Scheiden

Die kinderen uit gebroken gezinnen ook altijd!

19 maart 2018
Die kinderen uit gebroken gezinnen ook altijd

De SGP Dantumadiel haalde zich de woede op de hals doordat lijsttrekker Tom Bakker generaliserend opmerkte dat kinderen uit gebroken gezinnen altijd te maken hebben met opvoedproblematiek.Nu ga ik de beste man niet meteen affakkelen. Het filmpje was zo slecht dat ik me afvroeg of het echt was. Het was behoorlijk ongemakkelijk om naar te kijken. Zelfs mijn tweejarige peuter beweegt zich natuurlijker voor de camera dan deze man. Het deed me denken aan Koefnoen. Alleen dan slechter. Maar laten we het niet hebben over de acteerprestaties van deze man. Hij heeft namelijk het onderzoek aan zijn kant staan. En in deze dagen voor de verkiezingen zijn er lijsttrekkers die gekkere dingen roepen zonder enig bewijs. Dus hey, geef die man een break.

Die kinderen uit gebroken gezinnen ook altijd!

Ook mijn kinderen behoren tot de groep waar deze man een uitspraak over doet. En blijkbaar behoort mijn manier van opvoeden ook tot de zogenaamde opvoedingsproblematiek waar hij het over heeft. Wist ik zelf niet. Maar ik ben blij dat hij het voor mij duiden kan. Dat ook als je niet bij jeugdzorg in beeld bent, nog nooit een beroep hebt gedaan op sociale voorzieningen en je dochter een van de beste leerlingen uit haar klas is, toch te maken hebt met een stukje problematiek. Scheiden is lijden en daar worden de kinderen de dupe van. Punt uit.

Mijn scheiding en de invloed daarvan op mijn kinderen

Als je net zoals ik een christelijke achtergrond hebt, zijn er heel wat Tom Bakkertjes om je heen. Mensen die het allemaal beter schijnen te weten. Onderbouwd met onderzoeken, persoonlijke ervaringen en onderbuikgevoelens. Sterker nog juist de onzekerheid over de invloed van een scheiding op mijn kinderen heeft mij er ook heel lang van weerhouden om een uiteindelijke keuze te maken. Angst en onzekerheid voor het onbekende kan heel verlammend werken. En laten we eerlijk zijn: zodra je voor een scheiding kiest laat je heel veel achter je. Je moet er rekening mee houden om je vrienden, (schoon)familie, je huis en andere dingen te verliezen. Totaal overnieuw beginnen is al moeilijk genoeg als je in je eentje bent. Maar, als je een kind hebt is het dat helemaal.

Tijdens dat hele proces heb ik het nooit inspirerend gevonden om bijgepraat te worden over alle beren op de weg. Alle kommer, kwel en mogelijke uitdagingen. Wat mij het meest inspireerde was een boek van een relatietherapeut die zelf in scheiding lag. Als iemand wist hoe het zou moeten, dan was hij het wel. Maar soms loopt het even anders en krijg je daardoor de kans om mensen iets te leren over jouw persoonlijke ervaringen. En hij zei dat een scheiding niet het einde is van je leven. Het spreekwoord “ Wat je zaait, zal je oogsten is waar”. Je hebt zelf invloed op de eventuele opvoedproblematiek. En als jij quality time, goede gesprekken, geduld, liefde, acceptatie, en een veilige, stabiele omgeving zaait, zullen je kinderen (en daardoor ook jij) daar de vruchten van plukken… .

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]