Sinterklaas

Wij vieren geen Sinterklaas | Dit zijn de voordelen

11 november 2015
voordelen van geen Sinterklaas vieren

Geen Sinterklaas vieren, wordt tegenwoordig vaak gekoppeld aan het zwarte Pietendebat. Dat vind ik jammer. Voordat de discussie bestond koos ik er namelijk al bewust voor om mijn kinderen niet op te voeden met dat Sinterklaas bestaat. Het Sinterklaasjournaal, Pakjesavond en alle andere Sint hysterie gaat aan mijn huishouden voorbij. En als ik eerlijk ben, vind ik dat heel erg prettig…

Sinterklaas bestaat niet

Ruim voordat de zwarte Pieten discussie bestond en ik kinderen kreeg, maakte ik de keuze om geen Sinterklaas te vieren. Dat is al meer dan 11 jaar geleden. Destijds stuitte het op heel veel verontwaardiging. Men maakte zich zorgen. Grotendeels komen die op het volgende neer:

  • Iedereen doet het. Je kan het niet maken.
  • Het is zielig voor je kind om een buitenbeentje te zijn

Het geloof in de Goedheiligman wordt bijna gezien als een recht. En misschien ook wel een graadmeter van hoe Nederlands je bent. Als je je kind vanaf jonge leeftijd leert Sinterklaas bestaat niet, voelen veel volwassenen zich persoonlijk aangevallen. Nu mijn kinderen ouder zijn, ben ik heel blij dat we er destijds voor gekozen hebben er niet aan mee te doen. Noemenswaardige afwijkingen hebben we er niet aan overgehouden.

Redenen om geen Sinterklaas te vieren

1. Liegen tegen kinderen

Een paard die op het dak loopt? Zonder uit te glijden? Hoe dan? Pieten die door de schoorsteen komen en je in de gaten houden? Creepy hoor. Een vreemde man die alles van je weet? Je naam en andere persoongsgevoelige informatie over jou in een groot boek heeft staan? Is dat geen schending van de privacy? Het verhaal rondom de mythe is wel heel veel mooier gemaakt dan dat de werkelijkheid is. Maar soit, dat is nog niet eens waar ik moeite mee heb. Wat ik persoonlijk een moreel bezwaar vind, is het feit dat ik moet liegen tegen mijn kinderen. Dat kan ik niet echt rijmen met het Negende gebod.

Ik heb er moeite mee om mijn kinderen in iets te laten geloven. Ze verwondert te laten zijn over iets magisch en het op den duur weer van ze af te pakken. Een oud collegaatje zei ooit tegen mij “Toen mijn ouders vertelden dat Sinterklaas niet bestond, was dat het moment waarop ik ook niet meer in God geloofde. Ik besefte dat je ouders je alles wijs kunnen maken als je het maar wilt geloven.” Wij voeden onze kinderen christelijk op. Ik leer ze niet eerst: God bestaat. En dan heb ik 8 a 9 jaar later even een serieus gesprek met ze waarin ik uitleg dat ik eigenlijk al die jaren een soort van spelletje voor volwassenen speelde.

2. Ik ben niet Katholiek

Ja, ik ben christelijk, maar ik ben niet Katholiek. Ik neig eerder naar Protestants ook al ben ik Evangelical/Baptist. En laten protestanten nu altijd uitkramen dat ze niks hebben met heiligenverering zoals bij de Katholieke kerk. Vandaar dat ik het raar vind om mijzelf een feest toe te eigenen dat niet bij mijn geloof hoort.

Neemt niet weg dat ik belangrijke aspecten van Sinterklaas: delen en naastenliefde een warm hart toedraag. Maar het vieren ervan zien als graadmeter van of je Nederlander bent, vind ik raar. Voor zover ik weet, neemt het aantal Katholieken in Nederland in rap tempo af. Ook door de vele misbruikschandalen in de Rooms Katholieke kerk. Datzelfde geldt ook oor het aantal gelovigen. Wist je dat Nicolaas Bisschop van Myra was? Wat in Zuid-West Turkije ligt?  Tot zover over deze oerHollandse traditie.

