Zwangerschap

Terecht of onterecht? Gamma ontslaat zwangere vrouw

17 mei 2019
Gamma ontslaat zwangere, stelende medewerker

Gamma ontslaat zwangere, stelende vrouw. Omdat ze ontslagen werd tijdens haar zwangerschap heeft ze geen recht op doorbetaald zwangerschap verlof. Erg zuur als je bedenkt dat de buit maar wat wasmiddel en toiletpapier was…

Gesjoemel met een voordeelpas kwam een 27-jarige zwangere kassamedewerkster van Gamma duur te staan. De bouwmarkt ontsloeg haar op staande voet.  Met kortingscoupons had zij wasmiddel en toiletpapier gekocht die bedoeld waren voor klanten. Volgens de rechter is het ontslag terecht.

Onstlag

De zwangere medewerkster werkte sinds 2013 als caissière bij Budé Bouwmarkt. Een franchisebedrijf dat vijf Gamma-bouwmarkten exploiteert. Maar werd in februari op staande voet ontslagen, nadat bleek dat zij artikelen had gekocht met onrechtmatig verkregen voordeelcoupons.

Voordeelkaart scannen

Wanneer klanten zelf geen voordeelkaart bij zich hadden, scande de vrouw haar eigen kaart om zo zelf extra coupons te sparen. Met bij elkaar gezamelde kortingsbonnen kocht de medewerkster later zelf wc-papier en wasmiddel. Volgens de bouwmarkt maakte de caissière zich hiermee schuldig aan fraude.

Volgens de medewerkster scande zij haar kaart onder druk van het streefpercentage dat de bouwmarkt hanteert. Gamma wil dat 60% van de klanten bij het afrekenen van hun aankopen, gebruikmaakt van een voordeelkaart.

Volgens de vrouw zocht het bedrijf naar een reden om goedkoop van haar af te komen, omdat zij twee weken vóór haar ontslag had verteld dat zij zwanger was.

Zwanger

Ook beweert de caissière niet te hebben geweten dat zij de voordeelcoupons niet mocht gebruiken. Volgens haar zocht het bedrijf naar een reden om goedkoop van haar af te komen, omdat zij twee weken vóór haar ontslag had verteld dat zij zwanger was.

De rechter veegde die argumenten van tafel. Uit het feit dat zij tegen een leidinggevende loog over de manier waarop zij aan zoveel kortingscoupons kwam, kan volgens de rechtbank worden afgeleid dat ze wist dat haar gedrag niet in de haak was.

Niet doorbetaald

Het ontslag komt de vrouw duur te staan. De kans is klein dat zij tijdens haar zwangerschap aan een nieuwe baan komt, en zonder dienstverband wordt zij tijdens haar zwangerschapsverlof niet doorbetaald.  De rechter erkent dat er voor een klein bedrag is gesjoemeld en de zwangere kassamedewerkster ‘wellicht inderdaad nu minder kansen op de arbeidsmarkt’  heeft.

“Maar dat belang weegt niet op tegen het belang van de bouwmarkt om iedere vorm van fraude binnen haar onderneming tegen te gaan door middel van een zero-tolerance beleid”, aldus de rechter. 

Uit het vonnis blijkt dat de bouwmarkt eerder al twee werknemers ontsloeg, omdat zij een voucher van Flexa-verf, die recht gaf op een taart van de Hema, hadden meegenomen.

Vind jij het zero-tollerace beleid van de Gamma terecht of onterecht?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

( Bron: RTL-Z)

Foto by Thought Catalog op Unsplash

  • Reply
    Jasmijn
    19 mei 2019 at 11:08

    NIET!!!!! Belachelijk zeg! Ik vind dat ze (voorzover ze nog terug zou willen) haar weer aan moeten nemen! Ik bedoel wtf!?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]