Opvoeding

Zijn kinderen in gastouderopvang kwetsbaarder voor pedofielen?

17 februari 2017
Zijn-kinderen-in-gastouderopvang-kwetsbaarder-voor-pedofielen-GoodGirlsCompany

Sinds Alberto Stegeman in Undercover in Nederland een pedofiel ontmaskerde die in de gastouderopvang werkte, staan de verhoudingen weer op scherp. Als ouder zijn we ons er weer van bewust dat dit soort plekken ook mensen aantrekken met minder goede bedoelingen. Volgens advocaat Richard Korver, blijft toezicht in de gastouderopvang lastig.

Dat er pedofielen werkzaam zijn in de kinderopvang is denk ik niet nieuw. Ik houd niet van angstzaaierij, maar ik ben wel zo nuchter om de feiten onder ogen te zien. Die mensen gaan natuurlijk daar werken waar kinderen zijn. De kans dat ze diepzeevisser worden acht ik kleiner dan dat ze bijvoorbeeld kinderarts worden. Vroeger was zo’n kindervriendelijke locatie de katholieke school of internaat. Tegenwoordig zijn het de kinderopvang of sportclub. Want ook van deze laatste kindervriendelijke locatie komen steeds meer misbruikverhalen bovendrijven.

Is gastouderopvang minder veilig?

Als het om de opvang van mijn kinderen gaat, heeft het kinderdagverblijf altijd mijn lichte voorkeur gehad. Natuurlijk vond ik het aantrekkelijk klinken dat je bij een gastouder maar per uur betaalt. Ook vond ik het mooi dat het kleinschaliger en daardoor persoonlijker is. Maar zelfs al regelde ze bij ziekte zelf vervanging, toch kreeg ik nooit goed antwoord op mijn vraag. Tijdens een intake wilde ik weten hoe ik inzicht ga krijgen in wie er nog meer over de vloer komt. Stel dat haar man, vriend, ex-vriend, neef of oudere vriend van haar dochter over de vloer komt terwijl mijn kind daar zit, krijg ik dat dan te weten, zijn daar regels voor?

Natuurlijk je verwacht het niet dat een echtgenoot of zoon een kind uit de opvang misbruikt, maar zoals uit het Under Cover in Nederland bleek, gebeurt dat dus helaas soms wel. Een verklaring omtrent Gedrag voor meederjarige personen, is leuk maar niet afdoende. Ook Robert M had er een en de pedofiel uit de uitzending ook. Vorige week las ik  over een 15 jarige tweeling die een vrouw verkrachtte, dat zullen ze vast wel eerdere gedaan hebben. Maar ook zij zouden niet opgemerkt worden. Zolang je namelijk nooit een strafbaar feit gepleegd hebt, glip je netjes tussen de mazen van de wet door. Toch zeiden veel ouders achteraf bij Robert M een raar gevoel te hebben.

Gastouderopvang moeilijk te controleren

De gastouderopvang is moeilijk te controleren. “In Nederland zijn er zo’n 30.000 gastouderplekken. Niet alleen de gastouders werken daar, maar ook een hoop mensen eromheen”, aldus Korver. Hij kan het weten want als advocaat stond hij ouders ter zijde wiens kinderen slachtoffer waren geworden van Robert M. En zoals we allemaal weten, was er een tijd vóór en na Robert M.

Door deze Amsterdamse zedenzaak hebben kinderdagverblijven hun beleid moeten herzien. Is het 4-ogen principe bij kinderdagverblijven ingevoerd. Ook op de locaties zelf hebben ze dingen moeten aanpassen. Ruimtes zijn veel meer open. Vanaf de gang kan ik de verschillende lokaaltjes inkijken. En de verschoningsruimtes hebben tegenwoordig allemaal glazen deuren. Dat viel me op tijdens de intakegesprekken die ik op verschillende locaties had toen ik mijn jongste dochter wilde plaatsen. Bij mijn middelste dochter was dat (nog) niet. In zeven jaar tijd is er veel veranderd.

