Mama

Gender reveal party, babyshower hoeveel feestjes heeft een baby nodig?

24 mei 2017
Gender-reveal-party-babyshower-babyborrel_GoodGirlsCompany

Niet zo lang geleden, in een land hier niet zo ver vandaan. Sterker nog het heette ook Nederland, was het mogelijk dat een zwangere vrouw een kind op de wereld zette. Ze deed dat zonder pijnbestrijding, kreeg geen weken verlof en keerde na een week weer terug naar haar huishouden waarbij de zorg voor de nieuwe boreling werd overgenomen door één van de acht al aanwezig kinderen.

Maar tijden veranderen. Sinds enkele jaren hebben bevallende vrouwen recht op pijnbestrijding (niet dat je het makkelijk krijgt). Krijgen moeders gemiddeld 2 kinderen. Naast huishouden hebben we ook nog miljoenen andere bezigheden die onze aandacht opslokken. Oh en dat op de wereld zetten en daarna weer verder gaan alsof er niks gebeurd is? Tssss, dat is zo jaren ‘80. Een beetje zwangere vrouw geeft tegenwoordig een gender reveal party, babyshower en babyborrel. Voordat de nieuwe spruit er is, heb je als meelevende kennis/ vriendin/ familielid al zoveel feestjes gehad ter ere van haar leven, dat het bijna voelt alsof je zelf zwanger bent. En die baby al kent. Is er dan niks meer geheim? Ja hoor! Die naam want daar blijven we geheimzinnig over doen. Geen Amerikaanse toestanden waarbij we buikbaby al bij de naam noemen. We blijven Calvinisten he?

Hoeveel feestjes heb je nodig?

Hoe meer ik er over nadenk, hoe meer ik besef dat ik een uitstervend soort ben. Ik heb 3 kinderen op deze wereld gezet zonder gender reveal party’s en babyshowers. Okay, niet helemaal. Bij Miss B kreeg ik een babyshower. Maar wel anders dan de populaire invulling die ik tegenwoordig overal zie. Dus dat telt niet. Ook al kijk ik er met veel warme gevoelens op terug en had ik het nooit willen missen. Het is ook niet zo dat ik iets tegen al die feestelijkheden heb. Integendeel. Maar het is eerder dat ik me er over verbaas. Er wordt heel wat geld tegenaan gesmeten. De feestjes zijn niet compleet zonder een thema, hippe hapjes, mooie decoratie en de gaafste babyspulletjes.

Moederschap ongecensureerd

En dan blik ik gewoon terug op die honderden eerste keren die je in de periode na je bevalling hebt. Dat je met kraamverband tussen je benen geklemd zo charmant mogelijk naar de douche probeert te waggelen. Dat je ontdekt dat ook al heb je nog niet zo gek lang geleden er een hoofd uitgeperst, een grote boodschap doen toch wat lastiger is. Of je wakker wordt met melkvlekken die zeer zichtbaar zijn door je o zo charmante nachtjapon. Je jezelf afvraagt wanneer je ook al weer voor het laatst gedoucht hebt. Ja, eigenlijk zoals het moederschap dan is. Rauw, uitputtend en ongecensureerd.

Misschien is het dan wel goed dat je van tevoren zoveel gefeest hebt. Misschien zijn die momenten dan wel de brandstof op die momenten dat de wallen je onder de oksels zitten. En wie weet zal ik ooit op een dag mijn dochters vertellen over de tijd dat het op de wereld zetten van een kind gedaan werd zonder dit soort feestjes. Zullen zij mij uitlachen, want tegen die tijd is er iets anders hip. En beseffen we samen dat ik oud ben 😉

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Slaan we niet een klein beetje door met dat genderneutrale gedoe?!
  17 april 2018 at 23:30

  […] tegenwoordig haast geen baby kan krijgen zonder dat je de nodige postnatale mijlpalen viert met een feestje. Van nub theorie tot Chinese geslachtskalender en schedeltheorie, we doen er alles aan om al […]

 • Reply
  Opvoed trends voor 2018, wat kan je verwachten? | GoodGirlsCompany
  3 januari 2018 at 07:30

  […] Hoeveel hippe feestjes heeft een baby nodig? […]

 • Reply
  Deborah
  24 mei 2017 at 15:40

  Geweldig! Weer van genoten 🙂

  • Reply
   Josan
   24 mei 2017 at 21:20

   ank je wel Deborah, graag gedaan 🙂

 • Reply
  marjo
  24 mei 2017 at 07:26

  Hahaha heerlijk geschreven. Hier geen feestjes gehad. Wilde wij niet, eerst maar eens afwachten of de baby wel gezond was. En bevallen zonder pijnbestrijding! Maar iedereen moet doen waar die zich goed bij voelt!

  • Reply
   Josan
   24 mei 2017 at 21:21

   Ik gun het iedereen ook van harte maar toch het heeft mij verbaasd hoe snel we van sober naar overdaad gingen

 • Reply
  Leonie van Mil
  24 mei 2017 at 06:54

  Babyshower heb ik wel gekregen. De rest vond ik ook niet zo nodig. Er was wel een vriendin met wilde ideeën over een gender reveal party. Maar ik wilde dat echt niet. Ik was zwanger, ik was moe. Ik wilde gewoon op de bank ploffen en verder niets. Alleen maar genieten van de kleine in mijn buik samen met mijn vriend.

  • Reply
   Josan
   24 mei 2017 at 21:22

   Ik begrijp je helemaal Leonie. Het moet ook geen verplichting worden. Het is jouw zwangerschap en jouw feestje.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

Dit zijn wij!