Tags

Geld in je leven tag

11 oktober 2015
Geld in je leven tag-tag Geld in je leven-GoodGirlsCompany-rijkdom

Met geld heb ik een haat liefde verhouding. Ik wil mijn leven er niet door laten beheersen. Dat vind ik jammer, ik heb er maar een en besteed mijn aandacht liever aan andere dingen. Toch is het handig om er voldoende van te hebben. Allereerst om de vaste lasten mee te betalen. Daarnaast om iets aangenamer te leven.

Ergens vind ik dat ik nooit genoeg geld heb. En regelmatig neem ik mijzelf voor om te sparen. Maar ach dan zie ik weer wat leuks en tja…geld moet ook wel rollen. Volgens mij zei men dat die financiële crisis ook kwam omdat mensen geel geld meer uitgaven.

Iedere zondag deel ik een tag. Vandaag is het de geld in je leven tag van Godelieve.

Tag geld in je leven-Geld in je leven tag

Wat kocht je van je allereerste geld?

Als kind had ik zo’n blauwe pennie spaarpot. Elke week kreeg ik zakgeld van mijn ouders. Als het bedrag in mijn spaarpot boven de magische 25 gulden grens uitkwam, voelde ik mij al heel rijk. Ik weet dat we op een gegeven moment een boek mochten kopen. Het boek dat ik wilde hebben, was duurder dan het afgesproken bedrag. Dus legde ik het bedrag zelf bij. Het grappige is, dat we dat boek nu nog steeds hebben en mijn kinderen er uit lezen.

Kreeg je als kind zakgeld?

Ja als kind kreeg ik wekelijks een bedrag van 50 cent. Naarmate ik ouder werd, werd dan een gulden en op den duur 5 gulden per week. Later werd het een maandelijks bedrag waarvan ik 50 cent in een potje stopte voor arme kinderen. Als ik mijn kamer die maand altijd netjes schoon had gemaakt, dan kreeg ik 5 euro extra.

Heel vaak kreeg ik dat bedrag niet, want ik ben een rommelkont. Op den duur interesseerde het mij ook niet meer zo. Dan niet. Wel moest ik van dat bedrag ook cadeautjes voor feestjes van vrienden betalen en op den duur maandverband en deodorant. Ik kan me niet voorstellen dat ik mijn dochters dat soort verzeorgingsartikelen van hun zakgeld laat betalen.

Leerde je als kind sparen?

Ja, mijn ouders vonden het wel belangrijk om mij bij te brengen dat het slim is wat geld opzij te leggen. En wanneer ik geen geld had kon ik het dus ook niet uitgeven. Ik wil niet zeggen dat ik zuinig ben, maar ik ben wel verantwoordelijk met mij geld. Vooral toen ik alleenstaand was, moest ik er goed mee omspringen. Ik betaal liever alle vaste lasten dan dat ik een hip tasje of een stapel dure make up heb. Dat soort principes probeer ik mijn kinderen ook bij te brengen. Geen leningen of kredieten. Als je geen geld hebt, kun je het niet kopen.

Wat kocht je van je allereerste salaris?

Volgens mij was dat een nieuwe fiets. Dat ding heb ik nu- meer dan 10 jaar later- nog. Wel is hij inmiddels aangepast met fietstassen en kinderzitje achterop. Ik kan wel zeggen dat het een goede investering is.

Wat zou je doen als je de loterij won?

Voorheen deed ik mee aan zo’n loterij. Je weet wel zoiets krijg je in een Kerstpakket van je werk en je vergeet om het dan stop te zetten. In die periode heb ik een aantal dingen gewonnen zoals ijs, bloemen, toegangskaartjes voor Slagharen maar nooit een geldprijs. Uiteindelijk kost het meer dan het me heeft opgeleverd. Maar mocht het ooit gebeuren dan zou ik mijn studieschuld helemaal aflossen, geld geven aan mijn kerk, een goed doel, kijken wie in mijn vrienden en kennissenkring een extra financiële opkikker kan gebruiken. De hypotheek voor ons huis aflossen en misschien wel een cosmetische ingreep. Gewoon omdat het kan. Oh en ik zal iets op de bank zetten. Ik zou mijn huidige baan opzeggen maar ik zou nog wel iets willen doen. Misschien word ik dan wel fulltime blogger.

