Mama Moeder & Kind Persoonlijk

Van FOMOMG mama naar relaxte mama in 1 jaar tijd

4 januari 2019
FOMOMG GoodGirlsCompany

Fear OF Missing Out (FOMO) kennen we nu wel. Maar er is een nieuwe variant FOMOMG: Fear OF Missing Out On My Goals. Tot 2018 was ik zo’n moeder. Maar een jaartje ouder (en wijzer) heb ik afgerekend met deze irritante gedachtes en ben ik tevreden met waar ik nu sta.

Eigenlijk kende ik het FOMOMG gevoel al eerder dan dat ik wist dat er een woord voor was. Als kind was ik al bang de boot te missen. Als kind had mijn dag had altijd meer uren nodig om te kunnen doen wat ik wilde.

Van FOMO kind naar FOMOMG moeder

De appel valt niet ver dan de boom. Dus dat mijn kinderen hetzelfde zouden hebben, was niet zo verwonderlijk. Lastig was het soms wel. Alles moesten ze mee maken. Dus werd er weinig geslapen en was er veel frustratie. Dan helpt het niet om een moeder te hebben die volgens haar sterrenbeeld een slechte moeder is. En toch doorstonden we het grootste gedeelte van de opvoeding zonder kleerscheuren of noemenswaardigheden.

Mijn persoonlijke FOMOG richtte zich vooral op mijn carrière. Terwijl al mijn studiegenoten al een vast contract hadden, was dat mij nog niet gelukt. Ik werd er uit geknikkerd tijdens reorganisaties, omdat het (financiële) crisis was, het een tijdelijke functie was of een andere reden. In mijn achterhoofd wist ik heus wel dat het domme pech was. Maar in de praktijk kreeg ik toch een beetje het gevoel dat ik de boot miste. Toen wist ik niet dat het ruim 10 jaar zou duren voordat dat vaste contract er kwam. Ook niet dat toen ik hem eindelijk kreeg, dat gevoel van euforie snel voorbij zou zijn. Alles went en verveelt op den duur.

Wat is FOMOMG

FOMOMG staat voor Fear OF Missing Out On My Goals. De term FOMOMG werd vorig jaar geïntroduceerd door model en Amnesty ambassador Leomie Anderson. Ze heeft een instagram entourage waar je jaloers op zou worden, diverse mooie modellenklussen en andere dingen waar normale mensen alleen maar van dromen kunnen. Kortom waar zou je je druk over maken. Maar toen ze haar leven overzag moest ze concluderen “ ‘Why do I feel like I am running out of time to achieve my goals?’ At 18 I wanted a house by 23, at 23 I wanted to have yearly earnings of nearly a million by 25. By 26 I want my mum to be able to retire. ‘None of those things have happened for me, and every day I feel anxious wondering when my big modelling contract will come or when will that big brand decide to believe in me.”

Natuurlijk zullen er mensen zijn die met hun ogen rollen en denken dat FOMOMG een welvaartsziekte is waar alleen hippe millenials die alles hebben ‘s nachts wakker van liggen. Waarschijnlijk had de generatie voor ons er ook wel last van, maar hadden ze er geen woord voor. Of ze gingen stug door en stopten het diep weg. Maar net zoals een baby last kan hebben van FOMO bestaat FOMOMG.

De grootste oorzaak van FOMOMG

Dat we onze levens met anderen vergelijken is natuurlijk niet nieuw. Het gebeurt al eeuwen. Denk aan een film zoals Pride and Prejudice. Waarin een huwelijk met een rijke kandidaat net iets meer gewaardeerd wordt. Ook door de sociale status die daar bij komt. Waarschijnlijk had je moeder ook bepaalde verwachtingen van het leven. Dingen die ze wilde bereiken voor een bepaalde leeftijd. De druk op vrouwen om te trouwen en kinderen te krijgen, ligt echt nog niet zo heel lang achter ons.

Maar waar het gras vroeger alleen groener was bij de buren, kennissen, vrienden en misschien die vage kennis heeft social media ons de mogelijkheid gegeven om elke achtertuin te zien. En my oh my wat ziet het er paradijselijk uit bij anderen. Super vakanties, schatten van kinderen, succesvolle carrières, perfecte moeders. De lat waarmee we ons zelf kunne vergelijken ligt astronomisch hoog. Geen wonder dat we regelmatig kijken waar we zelf staan en wat we bereikt hebben.

Zo ga je er mee om

Dus nu weet je wet FOMOMG is en misschien heb je het ook wel bij jezelf herkent. Maar wat doe je er aan? Ik geef je een paar tips om met je FOMOMG aan de slag te gaan en te zorgen dat jij je doelen de baas blijft en niet andersom.

