Lifestyle

Energie besparen met je gezin, met deze tips houd je extra geld over

26 maart 2018
Energie besparen met je gezin

Energie besparen met je gezin, zodat je geld overhoudt voor leuke dingen. Wie wil dat nu niet?  Extra geld overhouden voelt fijn. Vooral wanneer je dat geld vervolgens weer kan gebruiken om leuke dingen te doen. Wij zijn een huishouden met 5 personen. Toch hebben wij maar een energierekening voor een huishouden met 2 personen. Daarom deel ik vandaag onze beste tips om energie te besparen.

In ons samengesteld gezin is het een komen en gaan van kinderen. Zeker als je (jonge) kinderen hebt, is dat een aanslag op je energierekening. Maar in ons gezin kijken we samen naar manieren om op ons energieverbruik te besparen. Zo hoop ik mijn kinderen een belangrijke levensles mee te geven. En hopelijk geven zij deze ook weer door aan een volgende generatie zodat we samen de wereld een stukje mooier maken.

Energie besparen met je gezin

Echt energie besparen, betekent dat je je manier van leven aanpast: kortom je levensstijl. Maar vind je het lastig om drastisch het roer om te gooien, dan kun je met algemene energiebespaartips al vaak enkele euro’s over te houden.

Doe het uit

Leer je kinderen dat ze het licht, de spelcomputer en radio niet onnodig aan moeten laten. Is het koud? Zet de verwarming niet hoger, maar kleed je warmer aan. Waarom zou je alleen op Warme Truiendag een beetje nadenken over de invloed van ons stookgedrag op het milieu? Meet een warm fleece dekentje in de woonkamer is het heel gezellig Netflix kijken.

Slimme meters en slimme thermostaat

Slimme meters zorgen er voor dat je je meer bewust bent van je energieverbruik. Soms helpt het beter als je met je neus op de feiten gedrukt wordt. Met een slimme thermostaat kan je zelf de temperatuur in je huis regelen. Hoe handig is het wanneer je via een app alvast je huis op afstand langzaam kan voorverwarmen?

Vergelijk energieprijzen

Vergelijk de energieprijzen van je aanbieder met die van een ander. Makkelijk energie vergelijken doe je gewoon met een paar klikken op internet.

Meerdere kinderen tegelijk in bad

Combineer de bad- en douchemomenten van je kinderen. Pas nu mijn oudste dochter gaat puberen, wil ze niet meer samen met haar zusjes in bad. Maar 1 bad met 3 kinderen is natuurlijk veel zuiniger dan dat ze alledrie afzonderlijk in bad gaan.

Slimme waterkoker

Wij hebben een waterkoker met verschillende temperatuurstanden. Ik drink mijn thee toch niet op 100 graden. 85 voor mij of 65 voor de kinderen volstaat ook. En waarom het water voor een babyflesje zo heet verwarmen als het daarna weer moet afkoelen?

Waterontharder

Weet je hoeveel energie je bespaar als je huishoudelijke apparaten minder aangetast worden door kalk? Wij hebben de hardheid van ons aangepakt door de installatie van een waterontharder. Daardoor hebben wij geen kalk meer in huis. Dat scheelt ook onnodig energieverbruik en zorgt ver voor dat apparaten zoals wasmachine, droger, vaatwasser en waterkoker lange mee gaan. Lekker duurzaam dus. 

Energie besparen met je gezin-bespaartips energie

5x Energie besparen tijdens het wassen

Wasmachine kopen? Check de energielabels

Met kinderen is huis, draait de wasmachine overuren. Ik vind het dan ook belangrijk om daar bij de aanschaf van een wasmachine al rekening mee te houden. Door de verschillende energielabels met elkaar te vergelijken, kan je energie besparen. Een goedkope wasmachine kan interessant lijken. Maar als dit een stempel drukt op je energierekening is een duurdere, zuiniger wasmachine het overwegen waard.