3. De spanning

In augustus kan je al pepernoten kopen. En zo halverwege november komt de landelijke Sinterklaasintocht op tv. Het Sinterklaasjournaal zelf begint al iets eerder. Tussen dit moment en Pakjesavond zelf zit vaak wel 3 weken (!). Wat betekent dat je kind 3 weken lang rond stuitert van de spanning. Witte Wieven. Waarbij? Aardbei! Wat zal er nu weer gebeuren met de Pakjesboot? Schiet Pietje Paniek deze keer niet in de stress?

Ook op school wordt er een extra duit in het zakje gedaan. Rekenen, lezen en taal is totaal overschat. Blijkbaar is dagelijks het Sinterklaasjournaal terugkijken een van de meest belangrijkste bezigheden in november. Neem ik ook niemand kwalijk. Een klas van 30 hyperactieve kids vol Sinterklaasspanning lesgeven is ook niet niks. Petje af hoor voor alle kleuterjuffen die dagelijks mogen dealen met die spanning en kindjes die overstuur zijn.

4. Snoep aannemen van vreemden

Er is een stijging van feesten waarbij kinderen snoep aannemen van vreemden. Kijk maar naar Sint Maarten en de populariteit van Halloween. Je gaat er van uit dat vreemden het beste met je kroost voor hebben. Maar ja ook tussen de snoep van kleuters duiken wel eens een XTC-pillen op. Of dit nu wel of niet goed gaat, het staat haaks op mijn opvoeding. Ik leer mijn kinderen juist om geen snoep aan te nemen van wildvreemden. Dus dan is dit voor mij lastig te rijmen en enigszins inconsequent.

5. Te veel snoep

Ik houd van schuimpjes, taai taai, pepernoten (vooral die met witte chocolade), speculaas en strooigoed. Ik let er het hele jaar goed op niet al te veel lekkers in huis te halen. Wat je niet hebt, kan je ook niet opeten. Maar rond Sinterklaas is dat haast onmogelijk. En krijgen ze het niet van mij, dan krijgen ze het wel van iemand anders. Gevolg: stuiterende kids die helemaal hyperactief zijn voor het grote Sinterklaasfeest. En na de feestdagen de kater als ze toch gaatjes blijken te hebben van al dat gesnoep.

6. Meer, meer meer!

Surprisekadootjes op school, schoencadeautjes, Pakjesavond met familie, op de sport, hobby of bij de kerk. Hoe meer, hoe beter. Minimaliseren of beseffen genoeg is ook okay, blijkt een lastig dingetje. Ouders fokken elkaar op want als Mats een spelcomputer in zijn schoen krijgt, kan jij niet achter blijven met een lullige chocolade muis. Of als Feline elke dag haar schoen mag zetten, moet jouw kind dat natuurlijk ook. Groot deel van de kinderen krijgt 3 weken later ook gewoon weer kerstcadeaus. Kinderen weten van gekkigheid niet waar ze mee zullen spelen en zijn er binnen no-time op uitgekeken. Of ongewenste cadeautjes staan op marktplaats want: “Stond niet op mijn verlanglijstje”.

Opscheppen over je huis, de schoolprestaties van je kind en de vakantie is zooo 2000. Tegenwoordig post je een foto op Facebook of Instagram van de stapel cadeaus voor je kroost. Zodat iedereen kan zien dat ze niet verwaarloosd worden. En als je een blogger of influencer bent, schrijf je een post over hoeveel je uitgaf aan Sinterklaascadeaus. Vergeet niet de hashtag #blessed toe te voegen.

7. Beladen verleden

Het huidige Sinterklaasfeest heeft een aantal veranderingen door gemaakt. Positief wel te verstaan. De variant waarbij stoute kinderen geslagen werden met de roe vind ik nogal gewelddadig. Ook vind ik het verknipt dat er generaties ouders hun kinderen vertelden dat als ze zich misdroegen in de zak mee gingen naar Spanje. Hoe wreed is dat?

Volgens mij zijn er effectievere manieren om je kind te stimuleren zich goed te gedragen. In plaats van te dreigen met een alwetend persoon die alles weet en in het Grote Boek heeft staan. Natuurlijk we hebben deze pedagogische traumatiserende elementen vervangen. Maar toch het verleden voelt een beetje besmet.

