Denemarken Europa Travel

Experimentarium Kopenhagen | wetenschapsmuseum van Denemarken

26 augustus 2019
leukste wetenschapsmuseum Europa

Nederland heeft NEMO Science Center in Amsterdam, Denemarken heeft Experimentarium Kopenhagen. Een wetenschapsmuseum dat nét iets buiten de hoofdstad ligt. Het perfecte dagje uit voor nieuwsgierige kinderen en volwassenen. In dit museum kijk je je ogen uit en leer je spelenderwijs van alles over wetenschap en techniek. Mijn kinderen vonden dit een van onze leukste uitstapjes in Kopenhagen en in dit blog vertel ik je wat je er allemaal kan zien.

Wat is Experimentarium Kopenhagen?

Experimentarium wetenschapsmuseum Kopenhagen

Bijzondere trap dat een DNA streng uitbeeldt

In 1991 opende het wetenschapsmuseum haar deuren voor het grote publiek. Met als missie om de menselijke nieuwsgierigheid in wetenschap en techniek te stimuleren. En om hun bewust te maken van methoden en technieken binnen de wetenschap en techniek. Hoe kun je dat nu beter doen dan door het zelf te ervaren met je zintuigen? Hoewel het museum bedoeld is voor iedereen, richt het zich vooral op kinderen en jong volwassenen. Samen met mijn dochters in de leeftijd van 4,10 en 12 jaar hadden we een geweldige tijd in het museum. 

Dit kan je er doen

bezienswaardigheden Kopenhagen met kinderen_the Millennial Mom

Test hoe flexibel en snel je bent

Nadat we bij binnenkomst alledrie onze Copenhagen Card aan de kassa hebben getoond, mogen we de trap op naar boven. De hal heeft een imposante koperen trapopgang. Dit zijn 2 met koper beklede trappen die gezamenlijk een DNA streng uitbeelden. Als vanaf buiten het zonlicht erop schijnt, geeft dat een prachtig gezicht. Het vormt de begin van ons avontuur: Experimentarium Kopenhagen ontdekken.

Het Experimentarium bestaat uit 3 verschillende verdiepingen met allemaal hun eigen exposities. Als je de interactieve kaart op de website gebruikt (hier) kan je per expositieruimte zien hoeveel tijd je er ongeveer aan kwijt bent. Tegelijkertijd is het ook een handig hulpmiddel om een afweging te maken in wat je wilt zien en doen. In principe ben je wel een hele dag zoet in het Experimentarium. Als je ook nog andere bezienswaardigheden in Kopenhagen wilt zien, kun je het beste een selectie maken. Hetzelfde geldt voor als je kinderen in een bepaalde leeftijdscategorie hebt. Op de begane grond is een ruimte ingericht voor kinderen van 0-5 jaar: The Miniverse. Deze expositie hebben wij niet bezocht. Chloé heeft zich met haar 4 jaar prima vermaakt. Ze kon niet bij alle exposities meedoen, omdat het niet voor haar leeftijd geschikt was, maar dat mocht de pret niet drukken.

Begane grond

 • Entree
 • Kassa
 • The Miniverse
 • Museumwinkel

Verdieping 1

 • The Port
 • Energy Zone
 • Interactive Film theater
 • The Tunnel of senses
 • Pulse Plaza
 • The Yeast Cell
 • The Beach

Verdieping 2

 • The Puzzler
 • Construction Site
 • The Labyrinth of Light
 • Bubblearium
 • Circus Physicus
 • Be Seen Be Safe
 • The idea Company
 • House of inventions

Verdieping 3

 • Interactief dakterras

Body worlds

Toen wij er waren (augustus 2019) was er op de 2de verdieping ook de expositie BODY WORLDS. Een bezoek aan deze expositie zit in je entreeticket inbegrepen. Persoonlijk ben ik niet zo gecharmeerd van lijken kijken met kleine kinderen. Dus hebben we het overgeslagen, het is in een aparte ruimte dus je word er niet zomaar mee geconfronteerd. Deze tentoonstelling is tot 3 november 2019 te zien.