Leef in het moment

Als je levensdoelen opstelt, kan het voelen alsof je altijd onderweg bent om ze te bereiken. Waardoor je minder bezig bent met wat er in het heden gebeurt.  Door meer bezig te zijn met het heden, hoef je minder aan de toekomst te denken. Dat geeft ruimte in je hoofd voor andere dingen dan FOMOMG. Soms helpt het ook om je omgeving er op te wijzen de onderwerpen met rust te laten.

Na mijn miskraam, kreeg ik heel vaak de vraag of wij ooit nog een 4de kind wilden. Niet erg bevorderlijk voor iets een plekje te geven. Of om tevreden te zijn met wat je hebt. Hetzelfde geldt voor als je zwanger probeert te worden en je omgeving vraagt maand na maand of het al gelukt is. Nope, het helpt niet om die baby sneller geboren te laten worden. Het frustreert en maakt verdrietig. Geef jezelf een beetje ademruimte. Er is niks mis met onderwerpen vermijden die je angstig of verdrietig maken. Als jij er over wilt praten, kun je dat doen. Niet omdat een ander dat wil.

Neem een (social) media pauze

Aan het begin van 2018 had ik iets van 1186 volgers op instagram. Nu begin 2019 heb ik er 1194. Yep, ik ben er 8 gegroeid in een jaar tijd. Als ik eerlijk ben, kan ik er niet mee zitten. Ook niet als ik daardoor allerlei opdrachten mis loop omdat ik niet voldoende volgers heb. Een tijdje nam ik het heel serieus. Maar toen werd ik een beetje moe van het volgen, ontvolgen en andere dingen die ik er zag.

Ik heb voor mijzelf besloten dat Instagram gewoon niet het medium is waar ik excessief veel aandacht aan wil besteden. En laten we eerlijk zijn: 8 is ook groei. In het afgelopen jaar heb ik mij gefocust op YouTube. Er is geen jaar geweest waarin  zo onregelmatig heb geblogd of social media gebruikt heb als in 2018. En weet je: zodra de angst verdween dat ik op een gegeven moment niet meer relevant zou zijn, heb ik er geen nacht van wakker gelegen.

Maak een plan

Antoine de Saint-Exupery zei ooit “Een doel zonder plan is slechts een wens.” Er zit een kern van waarheid in deze wereldberoemde quote. Toch zorgt het maken van een lange to do list ook voor FOMOMG. Door je grootse plannen op te knippen in kleine, concrete doelen, kom je een stapje dichterbij het einddoel. Zonder dat je je schuldig voelt over dat je het misschien niet helemaal gehaald hebt.  Voor je motivatiegevoel is het bovendien ook leuker om regelmatig kleine mijlpaaltjes te halen.

Als je doelen op stelt is het belangrijk om je motivatie duidelijk te hebben. Iets willen is niet voldoende om het te bereiken. MOET je eind 2019 bijvoorbeeld een bepaald bedrag op de spaarrekening hebben, dan wordt het tijd dat je nu een plan gaat maken omdat doel te bereiken. Leer budgetteren, lees blogs over personal finance of praat met iemand die er verstand van heeft hoe je meer grip op je knip krijgt.

Ik zie mijzelf bijvoorbeeld geen healthy veganistische foodie worden. Daarvoor houd ik teveel van bepaalde dingen. Heb ik nu gefaald? Nee hoor! Groente en fruit verbouwen in mijn eigen moestuin maakt mij blij en helpt mij om mindful food te eten. Al het snoep afzweren, brengt mij niets. Maar als ik de weekboodschappen haal en ik iets ongezonds pak vraag ik me regelmatig af wat een gezonder alternatief is dat ik ook lekker vind. Zo vreet ik net zo makkelijk  en zonder nadenken een zak geraspte worteltjes leeg als een zakje dropjes. Maar laat eerstgenoemde nu net iets gezonder zijn.

Koppel doelen niet aan je leeftijd

Toen ik 12 was moest ik op de basisschool een opstel schrijven over waar ik zou staan over 14 jaar. Ik zou dan 28 zijn. Als kind kon ik me daar totaal geen voorstelling van maken, behalve dan dat 28 behoorlijk oud klonk. Dan zou ik vast getrouwd zijn en kinderen hebben. Klopt, ik had 2 kinderen. Maar ik lag in scheiding dus mijn droom om een groot gezin met 6 kinderen te worden, leek daarmee definitief ten einde.

Je doelen koppelen aan je leeftijd is natuurlijk een blauwdruk voor FOMOMG. Daarmee zet je jezelf zo onder druk want wat als je nu 35 bent en nog geen moeder? Vaak is het bereiken van onze doelen afhankelijk van meerdere factoren. Soms hebben we daar niet eens vat op.

