Family Diary Persoonlijk

Free the nipple

11 juli 2015
Free the nipple-equality movement-borsten-tepels-GoodGirlsCompany

Tijdens een van mijn nachtelijke avontuurtjes zag ik het licht: Free the nipple. Met slaapdronkenoogjes bekeek ik de hashtag en het plaatje. Daarin werd in aangespoord om 1 paar mannentepels uit te knippen en op mijn eigen foto’s te plakken. BANG! De wereld een betere plek maken was nog nooit zo simpel geweest. Ware het niet dat het middenin de nacht was. Ik weinig zin had om in het donker op zoek te gaan naar een schaar en lijm. Mijn moeder mij al jaren volgt op Facebook wat het plaatsen van bepaalde fotootjes ongemakkelijk maakt. En het belangrijkste: het zijn blanke tepels! Precies, zie je mijn bruine boezem al voor je met blanke tepels? Nee?! Nou ik ook niet.

Natuurlijk is het jammer als je aan een revolutie mee wilt doen maar al op voorhand bent uitgesloten  van deelname. A crying shame want ik draag  tepels namelijk een warm hart toe. En in dit blog zal ik je uitleggen waarom…

Free the nipple-borsten-tepels-GoodGirlsCompany

Dit is niet mijn kleur 🙁

Ik volg de Free the nipple movement al een tijdje. Onopvallend aan de zijlijn. Je ziet me niet, maar je weet dat ik er ben. Net zoals tepels. Ook wanneer je ze niet ziet, zijn ze er. Je hebt ze in vele vormen en maten. Er zijn tepels die op spiegeleieren lijken. Relaxed en loom zitten ze aan een lijf geplakt. Ook heb je tepels die altijd haantje de voorste zijn. Bij het minste of geringste staan ze rechtop. Net zoals de personen aan wiens lijf ze vast zitten. En dan is er nog de tepel waar parmantig 1 haar op zit. Die haar die een spreekwoordelijke middelvinger opsteekt naar het epileerapparaat, Veet, Venus Gilette of hoe die ontharingsgadgets ook mogen weten. Die stilletjes zegt “Ik ben er en ik ga niet meer weg”. Of duidelijk “I will survive” zingt. Mooi vind ik dat.

Sinds ik moeder ben, geloof ik nog meer in Free the nipple. Dagelijks haal ik ’s nachts halsbrekende toeren uit om die van mij uit de kaken van mijn jongste telg te bevrijden. Of uit haar grijpgrage knuistjes. Zonder dat ze wakker word en ik binnensmonds scheld op mijn onhandigheid. Een langvoeder ga ik waarschijnlijk niet worden, want ik krimp nu al in elkaar bij de gedachte dat ze ooit tanden krijgt.  Hoe schattig ik haar ook vind en hoe lief ze ook lacht: dan is het subiet over.
Tot die tijd trek ik op de meest rare plaatsen mijn T-shirt omhoog, laag of opzij. Dat is mijn goedrecht want mijn tepels dienen ergens voor. Het is geklaagd dat mannen wel te pas en te onpas hun tepels mogen showen terwijl die van hen nergens voor dienen. Ja, want mannen ga mij eens uitleggen waarom jullie ze hebben. Omdat jullie er kinderen mee gaan voeden? Of iets anders waar je trots op kan zijn? Precies, ik dacht het niet.

Als mannen ze mogen tonen, waarom wij vrouwen dan niet? Omdat dit het tijdperk van moreel verval inluidt? Raken kinderen er van getraumatiseerd? Steekt het de draak met de goede zeden? Sinds wanneer maken social media zich daar druk om? Volgens mij kun je daar van alles vinden wat nu niet bepaald met goede zeden te maken heeft. Of waar kinderen tegen beschermd zouden moeten worden. Van blootfoto’s en filmpjes van wraakzuchtige ex-geliefden, vreselijk vrouwonvriendelijk materiaal tot online pesterijen.

Prima als social media de moraalridder willen uithangen. Borstvoedingsselfies en foto’s met tepels willen verbannen. Maar durf dan echt je nek uit te steken.

 • Reply
  Tamara
  12 juli 2015 at 13:41

  Mooi gezegd! Ik heb het plaatje ook gedeeld. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik al die foto’s in mijn tijdlijn ook niet zo’n succes vind, maar het verbieden gaat me te ver!

  Ohja en ik als langvoedster ( ofzo) kan je verzekeren dat je van die tandjes echt bijna niks voelt. Mits je je borst op tijd terug trekt haha

  • Reply
   Josan
   12 juli 2015 at 15:44

   Waarom heb ik zoiets niet in mijn tijdlijn? Zolang borstvoedingsselfies gecensureerd worden ga ik de barricades op. Ik vind 7 weken fulltime voeden al lang. Maar dochter is behoorlijk kramperig en spuugt ook. Durf kv niet aan dus voorlopig ga ik door met bv.

 • Reply
  Judith
  12 juli 2015 at 07:34

  Als wij nou net als mannen bij ons doen, hun tepels sexualiseren, is het snel over met die onzin. De enige reden waarom mannen wel en vrouwen niet hun tepels mogen laten zien, is omdat mannen van onze tepels een sex object hebben gemaakt. Doen wij dit nou andersom, dan word ook de vrouw niet meer verboden. Want mannen zullen zichzelf nl nooit censureren.

  • Reply
   Josan
   12 juli 2015 at 15:58

   Zo had ik er nooit tegen aam gekeken. Maar ik denk dat er waarschijnlijk best een kern van waarheid in zit. Merk het wel met borstvoeding geven in openbaar. Dat is ook zo’n taboe. Terwijl je normaliter nooit iemand hoort klagen over ontblote borsten.

 • Reply
  Yasmine
  11 juli 2015 at 23:30

  En terecht, want het is bedroevend dat een vrouwenlichaam zo geseksualiseerd wordt. Waarom zouden onze tepels seksueel zijn en die van een man niet? Zoals je zegt, bij ons zijn ze tenslotte functioneel. Jammer, dat bepalen en beperken van een vrouwenlichaam is al jaren(/eeuwen)lang een probleem en sociale media (en vooral de manier waarop Facebook en Instagram bv. foto’s van vrouwen die borstvoeding geven verwijderen) maken dat probleem alleen maar duidelijker. Goed dat je er aandacht aan besteedt!

  • Reply
   Josan
   12 juli 2015 at 16:21

   Hallo Yasmine, dank je wel voor je reactie. Ja die ongelijkheid irriteert mij ook. Vooral omdat deze ook selectief is. Wanneer het om vrouwonvriendelijke content gaat verschuilen ze zich er achter dat ze alleen het platform faciliteren en het toestaan ervan niet betekent dat men er achter staat. Maar als het om een foto van een voedende moeder gaat, is het hek van de dam. Dan moet die verwijderd worden. Dat is hypocriet.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]