The Port

wereldwijde scheepvaart

We beginnen bij The port. Hier leren kinderen van alles over wereldwijde handel, scheepvaart en oliewinning. We beginnen bij de gigantisch grote knikkerbaan. Grace heeft al snel een boot te pakken waarop ze de ballen laadt. Bailey bestuurt als een volleerde technicus het paneel en probeert zo snel en goedkoop mogelijk een bootlading van Denemarken naar Azië te krijgen. Terwijl Chloé haar helpt door de vracht zo snel mogelijk in de machine te laden. Ondertussen wordt op een computerscherm bijgehouden hoeveel energie we hebben bespaart, wat de kosten zijn en andere belangrijke gegevens.

Experimentarium bezoeken met kinderen

Container laden op een vrachtschip zonder dat het kapseist

Mijn kinderen zijn hier een hele tijd zoet en even ziet het er naar uit alsof dit de enige expositie is die we bekijken. Maar er is meer te zien. Zo kun je ervaren hoe het is om met storm op open zee te zitten. Ook al is het maar een simulatie ik met mijn zeeziekte trek het slecht. Een paar meter verderop probeert Bailey containers op een vrachtschip te laden zonder dat ze in de zee vallen. Doel is om dit zo behendig mogelijk te doen.

Under your skin

kunsthart-hartritme_themillennialmom

Een kunsthart dat bloed spuit op het ritme van jouw hartslag

We passeren de Energyzone en Pulse Plaza om vervolgens aan te komen bij Under Your Skin. Een expositie waarbij je onder de menselijke huid kruipt. Zo is er een vitrine waar je je hand tegen een sensor aan moet leggen. In de buis, zit een soort van kunsthart. Na een tijdje neemt het kunsthart jouw hartritme over en spuit bloed op dit ritme. Heel bizar!

Maar als je dat al bizar vond, moet je de Battle of the Brains proberen. Een spel waarbij je met je hersengolven je tegenstander uitschakelt. Hoe? Je doet een hoofdband om met een sensor en plaatst je handen op sensoren op het tafelblad. Vervolgens moet je je concentreren op een voorwerp (een schrijf). Als je je goed kan concentreren zonder dat je afgeleid bent (door gedachten of nieuwsgierige omstanders) breng je de schrijf in beweging steeds meer in de richting van je tegenstander. Zodra je bij de finish lijn bent, heb je gewonnen. Grace won van Bailey. Een superleuke en vooral stille manier om gekibbel en gekissebis tussen kinderen onderling op te lossen.

The Beach

Stedentrip Kopenhagen bezienswaardigheden The Millennial Mom

Bij The Beach ontdekken kinderen de werking van water

In expositieruimte The Beach kun je van alles leren over water. De verschillende experimenten leren je over de werking van water en dammen. Maar ook hoe draaikolken en golven werken. Het is gewoon een heerlijke doe-ruimte waar lekker gespeeld en gekliederd mag worden met water. En welk kind vindt dat nou niet leuk?

Nederlands als ze zijn, bouwen de meiden al snel een dammenconstructie dat het water tegenhoudt. Inclusief sluizen om eventuele bootjes doorgang te geven. Daarnaast proberen ze een bal te laten balanceren op een waterfontein. Terwijl ze in een ander waterbassin proberen te voorkomen dat een draaikolk de bal opzuigt. Er is zelfs een onderzeeër waarin je van alles leert over het water in en rondom Denemarken. 

Bubblearium

handbellen blazen

Handbellen blazen in ht Bubblearium

Dol op bellen blazen? Dan is het Bubbelarium jouw favoriete hot spot. Hier ontdek je de wetenschap achter (grote) zeepbellen. Maak zeepbellen door alleen je handen te gebruiken: handbellen. Of gebruik het gereedschap waarmee je extra grote blaast.