Je krijgt een extraatje van 100 euro, wat doe je er mee?

Ik zou het opsparen. Op den duur wil ik een nieuwe laptop. Die honderd euro is een leuk begin.

Bespaar je bewust en zo ja waarop bespaar je wel/niet?
Momenteel hoef ik niet echt te besparen. Dat betekent niet dat ik bakken met geld uitgeef. Ik ben wel een Nederlander dus houd van koopjes jagen. Daar kan ik heel blij van worden. Toen ik alleenstaand was en niet werkte, moest ik wel op mijn uitgaven letten. Ik bespaarde dan op mijzelf want mijn kinderen gaan voor. Dus zij wel 3 paar goede schoenen ik zelf moest het met wat minder paar doen en minder bijpassende tasjes en accessoires. Ik heb toch zoiets van: op je kinderen bezuinig je niet.

Vind jij dat geld gelukkig maakt?
Het maakt niet gelukkig maar ook niet ongelukkig. Het is net zoiets als voedsel. Je hebt het nodig om te (over)leven. Hoeveel waarde je er aan hecht en of je je geluk er aan toeschrijft is persoonlijk. Ik kan niet zeggen dat ik als alleenstaande moeder met 2 kinderen minder gelukkig was. Je wordt vindingrijk. Mits je niet op het niveau komt waarop je je echt zorgen gaat maken natuurlijk.

Sparen of uitgeven?

Ik spaar om uit te kunnen geven. Is dat ook een goed antwoord? Ik wil altijd wel wat achter de hand hebben voor het geval dat. Maar ik vind ook veel dingen erg mooi. Kan genieten van wat geld voor je doet. Al is het maar zoiets simpels als een bioscoopfilmpje pakken. Zolang het in balans is, vind ik het prima. Alles vrekkig oppotten en overal het onderste uit de kan van willen hebben, vind ik ook niet aangenaam.

Wat zou jij doen als je opeens heel rijk werd?
Iemand aanstellen die mij kan helpen normaal te blijven of een financieel adviseur. Je ziet vaak dat mensen die een loterij winnen er opeens zo’n exorbitante levensstijl op na gaan houden dat ze jaren later alweer bankroet zijn. Ook menig jaren ’90 artiest kan hier over mee praten. Geld wat makkelijk komt, geef je ook makkelijk uit.

bron afbeelding

Heb jij een gat in je hand of kan je goed sparen? Vind je dat geld moet rollen of zet je het liever op de bank?

 • Reply
  Dit zijn de bedragen en data voor de Kinderbijslag 2018
  1 januari 2018 at 10:30

  […] Geld in je leven tag; […]

 • Reply
  Judith
  12 oktober 2015 at 07:37

  Ik heb een mega gat in mijn hand, maar ik weet wel van 10c altijd 20c te maken, ik kan heel goed heel veel met weinig. Geleerd als alleenstaande mama ook 🙂

 • Reply
  Mama Kip
  11 oktober 2015 at 22:31

  Ik wil zó graag heel goed zijn met geld, maar de realiteit is anders! Ik ben er nu wel steeds bewuster mee bezig en leef ontzettend zuinig, dus ik ben op de goede weg! Geld moet op het moment voornamelijk mijn kant op rollen!

  • Reply
   Josan
   11 oktober 2015 at 22:41

   Bewustwording is de eerste stap. Je moet ergens beginnen 🙂 Hopelijk komt het snel je kant op gerold. Misschien aan het eind van het jaar?

 • Reply
  Godelieve
  11 oktober 2015 at 21:02

  Leuk om te zien dat mijn Geld in je Leven tag steeds verder reist in Blogland 🙂
  Elke keer zie ik dat geld meer met emotie te maken heeft dan mensen zelf verwachten!

  Leuk ingevuld Josan! Ik heb je linkje erbij gezet op mijn speciale Geld tag pagina 🙂

  • Reply
   Josan
   11 oktober 2015 at 22:44

   Dank je wel Godelieve, ik vond het ook een leuke tag om in te vullen

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Volg mij op Instagram!