Schoolkind

Gescheiden gymlessen voor jongens en meisjes

15 juni 2017
gescheiden_gymlessen_jongens_en_meisjes_GoodGirlsCompany

Een Islamitische school in Den-Haag is in opspraak geraakt omdat het gescheiden gymlessen aanbiedt voor jongens en meisjes. De PVV stond meteen op haar achterste poten te blèren. Maar toch, misschien is het helemaal wel niet zo’n gek idee.

Volgens mij heeft geen enkel vak zoveel verandering doorgemaakt als het bewegend onderwijs. Waar ik vroeger 2 lessen per week had, moeten mijn dochters het met een uurtje per week doen. Onze vaste juffrouw gaf de gymlessen, tegenwoordig moeten docenten speciaal bevoegd zijn. Als we in teams speelden, koos je zelf met wie je in het team zat. Nu maakt de docent die keuze anders worden bepaalde leerlingen altijd als laatste gekozen.

Gescheiden gymlessen voor jongens en meisjes

Natuurlijk vind ik het een beetje kinderachtig van de PVV. Als het een roomblanke middelbare school was geweest had geen haan er naar gekraaid. Toen ik op de middelbare school zat, hoorde ik ook van vriendinnen dat de christelijke middelbare school gescheiden gymlessen had. En nee, het was niet eens een zwaar christelijke school. Voor mij klonk het magisch in de oren, maar de leerlingen leken het de normaalste zaak van de wereld te vinden. Het mag dan ouderwets klinken, maar het had ook zijn voordelen.

  • Hormonen in bedwang

Op die leeftijd gierden de hormonen door ons lichaam. Wij meiden waren meer bezig met kijken naar jongens dan gymmen. Pffff, je wilt toch niet zweten als hij je kant op kijkt? En de jongens vergaapten zich aan meisjes in naveltruitjes. Het waren de jaren ‘ 90 en wij hadden geen strenge voorschriften voor sportkleding. Een naveltruitje en een mini plooirok met kniekousen voorzien van sneakers kan ook doorgaan voor sportkleding. Toch?

  • Discreet ongesteld zijn

Het was de leeftijd waarop je voor het eerst ongesteld werd. En als je dat net zoals ik zwaar had, kon je niet gymen. Hoefde ook niet als je maar een briefje van je ouders had. Beetje jammer dat je daarna met zijn allen aan de kant moest zitten en de hele klas, waaronder die leuke jongen dus wist dat het weer de tijd van de maand was. Had niet gehoeven wat mij betreft.

  • Ruimte voor sporten die ook meisjes leuk vinden

Voor zover ik mij kan herinneren, draaiden gymlessen op de middelbare school vooral om balsporten. We deden basketbal, korfbal, trefbal, voetbal, slagbal, honkbal, volleybal en noem zo maar op. Als meisje vond ik er geen bal aan. Nee, ik was er niet slecht in, maar wat meer variatie had best gemogen. De jongens hadden geen zin in meidenlessen dus kregen we alleen tijdens speciale themaweken ruimte voor wat anders. Dan gingen we tai-bo doen, streetdance en andere sporten die ik als meisje leuk vond.

Onderzoek

In 2014 is door het UMC een onderzoek gedaan naar ‘psychosociale gezondheid en leefstijl bij jongeren tussen 13 en 19 jaar’. Uit het rapport blijkt dat 37 procent van de meisjes niet geïnteresseerd is in de gymlessen op school. Dat komt door de bovengenoemde reden; er ligt te veel nadruk op balsporten. Daarnaast hebben ze ook niet zoveel met competitiedrang tijdens de gymlessen waar jongens nogal een handje van hebben. Dat ervaren ze als vervelend. Een proef met gescheiden gymlessen werden vooral door de meisjes gewaardeerd.

Conclusie:

De mogelijkheden om gymlessen te scheiden vind ik best interessant klinken. In mijn woonplaats hebben bepaalde dansscholen ook speciale boys only lessen. Zo kunnen jongens die graag willen dansen- maar niet zitten te wachten op een klas vol meiden – met leeftijdsgenoten breakdancen. Blijkbaar voelen ze zich toch wat vrijer zo zonder meiden. Het idee verdient in elk geval iets meer nuance en onderzoek dan dat we meteen weer lopen te gillen dat we terug gaan naar de Middeleeuwen.

Wat vind jij van het idee van gescheiden gymlessen voor jongens en meisjes?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

  • Reply
    Sarah Online
    16 oktober 2017 at 03:42

    Ik vind het ook wel een goed idee.

  • Reply
    Cassandra Pater-Bosman
    17 juni 2017 at 14:44

    Hmm, eerlijk.. ik vind het wel een goed idee eigenlijk. Maar opzich ben ik ook wel voor losse jongens en losse meisjes scholen.

  • Reply
    Moniek
    15 juni 2017 at 11:08

    Ja hoor, lijkt me prima, helemaal met je eens. Vooral op het middelbaar onderwijs!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]