Mama Moederschap

7 gewoontes die mij als moeder helpen om een productieve dag te hebben

2 mei 2020
7 gewoontes die mij als moeder helpen om een productieve dag te hebben

Als ik ’s avonds naar bed ga, houd ik er van om als moeder het gevoel te hebben dat ik een productieve dag had. Moeders schijnen productiever te zijn dan hun kinderloze collega’s. Multitasken is onze tweede natuur. Thuis doen we namelijk niet anders. Ben jij een werkende thuisblijfmoeder of moeder die het een uitdaging vindt de zorg voor haar huis en kinderen te combineren? Dan is dit blog voor jou.

Baal jij er van dat je zo weinig voor elkaar krijgt? Wil jij ook meer dagen die productief zijn en je voldoening geven? Dan zijn deze onderstaande tips voor jou.

7 gewoontes die mij als moeder helpen om een productieve dag te hebben

Opstaan voordat de kinderen wakker zijn

Voor mij als moeder begint een productieve dag hebben met opstaan voordat de kinderen wakker zijn. Dan heb ik nog de tijd om vlug even ongestoord onder de douche te springen. Iets van een basis make-upje op mijn gezicht aan te brengen. Stille tijd te houden, eten, wat klusjes, etcetera. Als ik aan de ochtend moet beginnen terwijl de kinderen al wakker zijn, voelt dat altijd toch een beetje alsof ik op een rijdende trein spring.

Ontkoppelen van internet

beautiful black woman on bed with laptop sleeping

Ooit dachten we dat het internet handig was. Dat het ons beter geïnformeerd zou maken. Tegenwoordig moeten we erkennen dat er teveel informatie via het internet ons bereikt. Van alle informatie die we binnenkrijgen via Facebook en Instagram tot aan het nieuws en filmpjes op YouTube. Vooral wanneer je een blog hebt, word je geacht overal aanwezig te zijn. Want je kunt natuurlijk geen invloed uitoefenen als je maar een kleine groep volgers per social mediakanaal hebt.

Er was een tijd waarin ik meeging in die waan. Maar tegenwoordig maak ik de bewuste keuze om dat niet te doen. Mijn identiteit wordt niet bepaald door hoeveel lezers ik bereik. Of door iets van mijzelf het wereldwijde web op te slingeren. Ook al zou ik maar 1 persoon bereiken dan nog vind ik die ene persoon de moeite waard. Juist wanneer ik niet lekker in mijn vel zit, werkt het genezend om het internet links te laten liggen. Ik hoef de online mom fights niet te zien. De hatelijke opmerkingen en reacties van anderen. De foto’s die er bewijs van zijn dat een ander een leven heeft met groener gras dan de mijne. De energie die ik daar niet aangeef, kan ik gebruiken om mijn eigen dag productiever te maken.

Mijn telefoon uitzetten

gewoontes productieve dag moeder

Heerlijk hè, zo’n telefoon die altijd binnen handbereik is? Dat is misschien ook wel de valkuil. Veel moeders geven toe dat ze stiekem toch wel lijden aan een vorm van schermverslaving. Bovendien hoef je niet eens schermverslaafd zijn om te erkennen dat er best veel tijd in gaat zitten. Tijd die je aan nuttige dingen besteden kan.

In plaats van dat mijn telefoon de baas over mij is, heb ik de regie weer teruggepakt. Dat ding gaat uit. ‘s Ochtends kijk ik niet als eerste op mijn telefoon. Overdag staat het geluid standaard uit. Ik zorg er voor dat ik zo min mogelijk meldingen krijg waardoor ik niet afgeleid word. Sinds ik dat doe, zijn mijn dagen een stuk productiever.

Vervelende taken niet uitstellen

productieve gewoontes voor een moeder

Het meeste uitstelgedrag komt voort uit dat je het overzicht verliest. Je weet dat je iets moet doen, maar het is te groots. Gedachtes als dat het je nooit gaat lukken of te weinig tijd hebt, maken het verleidelijk om te blijven uitstellen. Met gevolg dat je weer gaat liggen piekeren en het negatieve energie kost.

