je zit. Tijd met je vriendinnen doorbrengen terwijl je een pasgeboren baby hebt en je druk maakt over voeden, voelt verre van relaxed. Maar inmiddels zit in in de fase dat ik weer wat, meer vrije tijd heb ‘s avonds. En die tijd breng ik graag met vriendinnen door.

Waarom? Omdat het me goed doet om tijd door te brengen met mensen om wie ik geef. Ik merk dat het mij een bepaalde energie geeft. En deze energie zet ik dan weer graag om in iets productiefs.

Wat zijn jouw tips voor een productieve maand?

time-management-gewoontes-productieve-maand-themillennialmom

Liefs Josan Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]