Opvoeding

Gaatjes schieten bij mijn baby, hoe ging het?

9 december 2015
gaatjes schieten bij baby-oorbellen bij je baby-waar kan baby gaatje schieten

Afgelopen augustus schreef ik een blogpost over gaatjes schieten bij een baby. Dit veroorzaakte heftige reacties. Er zaten interessante reacties tussen die mij aan het denken hebben gezet. Met belangstelling las ik de overwegingen of motivaties van moeders om geen gaatjes te laten schieten bij hun baby’s.
Maar zoals dat vaker gaat met dit soort onderwerpen, zaten er natuurlijk ook reacties tussen waar ik totaal niks me kon. Na mijn post in augustus bleef het een beetje stil. Er viel ook niet zoveel te communiceren. Uiteindelijk is gaatjes schieten bij je baby nu ook weer niet een onderwerp waar je heel vaak iets over kan melden zoals bij borstvoeding. Toch was ik op de achtergrond weldegelijk er mee bezig. Benieuwd of Miss C nu eindelijk gaatjes in haar oren heeft of niet? Lees dan snel verder.

verschil tussen gaatjes schieten en piercen-gaatjes schieten bij baby- oorbelen voor baby-GoodGirlsCompany

Bij mijn andere dochter liet ik op babyleeftijd gaatjes schieten. Natuurlijk niet zomaar. Ik had wel even rond gevraagd. Het is wel mijn baby. Via kennissen was ik aan een betrouwbaar adresje in de Steenstraat in Arnhem gekomen. Mijn juwelier (ja zo ervaarde ik dat toch) heeft bij beide meisjes oorbellen gezet. Netjes, mooi en zonder problemen. Bij de derde ging het niet lukken; hij was er niet meer. Niet van de een op de andere dag hoor. De beste man ging gewoon met pensioen. Een jaar eerder had ik al wel gezien dat hij bezig was met een opheffingsuitverkoop. Ik was toen net zwanger, hoopte op een meisjes. En hoopte ook dat hij er nog zou zitten tegen de tijd dat ik langs kon komen. Maar helaas, het mocht niet zo zijn. Hij was echt definitief weg.

Zoektocht naar een betrouwbare juwelier

Of Miss C wel of geen gaatjes kreeg, zou dus afhankelijk worden van of het mij lukte een betrouwbare juwelier te vinden. Het gaat wel over mijn baby dus dan neem ik ook niet zomaar allerlei risico’s omwille van mijzelf. Of omdat het in de mode is. Een vriendin van mij wees mij erop dat de Twinkle juwelier in Kronenburg gaatjes schiet bij baby’s. Dus ging ik daar even langs. Niet om meteen al een afspraak te maken, maar gewoon voor informatie.

Er hing een keurmerk van de GGD en ze hadden informatie over de procedure. Zo kon ik thuis even rustig alles lezen. Ik kwam er achter dat de juwelier ook geen gaatjes schiet maar piercet. En dat gelijktijdig zodat je kind in 1 keer helemaal klaar is.

Hoe ging het gaatjes prikken bij mijn baby?

Op mijn verjaardag besloot ik dat het nu eindelijk de tijd was. In de afgelopen weken had ik het toch telkens wel een beetje uitgesteld en voor mij uitgeschoven. Als puntje bij paaltje komt ben ik best een watje. Maar ik besefte ook dat als ik het wilde laten doen, ik het dan ook gewoon moest doen. Beter nu dan zo half lekker last minute. Samen met de andere missen ging ik dus naar de juwelier.

Terwijl haar zussen kozen welke oorbelletjes het meest geschikt waren, liet ik mij nog even voor een allerlaatste keer informeren. De verkoopster maakte haar oortjes goed schoon met alcohol, trok een paar handschoenen aan en zette de markeringsstipjes op haar oren. Samen met haar collega prikte ze gelijktijdig met een naaldje een gaatje in haar oren. Even was er een huiltje van Miss C (ik had haar voeding expres uitgesteld dus ze had ook honger) en dat was het. Ze liet zich vrij makkelijk troosten met warme melk.  De rest van de dag gaf ze geen kick.

Mijn baby heeft oorbellen; hoe gaat het nu?

