Opvoeding

Geen vrijwillige ouderbijdrage betalen, vind ik eigenlijk best asociaal

30 augustus 2017
Geen vrijwillige ouderbijdrage betalen, vind ik eigenlijk best asociaal- GoodGirlsCompany

Die vrijwillige ouderbijdrage is een beetje verwarrend. Het is niet verplicht, maar eigenlijk ook dus wel weer. Tenminste als je wilt dat je kind aan het einde van het jaar mee op schoolreisje mag. Nee, ik heb geen medelijden met kinderen die dan als enige niet mee mogen. Ergens vind ik ouders die geen vrijwillige ouderbijdrage betalen best wel asociaal… .

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen. Het stoort mij dat er moeders zijn wiens kinderen amper aan groep 1 gewend zijn en nu al roepen “Ik ga die vrijwillige ouderbijdrage niet betalen”. Niet omdat ze het niet betalen kunnen, maar omdat het vrijwillig is en ze dus menen dat ze het recht hebben om hem dan maar niet te betalen. Nee, ik ben niet zo’n moeder die zich dan maar lekker een slag in de rondte relativeert. Schokschoudert en vergoelijkend zegt “Het zou mijn keuze niet zijn, maar ze mogen het zelf weten”. Het is namelijk niet een persoonlijke keuze die je alleen voor jezelf maakt en alleen consequenties voor jouw kind heeft.

Vrijwillige ouderbijdrage, hoe zit dat ook al weer?

Vanuit de overheid wordt het onderwijs zo gefinancierd dat het in principe voor elk kind mogelijk is om goed onderwijs te krijgen. Ongeacht opleidingsniveau  of achtergrond van de ouders. Natuurlijk zijn er tussen scholen onderling nog wel de nodige verschillen. De een is wit, de ander zwart, de een bijzonder de ander vrij. Maar er is in elk geval voldoende keuze zodat elke ouder een school kan kiezen die goed bij haar kind past. Ook kan het per school verschillen hoe ze de vrijwillige ouderbijdrage innen. Bij die van mijn kinderen vragen ze aan het begin van het jaar € 45,-. Maar er zijn ook scholen die per afzonderlijke activiteit een bijdrage vragen. Het is in elk geval handig om te weten hoe het zit, voordat je je kind ergens inschrijft.

Geen vrijwillige ouderbijdrage betalen, vind ik eigenlijk best asociaal_GoodGirlsCompany

Wat betaalt een school van de vrijwillige ouderbijdrage?

De vrijwillige ouderbijdrage is bedoeld voor extra schoolactiviteiten die niet tot het verplichte lesprogramma behoren. Denk daarbij aan het schoolreisje, Sinterklaas, Kerstdiner, de schooldisco of bijvoorbeeld het Zomerfeest dat ze elk jaar op de school van mijn kind doen. Allemaal activiteiten die het naar school gaan leuk(er) maken. Het is nu ook weer niet zo dat als ze niet deelnemen er ontzettend grote gaten in hun educatie vallen. Maar het maakt het leven wel een stuk leuker.

Ik kan me namelijk nog goed herinneren dat toen ik klein was, ik 1 klasgenootje had die nooit op schoolreisjes mee ging. Ook niet naar kinderfeestjes. Ik denk niet dat het iets te maken had met het wel of niet betalen de ouderbijdrage. Ik vermoed eerder dat het iets te maken had met hun strengchristelijke achtergrond en je verzetten tegen verderfelijk werelds vermaak. Maar oh wat vond ik het zielig voor dat jongetje. Ik beloofde mijzelf destijds al plechtig dat ik het mijn eventuele kinderen nooit aan zou doen om als enige in de klas buitengesloten te worden.

Maar het is toch vrijwillig?

Nu jaren later betaal ik elk jaar trouw die vrijwillige ouderbijdrage. Er is geen haar op mijn hoofd die er over nadenkt om stennis te gaan schoppen over een paar tientjes. Of recalcitrant te zeggen “Maar het is toch vrijwillig?! Dan hoef ik dus niet te betalen” Vrijwillig betekent namelijk niets anders dan dat je kiezen kan om het niet te betalen en school je niet mag weigeren of verwijderen als je het niet betaalt. Maar ze mogen je kind wel uitsluiten van die extra leuke activiteiten.

En dan moet je ook niet huilen als ouder. Want nee ik vind het totaal niet zielig. Ik vind het namelijk logisch dat als jouw kind gebruik maakt van bepaalde faciliteiten je daarvoor betaalt. Maar blijkbaar is het dat voor veel ouders niet. Betalen ho maar. Maar de hebberigheid waarmee ze willen dat hun kinderen wel profiteren van de voordelen en graag ook zelf mee gaan als ‘leiders’ op schoolreisje is opvallend. Alleen de lusten, maar niet de lasten.