Daarom vieren wij geen Sinterklaas

Hierboven heb ik een aantal redenen genoemd om geen Sinterklaas te vieren. Als ik naar mijzelf kijk, vind ik het liegen tegen mijn kinderen wel een van de belangrijkste redenen. Als volwassene wil ik ze niet opzadelen met ‘geheimen’. Maar ook: ik wil dat ze er vanuit kunnen gaan dat ik nooit bewust de waarheid verdraai of tegen ze lieg. Verder hebben we gewoon een hele praktische reden om het Sinterklaasfeest aan ons voorbij te laten gaan: onze verjaardagen.

Miss G is eind november jarig. Ik begin december en Miss B vlak voor Kerst. Binnen een termijn van 3 weken hebben wij 3 verjaardagen en 2 feestdagen te vieren. Ik houd best van een feestje, maar dit vind wel iets te gortig. Ik bezuinig niet op de verjaardag van mijn kinderen. Voor mij moet dat de meest magische dag van het hele jaar zijn. Vandaar dat we geen Sinterklaas vieren.

Hoe vinden mijn kinderen het?

De keuze om geen Sinterklaas te vieren, maakte ik jaren voordat ik kinderen had. Ik had geen enkel idee van hoe mijn kinderen dit zouden vinden. Wist niet hoe ze erop zouden reageren. Nu enkele jaren later, zijn mijn oudste dochters op een leeftijd waarop ze ook zelf een mening hebben. Ik heb ze dan ook al regelmatig gevraagd wat ze er van vinden.

  • Ze lijken het niet erg te vinden dat ze op Pakjesavond geen cadeaus krijgen.
  • Ze weten dat ze met hun verjaardag en Kerst cadeaus krijgen. Dat vinden ze super leuk. Ook omdat de rest van hun klas dit uitpak-moment dan al achter de rug heeft.
  • Vlak voor de kerstvakantie cadeaus krijgen is qua timing ideaal. Je hebt maar liefst 2 weken om er ongestoord mee te spelen!

Wij vieren bewust geen Sinterklaas. En mijn kinderen hebben van mij duidelijk te horen gekregen dat hij niet bestaat. Toch is er ook een periode geweest waarop ze allebei toch wel soort van geloofden. Waarom? Als iedereen om je heen er wel in gelooft en al die ouders zeggen dat het waar is, wie is dan jouw moeder? Misschien heeft zij wel ongelijk.

Hoe zorg ik er voor dat ze het geheim bewaren?

Dat mijn kinderen al op jonge leeftijd van mij te horen krijgen dat Sinterklaas niet bestaat, betekent niet dat ze dat overal vertellen. Dat vraagt wel wat extra voorbereiding. Zolang ze op het kinderdagverblijf zitten, gaat Sinterklaas redelijk aan hen voorbij. Ik neem altijd wel de tijd om hun leidsters bij te praten. Mijn kinderen doen wel mee aan allerlei activiteiten. Daar heb ik geen probleem mee. Maar ik wil niet dat mensen hen indoctrineren met dat de Sint bestaat. Want zij weten ook dondersgoed dat dit niet het geval is.

Als mijn kinderen op de basisschool zitten, vertel ik het meestal ook aan hun leraar. Dan zijn zij er van op de hoogte. En ik vertel mijn kinderen dat andere kinderen nog niet weten dat Sinterklaas niet bestaat. Het is aan andere ouders om hun kinderen daarover te informeren. Het is wel grappig om te zien dat ze zich serieus genomen voelen omdat ze iets weten wat vooral volwassenen weten.

Tot nu toe heb ik nog nooit van andere leraren of andere ouders gehoord dat mijn kinderen het Sinterklaasgeheim verklapten. Meestal wordt dat gedaan door kinderen die jarenlang geloofden en dan opeens kinderen die wel geloven kinderachtig vinden. Door het Sinterklaasgeheim niet te koppelen aan een leeftijd of ‘groot zijn’ voorkom ik dat ze het gebruiken om andere kinderen te bestempelen als ‘kleine kinderen’.

