Lifestyle

Energie besparen 2023 | 5 makkelijke maatregelen om te verduurzamen

13 december 2022
makkelijke-maatregelen-energie-besparen-verduurzamen-themillennialmom

Door de hoge energieprijzen zoeken steeds meer mensen naar duurzame maatregelen om hun energierekening naar beneden te brengen. In dit blog benoem lees je 5 maatregelen die je makkelijk zelf kunt uitvoeren en je helpen om in 2023 op je energie te besparen.

Steeds meer Nederlanders willen hun woning verduurzamen. Daarbij maakt het niet uit of ze een koop- of huurwoning hebben. We zijn het er namelijk allemaal over eens; je schrikt je een hoedje als je de energierekening ziet. Alleen energie vergelijken is niet meer voldoende om te besparen. Kleine aanpassingen die je huis duurzamer maken zorgen er voor dat je huis in de winter warmer is en in de zomer koeler.

Energie besparen 2023

Energie besparen in 2023 wort makkelijker met onderstaande tips. Kies maatregelen die binnen je budget passen en waarmee je al op korte termijn resultaat boekt.

Woning isoleren

dakisolatie-themillennialmom

De eerste stap op weg naar een duurzame woning is isolatie. Woningisolatie zorgt voor meer wooncomfort, doordat je bijvoorbeeld minder last hebt van tocht. Daarnaast gaat er in een goed geïsoleerde woning minder warmte verloren en dat merk je in je portemonnee. Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren. Door bijvoorbeeld spouwmuur- vloer- en dakisolatie. Waarbij het isoleren van de spouwmuur vaak de grootste besparing oplevert. Door isolatiemateriaal aan te brengen in de ruimte tussen de buiten- en binnenmuur verbruik je minder energie. Het wordt makkelijker om een vaste binnentemperatuur vast te houden. Hierdoor blijft je woning in de zomer koel en in de winter warm.

Daarnaast loont het om je beneden vloer te isoleren. Hier breng je als gezin vaak toch de meeste tijd door dus is het prettig als je geen koude voeten krijgt door de vloer. Heb je nu net zoals ik een kruipruimte onder je huis? Kies dan ook voor vloerisolatie. Door het aanbrengen van isolatiemateriaal onder de vloer heb je geen last maar van een koude vloer door vocht. En als laatste mag je je dak natuurlijk niet vergeten. Dit levert voor wat woningisolatie betreft vaak de grootste kostenbesparing op. Maar omdat je vaak minder tijd doorbrengt op je zolder, is het niet het belangrijkste.

Kies voor isolatieglas

Komt de kou bij jou ook langs of door de ramen? Dan is het misschien wel een goed idee het glas in je ramen te laten vervangen  Isolatieglas. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor HR++ glas. Bij HR++ en triple glas is de ruimte tussen de glasplaten gevuld met een isolerend gas. Waardoor het glas extra isolerende werkt. Daarnaast heeft het nog een voordeel; je kan het ook prima inzetten tegen geluidsoverlast.

Als je gebruikt maakt van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je bovendien overheidssubsidie aanvragen. Zo voelt energiebesparen ook prettig in je portemonnee.

energieprijzen-vergelijken-themillennialmom

Vervang oude lampen door ledlampen

Als het buiten donker is, brengt de warmte van een lamp de nodige huiselijke gezelligheid. Met een gezin verbruik je al snel heel wat kilowaturen aan stroom per jaar. Vooral wanneer je net zoals ik van die wereldwondertjes hebt, die je regelmatig moet helpen herinneren om het licht niet onnodig te laten branden. Als je al je gloei- en halogeenlampen vervangt door ledlampen is dat een snelle en makkelijke besparing op je energie.

Tochtstrips

Je kent het wel: plekken in huis waar het tocht. Of het nu bij ramen is of een kier onder je deur of scheur in je muur er gaat warmte door verloren. En dat is zonde. Met tochtstrips kun je de warmte in je huis vasthouden terwijl er geen (extra) kou van buiten je huis binnenkomt. Wat er zomaar voor kan zorgen dat je de verwarming een graadje lager kan zetten. In je plaatselijke bouwmarkt kunnen ze je prima vertellen over welke tochtstrips je nodig hebt.

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat stemt de verwarming automatisch af op jouw leefstijl. Het helpt je om je huis energiezuinig te verwarmen. Geeft inzicht in je energieverbruik waardoor je flink kunt besparen op je energierekening. De gadget is voorzien van handigheidjes die het gebruiksgemak verhogen. In plaats van het programmeren van een klok, bedien je de thermostaat nu vanaf je smartphone. Dus ben bijvoorbeeld niet thuis maar vergeten de verwarming uit te zetten? Geen probleem! Je kunt hem op afstand bedienen op basis van een wifi verbinding.

maatregelen-om-energie-te-besparen-themillennialmom

Andere maatregelen die je kunt treffen om je energieprijs te verlagen is het plaatsen van zonnepanelen. Het is een investering, maar de snelle terugverdientijd van zonnepanelen maakt dit ruimschoots goed. Daarnaast zijn zonnepanelen samen met een warmtepomp een gouden combinatie. Met je zonnepanelen wek je zelf de energie op die je warmtepomp gebruikt en gebruik je dus nagenoeg geen gas meer maar stroom.

Hoe ga jij in 2023 energie besparen?

Ook leuk om te lezen:

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]