Gebruik verschillende wasprogramma’s

Nog iets waar je bij de aanschaf van een wasmachine rekening mee wilt houden: verschillende wasprogramma’s. Ik houd er van als mijn wasmachine meerdere opties heeft voor het wassen van de vuile was. Natuurlijk weet je wel dat je wol en zijde op een ander programma moet wassen dan katoen. Maar ik heb daarnaast ook keuze uit een kort of lang programma. Als ik wil kan ik het aantal toeren aanpassen. Hoe hoger het aantal toeren, hoe droger de was. Dus hoe minder lang het vervolgens in de wasdroger moet. En is de was niet zo vuil? Dan schakel ik het eco programma van de wasmachine in. Deze verbruikt minder energie en water waardoor het wassen zuiniger wordt. Maar bij mijn wasautomaat duurt hij wel wat langer dus als een ander wasprogramma volstaat, heeft dat mijn voorkeur.

Wassen zonder voorprogramma

Ik denk dat wij 90% van onze wassen, wassen zonder voorprogramma.

 • Allereerst omdat het vreselijk lang duurt. Als het wasdag is, wil ik gewoon even stevig doorpakken. Hoe sneller die wasmachine leeg is, hoe sneller ik hem weer vullen kan.
 • Ten tweede heb ik er simpelweg het geduld en de tijd niet voor om mij door het voorprogramma heen te laten loodsen.
 • En als laatste bespaart het skippen van het voorprogramma natuurlijk ook het nodige geld.

Alleen wassen met een volle trommel

Ik geef toe, alleen in de kraamweek werd er wel eens een half wasje gedraaid. Daar had ik toen geen invloed op. Maar zodra de kraamverzorgster ons huis verlaten had, was dit verleden tijd. Ik liet de wasberg gewoon lekker groeien en de spuigaten uitlopen. Maandag is wasdag. Zit mijn wasmand vol? Dan gooi ik het in de wasmachine. Het is wel fijn dat je wasmand zich vanzelf vult als je kinderen hebt. Toch? Als je alleen wast wanneer de wasmachine vol is, dan scheelt dat weer voor je energierekening.

Wassen op lage temperaturen

Als je zuinig wast, wordt meestal aangeraden om te wassen op lage temperaturen. Zelf ben ik daar geen fan van. Het is bewezen dat bacteriën in bijvoorbeeld ondergoed, vuile vaatdoekjes, wasgoed van je baby, het beddengoed van een ziek kind een wasprogramma op lage temperatuur overleefd. Ik vind in zulke gevallen de hygiëne net iets belangrijker. Maar toch is wassen op een lage temperatuur interessant voor je portemonnee: hoe lager de temperatuur, hoe meer geld je bespaart.

Dus maak een bewuste keuze. Wil je alleen geurtjes of stof verwijderen? Dat kan gerust op 20 ºC. Voor de overige wasjes switch ik tussen 30°C of 40°C. Op deze temperaturen verwijder je wel zo’n beetje de meeste vlekken. Mocht het nodig zijn, dan gebruik je eventueel nog een vlekkenverwijderaar. En de wassen waarbij hygiëne een belangrijke rol spelen? Die gaan op 60 °C

Energie besparen met de vaatwasser

Enkele hierboven genoemde tips gelden natuurlijk ook voor je vaatwasser. Kies voor een lagere temperatuur als dat mogelijk is. Kijk bij aanschaf naar het energielabel. Zet hem alleen aan als hij vol is. In ons samengesteld gezin, merken we daar echt enorme verschillen in. Zijn wij met zijn vijven? Dan kunnen we zonder moeite 1x per dag de vaatwasser draaien. Zijn mijn oudste dochters afwezig? Dan kunnen we de vaat over 2 a 3 dagen opsparen. Extra pannen, borden, bestek en bekers zijn dan wel handig.

Energiebespaartips voor de koelkast

Ik denk dat onze koelkast momenteel de grootste kostenpost is voor onze energierekening. De inbouwkoelkast is zo’n 10 jaar oud. Je merkt dat hij minder goed koelt en zo nu en dan heeft hij periodes waarbij de achterwand in ijs verandert. Toch is er met een redelijk zuinige koel-vriescombinatie zeker nog wel winst te behalen.