Voordelen van geen Sinterklaas vieren

Mijn oudste dochter heeft inmiddels de tienerleeftijd bereikt. Ook mijn middelste dochter zit in de leeftijd waarop ze lootjes trekken en haar klasgenootjes ook door hun ouders zijn bijgepraat. Jongste dochter is inmiddels 3 (update november 2018) en krijgt het een beetje mee op het kinderdagverblijf. Ze heeft daar trouwens al wel aan haar leidsters duidelijk gemaakt dat ze Sinterklaas eigenlijk niks aan vindt. Maar ze knipt en plakt vrolijk mee want knutselen vindt ze wel leuk. Andere voordelen van geen Sinterklaas vieren zijn:

De rust die je er voor terug krijgt

Voor mij is dat toch echt wel het grootste voordelen. Terwijl leeftijdsgenootjes rond stuiteren, ouders zich beklagen over de onrust en leraren al die prikkels ook zat zijn is er hier thuis rust. We hebben geen last van slecht slapen of ongeconcentreerd zijn. Het gaat aan ons huishouden voorbij.

Sinds een aantal jaren vieren mijn dochters het wel bij hun vader. Toen ze kleiner waren, merkte ik overduidelijk een verschil in gedrag met hoe het altijd was. Ze gingen van rustig en relaxed naar gespannen en druk. Doordat ik nu uit eerste hand kon ervaren wat al die prikkels en indrukken doen met een kind heeft mij dit nog meer gesterkt in mijn mening.

Extra tijd

Ik hoef in november niet op pad om Sintkado’s te kopen. Ik heb namelijk nog een paar weken extra tot aan Kerst. Dat geeft mijzelf ook rust.

Vertrouw mij op mijn woord

Ik probeer om eerlijk te zijn naar mijn kinderen. Dat vind ik namelijk een belangrijke waarde. Kinderen leren deze waarde door dit voor te leven. Ik vind het dus makkelijker om iets niet te zeggen, dan actief bij te dragen aan iets waarvan ik weet dat het niet waar is. Maar mijn kinderen weten dus ook dat ik niet bewust iets zou zeggen wat niet waar is. Kunnen mij op mijn woorden vertrouwen.

Geduld aanleren

Geduld is een van de eigenschappen die we steeds meer verleren. En onze kinderen ook. Het liefst willen ze alles tegelijkertijd en wel meteen. Door net iets langer te moeten wachten dan de rest van hun klasgenootjes leren ze geduld te hebben. Het gaat mijn meiden inmiddels erg goed af en zonder mokken wachten ze nog een paar weekjes langer op hun pakketjes.

Eigen mening ontwikkelen

Niemand vindt het leuk om een buitenbeentje te zijn. Vaak gaan we ons dan in allerlei bochten wringen om erbij te horen. Mijn kinderen hebben nooit zelf de keuze gemaakt geen Sinterklaas te vieren. Maar moeten wel met gevolgen hiervan leven. En nee, dat is niet zielig. Ze weten dat: ook al viert hun hele school Sinterklaas, wij doen dit niet. Daar hebben ze inmiddels ook een eigen mening over waar ze voor vooruit durven komen. Dat vind ik stoer.

Maar dan moet je ook geen Kerst vieren!

Ik kan er vergif op innemen. Zodra ik vertel dat ik bewust geen Sinterklaas vier, krijg ik ook altijd de domme opmerking “Maar dan mag je ook geen Kerst vieren!”. Ja, echt ik noem het maar dom. Iedereen die op basis van aannames mij probeert te vertellen wat ik wel en niet moet vieren, komt niet slim over. Vaak weten ze namelijk helemaal niet eens wat ik met Kerst doe. Hebben ze daar niet eens naar geïnformeerd voordat ze maar automatisch ergens vanuit gingen. Simpelweg om te kunnen discussiëren.