Wat ook veranderd is, is het aantal mannen dat nog in de kinderopvang werkt. Bij de organisatie waar mijn kinderen zaten, was er destijds heel veel aandacht voor. Mannelijke medewerkers hadden speciale coachingsgesprekken over hoe om te gaan met wantrouwen of rare blikken. Ouders spraken hun steun uit. Maar desondanks zullen er toch nog genoeg afgehaakt zijn. Tegenwoordig zie ik alleen maar vrouwen. Veilig? Tja ik weet niet. Statistisch gezien doen vrouwen kinderen minder wat aan. Maar omdat we het niet verwachten, zijn we denk ik ook minder alert.

Maar is een kinderdagverblijf dan veiliger?

De controle bij een gastouder is gewoon minder groot. Het lukt de GGD om jaarlijks maar 10% van de gastouders te bezoeken. Dan wordt er gekeken naar de veiligheid van een huis. Traphekje, bescherming in het stopcontact, fatsoenlijk slot op de deur. Meer niet, want dat zou meer tijd en ambtenaren vragen.

Ook vraag ik me soms wel eens af wat voor papieren je nog meer moet hebben. Mijn achterbuurvrouw heeft sinds vorig jaar een gastouderopvang. (Ontdekte ik afgelopen zomer per toeval toen ik al een uur lang een baby hoorde huilen, terwijl die niet van mij was). Ik had in de weken daarvoor letterlijk haar gesprekken met de GGD en andere hulporganisaties door mijn tuin horen schallen. En ik had ook al de nodige mental breakdowns aan de telefoon opgevangen. Het heeft mij altijd verbaast dat ze dit soort privacy gevoelige kwesties luidkeels vanuit haar tuin aan de telefoon besprak. Ik zal niet in detail treden, maar laat ik zo zeggen dat ze elke zondag als gezin met jeugdzorg een stevig gesprek hadden omdat probleemloos opvoeden blijkbaar niet vanzelfsprekend was. En dan zie ik haar tegenwoordig met een bolderkar vol kinderen en de naam van haar opvang erop over straat lopen. Krijg ik toch gemengde gevoelens van.

Desondanks geloof ik dat het merendeel van de gastouders gewoon te vertrouwen is en het beste met je kindje voor heeft. Rotte appels heb je er altijd tussen zitten. Helaas.

Tips voor het beoordelen van een gastouderopvang

 • Vertrouw op je gevoel. Je moet je kind er met een goed gevoel achter laten.
 • Communicatie. Het is belangrijk om elkaars taal te spreken. Kan je goed communiceren met degene die de hele dag voor jouw kindje zorgt?
 • Kies voor een gastouder die aangesloten is bij een gastouderbureau. Zij hebben dan al vaak de eerste screening gedaan. Ze kennen jouw gezinsituatie en ze kennen hun medewerkers. Bovendien is er dan vaak intern beleid of gedragsregels waar men aan voldoen moet.
 • Wees alert. Houd je ogen goed open en bespreek vreemde situaties met het gastouderbureau.

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

bron:

 • Reply
  Christa
  17 februari 2017 at 21:08

  Fijn dit te lezen Josan!
  Ik breng mijn kinderen naar een gastouder gezin en even kreeg ik ook kriebels toen ik het hoorde…
  maar net wat je zegt: ik vertrouw op m’n gevoel!

  • Reply
   Josan
   18 februari 2017 at 11:10

   Dat is inderdaad de belangrijkste graadmeter. Het zijn wel je kinderen.

 • Reply
  ellen
  17 februari 2017 at 16:41

  Oei sorry collega blogger maar hier gaan mijn nekharen toch even overeind staan.. de meneer was de man van een gastouder. Dus niet in dienst of wat dan ook. De vrouw voerde haar bedrijf in hun huis. Meer niet.

  Een gastouder heeft echt wel een opleiding gehad de een meer dan een ander. Zelf heb ik een hbo opleiding. Je buurvrouw is denk ik net een rotte appel.. die bestaan in elk vak.

