Mama Moeder & Kind Moederschap Productiviteit Time management

10 eigenschappen van perfecte moeders + wat jij daarvan leren kan

28 maart 2019
10 eigenschappen van perfecte moeders

Perfecte moeders, ze bestaan niet. Dat geloven we tenminste. Bovendien hebben we een diepgeworteld wantrouwen naar ouders toe bij wie alles op rolletjes gaat. Maar er bestaan vrouwen voor wie het hele moederschap gewoon geen hogere wiskunde is. Die als er een cijfer voor was een dikke vette voldoende zo niet goed voor scoren. Daar kan je jaloers op zijn of je kan er iets van leren. Want welke eigenschappen hebben perfecte moeders waardoor ze een voorsprong hebben?

Hoe meer ik op internet kijk, hoe meer het me opvalt dat klagen over het moederschap tegenwoordig gelijkstaat aan eerlijk zijn over moederschap. Dus we klagen over de slapeloze nachten. Over het gebrek aan me-time. Over die bloedjes van kinderen die je hartje vullen met blijdschap maar wel alle energie uit je jouw lichaam en seksleven zuigen.

Ploeter- en Loedermoeder

Er hangt een soort nevel van moeilijkheid rondom het moederschap. En oh wee als er eens iemand opstaat die opmerkt dat het bij haar thuis allemaal niet zo’n gedoe is. De kinderen redelijk in de pas lopen. Grote drama’s achterwege blijven, goede nachten slaapt en er dus ook fris en fruitig uitziet. Dan komen onze klauwtjes eruit en moeten we deze persoon ongenadig naar beneden trekken. We leven in een wereld waarin het klagen over kinderen, opvoeden het ploeteren en loeder moederen zo is ingeburgerd dat je bijna de andere kant zou vergeten.

Moederschap is makkelijk

Er bestaan vrouwen die dat hele moederschap ding gewoon met 2 vingers in de neus doen. Voor wie het niet uitmaakt of ze 1 kind of 5 kinderen hebben. Want links of rechtsom hun gezin blijft draaiende. En hoe vaker ik dat massale onderuit schoffelen zie, hoe vreemder ik het vind. We leren onze kinderen dat ze niet overal het beste in kunnen zijn. Er zullen altijd anderen zijn die ergens beter in zijn dan zij. C’est la vie! Ik heb geaccepteerd dat ik belachelijk slecht in wiskunde ben. Maar achten of negens scoren voor Tekenen deed ik als kind zonder moeite.Terwijl anderen worstelen.

Hoe langer ik moeder ben, hoe meer ik geloof dat zoiets ook hiervoor op gaat. Ja, er zijn vrouwen die het doen zonder hun hand er voor om te draaien of te blikken of blozen. En ik vertik het om jaloers te zijn en ze onvolwassen naar beneden te halen. Of als een bezetene te zoeken naar bewijs dat het tegendeel bevestigt zodat ik “zie je wel’ kan smalen. Ik heb me voorgenomen om er van te leren. Zoals ik dat vroeger deed van kinderen die goed in wiskunde waren. En in de werksituatie leer van collega’s die ergens beter in zijn dan ik.

10 eigenschappen van perfecte moeders

Het geheim van perfect georganiseerde moeders zit hem niet in bepaalde karaktertrekken. Daar word je immers mee geboren. Het goede nieuws is dat het om verschillende eigenschappen gaat. En kijk die kan je ontwikkelen, verbeteren en perfectioneren.

Beginnen hun  dag met een plan

Heb je die YouTube video gezien van die moeder met 10 kinderen die haar ochtendroutine laat zien? Daar kunnen sommigen onder ons alleen maar van dromen. Maar wie goed naar de video keek, zag ook dat ze verteld dat haar dag eigenlijk de avond ervoor begint. Dan maakt ze een plan voor wat ze de dag erna gaat doen.

