DIY Food Lifestyle

Foodie Friday: geboortetraktaties

12 juni 2015
GoodGirlsCompany-zelf traktaties maken-geboortetraktaties-beschuit met muisjes-alternatief voor beschuit met muisjes-traktateren voor geboorte kindje

Er is een kindje geboren  en je wilt graag trakteren. Maar je houdt niet van beschuit met muisjes? Wij maakten 3 makkelijke geboortetraktaties met muisjes maar zonder beschuit.

Of je nu een kraamfeest organiseert of een bezoek ontvangt tijdens de kraamweek, men verwacht dat je ze iets feestelijks voorschotelt. Het is een Nederlandse tradities om je bezoek beschuit met muisjes voor te zetten. De anijs in de muisjes zou de borstvoeding ondersteunen en daarmee de kraamvrouw helpen. Waar je tot een aantal jaren terug alleen nog maar wit met roze muisjes hebt, heb je ze tegenwoordig ook in wit met blauw. Wil je het helemaal persoonlijk maken, dan bestel je een verpakking met de naam van je kindje erop.

Vanwege Miss C’s geboorte mochten de oudere missen op school trakteren. Beiden lieten weten niet dol te zijn op beschuit met muisjes dus zicht ik naar een alternatieve geboortetraktaties.

Moeilijk was dat niet. In de afgelopen jaren heb ik mijn bezoek namelijk nog nooit beschuit met muisjes voorgeschoteld. Waarom niet? Omdat je deze ter plekke moet smeren en ik vind dat veel te veel gedoe. Vandaar dat ik meestal vantevoren iets kant en klaars had gemaakt

GoodGirlsCompany-zelf traktaties maken-geboortetraktaties-beschuit met muisjes-alternatief voor beschuit met muisjes- soesjes met muisjes

Soesjes met muisjes

Soesjes met muisjes
Soesjes met muisjes is mijn all time favorite. Het grote voordeel ervan vind ik dat je ze ruimschoots vantevoren kan maken. Meestal besteedde ik mijn laatste weken van de zwangerschap aan het maken van een grote voorraad.  Je kan ze invriezen en in kleine porties ontdooien voor je kraambezoek. Zo heb je nooit teveel of te weinig. Bovendien is een diepvrieszakje met soesjes makkelijk mee te nemen mocht je ook nog op je werk aan collega’s willen trakteren.
Benodigdheden:

 • Slagroomsoesjes
 • Witte chocolade
 • muisjes

Zet een bord klaar met daarop uitgespreid een laag muisjes.  Breek de chocolade in stukken. Smelt de witte chocolade au bain-marie en doop er een soesje in. Doop het soesje vervolgens met de witte chocoladekant in de muisjes. Laat het geheel even drogen. Voor de variatie experimenteerden we ook met eetbare bloemen en andere versieringen. Net zo feestelijk en net zo lekker! Mocht je minder suiker willen, dan kan je hier natuurlijke en bijpassende versiering bij zoeken.

GoodGirlsCompany-zelf traktaties maken-geboortetraktaties-beschuit met muisjes-alternatief voor beschuit met muisjes

Cupcakes met muisjes

Cupcakes met muisjes
Ook al is de cupcake rage misschien wat op zijn retour, een lekker cakeje gaat er bij veel kinderen nog steeds in als koek. Dat geldt ook voor mijn meisjes. Bovendien vind ik het erg leuk om ze samen te maken en te versieren. Het brengt een hoop creativiteit naar boven
Benodigdheden:

 • cupcake mix
 • Witte chocolade
 • Muisjes

Bak de cupcakes volgens de instructies op de verpakking of het recept. Laat ze vervolgens even afkoelen. Breek de chocolade in stukken en lat deze au bain marie smelten. Neem vervolgens een een klein lepeltje. Bestrijk de bovenkant van de cupcake met de bolle kant van het lepeltje met en laagje chocolade. Doop het cakeje vervolgens in het bord met muisjes en laat het geheel even afkoelen. Als je alle cupcakes gemaakt heb, kun je ze afdekken en in de koelkast zetten. Hierdoor hardt de chocolade nog een beetje extra en blijft het lekker vers. Wederom kun je ook hier variëren met de versiering. Ben je niet zo dol op muisjes? Dan kies je toch gewoon andere versiering!

GoodGirlsCompany-zelf traktaties maken-geboortetraktaties-beschuit met muisjes-alternatief voor beschuit met muisjes-soepstengels met muisjes

Soepstengels met muisjes

Soepstengels met muisjes
Al sinds ze een baby waren, eten mijn dochters soepstengels. En nog steeds zijn ze er dol op. Zelf vind ik dat wel handig dat ze er nog zo tevreden mee zijn. Ik geef ze liever een soepstengel dan dat ze snoep krijgen.  Om die reden wilde ik ook kijken of het mogelijk is om een soepstengel met muisjes te maken op bovenstaande manier. Voor de tutorial gebruikten we de kleine broodsticks maar normaliter gebruik ik liever de grotere. Die zijn namelijk makkelijker in gebruik.

Breek de chocolade in stukken en lat deze au bain-marie smelten.  Doop de soepstengel in de chocolade en zorg er voor dat er een mooie egale laag ontstaat op de soepstengel. Doop deze vervolgens in de muisjes. Tadaa. Deze toverstokjes zien er leuk uit en smaken lekker.

Benodigdheden:

 • pak soepstengels
 • Witte chocolade
 • Muisjes

Variaties
Bovenstaande varianten op de klassieke beschuit met muisjes probeerden wij en maakten we foto’s van. Geen esthetisch verantwoorde foto’s maar gewoon zoals het leven met kinderen echt is. Dat betekent af en toe dat het ene cakeje wat meer versiering krijgt dan de ander. Dat de deeggardes natuurlijk afgelikt moeten worden en de grond er na het maken niet uitziet. Maar hey, who cares we hadden veel plezier en maakten mooie herinneringen.

Natuurlijk kun je ook variëren op dit thema. Zo kun je ook langevingers met muisjes maken op precies dezelfde bovenstaande manier. En scholiertjes  (dat zijn koekjes )met muisjes. Wees lekker creatief! Er is zoveel meer mogelijk op het gebied van geboortetraktaties dan de klassieke beschuit met muisjes.

 • Reply
  Dineke
  13 juni 2015 at 09:57

  Die soepstengels met muisjes kende ik nog niet, wat een leuk idee!

 • Reply
  Eline
  12 juni 2015 at 17:02

  Wat een leuke en originele ideeën! Ik denk dat ik die soesjes nog wel ga maken; lekker en makkelijk!

 • Reply
  lin
  12 juni 2015 at 13:11

  Ah wat ziet dit er leuk en lekker uit zeg!!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]