  Een gastouder is altijd aangesloten bij een gastouderbureau in verband met de poortwachter functie. Ouders die gebruik willen maken van kinderopvangtoeslag kan alleen via een gastouderbureau met de gastouder.

  Ook vrouwen kunnen kinderen mishandelen. Dat hoeft dan niet eens op pedofilie te zien maar ook psychisch of lichamelijk. Maar dat kan ook op school of op de sportclub of op zwemles gebeuren.
  Gaan we dan nu met zijn allen alle mensen die met jonge kinderen werken extra screenen extra controleren? Overal camera ’s ophangen?

  Pff wordt er moe van van deze hele discussie!

  • Reply
   Josan
   18 februari 2017 at 11:14

   Hallo Ellen,

   Dank je wel voor de verduidelijking. Ik zeg toch nergens dat het rammelt. Ik citeer woorden die uitgesproken zijn in een tv uitzending en plaats er een vraagteken achter. Uiteindelijk eindig ik het blog dat ik denk dat het merendeel van de gastouders het beste voor heeft met je kind. En in het blog heb ik het ook over vrouwen. Volgens mij heeft Alberto Stegeman een aantal jaren geleden ooit een onthutsende documentaire gemaakt over vrouwen in pedofiele netwerken. Sowieso kunnen vrouwen makkelijker hun gang gaan omdat de maatschappij het niet verwacht. En ook daar is ook iets van te zeggen.

 • Reply
  Bianca
  17 februari 2017 at 16:07

  Het programma van Alberto Stegeman heeft helaas de verkeerde conclusies getrokken. De man in kwestie was helemaal geen gastouder. Hij was slechts de man van de gastouder. In het programma was de oorzaak helemaal niet omtrent het gastouderschap. Hij had een afspraak met iemand die zijn kinderen aanbood. Dat hij een dubbelleven leidde is heel triest. Dat het programma zijn lijntjes gingen checken omdat er kinderen bij hem thuis over de vloer kwamen dat begrijp ik echt. Voor de kinderen, ouders en zijn vrouw is het verschrikkelijk, maar wel prettig dat het aan het licht is gekomen. Alleen om daarom te zeggen dat het gastouderschap gevaar loopt? Onzin! Overal waar kinderen zich begeven loop je risico’s. Helaas lopen deze zieke geesten overal rond. Zoals afgelopen week weer op een kdv. Dus hoe waardevol is de 4-ogen principe dan?
  Bij een goede professionele gastouder komt niet iedereen over de vloer zoals in het programma geschetst werd. Zij richt zich volledig op de kinderen en hun ontwikkeling. Tijd om koffie te drinken is er niet eens bij.
  Wat betreft jouw buurvrouw, ook zij heeft officiële diploma’s behaald anders mag je het beroep niet eens uitoefenen. Heb jij jouw buurvrouw wel eens gevraagd wat er allemaal aan de hand is? In plaats van zelf conclusies te trekken en te twijfelen over haar professionaliteit?
  Dat je wilt dat jouw kind bij een professional achter gelaten wordt, dat snap ik echt. Het is iemands dierbaarste bezit. Alleen geldt dat ook op een kdv, want je kunt nog zoveel diploma’s hebben maar of je werkelijk met kinderen kunt werken staat daar los van. Je hebt een hart voor het werk of niet!

  • Reply
   Josan
   18 februari 2017 at 11:21

   Ik zeg volgens mij ook niet dat mijn achterbuurvrouw haar papier niet gehaald heeft. Maar zoals ik zei, na alle telefoongesprekken met de GGD die ik letterlijk woord voor woord verstaan, zou ik mijn kind daar niet met een gerust hart achter laten. Ook niet omdat haar eigen kind regelmatig een poging doet weg te lopen. Recent stond hun hond in mijn voortuin. Met riem en al stond hij daar wel 15 minuten voordat zij eens naar hem opzoek hing. Tja als je eigen huisdier al een kwartier lang over straat zwerft weet ik niet of dat de ideale persoon is om met een kar vol kleine kinderen rond te lopen.