Inmiddels zijn we bijna een week verder. Dagelijks druppelen we haar oren met het bijgeleverde flesje. Gewoon uit voorzorg. Niet omdat het zweert of iets dergelijks. Er is niks opvallends te zien namelijk. Huilen deed ze niet. Behalve dan vlak na het piercen wat denk ik een combinatie was van pijn, schrik en honger. De oorbellen zelf zijn heel klein en bescheiden. Ze vallen eigenlijk amper op. Dat vind ik prima, op deze leeftijd hoeft het echt niet heel opvallend te zijn.  Ze heeft oorbellen, maar het is niet iets waar we dagelijks bij stil staan, of dat ze opvallend zijn dat je er niet omheen kan. Haar zussen waren mee. Die zagen er eigenlijk het meest tegenop. Van tevoren hadden ze al aangegeven dat ze het een beetje spannend vonden. Ze houden er niet van als hun zusje huilt. Thuis ook niet. Maar uiteindelijk viel het ze erg mee.

Gaatjes schieten baby; waar moet je rekening mee houden?

Betrouwbare juwelier

Voor mij valt of staat het prikken van gaatje bij je baby met een betrouwbare juwelier. De zaak moet in mijn ogen schoon zijn. Ik wil vergunning van de GGD zien. Gewoon een aantal standaard procedures. Er moet schoon gereedschap worden gewerkt, handschoentjes aan etc. Ik moet het gevoel hebben dat mijn kind in goede handen is. Als ik me al irriteer aan de verkoopster of het gesprek loopt stroef gaat het hem gewoon niet worden.In dit soort gevallen ga ik altijd heel erg op mijn gevoel af. Als ik er geen goed gevoel bij heb, doe ik het niet.

Leeftijd baby

Bij mijn voormalige juwelier hoefde je niet aan te komen wanneer je baby onder de 12 weken was. Dat was zijn minimale leeftijdgrens. Nu weet ik dat hier niet echt richtlijnen voor zijn. Ik heb ook wel over juweliers gehoord die het bij 6 dagen deden. Aangezien je baby ook niet naar buiten mag voordat het op geboortegewicht is, lijkt het mij sowieso raadzaam om deze grens aan te houden. Tegelijkertijd moet je er ook niet te lang mee wachten. Op een gegeven moment komen baby’s in de fase dat ze haarelastiekjes uit hun haren trekken en in hun mond stoppen. Je wilt niet dat dit oorbellen zijn. Miss G kreeg oorbellen met 11 maanden, miss B met 3 1/2 maanden en miss C met 6 maanden. Als ik nu terug kijk vond ik de leeftijd van de jongste 2 het beste. Mijn oudste dochter zat al veel meer aan haar oren en gezicht.

Gezondheid

Is je baby verkouden of heeft het net een vaccinatie gehad? Dan zou ik even wachten met gaatjes prikken. Ik heb zelf nog nooit mee gemaakt dat mijn kinderen er ziek van werden. Maar als je kleintje zich zichtbaar al niet zo lekker voelt, lijkt het me een kleine moeite om dit even uit te stellen. Zelf zou je dat waarschijnlijk ook prettig vinden.

Geen gaatjes schieten maar gaatjes piercen

In deze blogpost gebruik ik de termen telkens door elkaar maar er zit echt verschil tussen gaatjes schieten of gaatjes piercen. Eerlijk gezegd weet ik ook niet meer of mijn 2 andere dochters geschoten of gepierced zijn. Wat het verschil is? Bij schieten wordt en voorwerp door het kraakbeen geschoten. Hierdoor ontstaat een scheurtje wat uiteindelijk het gaatje wordt. Bij piercen wordt een oor doorboort met een naaldje. Dat was ook wat bij Miss C gebeurde.

Neem de tijd

Hoewel ik 4 maanden geleden het er al over had, heeft het nog wel even een paar maanden geduurd voordat ik het liet uitvoeren. Ik ben daarbij echt niet over 1 nacht ijs gegaan. Heb me door vriendinnen laten informeren. Uiteindelijk ben ik ook gewoon langs juweliers gegaan. Stelde daar vragen, heb informatie opgevraagd over hun procedures en hygiënevoorschriften.

Mijn baby beseft het nog niet, maar ze heeft dus gaatjes in haar oren. Op mijn blog deel ik deze ervaring bewust even zodat je weet waar je rekening mee moet houden. Kende jij het verschil tussen gaatjes schieten of gaatjes piercen?

 

Foto’s Pixabay

 • Reply
  Emi
  2 april 2022 at 12:48

  Hoe ging het met slapen? Mn dochtertje is nu 6 maanden.

  • Reply
   Josan
   13 april 2022 at 18:02

   Hoi Emi,

   Ze heeft er totaal geen last van gehad.

 • Reply
  Suzie
  11 mei 2016 at 11:21

  Bedankt voor je verhaal. Ik ben zelf nu ook aan het overwegen op welke leeftijd gaatjes laten prikken nou het beste is. Door jou ervaring denk ik dat het een goed idee is om ze te laten prikken met 6 maanden.