Als gezin vieren wij met Kerst de geboorte van Jezus. Yep, Sorrynotsorry dat ik mijn kinderen niet in de Kerstman laat geloven. Om precies dezelfde reden als waarom ik ze niet in Sinterklaas laat geloven. Ik koop met Kerst cadeaus voor de kinderen. Zodra het Scouts week is geweest, doen we aan Elf on the shelf. Maar ook hiervoor geldt: mijn kinderen weten dat de Elf niet zelf beweegt. Ze zijn alleen elke ochtend heel nieuwsgierig naar waar ik hem nu weer verstopt heb en hoe creatief ik daar mee was. Nu de meiden ouder zijn, hebben we een nieuwe traditie: wichtelen. En ik kan me helemaal vinden in de IJslandse kersttraditie Jolabokaflod.

De ware Kerstgedachte

Als gezin gaan we naar de Kerstnachtdienst in de kerk. De familiekerkdienst op Kerstochtend is ons hoogtepunt en de kinderen willen echt elk jaar gourmetten. De kerstgedachte draag ik uit door op mijn blog veel speelgoed weg te geven. In het verleden hielp ik graag mee in de kerk  ibij het organiseren van een kerstfeest voor eenzame ouderen. Mijn dochters maken hun speelgoedkisten leeg en we doneren blog reviewartikelen aan huishoudens die het minder hebben.

Omdat Sinterklaas in Nederland massaal gevierd wordt, krijgen mijn kinderen er sowieso wel iets van mee. Dat vind ik niet erg. Het is niet zo dat ik er tegen ben. Wij vieren het alleen niet. Mijn dochters eten ook pepernoten, strooigoed en chocoladeletters. Ook mogen ze van mij hun schoen zetten en krijgen ze daar iets in. Maar ze weten heel duidelijk wie de cadeautjes erin stopt. Bedanken mij daar ook voor. Als ze met Kerst cadeaus krijgen, weten ze ook wie ze gekocht heeft. Niet de Kerstman maar mama.

Geen Sinterklaas vieren, is nog een beetje een taboe? Vier jij bewust wel of geen Sinterklaas?

Ook leuk om te lezen:

Redenen om geen Sinterklaas te vieren

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Bron: uitgelichte foto

  • Reply
    lisa
    20 november 2017 at 12:45

    Ik snap het met al die feesten achter elkaar. Zou ook voor de rust kiezen.Het heeft ook te maken met de magische belevenis van een kind. Sinterklaas en kerst bracht mij als kind veel fantasie en nog steeds heb ik er een ” hogere macht power” aan overgehouden! Ja iedere zo zn eigen opvoedingen! Liefs

  • Reply
    Marieke
    21 november 2016 at 16:42

    Wat goed dat je die keuze kon maken. We vieren het wel, omdat ik het zelf een leuke tijd vind. En ik merk hier niet veel qua drukte. Enige wat ze vragen of ze hun schoen mogen zeggen. Pakjesmiddag/avond zegt ze gelukkig nog niet veel. Wel vind ik het lastig om dat onze oudste precies tussen Sinterklaas en Kerst jarig is. Wil hem inderdaad niet tekort doen met zijn verjaardag. Wat door ons ook niet gebeurt (wel door opa’s en oma’s want al verwend met sinterklaas) kerst vieren we ook, want van huis uit altijd meegekregen. Dus pakken we met Sinterklaas wat meer uit voor de kinderen tot een bepaald budget en met Kerst wat meer voor ons zelf.

  • Reply
    Marjo
    21 november 2016 at 08:50

    Ik snap waarom je niet meedoet. Wij vieren de Sint en met kerst vieren wij de geboorte van Jezus, dus geen cadeaus! Ieder zijn keuze en dat kunnen kinderen allemaal aan! Ik maak het Sint feest niet extra spannend door te zeggen als je niet lef ben dat je dan niks krijgt, iedereen krijgt wat! En niet te duur!

  • Reply
    Merel
    21 november 2016 at 06:36

    Begrijpelijk, misschien zou ik dit ook doen als we zoveel verjaardagen hebben in november en december. Wij vieren het wel,met de oudste doen we surprises en de jongste twee krijgen cadeaus. Maar niet te gek veel, anders is die overgang naar het ‘normale leven’ zo groot.