Kosten onderwijs op middelbare school

Zelfs al zouden ze het geld op de school van mijn kind verdubbelen, dan nog betaal ik het. Zo aan de vooravond van de middelbare school ben ik mij er ontzettend bewust van er straks kosten aan gaan komen die werkelijk echt ergens over gaan. En dan kijk ik alleen nog maar naar de school- en studiereisjes die ze op havo/ vwo doen. Geloof me als je die kosten ziet, schiet je nu spontaan in de lach.

Mentaliteitsprobleem van moeders

Tegelijkertijd vind ik het niet betalen van de ouderbijdrage ook wel weer passen in het steeds groter wordende mentaliteitsprobleem van sommige moeders. We willen niet luizen pluizen, want hey ik ben hoger opgeleid en daar veel te belangrijk voor. Ik wil niet helpen op school want dan was ik wel thuisblijfmoeder geworden maar ik heb een betaalde baan. We willen geen schoolgeld betalen want het is niet verplicht. We willen niet…vul maar aan en in. Als je ziet hoe weinig sommige moeders bereid zijn te investeren in het kroost dat ze zelf op de wereld gezet hebben, vind ik het sowieso verbazend dat ze er aan begonnen zijn.

Gevolgen van het niet betalen

Als steeds meer ouders besluiten hun vrijwillige ouderbijdrage niet te betalen ( terwijl ze dat wel kunnen) zal dat hoe dan ook gevolgen hebben voor wat een school jaarlijks als extra activiteiten doet. En daar vind ik als moeder dan weer wat van. Ik heb de school van mijn kinderen niet alleen uitgekozen op basis van het onderwijs dat ze bieden. Of de geloofsovertuiging. Ook de extra dingen die ze doen speelden mee. En daarom heb ik bewust voor een school gekozen waar de ouderparticipatie hoog is en het aannamebeleid streng is zodat ouders met een dergelijke mentaliteit zoveel mogelijk geweerd worden. Mijn kinderen gaan naar een school waar ouders zich betrokken voelen bij hun kinderen en daarin willen investeren. Zowel qua tijd als geld. Want school is geen makkelijke dumpplek voor je kind waar je als ouder vooral de vruchten van plukt.

De kwaliteit van onderwijs

Toen leerkrachten dit jaar staakten, waren veel ouders het daar roerend mee eens. Al klaagden er ook genoeg dat ouders nu de dupe werden van dat extra uurtje. Ik hoor ouders zeuren over de feminisering van het onderwijs en dat meer mannen voor de klas gewenst zou zijn. Er wordt over en weer geklaagd over de kwaliteit van het onderwijs. Wat me opvalt is dat we vooral veel willen, maar we willen weinig investeren. Eigenlijk gewoon het oeroude: voor een dubbeltje op de eerste rang..

Ik zie die kwaliteit niet zo snel verbeteren als scholen weinig financiële middelen hebben. En ik zie mannen uit het bedrijfsleven niet zo snel overstappen en zich omscholen tot leraar. Zeker niet als ze daardoor een partij onwillige ouders tegenover zich krijgen die niks willen geven maar wel het beste opeisen voor hun prinsjes en prinsesjes.

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

spaarpot

schoolgeld in pot

 • Reply
  nicole orriens
  1 september 2017 at 11:02

  Ik betaal het altijd want wij hebben het geld. Maar ik snap wel de verwarring over ‘vrijwillig’.

 • Reply
  Yvonne
  31 augustus 2017 at 09:35

  Ik denk dat er vooral duidelijkheid moet zijn over waarvoor een ouderbijdrage is. Ik heb zelf als leerkracht gewerkt en daar was ook een hoop gedoe van ouders over de eigen bijdrage. Toen er een overzicht kwam met de kosten waar voor het geld gebruikt werd was er meer begrip. De zoontjes van mijn broer zitten op een school die een hoge eigen bijdrage vraagt maar alle activiteiten zijn praktisch gratis en overal worden ouders voor ingezet. ( ik vind een schoolreis met ouders die rijden naar de plaatselijke kinderboerderij waarbij ouders gevraagd worden om te rijden geen schoolreis en als er ook geen ijsje vanaf kan dan vraag ik mij echt af waarvoor dat geld gebruikt word. Met Sinterklaas krijgen de kinderen geen cadeautje en voor het kerstdiner moet iedereen eigen eten en drinken meenemen.) En misschien zou het geen vrijwillige bijdrage moeten heten maar gewoon eigen bijdrage. Dan valt ook niemand meer over dat vrijwillige.