De rest van je leven is overweldigend

Bucket lists en doelen zijn meestal overweldigend omdat ze verspreid worden over een lange periode. Op maandagochtend is het al moeilijk genoeg om je bed uit te komen en weer met frisse moed aan de ochtendroutine te beginnen. En als je dan ’s avonds afgedraaid weer je bed in duikt, lijkt die wereldreis, perfecte partner, liefdesbaby of droom job verder weg dan ooit. Knip je doelen dus op in behapbare brokken die zich meer in het moment afspelen.

Zie het groter plaatje

Ik weet dat ik het afgelopen jaar het nodige op social media gemist heb. Verstandelijk dan, want zo voelt het niet. Door afstand te nemen, meer in het hier en nu te leven, dagen offline te zijn heb ik zeeën van tijd gehad om na te denken over wat ik nu heb en waar ik nu sta. Terwijl de jaren wegglippen en ik ouder word moet ik zeggen dat ik daar ook rust in vind want wat ben ik gezegend.

We bewandelen allemaal ons eigen pad. Die is voor niemand hetzelfde. Na mijn vliegende start, moest ik overnieuw beginnen. De onrustige jaren 20 liggen achter mij. De wijsheid en inzichten die kwamen met 30 hebben mijn leven verreikt. En hoewel ik nog helemaal geen 40 ben, boezemt me dat ook geen angst meer in. Ik vind mijn weg wel. 6 kinderen heb ik niet gehaald. Misschien blijven het er ‘maar’ 3. Ik heb echt niet alles bereikt waarvan ik als kind dacht dat ik het bereiken zou. Over sommige dingen twijfel ik nog steeds. Maar weet je? Er zijn bepaalde gebieden in mijn leven die ik soort van onder controle heb. En dat is prima voor mij.

Ook leuk om te lezen:

Fomomg

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte foto

 • Reply
  Manon
  6 januari 2019 at 15:54

  Ik kende de term niet, maar het gevoel wel! Door de komst van social media heb ik ook echt een FOMO. Super stom, want vroeger had ik (en waarschijnlijk veel meer mensen) daar helemaal geen last van. Mijn voornemen is dan ook minder social media te gebruiken. Geniet van je eigen leven, en laat het niet beinvloeden door levens van anderen.

 • Reply
  Victor
  6 januari 2019 at 15:48

  Een social media pauze zou voor mij als LinkedIn trainer wel een uitdaging zijn…verder goed stuk!

 • Reply
  Mijnbrazilie.nl
  6 januari 2019 at 11:09

  Ik heb vroeger ook een periode gehad waarin ik alleen maar bezig was moet doelen en moeten. Tegenwoordig doe ik gewoon wat ik leuk vind en al ik ergens geen zin in heb doe ik niks. Ik merk dat ik niks mis en desondanks nog steeds een leuk leven heb 🙂

 • Reply
  sandystokkel
  6 januari 2019 at 10:43

  Het klinkt alsof je nu meer rust hebt, fijn! Geniet van het leven en merk vanzelf wat 2019 je gaat brengen…

 • Reply
  Nicole Orriëns
  6 januari 2019 at 09:36

  Fijn dat je je nu wat rustiger voelt. Het lijkt me afschuwelijk om je zo opgejaagd te voelen en steeds het gevoel te hebben dat je iets mist.

 • Reply
  Chicamoms
  6 januari 2019 at 09:06

  Ik ken het ook niet maar deels wel herkenbaar. Goed dat je voor jezelf kiest!

  • Reply
   Josan
   7 januari 2019 at 14:01

   Ja, ik denk dat iedereen het wel in een kleinere mate herkent. Maar de een is er gevoeliger voor. Voor jezelf kiezen voelt goed.

 • Reply
  Bella Beauty
  5 januari 2019 at 21:47

  Ik kende de term niet.. interessant om te lezen! Pluk de dag??

 • Reply
  Deborah Hamar
  5 januari 2019 at 16:05

  Ik ben niet bekend met deze term. Ik dacht dan ook dat het voor iets heel anders stond haha. Zo te lezen heb ik hier niet zo heel veel last van. eerder het tegenovergestelde. Ik voel mij eigenlijk nog steeds 18 en denk alle tijd te hebben. Dus wanneer ik weer eens met de boys gek gedaan heb (zoals springen op de trampoline of wakeboarden) dan voel ik dat de dag erna wel in mijn lichaam. Dat laat mij nl heel goed merken dat ik echt geen 18 meer ben. Gelukkig ben ik nog jong van geest en denk ik een hoop nog te kunnen 🙂 Leuk stuk!!

 • Reply
  Globalizious
  5 januari 2019 at 15:17

  Wat fijn zeg, meer rust denk he, heel prettig.

 • Reply
  cakewith7pieces
  5 januari 2019 at 13:37

  Ik kende het niet. Maar als je het leest, kolt het heel bekend voor! Echt een interessant stuk!

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!