 • Reply
  Monique
  17 februari 2017 at 15:15

  Beetje stennismakkerij dit artikel. Ik ben al jaren gastouder en met heel veel plezier. Maar inderdaad mijn man en zoon van 20 komen hier wel eens over de vloer. Ze wonen hier immers. Het zou toch van de zotte zijn als ze pas thuis mogen komen als de oppaskinderen weg zouden zijn.
  Ik denk dat er in de gastouderopvang net zoveel risico is als een KDV, sportclub, school of weet ik veel wat.

  • Reply
   Josan
   18 februari 2017 at 11:09

   Volgens mij zeg ik nergens dat ze pas thuis mogen komen als de kinderen weg zijn. Maar ik zeg alleen dat ik geen duidelijk antwoord kreeg op mijn vraag. Ik wilde weten of er beleid is of wat, hoe ziet men dat. 8 jaar geleden toen ik die vraag stelde, was het namelijk ook een zoon van een gastouder die kindjes die bij zijn moeder thuis kwamen misbruikt had. Nu is het de echtgenoot. Ik zeg duidelijk dat overal waar kinderen zijn, dit mensen met minder goede bedoelingen aantrekt. Maar ik vind beleid, of bewustwording en daar open over kunnen communiceren wel belangrijk. En ik wil als ouder niet de eerste zijn die zo’n vraag stelt en dan met een kluitje het riet in gestuurd worden. Ik verwacht dat een gastouderbureau daar ook over nadenkt.

 • Reply
  MamaPlaneet
  17 februari 2017 at 15:13

  Nou nee! Als gastouder begin ik mij echt te ergeren dat ‘wij’ ons steeds meer moeten verdedigen. Niet iedereen over dezelfde kam scheren. Kinderen zijn kwetsbaar. Dat is eenmaal zo. Afgelopen week is er weer een pedagogische medewerker, werkend bij een kdv, opgepakt met kinderporno. Veiliger? Ik ben het niet helemaal met je eens. Dat er rotte appels tussen zitten, ja. Helaas wel. En die mogen van mij de boom in. Maar Undercover Nederland van afgelopen zondag was echt een überslecht programma. De man is kwestie is geen gastouder en heeft niet samen met zijn vrouw gastouderschap. Hij is een vrachtwagenchauffeur en de man van een gastouder. Het is ook bewezen dat hij niets met de kinderen heeft gedaan. Vertrouwen beschaagd? Ja zeker. De gastouder is kwestie is nu alles kwijt.
  Daarnaast, je tips voor een goede gastouderopvang. Een gastouder hoort ten alle tijden via een gastouderbureau te werken ivm kinderopvangtoeslag. Een gastouder is een zzp, een zelfstandige, een ondernemer. Een gastouderbureau heeft een kassièrsfunctie. Daarnaast is de gastouder de enige die voor de gastkinderen zorgt. Zij alleen draagt de verantwoordelijkheid. Communicatie tussen de ouders en gastouder, en gastouder en kinderen is van cruciaal belang. Een huilende baby kan zoveel redenen hebben waar jij en ik niets van weten. Oordelen is soms het eerste wat we doen, jammer genoeg. Als er geen vertrouwen is, dan moet je je meest kostbare bezit daar niet achterlaten.

 • Reply
  S
  17 februari 2017 at 14:33

  Wat een onzin! Bij een gastouder is het juist veiliger daar het kind altijd door dezelfde persoon word opgevangen die als enige de verantwoordelijkheid over het kind heeft en niet zoals op kinderdagverblijf meerdere personen. Bovendien komt er tijdens opvanguren geen visite en word de gastouder jaarlijks door meerdere gastouderbureaus gecontroleerd en krijgt onaangekondigd bezoek van Ggd!

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  17 februari 2017 at 10:24

  Een lastig onderwerp omdat het zo direct gaat over angsten die je als ouders kunt hebben. Naast gastouderopvang kan pedofilie helaas ook voorkomen op school, scouting, zwemles etc….

 • Reply
  Yvonne
  17 februari 2017 at 08:51

  Dit is zeker een lastig iets… goed beschreven in elk geval.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]