Natuurlijk de avonden zijn bij uitstek het moment voor me-time. En het is belangrijk om je even te ontladen na een dag. Maar als een plan voorkomt dat je de volgende dag achter de feiten aanholt, meer rust geeft en je bovenal je tijd effectiever gaat gebruiken zou ik gewoon even Netflix stop zetten.

Zorgen voor voldoende slaap

Wist je als kind maar hoe waardevol je slaap zou vinden als je volwassen bent. Wat mij betreft is er niks beters dan een goede nacht slaap. En stiekem weet ik ook best wel hoeveel slaap ik nodig heb om fit te zijn. De laatste paar maanden schiet bloggen er regelmatig bij in omdat ik voor mij slaap kies. Vreselijk saai maar oh zo effectief voor mijn productiviteit overdag, mijn geduld, humeur en gevoel van of ik echt aanwezig ben.

Oh en tijdens het griepseizoen is slaap een van de meest effectieve manieren om je weerstand een boost te geven en te voorkomen dat je ziek wordt. Kijk maar eens hoe hard je weerstand achteruit holt als je een aantal nachten te weinig slaapt.

Zij staan eerder op dan de rest

In de eerdergenoemde video zie je de moeder ook als eerste opstaan. Voor mij als feminist is dit soms wel een puntje. Ergens heb ik zoiets van gelijkheid dus mijn man staat ook maar op. En anders jas ik hem wel uit bed. Maar toen ik begon in te zien, dat ik bepaalde dingen voor  mijzelf doe zodat ík daar de vruchten van pluk voelde het minder als ongelijk.

Of mijn man nu blijft liggen of niet. Ik sta op tijd op zodat alles wat ik wil doen- voordat de kinderen wakker worden en het proces verstoren- kan doen. Hoef ik me niet te irriteren of te stressen. En als ik eerlijk ben: die ochtenduurtjes dat het ‘s ochtends beneden nog stil is en ik een warm kopje thee kan drinken voordat de dag begint, is wat mij betreft goud waard.

Geven alles een vaste plek

Een geheim van georganiseerde gezinnen en perfecte moeders is dat alles een vaste plek heeft. Yep, voor mij is dat dus een hele opgave. Globaal weet ik wel waar het slingert, maar een vaste plek is iets anders. De reden dat ik veel tijd moet besteden aan het opruimen van mijn eigen kamer is omdat veel dingen geen vaste plek hebben. Ik ben me er bewust van en al steeds meer bezig om hier iets mee te doen.

Hebben een routine

Het geheim van perfecte moeders is routine. Ik heb een ochtendroutine die perfect werkt en er voor zorgt dat ieder kind voldoende tijd heeft gehad om zich aan te kleden en te eten. Yep er zijn zelfs minuten ingebouwd zodat er ruimte is voor eventuele drama. Ga je gang…tegen de tijd dat de bui is overgewaaid zitten we nog steeds op tijd in de auto.

Maar ik moet me wel houden aan deze routine anders werkt het niet. Moet ik mij bijvoorbeeld nog steeds haasten. Ook wassen doe ik het liefste op een vaste dag. Gek genoeg lukt het me dan om wel 5 wassen er doorheen te slingeren. No problem en aan het einde van de dag is de mand leeg. Maar  met elke dag een wasje schiet ik dus niks op. Ik heb geaccepteerd dat we veel wassen dus ik kan het dan maar beter gewoon in 1 keer op een dag doen.

Trappen niet in de valkuil van uitstellen

Uitstellen of ontwijkend gedrag. Erg is het niet, maar efficiënt is ook anders. Helaas ben ik zo’n type die wel enige druk nodig heeft om de noodzaak te voelen. En dat vind ik zo nu en dan gruwelijk irritant. Want als ik het op tijd doe zodat ik het van mijn takenlijstje kan afvinken, geeft dat uiteindelijk ook voldoening. Zonder de stress. Zolang ik het uitstel loop ik er toch mee in mijn hoofd. En dat wil ik niet. Dus of ik doe het meteen, of ik schrijf het op met een datum erachter zodat ik het kwijt ben en er geen onnodige energie gaat naar ‘moet je niet vergeten’ .