De juiste temperatuur

Energie besparen doe je ook door te letten op de temperatuur van je huishoudelijke apparaten. Hoe lager de temperatuur hoe beter. Dacht ik. Totdat producten bevroren uit mijn koelkast kwamen. Dat is ook niet efficiënt en zorgt voor een ijslaag in mijn koelkast. Waardoor hij weer harder gaat werken en meer energie slurpt. Dus de juiste temperatuur in mijn koelkast voorkomt veel gedoe. De ideale temperatuur in een koelkast is doorgaans tussen de 3 °C of 4 °C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het beste. Omdat in een koelkast zonder luchtcirculatie de temperatuur niet overal gelijk is, is het belangrijk om je producten op de goede locatie in de koelkast te zetten.

Hapjes en kliekjes laten afkoelen

Naast etenswaren, gebruiken wij de koelkast ook om hapjes en kliekjes in op te bergen. Zo kan ik deze een dag later opeten. Vergeleken met een snelle hap, voelt dat als een gezonder alternatief. Maar het is belangrijk dat je dit eerder gemaakt eten eerst even laat afkoelen. Als je het warm in de koelkast zet, warmt de lucht in je koelkast ook op. Dat moet weer gekoeld worden. En gaat hij weer meer energie gebruiken.

Laat de koelkast niet onnodig openstaan

In ons huishouden moet ik er regelmatig op letten dat de koelkast niet onnodig open blijft staan. Als de kinderen een glas limonade willen, is het heel verleidelijk om de siroop te pakken, een glas uit de kast te pakken en dit te vullen bij de kraan terwijl de koelkast open blijft. Deze is maar op enkele centimeters afstand dus waarom niet? Nou omdat het temperatuurverschil met de lucht in de rest van het huis hoog is. Vooral in de zomer. Daardoor warmt de koelkast op. Vervolgens moet het weer extra zijn best doen om de temperatuur weer normaal te krijgen. Dus hoe korter open. Hoe beter.

Maak je koelkast schoon

Natuurlijk gebruikt onze koelkast meer energie als de achterwand weer eens bevroren is. Dat zie je en dat hoor je ook. Als je een losse koelkast hebt, kun je hem ook zuiniger maken door de condensor aan de achterkant schoon te maken. Als je de buitenkant en condensor regelmatig stofvrij maakt, bespaar je ook op je kosten.

Hoe pak jij energie besparen met je gezin? Wat zijn jouw beste bespaartips en hoe motiveer je jouw kinderen?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding en foto via Shutterstock

♥ Dit blog is een samenwerking.

 • Reply
  Maaike Reurslag
  28 maart 2018 at 08:20

  En wat ook heel veel bespaart is de droger niet gebruiken!

 • Reply
  Patricia
  26 maart 2018 at 20:21

  Wij besparen ook veel op onze energierekening door:
  – het water op te vangen dat normaal wegloopt voordat water warm is voor het douchen. Dit water doen we in de waterkoker of het koffiezetapparaat. Of voor de plantjes
  – We hebben wel een wasdroger, maar gebruiken deze slechts zelden. De was hangen we op. Doen we toch iets in de droger dan doen we het water daarna in wasmachine voordat we deze aanzetten.
  – we gebruiken oplaadbare sensorlampjes op de plekken waar het licht vaak aan blijft staan
  – We kijken ieder jaar of we goedkoper af zijn bij een andere energieleverancier (en ook internet/tv/telefoon)
  – ww hebben overal led lampen.
  – alles gaat uit ipv op standby
  – Voor alle ramen zit een speciaal folie, wat zorgt voor extra issolatie en tochtstrippen op de deuren
  Pfff eigenlijk te veel om op te noemen. Meer uit noodzaak san uit principe geboren moet ik eerlijk bekennen, maar inmiddels wel een soort sport geworden om zo veel mogelijk te besparen

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • ⭐️It’s beginsignaal to look a lot like christmas⭐️ Het maakt niet uit hoe crappy ik me ook voel van kerst kitsch wordt ik echt mega blij. Stiekem hoop ik zelfs op sneeuw ⛄️ ❄️ dit jaar #christmasdecor #christmas #kerstboom #kerst #kerstdecoratie #kerstmis #kerstcadeau
 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime

Dit zijn wij!