Family Diary Persoonlijk

Waarom ik de Feestdagen dit jaar sober vierde

1 januari 2017
Sobere-Feestdagen-GoodGirlsCompany

Je hebt haast bijna een goede reden nodig om de Feestdagen sober te vieren. De dood van een naast familielid, een rot jaar of iets anders groots. Als ik naar mijn omstandigheden kijk, mag ik dus wel groots uitpakken. Toch deed ik het niet. Niet omdat het niet kan, maar omdat eenvoud zo nu en dan ook behoorlijk louterend werkt.

Bloggers lijken alles te hebben. Als je wilt weten hoe je de Feestdagen in style moet vieren, hoef je in de decembermaand alleen maar even op hun blog te kijken. De tips vliegen je om de oren. Je kan werkelijk alles vinden. Van makkelijke hapjes voor het kinderkerstfeest op school, de perfecte outfit, feestelijke kapsels en decoratie ideeën voor een Pinterest perfect feestelijk huis. Als ik eerlijk ben, is daar niks mis mee. Ik vind het ook prachtig en haal er veel inspiratie vandaan. Maar dit jaar had ik er geen zin in.

Sobere Feestdagen

Een van mijn goede voornemens van afgelopen jaar was om tevreden te zijn met wat ik heb. Niet omdat ik niet beter kan krijgen, maar zodat ik in het hier en nu leef. Om ten volle te waarderen wat ik heb, voordat ik mijn ogen op iets nieuws, groters of mooiers richt. Vanuit die beleving heb ik 2016 ook heel intens beleefd. Ik heb echt een top jaar gehad. Niet omdat alles perfect was en het mij aan kwam waaien. Maar als ik kijk naar alle kleine onbetekenende momenten die voor grootse herinneringen hebben gezorgd, ben ik dankbaar en gelukkig.

Ik wil mijn kinderen ook meegeven dat geluk niet afhankelijk is van je omstandigheden. Feestdagen zijn niet perfect omdat er een stapel cadeaus onder de kerstboom ligt. Omdat je er perfect uit ziet en je huis om door een ringetje te halen. Voor mij betekent het niks zonder mijn kinderen.

Back to basics

Feestdagen draaien voor mij om mooie herinneringen maken met mijn kinderen. Dit jaar liet ik alle poespas achterwege.  Ik was nieuwsgierig naar hoe zij dit zouden ervaren. Hebben ze echt zoveel extra’s nodig? Of is echte aandacht voldoende?

We deden geen speciale dingen. Maar we maakten van de gelegenheid gebruik om een groot aantal huis-tuin- en-keukenklusjes aan te pakken zoals stofzuigen, was vouwen, films kijken uit mijn jeugd, kussengevecht, ontzettend veel Pyjamadagen, spelletjes spelen, op tijd naar bed, spullen opruimen en samen in 1 bed slapen met alle knuffelbeesten. Omdat ik met Oud & Nieuw alleen was met 3 kinderen, mochten ze niet opblijven. Maar we gingen allemaal op tijd naar bed zodat we vanochtend in de stille eerste uren van het nieuwe jaar als eerste huis in de buurt wakker waren.

Mijn sobere Feestdagen hebben mij geleerd dat het voor mijn kinderen niet zo heel veel uit maakt. Echte aandacht is gratis en onbetaalbaar. Ik wens jullie een heel gelukkig 2017 toe. Ik hoop dat dit het jaar is waarin je samen met je kinderen het beste in elkaar naar boven haalt en onvergetelijke herinneringen zal maken.

taart via Shutterstock

Liefs Josan

Volg je mij ook al via Google+Bloglovin’, Twitter,Instagram, Facebook of YouTube?

 • Reply
  yvonne
  6 januari 2017 at 23:31

  Mooi!

  • Reply
   Josan
   7 januari 2017 at 08:23

   Dank je wel. Jij ook nog de beste wensen voor 2017.

 • Reply
  Josine
  2 januari 2017 at 18:43

  Wat mooi geschreven. Ik geloof meteen dat je kids net zo blij zijn met quality time als met grote cadeaus. De kerst pakten wij wel groot uit met cadeaus maar de poespas erom heen wasgelukkig wat amikaler dit jaar. O&N heb ik niks gedaan. Helemaal niks. Zo fijn! Een gelukkig nieuw jaar, gewenst, vol geluk & gezondheid. Liefs, josine

  • Reply
   Josan
   3 januari 2017 at 07:25

   Dank je wel Josine. Heerlijk he om niet verplicht te zijn iets te moeten. Ik wens jou ook een heel mooi gezegend Nieuwjaar.

 • Reply
  Merel
  2 januari 2017 at 18:36

  Klinkt als een hele warme kerst en oud en nieuw. Mooi voornemen voor volgend jaar! Doe met je mee ?

  • Reply
   Josan
   3 januari 2017 at 07:35

   Ja ik zag dat jij ook ging telefoon detoxen. Goed bezig hoor.

 • Reply
  Romy
  2 januari 2017 at 08:51

  Wij hebben hier een soortgelijke kerstvakantie gehouden. Eerst had ik grote plannen: veel uitjes, veel cadeautjes onder de kerstboom, enz. Uiteindelijk hebben we pyjama dagen gehouden, samen de kerstboom opgetuigd, hebben we gewandeld en gefietst en films gekeken. Voor herhaling vatbaar!

  Mooi beschreven.

  • Reply
   Josan
   2 januari 2017 at 15:17

   Heerlijk he? Ik voel me echt zo uitgerust 🙂

 • Reply
  Sabine Kohino
  2 januari 2017 at 08:50

  Mijn levensmotto; ” Enjoy the little things in life,because one day you’ll look back and realize they were the big things. ”
  Kinderen vinden je aandacht veel belangrijker dan een hele hoop poespas!
  Mooi en liefdevol 2017 voor jullie!

  • Reply
   Josan
   2 januari 2017 at 15:18

   Jij ook een mooi liefdevol 2017. Het klopt helemaal de kleine dingen zijn onbetaalbaar.

 • Reply
  Linda Raaijmakers
  1 januari 2017 at 23:51

  Zo is het. Kinderen waarderen vaak zelfs de simpele maar o zo heerlijk rustige momenten samen. Je hebt groot gelijk dat je het zo aangepakt hebt.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Dit zijn wij!