Nu ik weer de huisvrouw uithang, betekent dit ook dat we uitgebreider eten. Ik heb er meer tijd voor en ook meer zin. Van de week aten we gekarameliseerde honing kip uit de oven. Met aardappels en groentes. Eigenlijk gewoon een verkapte poging om oudste dochters groene paprika te laten eten. Of het gelukt is? Dat deel ik hieronder. Net zoals het recept.
Inhoud van dit blog
Gekarameliseerde honing kip
Eigenlijk mag ik niet klagen. Mijn dochters lusten de meeste groentes en eten ze op zonder zeuren. Maar er zijn groentes waar ze gewoon niet zo dol op zijn. Toch blijf ik ze aanbieden en zoek ik naar creatieve manieren om ze in eten te verwerken. In dit geval de groene paprika. Door hem zoeter te maken met honing en appel, hoopte ik dat ze hem aten. In eerste instantie waren beide meiden sceptisch, maar ze probeerden het. Hoewel ze ook geen fan van ketjap zijn, vonden ze de kip heel lekker. En de groene paprika? Die niet, maar we hebben het geprobeerd.
- Baktijd: 1,30 uur
- Bereidingstijd 1,25 uur ( waarvan 1 uur marineren, )
Zo maak je gekarameliseerde honing kip
Benodigdheden
- hete lucht oven
- 3 schalen
- 2 mengkommen
- garde
- houten lepel
- snijplank
- mes
- boterkwastje
Ingrediënten:
- 250 ml ketjap
- 45 gram witte basterdsuiker
- 3 teentjes verse knoflook
- 1 ui
- 600 gram kipfilet
- 60 gram bruine basterdsuiker
- 600 gram kipfilet
- 2 eetlepels ketjap
- 150 ml honing
- 1 kilo krieltjes
- 3 takjes verse rozemarijn
- 1 granny smith
- 1 groene paprika in repen gesneden
- 15 snoeptomaatjes door de helft
Bereiding
- Zet alle ingrediënten klaar en meet de juiste hoeveelheden af. Dit is misschien even een werkje, maar als je het goed, doet scheelt het op den duur tijd.
- Maak met een scherp mes, kleine inkepingen in de kip zodat de marinade hier straks goed kan intrekken. Leg de kip netjes naast elkaar in de schaal.
- Giet de ketjap in een beslagkom
- voeg hier de witte basterdsuiker aan toe
- Voeg de fijn geplette teentjes knoflook toe
- voeg de gesnipperde ui er aan toe.
- Mix het geheel met de garde goed door elkaar. Door de suiker voelt het al enigszins stroperig.
- giet het mengsel uit over de kip en verdeel het goed. Zodat alle stukken kipfilet bedekt zijn en ze in een mooi bodempje marinade liggen. Wat je overhoudt, kan je gebruiken voor de krieltjes
- Laat het geheel minimaal 1 uur marineren. Bij marineren geldt, hoe langer hoe meer de smaken de tijd hebben om in het vlees te trekken. Zelf houd ik vaak ene tijd aan van 2 uur. Mocht ik de dag er voor tijd over hebben, dan kan het ook zomaar zijn dat ik de marinade dan al maak en de kip een hele nacht onder folie in de koelkast laat marineren. Ieder zijn ding dus.
- Zet de schaal met gemarineerde kip in het midden van de oven en bak het vlees op 135 ºC in 1 uur goudbruin.
- Laat de kip een beetje afkoelen.
- Snijd de appel en de tomaten en leg ze in een schaal. Leg de afgekoelde kip hier boven op.
- mix je de bruine basterdsuiker, ketjap en honing door elkaar
- bestrijk de kip met het mengsel en gier het overige over de appel en de tomaten en bak het geheel nog 30 minuten op 200ºC
- Leg alle krieltjes in een ovenschaal. Giet de saus de je niet als marinade gebruikt erover. Bak de krieltjes volgens de aanwijzingen van de verpakking. Afhankelijk van het merk doe ik ze zelf altijd iets later dan de kip gelijktijdig in de oven.
Eet smakelijk!
Variatietips
- In plaats van appel en tomaat kan je ook variëren met andere groentes. Zoals gele courgette en bleekselderij.
- de krieltjes hoef je natuurlijk niet in de marinade gaar te laten sudderen. Je kan ze ook gewoon in de oven bakken en op smaak brengen met een beetje olie en zeezout.
Misschien vind je dit ook lekker:
Volg jij mij ook al via Google+, Bloglovin’, Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?
8 Comments
Charelle
15 april 2016 at 08:52Oh wat ziet dit er heerlijk uit! Lekker!
Josan
15 april 2016 at 23:03Dank je wel Charelle,
Bianca
15 april 2016 at 07:27Oh ok ga dat echt eens maken, klinkt heerlijk!!! Ff een vraagje: punt 7, bedoel je door elkaar roeren met een garde (denk ik) of de daus echt mixen met een elektrisch garde tot een gladde saus?
Josan
15 april 2016 at 07:28Met een garde 🙂 Ik zal het even aanpassen.
Nicole
15 april 2016 at 06:49Hmm dat klinkt echt goed! Door alle suiker en vele ketjap past het niet in mijn “dieet” maar denk dat ik hem stiekem toch ga proberen.. In ieder geval de kip Hihi!
Josan
15 april 2016 at 06:52Misschien is er ook een alternatief voor de zoetstof. Ik weet dat suiker voor veel mensen een no go is maar het heeft bepaalde voordelen met voedsel die ik nog niet met stevia heb ontdekt bijvoorbeeld
Mama Lifestyle Blog
15 april 2016 at 06:46Hoi Josan, dat ziet er lekker uit! Ideaal dat je een dag van tevoren al de marinade kunt maken. Ik ben zelf ook geen fan van groene paprika, dus ik maak nooit iets met groene paprika. Misschien dat honing en appel ervoor zorgen dat ook ik groene paprika toch lekker ga vinden! Ps: wat fijn dat je nu meer tijd hebt om uitgebreid te koken.
Channa
15 april 2016 at 06:22Oh dit ziet er echt heerlijk uit. Als ik binnenkort de tijd heb dan ga ik dit zeker proberen!