Christendom

7 makkelijke tips voor meer Bijbellezen

24 januari 2021
christelijke-podcasts-overzicht-themillennialmom

Meer Bijbellezen is voor veel gelovigen een uitdaging. Ik kan best jaloers zijn op mensen die het lukt om de Bijbel in 1 jaar tijd van kaft tot kaft te lezen. Zelf ben ik namelijk niet verder gekomen dan het Oude Testament voordat ik afhaakte.


Nu kan dat komen door de omvang. Hele dikke boekwerken lezen is namelijk sowieso niet mijn ding. Tot nu toe is In de ban van de ring van J.R.R. Tolkien het enige boek dat ik ook echt van kaft tot kaft las. Dus mezelf schuldgevoel aanpraten heeft dan ook geen zin. Mijn motivatie om meer Bijbel te lezen wordt vooral aangewakkerd wanneer ik een manier vindt die voor mij werkt. Het liefst praktisch en zo laagdrempelig mogelijk. Onderstaande tips helpen je daarbij.

Lees ook: 16 manieren om het geloof van je kinderen te laten groeien

7 Tips voor meer Bijbellezen

tips-meer-bijbellezen-themillennialmom

Mijn Bijbel app

Wist je dat de Mijn Bijbel app meer dan 20 leesplannen heeft? Je kan kiezen op thema. Zo heb ik met mijn tienerdochters een aantal leesplannen gevolgd over vrouwen in de Bijbel. Maar je kan leesplannen ook kiezen op thema of onderwerp. Zoals troost in tijden dat je het moeilijk hebt. Of een die je helpt om te gaan met zorgen of angst.  Bovendien kan je een tekst markeren en zelfs nog een Instagram waardige quote van maken. Eenmaal een plan gevonden? Dan kan je deze individueel lezen samen met Facebook vrienden die de app ook gebruiken. Doordat je een reminder kan instellen wordt je elke dag rond hetzelfde tijdstip herinnert. Mijn Bijbel app is dus een fijne app als je dit jaar aan de slag wilt met meer Bijbellezen. Zelfs als je geen leesplan volgt, verschijnt er elke dag een een pop up op je telefoon. Klik hem aan en zo heb je toch elke dag even een stukje tekst gelezen.

Christelijke leesplannen, leesroosters en overdenkingen

Naast de hierboven genoemde leesplannen in de Mijn Bijbel app kun je natuurlijk ook andere leesplannen volgen. Vaak hebben kerken een leesplan, Bijbelvers of overdenking voor de week. Maar ook online kun je verschillende leesplannen vinden:

Christelijke Nieuwsbrieven

Waar-te-beginnen-met-Bijbellezen

Het lezen van christelijk nieuwsbrieven, verdiept je Bijbelkennis. Bovendien is het simpel: je hoeft je alleen maar te abonneren. Daarna komt het vanzelf jouw kant op.

Bijbels dagboek

Bijbelsdagboek voor vrouwen

Het lezen van een Bijbels dagboek helpt mij bij meer Bijbellezen. Vaak bestaat zo’n boekje uit een overdenking van een of twee bladzijden. En dat is goed te doen. Hoe druk ik ook ben. Zodra mijn wekker ‘s ochtend gaat, ga ik uit bed. Ik pak mijn notitieblok, pen en Bijbels dagboek. Mijn methode is als volgt:.

  1. Ik noteer per datum het Bijbelsvers
  2. Terwijl ik de overdenking lees, noteer ik ondertussen wat mij bemoedigt, aanspreekt of binnenkomt
  3. vervolgens schrijf ik op waar ik dankbaar voor ben gebaseerd op hetgeen wat ik zojuist gelezen heb.

‘s Avonds voor het slapengaan, lees ik het nog een keer terug. Maar ook op andere momenten kan ik het er makkelijk even bij pakken. Ik heb al heel wat Bijbels dagboeken versleten en heb een voorkeur voor dagboeken gericht op vrouwen. Gewoon omdat het me meer aanspreekt en motiveert om dingen vanuit een vrouwelijk perspectief te lezen.

