Opvoeding

5x gevaarlijke apps voor kinderen en tieners

17 januari 2018
5x gevaarlijke apps voor kinderen en tieners-GoodGirlsCompany

Sayat.me is een app waardoor je anoniem alles kan zeggen over een klasgenoot. Dat is vragen om problemen en zet de deur open voor cyberpesten. Maar Sayat.me is niet de enige op het lijstje gevaarlijke apps voor tieners.

Nu mijn oudste dochter een mobiele telefoon heeft, ontkom ik er niet meer aan dat ik wordt meegezogen in de tienercultuur. Het is een nieuwe fase waarin ik nog echt lerende ben. Het enige nadeel is dat het in tegenstelling tot de baby-, peuter-, kleuter- en kinderjaren veel sneller gaat. Doordat niet alles in mijn blikveld plaatsvindt moet ik naast vertrouwen hebben ook mijn best doen om bij te blijven. Vooral wat betreft gevaarlijke apps voor kinderen en tieners.

Regels voor gebruik mobiele telefoon

In het begin had ik nog geen duidelijke regels over haar telefoongebruik. Van mij mocht ze hem zelfs boven op haar kamer hebben liggen. Al snel bleek uit gesprekken met andere ouders dat ik daar best heel makkelijk in was. Inmiddels blijft hij ’s avonds beneden. En meer dan 1 uur per dag wil ik haar ook niet op het ding hebben. Wat apps betreft, mag ze van mij alleen apps gebruiken waarvoor ze de gerechtigde leeftijd heeft.

Dus helaas pindakaas valt Facebook momenteel nog af. Want de laatste keer dat ik checkte was ze nog geen 13. Gelukkig speelt mijn dochter vooral spelletjes op haar telefoon. De meeste spelletjes speel ik ook dus kan ik altijd een oogje in het zeil houden. Een voorwaarde. Bepaalde apps en social media mag ze best hebben, maar dan moet ze ook mijn vriendschapsverzoek accepteren. Ik ben niet het type moeder die onder elke foto zal reageren. Maar ik wel kunnen zien waar ze online mee bezig is.

Lees ook: de beste apps om de online privacy van je kind mee te beschermen

5x gevaarlijke apps voor kinderen en tieners

Sayat.me

Sayat.me is een app waarmee jongeren elkaar anoniem feedback kunnen geven. De feedback hoeft niet negatief te zijn. Het belangrijkste is dat deze eerlijk en oprecht is. Nou laat dat maar aan jongeren over. Dikzak, jij bent echt lelijk, k*thoer, het is een opsommig van de lekker eerlijke feedback die jongeren elkaar geven. Want kinderen en dronkaards spreken de waarheid. Waardoor Sayat. Me tot een app verworden is waarmee je lekker anoniem kan pesten en treiteren. Vorig jaar nog pleegde een 15 jarige Britse scholier zelfmoord. Na verluidt omdat hij vreselijke feedback gekregen had.

Kik Messenger

Je hebt What’s App of Kik Messenger. Met beide apps kan je berichten verzenden. In Whats App kan je die irritante vinkjes in- of uitstellen zodat je weet dat jje bericht gelezen is. Kik Messenger gebruikt de letters S (send), D (delivered) en R (read) en van drie puntjes om aan te geven of een bericht is gelezen of ontvangen. Het grootste verschil tussen Whats App en Kik is de manier van registreren. Bij Whats App wordt he account gehangen aan een geregistreerd telefoonnummer. Bij Kik heb je alleen een gebruikersnaam nodig en voeg je gebruikers op hun naam toe. De mogelijkheid om met onbekenden te chatten en ze toe te voegen op gebruikersnaam maakt Kik tricky. De moord op de 13 jarig Nicole Lovell wordt in verband gebracht met het verzenden van berichtjes via Kik. Daarnaast leeft het medium van gesponsorde chats. Met een druk op de knop koopt je kind (per ongeluk) een product.

Sarahah.com

Ook de app Sarahah werkt met anonieme feedback geven. Sarahah is gemaakt in Saoedi-Arabië en betekent ‘eerlijkheid’. Het is gekoppeld aan je snapchat dus mensen weten meteen wat voor een vlees ze in de kuip hebben. Omgekeerd heb je dat alleen wat minder alhoewel je tegenwoordig wel in kan stellen wie je commentaar mag geven. Bovendien kan je een nick name opgeven waardoor je niet je echte naam hoeft te gebruiken. Toch kan je niet terug praten. En hoewel je niet verplicht bent je telefoonboek (met gegevens) te delen, is de fout snel gemaakt waardoor je snel privacygevoelige informatie met derden deelt. Oeps foutje!

