Mama Zwangerschap

Gender dissapointment | als je teleurgesteld bent over het geslacht van je baby

8 december 2015
Gender dissapointment- als je teleurgesteld bent over het geslacht van je baby-GoodGirlsCompany

Toen de echoscopiste vertelde dat ik nog een meisje was ik een klein beetje teleurgesteld. Ik had een jongetje gewild. Pas jaren later begreep ik dat daar een woord voor was: gender dissapointment.

Mijn gender dissapointment had alles te maken met mijn omstandigheden. Mijn toenmalige huwelijk begon al scheurtjes te vertonen. De kans dat er nog een baby zou komen, achtte ik klein. Met een Koningskoppel had ik in elk geval van beide seksen eentje. Het zou het een stuk makkelijker maken om te accepteren dat mijn gezin door omstandigheden compleet was.

Gender dissapointment is een taboe

Zeggen dat je teleurgesteld met het geslacht van de te verwachten baby is not done. Het enige wat je mag is blij zijn dat je kind überhaupt gezond is. Dat is al een heel Godswonder. Of je mag blij zijn dat het je sowieso gegeven is om kinderen te krijgen want…en dan volgt er en verhaal over een slopend lang IVF traject, supergrote kinderwens, dramatische teleurstellingen et cetera. Allemaal heel erg hoor daar niet van. Bovendien klopt helemaal, maar als deze dogma’s, en klein persoonlijk leed nam mijn gevoel niet weg. Ik stopte het alleen maar weg zodat ik niet veroordeeld werd als ondankbare trut. Zonder te kijken naar de diepere reden.

Teleurstelling over het geslacht van je ongeboren baby

Destijds wist ik helemaal niet dat het een naam had. Maar ik blijk niet de enige moeder te zijn met een lichte voorkeur voor het geslacht van haar kind. Waar ik bij Miss B enigszins teleurgesteld was, wist ik bij Miss G voor 100% zeker dat ik een dochtertje wilde hebben. Ik had haar eerste schoentjes al gekocht voordat ik überhaupt zwanger was. Ook had ik al de perfecte naam voor mijn toekomstige dochter. Toen vreesde ik dat ik een zoon kreeg. Wat moest ik daar in hemelsnaam mee? Groot was de opluchting toen met 20 weken bleek dat ik een meisje kreeg. En ook tijdens de zwangerschap van Miss C had ik een lichte voorkeur voor een meisje. Gewoon omdat dat een wereld is die ik inmiddels zo goed ken. Ik ben een op en top meisjesmoeder en daar ben ik trots op.

Genderdissapoinment is echt een ding

In januari 2018 ontdekte ik dat het teleurgesteld zijn over het geslacht van je baby ook echt een naam heeft: gender dissapointment. En het overkomt meer aanstaande moeders. Maar er over praten doen we niet. Voor je het weet ben je ondankbaar. En maar al te vaak wordt er gestrooid met dat je dankbaar moet zijn. Of word je ene rotgevoel aangepraat “Stel dat je kind er achter komt, dan heeft ze voor de rest van haar leven een trauma”. Yep voor minder doet mijn dochter het niet…

Maar we hebben er moeite mee om te luisteren of op onderzoek te gaan naar waar deze gevoelens vandaan komen. Meestal heeft gender dissapointment niks te maken met het bewuste kind dat je in je buik draagt. Als je bij bepaalde namen al associaties hebt, begrijp je waarschijnlijk wel dat dit ook geldt voor onze denkbeelden over sekse. Misschien ben je niet tevreden met waar je nu staat. En ben je bang dat je toekomstige dochter hetzelfde doormaakt.

Zo ga je om met gender dissapointment

Natuurlijk kreeg ik her en der verschillende dooddoeners aangereikt. Druk en veroordeling van anderen. Maar wat mij het meest geholpen heeft, was mijn verdriet te erkennen. Afscheid te nemen van de dromen en verwachtingen die ik had. Te accepteren dat mijn gevoelens er toe doen en belangrijk zijn, Ongeacht of ze nu lpolitiek correct of aangenaam voor anderen zijn. Toen ik dat deed, kon ik het loslaten.

Maar er zijn ook nog andere tips om met gender dissapointment om te gaan.

  • Praat met iemand die je vertrouwt, die je gevoelens niet meteen veroordeeld en waarbij je je veilig voelt.
  • probeer op zoek te gaan naar de positieve kanten van het andere geslacht
  • heb er vertrouwen in dat het op den duur goedkomt. Echt!

Ook leuk om te lezen:

Gender dissapointment

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte foto via Shutterstock

♥ Update naar aanleiding van dit bericht heb ik de tekst geupdate.

  • Reply
    Josan
    9 december 2015 at 20:59

    Dat klopt Mariska, het was ook sarcastisch geschreven.

  • Reply
    Josan
    9 december 2015 at 20:58

    Ik zeg nergens dat mijn man ‘wit’is. Hij is Nederlander. Net zoals ik.

  • Reply
    Josan
    9 december 2015 at 20:57

    Hallo Daantje, Dank je wel voor je reactie. Eigenlijk neem ik nergens het woord racisme in de mond. Dat is het namelijk denk ik ook niet. Mijn blog is geschreven met een sarcastische ondertoon. Ik blijf me er telkens over verbazen. Als ik denk alles gehad te hebben, blijkt het een overtreffende trap te kennen. Wat betreft ‘mijn achtergrond’. Ik ben geadopteerd. Vandaar dat ik Nederlands spreek. Fouten als een taalcursus of tbc injectie zou men er uit kunnen halen door niet alleen te kijken waar je geboren bent, maar ook wat je nationaliteit is. Ook Nederlanders kunnen immers in het buitenland geboren zijn.

  • Reply
    Josan
    9 december 2015 at 20:54

    Dat klopt Kim, soms is het inderdaad wel eens alsof je tussen wal en schip valt. Ik kan me dat best wel voorstellen.

  • Reply
    Josan
    9 december 2015 at 20:53

    Leuk Sabine om ook eens de reactie te lezen van iemand die het omgekeerde meemaakt 🙂

  • Reply
    Josan
    9 december 2015 at 20:52

    Nou het is eerder zo dat ik mij er over verbaas dat ik het telkens moet uitleggen. Na 30 jaar ben ik er wel klaar mee.

  • Reply
    Josan
    9 december 2015 at 20:51

    Dat klopt Jeanine, en het is nog een heel gedoe om onder de ‘alvast voor je gemaakte afspraak’uit te komen. Ik kan me ook niet herinneren dat ik bij mijn overige dochters langs moest komen hoor. Blijkbaar veranderd beleid.

  • Reply
    Josan
    9 december 2015 at 20:50

    Dank je wel Minke Maria,
    Ik voel me niet zo snel gediscrimineerd. Maar soms sta ik er wel verbaasd van te kijken wat men blijkbaar allemaal meent te kunnen doen.

  • Reply
    Josan
    9 december 2015 at 20:48

    Eigenlijk is het blog geschreven met een sarcastische ondertoon. En dat ik af en toe echt hoogst verbaasd ben over wat je allemaal zo nu en dan gevraagd krijgt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]