 • Reply
  MizFlurry
  11 december 2015 at 01:31

  Voor Kate ben ik denk ik nu al te laat, als ik jouw advies zo lees. Nu maar wachten tot ze het zelf wil. Ik was zelf vier toen ik gaatjes in mijn oren kreeg. Mijn vader deed het, met zo’n pistool. Hij was namelijk juwelier.Bij klanten hanteerde hij een minimale leeftijdsgrens van 12 jaar. Mijn oom en tante wonen vlakbij Kronenburg, leuk om iets bekends te lezen 🙂

 • Reply
  Melissa
  10 december 2015 at 09:38

  Ik had je eerste blogpost niet gelezen, dus deed ik dat eerst even. Net als de bijbehorende reacties. Ik denk dat ik al in de lagere school zat toen mijn gaatjes werden geschoten, maar ik had ze wel al met mijn eerste communie (tweede leerjaar). Ik snap vooral de commotie niet. Ik ben ondertussen 24 en ik moet toegeven dat ik dat moment eigenlijk niet meer herinner. Mijn gaatjes werden geschoten. Ik vermoed dat het pijn deed, vooral van de schrik. Maar voor de rest heb ik geen idee. Ik heb voorlopig nog geen kinderen. Ik denk dat ik sowieso gaatjes laat schieten bij mijn meisjes, maar ook als ze iets ouder zijn (3 – 4) jaar.

 • Reply
  Stephniie
  9 december 2015 at 20:24

  Gewoon om dat ik even wil zeggen: schieten mag absoluut niet door kraakbeen! Kraakbeen, dat zit in het ‘hardere’ deel van je oor, moet altijd gepierced worden. Oorlel is zacht en daar kan oorbelletjes schieten zo geen kwaad, maar er wordt over het algemeen de laatste jaren aangeraden dat piercen de betere optie is. 🙂

  Ik vind het trouwens helemaal ok, niet dat je op mijn mening zit te wachten. ^^ Ik snap het ook helemaal en zou het zelf bij mijn kindjes durven overwegen. It’s so cute!

  Wat ook wel leuk is, hoe ik me nog herinner dat papa me meenam naar een juwelier toen ik een jaar of 8 was. Ik had zelf gevraagd of ik oorbellen mocht, en een dag later waren we al op pad.

  Het heeft allebei zowat zijn voor- en nadelen vermoed ik?

  • Reply
   Josan
   9 december 2015 at 20:47

   Hallo Stephniie. Dank je wel voor de nuancering. Ik begreep dat ik er naast zat wat betreft de anatomie van een oor.Natuurlijk mag je je mening geven hoor 🙂

 • Reply
  Julia
  9 december 2015 at 20:08

  Schieten gaat niet door kraakbeen hoor! Als je dit doet door kraakbeen kun je lelijke littekens krijgen. Piercen is handmatig met een naald (kan ook door kraakbeen) en schieten is met een speciaal ‘pistooltje’ waarin een zweerknopje direct door je oorlel gaat. Dat laatste heb ik ook beide keren gehad, ik denk dat het voor je baby wel fijner is geweest dat ze het hebben gepierced! En lief dat je oudere dochters meegingen en oorbelletjes mochten kiezen. 🙂

  • Reply
   Josan
   9 december 2015 at 20:45

   Hallo Julia, dank je wel voor de nuancering 🙂

 • Reply
  Jikke
  9 december 2015 at 19:58

  Ik kende het verschil niet. Maar ik ben met mijn dochter bij precies dezelfde juwelier geweest en daar erg tevreden over. Mijn meisje was 2 toen ze oorbellen kreeg.

  • Reply
   Josan
   9 december 2015 at 20:44

   Hallo Jikke, ik wist niet dat jouw dochtertje ook oorbellen had. Ik kende het verschil ook niet, maar was daar in de vorige discussie op gewezen. Vandaar dat ik er expliciet na vroeg.

 • Reply
  wilmaaablog
  9 december 2015 at 09:20

  Ik kende het verschil inderdaad niet, had zoiezo nooit van piercen gehoord. Ik snap dat je niet over één nacht ijs gaat en het is iedereen zijn eigen keus. Ik vind het altijd heel lief staan, maar ik denk niet dat ik het zou doen. Mede omdat het bij mij niet goed ging en ik weken last had en vervolgens mijn gaatjes weer dicht zijn 🙁

  • Reply
   Josan
   9 december 2015 at 20:43

   Hallo Wilma,
   Met zo’n ervaring snap ik dat je er vanaf ziet. Dat is ook niet erg prettig om mee te moeten maken.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]