Voor mij hielp het volgende inzicht enorm. De tijd die je besteed aan uitstellen en jezelf herinneren dat je het nog moet doen, kost vaak meer energie. Dus zeker bij taken die niet meer dan 5-minuten kosten vind ik het nu niet meer de moeite waard om ze uit te stellen. Bovendien: als ik een vervelend klusje gedaan heb, geeft het gevoel dat het nu klaar is veel voldoening.

Mijn 5-minuten regel

 Uitstelgedrag-moeder

Goed, je moet vervelende taken dus niet uitstellen. Maar als je een beetje bent zoals ik, kan het je ook enorm frustreren dat het je soms gewoon echt niet lukt. Ook al weet je dat het beter is wanneer je het nu wel doet. Als kind had ik er de grootste moeite mee om dingen te doen die ik niet leuk vond. Inmiddels ben ik ouder en wijzer. Maar ik denk dat veel moeders het wel herkennen dat je dingen die je niet leuk vindt, voor je uit blijft schuiven. Of misschien ook wel niet doet en het doorschuift naar de volgende dag. Om dan te ontdekken dat je weer de motivatie mist om het te doen.

Voor mama’s die lijden aan chronisch uitstelgedrag zal dit vast herkenbaar zijn. Daarom heb ik de 5-minuten regel voor taken, acties en dingen waar ik moeite mee heb en die ik blijf uitstellen. Ik zet een timer en werk 5-minuten ergens geconcentreerd aan. Dat is voor mij behapbaar en ik heb een begin gemaakt. Wat weer positief werkt voor mijn gevoel van iets bereikt te hebben. Na die 5 minuten mag ik stoppen als ik wil. Maar in de meeste gevallen ben ik door de gewoonte van uitstellen -omdat ik de taak overweldigend vind- heen gebroken. Grote kans dat ik doorzet en het alsnog afmaak.

To do-list maken

gewoontes productieve dag moeder

To do lists. Je houdt er van of je haat het. Ikzelf val in de categorie moeders die het steeds meer is gaan waarderen. Dat gevoel kwam naarmate ik ouder werd en meer kinderen kreeg. Er zijn dagen dat ik met een lijstje werk en dagen waarbij ik het loslaat. Beiden is een bewuste keuze. Maar ik probeer wel elke morgen op te staan met een doel. Wat wil ik deze dag gedaan of bereikt hebben? Als het op waslijstjes aankomt, weet ik dat het voor mij niet helpt om deze helemaal voor te stampen. Ik zet er 5 taken op. Van praktische huishoudelijke zaken, opvoeding tot wat ik met mijn blog wil. Geloof me, de lijst is altijd langer. Maar goed is wat mij betreft ook goed genoeg. Niet alles kan tegelijk. En voor een productieve dag vind ik het belangrijk om ook realistisch te zijn.

‘Nee’ zeggen

Ik snap niet waarom het woord “Nee” binnen opvoeden tegenwoordig zo’n taboe is. Hier in huis helpt het heel goed. Om grenzen aan te geven. Kinderen veilig te houden en er voor te zorgen dat we rekening met elkaar houden. Kom het moeilijk vinden om nee te zeggen, niet gewoon voort uit ons eigen onvermogen om nee tegen een ander te zeggen? Ben je er ook zo eentje die zich altijd helemaal wegcijfert? Waarbij de kinderen altijd op de eerste plaats komen? Zo’n moeder zie zichzelf zo nu en dan volkomen voorbij loopt? Zeg dan eens wat vaker “NEE!” Ik zeg liever te snel nee en kom er later op terug dan dat ik iets toezeg en het uiteindelijk een nee is omdat ik geen tijd had.

Welke tips en acties helpen jou om een productieve dag te hebben?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]