    • Reply
      Josan
      21 november 2016 at 09:11

      Leuk om te lezen hoe jij dat doet. Ja die overgang…hahaha voor eeuwig verpest 😉

  • Reply
    Ineke
    20 november 2016 at 23:55

    Hier vieren we het bewust wel. Maar ik heb wel al gelezen dat in Nederland het veel meer gevierd wordt dan in België. Hier zetten ze éénmaal op 5 december ’s avonds hun schoen en 6 december ’s ochtends krijgen ze pakjes. Enkel onze kinderen en niemand anders van de familie :).
    Ik vind het leuke traditie maar maak er ook niet echt veel tralalala rond. Wel maakt ze tekening rond sinterklaas en haar lijstje..

  • Reply
    Whitney
    11 november 2015 at 20:28

    Wij vieren ook geen Sinterklaas. Allereerst zijn ze te jong. Eind november is onze oudste jarig en heb ik meer met kerst. Schoen zetten is voor een keer wel leuk en pepernoten lekker. Maar het hele Sinterklaas gebeuren nooit wat mee gehad. Ik vond het als kind niet leuk en mijn vriend kent het niet ( kwam hier als kind van 7).

  • Reply
    Maaike
    11 november 2015 at 19:44

    Klinkt logisch, Sinterklaas bij hun papa vieren en Kerst met hun mama. Wel vind ik je stelling dat jouw kinderen een ‘stuk normaler’ zijn dan mensen die er vanaf augustus naartoe leven flink arrogant, jammer!
    Ook met je argumentatie over zaken als geduld en eigen mening sla je de plank wat mij betreft mis. Als ze het bij hun vader vieren, hoeven ze dus geen geduld te hebben, want ze hebben dubbelop, Sint én Kerst. Fijn, want leven als kind van gescheiden ouders met bijbehorend verschil over onbenullige standpunten zoals wel of niet cadeautjes met Sinterklaas is al moeilijk genoeg. En die spanning en drukdoenerij vooraf, ach, ik heb in elk geval nog nooit gehoord van kinderen met Sinterklaas PTSS.

    • Reply
      Josan
      14 november 2015 at 06:14

      Beste Maaike, met je druk maken over Sinterklaas in augustus bedoel ik niet het naar toe leven. Wel de discussies over wel of niet zwarte Piet, en dat er dan al pepernoten verkrijgbaar zijn. Dat vind ik inderdaad belachelijk. En volgens mij velen met mij. En wat betreft de plank misslaan… Laat ik zo zeggen dat mijn dochters tot aan de scheiding geen Sinterklaas vierden. Inmiddels is het ingevoerd en weet ik dat ze Kerst leuker vinden en ze het niet erg zouden vinden als het werd overgeslagen.

      • Reply
        Maaike
        19 november 2015 at 09:38

        Ach, tegenwoordig liggen de kerstballen in augustus naast de pepernoten in het schap, zag ik bij de Action bijvoorbeeld. Volgens mij storen mensen zich vooral aan wat ze zelf niet leuk vinden. Sinterklaasliefhebbers vinden het weer storend dat Halloween hun voorpret verstoort en dat Kerst niet even kan wachten met intreden tot Sint is weggevaren.
        Volgens mij is het een kwestie van tollerantie. Leven en laten leven en je druk maken om dingen die er écht toe doen. Je kinderen krijgen er vast en zeker geen trauma van dat ze bij jpu geen Sinterklaas vieren, maar de schade van het feit dat ze het bij je ex wel doen zal echt ook wel beperkt zijn. Ik heb zelf ook een samengesteld gezin en ik merk dat het de kinderen help als ik waardering laat zien voor wat hun vader in zorgzaamheid en met liefde voor ze organiseert. Ook als ik het anders zou doen. Ik vind het belangrijk dat ze die geliefdheid ervaren en ook dat de andere ouder geliefd wordt en mag worden in alle goede dingen, niet alleen degene die ik zelf leuk vind. Tegenstellingen worden al genoeg gecreëerd. Ik zou zeggen, blijf bij wat je zelf leuk vindt, houd je ex buiten beeld in het verhaal en houd hem en zijn goede bedoelingen in ere bij je kinderen. Dat is pas chique, en als dat geen kerstgedachte is…..