Aanvaarden hulp en besteden uit

Wanneer was de laatste keer dat iemand je vroeg of je hulp nodig had? Hulp vragen of hulp aanvaarden, vind ik namelijk best lastig. Ik kan enorm veel zelf. Moeders houden er van zichzelf weg te cijferen. Ergens vinden we misschien ook wel dat het erbij hoort. Of we zijn het zo gewend omdat we het onze moeders zagen doen en onze oma’s. Maar hulp aanvaarden is geen teken van zwakte. Dus laat je kinderen in huis mee helpen, aanvaard het als iemand die je vertrouwt aanbiedt dat ze op je kinderen wil passen. En heb je de financiële mogelijkheden? Kijk dan of je ergens een schoonmaakster kan vinden. Dat je het wel zelf kan, betekent niet dat je het ook allemaal zelf MOET doen. Geef jezelf ook eens een dag vrij en toestemming om het gewoon niet allemaal alleen te hoeven doen.

Ruimen continue op

Hoewel ik het heel aantrekkelijk vind klinken om de speelgoedkist pas tegen het einde van de dag op te ruimen, gebeurt dat niet. Ook al snap ik dat mijn dochter hem er vast nog eens uittrekt, kies ik er toch voor om hem tussendoor op te ruimen. Beter nog: zij moet hem opruimen. Ik wil mijn dochter leren dat als je ergens mee bent uitgespeeld ruim je het op. Ik pluk daar op den duur de vruchten van. En zij ontwikkelt een goede gewoonte.

Ook haal ik meerdere keren per dag even vlug de zachte bezem over de vloer. Maar je kan ook denken aan handdoeken opvouwen als je kind toch in bad zit en je aanwezig moet zijn om een oogje in het zeil te houden. Of je maakt de wc schoon en neemt de douche af.

Gooien troep weg

Stiekem grinnik ik een beetje om die meme waarbij iemand opgerold op de bank zachtjes huilt vanwege de troep in haar huis. Maar moeders bij wie het huis eruit ziet om door een ringetje te halen sorteren regelmatig de spullen en doen het weg. Dat geldt voor speelgoed, knutselwerkjes noem maar op. Gewoon ontspullen en weg doen. Wat je niet hebt kan ook geen troep geven. En kan je ook iets kwijtraken dus hoef je ook niet naar te zoeken zodat je ergens anders weer te laat bent omdat je het niet vinden kon.

Zeggen nee

Nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf. Moeders die de boel op orde hebben zeggen vaak nee. Maar als ze ja zeggen is dat enthousiast. Want we kennen allemaal wel van die mensen die eigenlijk geen nee durven zeggen maar aan wiens ja je ook niks hebt. Kortom: zeg nee tegen de dingen die jou (even) niet uitkomen. Waarvoor je je in bochten moet wringen en negatieve energie kosten. Zodat je overtuigd ja kan zeggen tegen de dingen die er toe doen en waar je hart sneller van gaat kloppen.

Zijn creatief met hun tijd

Toen ik een alleenstaande moeder was met 2 kinderen en 32 uur per week werkte, ging ik een stuk efficiënter en creatiever met mijn tijd om dan nu. Ik moest ook wel. Dus ‘s avonds kookte ik vaak al de maaltijd van de avond ervoor. Yep dat was mijn me-time moment. Misschien niet zoals vele anderen dat zien. Maar de wetenschap dat ik de avond er na op tijd eten op tafel kon zetten zonder jengelende vermoeide kinderen maakte een hoop goed.

Terwijl ik eten kookte draaide ik mijn favoriete muziek, zong luidkeels mee en deed hier en daar een danspasje. Je begrijpt wel dat ik goede herinneringen bewaar aan deze periode.

Heb jij ook nog tips of eigenschappen die perfecte moeders gebruiken? Laat ze dan hieronder achter.

Ook leuk om te lezen:

 eigenschappen van moeder bij wie alles op rolletjes loopt

 

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]