Christelijke podcasts

Het luisteren naar podcast, is ook een fijne laagdrempelige manier om met de Bijbel bezig te zijn.  Bovendien maakt het je er bewust van dat iedere gelovige wel eens twijfelt, tegen bepaalde dingen aanloopt of zich niet altijd hosanna happy voelt.

Lees ook: De beste christelijke meditatie apps voor op je telefoon

Meditatie apps

7 makkelijke tips voor meer Bijbellezen-Themillennialmom

Tijdens de zwangerschap van Novan begin ik gebruik te maken van  de christelijke meditatie app Abide. Destijds sliep ik heel slecht door de zwangerschapshormonen. Er zaten weken bij dat ik maar 4 uur per nacht slaap kreeg. En om er voor te zorgen dat ik dan niet ging piekeren, maar zoveel mogelijk mijn rust kon bewaren, downloadde ik Abide(ja ik zal een review geven). Ik heb de betaalde versie. Hierdoor kan ik de lengte van de meditaties zelf bepalen. Je kunt kiezen uit  2, 5,10 of 15 minuten. 

Meditatie apps helpen je om te kalmeren, focussen op je ademhaling en omgaan met angst en stress. Nog steeds is het voor mij een hele fijne laagdrempelige manier om met de Bijbel bezig te zijn. Soms luister ik naar mijn meditatie app tijdens een me-time moment in bad. De andere keer gebruik ik hem als onderdeel van mijn avondroutine bij het uitvoeren van rek- en strekoefeningen voordat ik naar bed ga. En er zijn ook momenten waarop ik ‘s nachts als ik wakker lig de app erbij pak, rustige muziek aanzet en voor een overdenking van bijvoorbeeld 10 minuten kies. Het grote voordeel ervan is vaak dat ik daarna helemaal rustig en ontspannen ben.

Luister gospel en worship muziek

Aan Augustinus wordt de uitspraak: “Qui bene cantat bis orat” toegeschreven. Wat kort samengevat neerkomt op: zingen is twee keer bidden. Soms kan Bijbellezen gewoon te intensief zijn. Er zijn verhalen die je makkelijk wegleest maar er zijn ook gedeeltes die je aan het nadenken zetten. En die best veel van je hoofd en je hart vragen.Het luisteren van muziek die je dicht bij de Bijbel en bij God brengt kan dan fijn zijn. Psalmen, Hymns, aanbiddingsmuziek, gospel maar ook gezongen Bijbelteksten zijn Bijbelteksten.

Ontdek wat voor jou werkt om meer Bijbel te lezen

Als laatste tip wil ik je meegeven om ver vooral ontspannen mee om te gaan. Zodra meer Bijbellezen iets wordt wat je MOET doen of voelt als een verplichting gaat het je vaak ook tegenstaan. Dus relax. Zie het niet als ene moetje, maar als een ontdekkingsreis. Onderzoek wat de reden is waarom het je niet lukt. Wat ligt daar aan ten grondslag? Misschien helpt je om het tijdstip waarop je leest te veranderen. Of misschien heb je wel zulke vast omlijnde ideeën van hoe het moet dat het je belemmert om actief te zoeken naar een manier die wel bij je past.

In de podcast Bloei hoorde ik pasgeleden een hele mooie relativerende opmerking die je meteen van je schuldgevoel afhelpt. Daniël Borgman vertelde dat veel gelovigen pas sinds enkele eeuwen zelf de Bijbel kunnen lezen. Het merendeel van de bevolking was eeuwenlang ongeletterd. Bijbellezen was iets wat priesters deden en da in het Latijn dus niet eens in het Nederlands. Kerken en ramen waren versierd om gelovigen te helpen begrijpen waar het over ging. Het was een grote prentenbijbel. En omdat Bijbels nu beschikbaar zijn in het Nederlands en ik lezen kan, ga ik toch ook niet zeggen dat die mensen minder gelovig waren omdat ze te weinig Bijbel lazen?

Ook leuk om te lezen.

Meer-Bijbellezen-stilletijd-christen-themillennialmom

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]