 • Reply
  Angelique
  31 augustus 2017 at 06:51

  Ik ben het echt totaal met je eens! Niet kunnen betalen en niet willen betalen is een groot verschil. Je weet nu eenmaal dat er kosten zit aan een kind en ja daar hoort school ook bij. Ik vind de bedragen in het niets vallen bij alles wat ze krijgen op school. (En wat je betaald voor de bso) En ik vind het niet meer dan normaal om te helpen op school. Ik kan daar zelfs vrij voor krijgen op mn werk om betrokken bij mn kind te blijven.
  Gelukkig is er voor ouders op bijstandsniveau goede regelingen met gemeentes. Stichting leergeld is echter vanaf 5 jaar dus ouders met kinderen in groep 1 moeten het wel echt van de “meedoenregeling” van de gemeente hebben.

 • Reply
  Minke
  31 augustus 2017 at 05:30

  In het begin is het wel wat ongenuanceerd hoor. Er zijn echt ouders die wel willen maar niet kunnen. Jammer dat je dat pas aan het eind kort aan stipt. Deze ouders voelen zich al rot genoeg. En de bedragen rijzen soms de pan uit. Want steeds weer dezelfde ouders rijden mee en gaan mee. Dat is ook niet altijd gratis.

  • Reply
   Josan
   31 augustus 2017 at 06:29

   Ik hen het niet over mensen die het niet kunnen betalen. Want dat is het cliché waarmee bijna altijd iedereen aankomst. Het is maar een kleine groep voor wie dat geldt en die bovendien aan alle kanten subsidies, regelingen of stichtingen heeft die het vergoeden. Ik heb het hier over de grote groep die het wel kan maar niet doet omdat het niet verplicht is. Hun vrijblijvendheid dupeert ook anderen. Bovendien staan de prijzen van de vrijwillige ouderbijdrage niet in verhouding met die van een Kdv of bso. Ik betaal daar nu maandelijks 600 euro voor als eigen bijdrage. Dus dat is op jaarbasis heel wat meer dan de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage. Dus ik vind her geklaag totaal niet in verhouding staan. Bovendien weet je: kinderen kosten geld. En schoolgeld wordt alleen maar duurder.

 • Reply
  Christa
  30 augustus 2017 at 20:01

  Helemaal mee eens! Mijn zoon gaat straks naar groep 2 en ik vind die jaarlijkse ouderbijdrage niks in tegenstelling tot wat er op bijvoorbeeld BSO’s gevraagd wordt.

 • Reply
  Marian Zw
  30 augustus 2017 at 17:43

  Toen mijn oudste 13 jaar geleden naar het voorgezet ging waren de boeken nog niet “gratis” ik weet nog dat die kosten al ruim 600€ waren. Tel dan nog alle kosten voor school, fiets, spullen en kamp erbij op! Die ouderbijdrage oo de lagere school is echt een lachertje. Bij ons vragen ze dacht is 17,50 per kind en dan een extra bijdrage voor de schoolreis.

  • Reply
   Josan
   30 augustus 2017 at 20:55

   Kijk, dat bedoel ik dus. Mensen zien niet meer waar we vandaan komen en hoe goed ze het hebben. Ze willen altijd meer hebben zonder meer verantwoordelijkheden te nemen. De mentaliteit van alles toeëigenen en denken dat je recht op iets hebt, dat vind ik vreemd.

 • Reply
  Lisette
  30 augustus 2017 at 17:31

  Pittig stuk! Ik ben het wel met je eens, met uitzondering van de ouders die het echt niet kunnen betalen. Ik betaalde nu voor drie kinderen ouderbijdrage, overblijf, schoolreis en kamp en dat was 370 euro. Best pittig, maar inderdaad, vergeleken met de middelbare school (of met kinderopvang!!) slaat het helemaal nergens op.
  Luizenpluizen begin ik overigens echt niet meer aan, gadverdamme, wat een vieze hoofden zitten ertussen, haha. dan maar leesmoeder

  • Reply
   Josan
   30 augustus 2017 at 20:53

   Ja, de ergernis zat hoog Lisette 😉 Voor ouders die het niet betalen kunnen is er stichting Leergeld. Bovendien bestaan er binnen gemeentes diverse compensatieregelingen. Maar als de ouders die het wel betalen kunnen maar niet willen, nu eens gaan betalen blijft het voor de iets minderbedeelden ook mogelijk gebruik te maken van voorzieningen. En kan het geld in sommige gevallen waarschijnlijk omlaag.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]