Bubblearium Experimentarium Kopenhagen (1)

En proberen te vangen natuurlijk

Natuurlijk kan je ook middenin een zeepbel staan. En als je wilt, kan je in een andere workshop ruimte de kleuren van he zeepbellen veranderen. Gegarandeerd bellenblaas plezier voor jong en oud. Er is een bankje waar je op zitten kan terwijl je van al het moois om je heen geniet. De vloer voelt na een tijd een beetje glibberig, maar verder hadden de kinderen de tijd van hun leven.

Construction Site

knikkerbaan maken_the millennialmom

Kruier Chloe

Op deze bouwplaats is een grote knikkerbaan waar groene ballen vanaf rollen. Chloé vangt ze op, stopt ze in een rode kruiwagen rijdt ze door naar een hijskraan. Hier takelt een ander kindje hem met een lift naar boven waarna het proces weer opnieuw begint. Onderwijl staan Grace en Bailey aan de andere kant hun machine te bedienen. Ouders zitten in het midden relaxed toe te kijken of staan er om heen.

construction site

Ballen in goede banen leiden

Wetenschap op zijn Deens is vooral hygge. Geen stress, geduw, gehuil en geklier van andere kinderen en rustige ouders. Ik houd er van. Vanwege het wisselvallige weer hebben we het interactieve dakterras niet geprobeerd. Maar dat komt nog wel een keer. Onze eerste kennismaking met het leukste museum van Denemarken is goed bevallen. Het is leuk voor kleine kinderen en tieners. Sterker nog, sommige exposities zijn namelijk ook pas geschikt vanaf 10 jaar. Als ouders leer je ook nog het nodige bij en als je wilt kan je gewoon meedoen.

Praktische informatie

zeepbellen blazen museum

De kleuren van zeepbellen veranderen

Reistijd Vanaf Kopenhagen

Het Experimentarium is gevestigd in Hellerup. Dat ligt iets buiten Kopenhagen. Vanaf Den Bla Planet is het zo’n half uurtje rijden. Dus goed te doen tijdens een stedentrip in Kopenhagen. Of als vlucht vanaf Københavns Lufthavn laat vertrekt en je de paar uur moet overbruggen.

Parkeren

Doordat het net buiten de stad ligt, kan je er ook makkelijker parkeren. Parkeer je auto in de parkeergarage bij Waterfront Shopping. Dit is een modern winkelcentrum, dat er naast ligt. Ook leuk om even te kijken met je shop verslaafde tienerdochters. De eerste 2 uur zijn gratis. Als je buiten parkeert, vergeet dan niet je parkeerschijf te gebruiken! Wij parkeerden eerst buiten 2 uur gratis om vervolgens de auto in de parkeergarage te zetten… wat ook 2 gratis was. Zo konden we een veel langere tijd gratis parkeren. Dus tip! 🙂

Adres

Tuborg Havnevej 7, 2900 Hellerup, Denemarken

Openingstijden

Het Experimentarium is dagelijks geopend. In de weekenden is het langer open dan door de weeks, dus handig om te weten als je een stedentripje Kopenhagen doet.

 •  Maandag 9:30-17:00
 • Dinsdag 9:30-17:00
 • Woensdag 9:30-17:00
 • Donderdag 9:30-17:00
 • Vrijdag 9:30-19:00
 • Zaterdag 9:30-19:00
 • Zondag 9:30-19:00

Entreeprijzen

Omdat wij een Copenhagen Card hadden was entree gratis. Maar anders zijn de prijzen∗ als volgt:

 • kinderen van 3-11 jaar 115 DKK (circa 15 euro)
 • vanaf 12 jaar 195 DKK (circa 26,15 euro)

(∗ prijzen gebaseerd op koers augustus 2019)

Meer informatie over het Experimentarium, tijdelijke tentoonstellingen, tickets online bestellen en live demonstraties vind je hier.

Ook leuk om te lezen:

Experimentarium Copenhagen

Experimentarium review

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook

 • Review Experimentarium Kopenhagen
5

Samenvatting

Reviewer Themillennialmom.nl
Review Date 2019-08-26
Reviewed Item Experimentarium Kopenhagen, wetenschapsmuseum Denemarken met kinderen bezoeken.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  [instagram-feed feed=2]