Scheiden

Gevolgen van een scheiding op een kind

13 februari 2017
Gevolgen van een scheiding op een kind

De gevolgen van een scheiding op een kind worden altijd breed uitgemeten. Trauma’s, onhandelbaar gedrag, lagere schoolcijfers. Het zijn zomaar een aantal dingen die je te wachten zou staan. Consequenties die mij er destijds ook heel lang van weerhielden een definitieve keuze te maken.

Inmiddels ben ik 5 jaar gescheiden. En nu ik terugkijk, stoort het me dat de gevolgen van een scheiding op een kind zo breed worden uitgemeten. Alsof het onafwendbaar is en het altijd zo zou gaan.

Gevolgen van een scheiding op een kind

Ik ben de trotse moeder van 3 dochters. Twee uit een eerdere relatie en 1 uit een huidige. Maar hoe je het ook wilt noemen. Ze zijn allemaal mijn dochters en ik maak geen onderscheid. Mijn oudste dochters waren 2 en 4 toen haar ik scheidde van hun vader. De gevolgen van een scheiding op een kind jonger dan 2 jaar is nagenoeg verwaarloosbaar. Ze weten niet beter. Dat merkte ik in de jaren er na ook met mijn middelste dochter.

Voor haar was het makkelijk want ze had niet echt levendige herinneringen aan de tijd waarop haar vader en ik bij elkaar waren. Natuurlijk zag ze wel dat ze in twee huizen woonde, maar ze had er geen idee van dat vaders en moeders bij elkaar horen te wonen. Pas toen er nieuwe partners in het spel kwamen, leek ze te begrijpen dat het ons gezin zoals het bestaan had niet meer bij elkaar zou komen. En dus ging ze jaren later na ons scheiden door een soort van rouw- en verwerkingsproces.

Gevolgen van een scheiding op een kind van 4

Bij haar zus was het anders. Destijds was ze 4. Dan denk je na over hoe je het beste kan praten met kinderen over en scheiding. Het scheelde dat we daarvoor al een tijd uit elkaar waren geweest. Het moeilijke gesprek hadden we dus al een keer gevoerd en ik wist dus ook een beetje wat ik verwachten kon. Ze trok zich enigszins terug in haar eigen wereldje. Wilde er eigenlijk niet van weten. Hoe meer ik aandrong, hoe meer zij zich afzette. Ook ontkenning is een fase en maakt deel uit van een rouwproces. Soms hielp het al door haar op schoot te nemen. Te zeggen dat het natuurlijk niet leuk is. Begrijpt als ze verdrietig en boos is. Gewoon emoties benoemen waar zij destijds niet altijd de woorden voor wist.

Eerste jaar na de scheiding

Het eerste jaar na de scheiding ben ik dit heel consequent blijven doen. Ik nam me heel bewust voor om het eerste jaar te focussen op mijn gezin. Zodat de gevolgen van een scheiding zo minimaal mogelijk zouden zijn. Elke ochtend aten we samen aan tafel en liet ik ze benoemen hoe ze zich voelden. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat deed ik door smileys te tekenen. Het was niet alleen maar kommer een kwel. Sommige dagen waren er ook gewoon lachende gezichtjes. Maar op die dagen dat de emoticon een verdrietig gezichtje had, waren de dagen dat er wat meer van mij werd verwacht.

Dan vroeg ik: “Wat moet ik doen of wat kunnen we doen om er vandaag een lachend gezichtje van te maken?” Soms was dat een extra knuffel. Dan weer dichtbij mij in bed slapen. Soms betrof het eten aan de overkant (we woonden recht tegenover een Mac Donalds) en er waren ook voldoende dagen dat een Barbie film, warm bad of gamen op de Wii verlichting bracht.

Wat zijn 5 jaar later de gevolgen van een scheiding op mijn kind?

Inmiddels is het 5 jaar later. Ik heb de afgelopen jaren niet als uitputtend ervaren. Mijn kinderen ook niet. Dat weet ik wel zeker. In dat eerste jaar legden we de fundamenten voor ons gezin. Want ook 3 mensen kunnen een gezin zijn. Doordat er niet meteen een nieuwe liefde was had ik ook alle tijd om me op het welzijn van mijn kinderen te richten. En dat van mijzelf. Ik ben er voor 100% van overtuigd hoe jij de scheiding verwerkt en er mee omgaat je kinderen beïnvloedt.

Mijn kinderen doe het goed op school. Vertonen geen ontspoord of problematisch gedrag. Op het oudergesprek van het nieuwe schooljaar, vraag ik er altijd specifiek na. Regelmatig zit ik daar ook samen met haar vader. Nieuwe leraren weten dan vaak ook nog niet dat wij niet meer bij elkaar zijn. Maar tot nu toe heb ik eerder verbaasde blikken gehad dan dat mijn dochter alle onderzoeken, statistieken, vooroordelen etcetera bevestigde. Zoals het er u naar uitziet gaat ze na groep 8 na het gymnasium. Tot zover de lage cijfers op school.

Destijds had ik minder spookverhalen willen horen. Als er een ding is wat ik had willen weten, dan is het dat ik zelf ook veel invloed heb op de gevolgen van een scheiding op een kind.

Ook leuk om te lezen:

gevolgen echtscheiding op een kind

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

  • Reply
    Olja Rodel
    13 februari 2017 at 19:18

    Ik bedoelde lieve groetjes van olja rodel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]