        • Reply
          Josan
          19 november 2015 at 11:29

          Hallo Maaike, Dank je wel voor je reactie.
          Van mij hoeven kerstballen ook niet in augustus in de winkel te liggen. En Halloween is alleen maar overgewaaid vanwege de commercialisering. Het lijkt me sterk dat we op den duur Thanksgiving gaan vieren maar daar valt marketing technisch ook niet zoveel eer aan de behalen. In mijn regio viert men Sint Maarten. Trouwens ook niet iedereen. In het zuidelijke gedeelte van de stad wel en in het noordelijke deel niet.
          Op mijn blog heb ik het zelden over mijn ex. Dit vinden enkele lezers soms best raar. Maar daar heb ik zo mijn redenen voor; dit is altijd MIJN blog geweest ook toen wij nog samen waren. Toevallig heb ik het hier terloops over hun vader omdat dit het blog ten goede komt. Het kunnen vergelijken. In het hele verhaal is dit totaal 1 zinnetje. Zeer feitelijk niet meer en niet minder. Hierbij ga ik voornamelijk in op wat het wel vieren doet met het gedrag van mijn kinderen doet. Dat is namelijk ook de insteek van het blog. Of ik het wel/niet waardeer dat hun vader hier voor kiest, blijkt niet uit het blog. We dit wel/niet samen besproken hebben idem. Of ik het wel/niet steun, laat ik ook in het midden. Maar om je vraag te beantwoorden ben ik er best tevreden mee dat ze deze traditie bij hem hebben. Persoonlijk houd ik mij graag bezig met de dingen in mijn gezin. Ik heb niet zoveel zin om mij met het gezin van hun vader te mengen.
          Wel vind ik dat mijn kinderen aan mogen geven wat hun voorkeuren zijn. Zo heb ik ook regelmatig gevraagd of ze het missen om Sinterklaas te vieren. Als dat wel het geval was, zou ik het ook online gemeld hebben. Zo ben ik namelijk ook wel weer. Verder is mijn oudste dochter inmiddels al weer enkele jaren op de leeftijd waarop jezelf surprises maakt. En de ander hangt er tegenaan. Bij mijn weten, wordt de hele beleving van Sinterklaas en de waarde die je er aan hecht, dan sowieso anders.

  • Reply
    Nathalie
    11 november 2015 at 18:54

    Ik vier het bewust wel. Ik hou van tradities en eerlijk gezegd vind ik het best jammer dat die teniet worden gedaan soor zulke domme discussies over pieten. Maar ik heb alle begrip voor jouw keuze, zeker als er al veel op de planning staat. Cadeaus kunnen ook heel klein zijn. Ik vond het net leuk om erin te geloven en heb er geen slechte gevoelens aan over gehouden toen ik wist dat hij niet bestond. Kinderen vinden die fantasie best leuk denk ik 🙂 of niet? I dunno hihi

    • Reply
      Josan
      14 november 2015 at 06:15

      Ik speel wel graag het grote Sinterklaasspel. Maar zoiets is leuk vanaf een bepaalde leeftijd

  • Reply
    Julia
    11 november 2015 at 15:51

    Logische keuze! Zoveel feest in een korte tijd… je kinderen komen heus niets te kort! Mijn ouders hebben me nooit voorgelogen en vanaf het begin af aan verteld dat het nep is, maar we hebben het wel gewoon gevierd altijd en het was echt niet minder leuk! Ik weet wel dat vriendinnetjes doodsbang waren voor sinterklaas en het een stressvolle periode was. Het feest wordt niet minder leuk als je niet gelooft (of andere dingen viert) ik zou het precies zo doen bij mijn kinderen.

  • Reply
    Nicky
    11 november 2015 at 13:27

    Heel begrijpelijk jouw keuze om sinterklaas niet te vieren, 3 verjaardagen en kerst in die periode is toch wel meer dan genoeg vieringen.
    Wij vieren sinterklaas ook niet, lekkers krijgen de kids wel en schoenen zetten ook maar daar blijft het ook gewoon bij. En zij weten ook wie de lekkers in hun schoentjes gooit.

  • Reply
    Priscilla
    11 november 2015 at 09:45

    Wat goed dat jullie het zo doen! Ik wilde het ook nooit vieren maar voelde me een soort van gedwongen om mee te gaan met de stroom op school.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]