Omegle

Nog een van de gevaarlijke apps voor kinderen. Omegle is een videochatsite waardoor je kind met wildvreemden kan chatten. De slogan “Talk to strangers” windt er geen doekjes om heen. Dat is precies wat je gaat doen. En als je vroeger hebt geleerd niet met vreemden te praten, dan is het Omegle die je kind wil leren dat dat leuk is. Twee wildvreemden de mogelijkheid geven met elkaar te kletsen op basis van gedeelde interesses. Het wordt door veel jonge Nederlandse kinderen gebruikt. Wat natuurlijk ook weer volwassenen aantrekt met minder mooie bijbedoelingen. Deze verleiden kinderen dan weer tot het maken van bepaalde beelden die ze filmen en doorverkopen als kinderporno. RTL Nieuws deed voor hun reportage een proef met een 12 jarig meisje. Het is onthutsend wat dit aan materiaal oplevert en welke verzoeken dit kind krijgt terwijl haar ouders mee kijken en de nieuwsredactie.

Yellow

Deze dating app voor kinderen (yep, in mijn vocabulaire gaan die twee dingen niet samen) wordt ook wel de Tinder voor tieners genoemd. Bij Tinder kan je pas een account aanmaken als je 18 bent, bij Yellow volstaat 13. Ook al kan je dat wel omzeilen. Gewoon andere geboortedatum opgeven en voila. Het principe werkt het zelfde. Swipe naar links of rechts om iemand af te wijzen of te laten weten dat je geïnteresseerd bent. Als je dat allebei doet kan je verder contat met elkaar leggen via Snapchat of Instagram. Dat maakt het meteen ook gevaarlijk. Doordat je het koppelt aan je instagram deel je wel heel veel persoonlijke informatie opeens met een wildvreemde. Bovendien moet je ook je locatie delen. Iets wat je niet zomaar met een wildvreemde wilt doen. En je kan niet instellen wie jou kan vinden. Ja ik hoef denk ik niet uit te leggen dat een dating app voor tieners met met zo weinig controle de verkeerde personen aantrekt. Iets wat je als ouders niet moet willen.

Cyberpesten en online pesten

Cyberpesten en online pesten wordt steeds meer in de hand gewerkt door de relatieve anonimiteit van verschillende applicaties en hippe social media. Vooral jongeren zijn daar vatbaar voor. Ze zijn op zoek naar waardering van anderen. En fabrikanten weten dat. Achter elk hippe platform zit een team aan mensen die er alles aan zal doen om jouw tiener er van te overtuigen dat haar leven niet compleet is zonder.

.Tegelijkertijd zien we de schaduwkant van allerlei anonieme apps. Je hoeft je slachtoffer niet in de ogen te kijken om hem of haar compleet af te branden. Een vals profiel is zo gemaakt door mensen met de verkeerde bedoelingen. En slachtoffers van grooming, slutshaming, en sexting dragen daar vaak lang de gevolgen van met zich mee.

Ik vind het stuitend dat een aantal van deze gevaarlijke apps voor tieners en kinderen haaks staan op mijn opvoedideën. Dat ze moedwillig minderjarigen in contact brengen met vreemden en alle risico’s die dat met zich mee brengt. Persoonlijk geloof ik niet in verbieden, maar in het gesprek aangaan met je kind. Ik kijk welke apps ze op haar telefoon heeft en praat er over met haar. Groepsdruk doet rare dingen met tieners.

Kende jij een van bovenstaande gevaarlijke apps voor kinderen?

Ook leuk om te lezen:

Gevaarlijke apps voor kinderen

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

  • Reply
    Marjo Van leeuwen
    18 januari 2018 at 07:24

    Nee nog niet maar die fase is nog lang niet aan de orde. Laat je blog wel lezen aan mijn zussen met allebei een huis vol tieners en als ik een x met ze klets dan kan ik ze gelijk even checken. Echt bizar hoe ze dingen in de hand werken.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]