Opvoeding

En slaapt ze al door?!

16 december 2015
En slaapt ze nog steeds niet door-GoodGirlsCompany

Ik snap ze niet. Van die mensen die zodra je een baby verwacht je uit den treure op je hart drukken dat je er nu van MOET genieten. Dit is je kans, Pakken wat je pakken kunt. Elk extra beetje slaap is meegenomen want als de baby er is, is het over. Heb je die baby net de wereld in geworpen, ben je zelf weer uit de kreukels. En wat gaan diezelfde mensen dan doen? Je om de haverklap lastigvallen met de vraag: En slaapt ze al door?!

Vooral het woord ‘en’ vind ik mateloos irritant. Hoezo en? Vroeger leerde ik dat je het woord gebruikt om 2 zinnen aan elkaar te maken. Of het verband tussen 2 zinnen. Zoals appels ( komt ie dan) EN peren. Maar de bovenstaande vraag wordt meestal zomaar uit het niets gesteld. Of erger: het kan een opening van een zeer (langdradig) gesprek zijn.

Dus nee, ik begrijp dat EN-woord niet. En (sorry ik kon het niet laten) de adempauze na het woord ‘en’ vind ik ook enigszins ongemakkelijk. Misschien ligt het aan mij, maar het voelt alsof men een soort van stille hoop heeft. Meestal is die hoop tevergeefs, maar dat weten ze op dat moment nog niet. En dan voel ik mij toch weer een klein beetje schuldig want om een lang verhaal kort te maken: nee mijn baby slaapt niet door. Of moet ik zeggen ‘nog steeds’ niet? Dat is namelijk vaak wel de reactie die je dan krijgt.

Ooit schreef ik op mijn blog hoe leuk het is als je baby niet doorslaapt. Want zeg nou zelf, als iemand je vantevoren zegt dat je 6 maanden lang gebroken nachten maakt, klinkt dat als de hel. Je moet het mee maken en ervaren dat je daar niet aan onder doorgaat. Pas later als je terugkijkt en je hebt toevallig eens een slechte nacht gehad, denk je bij jezelf: hoe deed ik dat?! Maar zover is het nog niet. Ik zit er middenin.
En eerlijk? Okay er zijn best ochtenden dat ik eigenlijk diep van binnen zielig in een hoekje wil gaan zitten huilen. Maar helaas, die kinderen van mij gunnen mij geen enkel greintje zelfmedelijden. Dus de kringen onder de ogen worden gewoon nog iets donkerder. Het gevoel langzaam afgestompt te raken, wordt nog iets sterker (maar het fijne is, dat merk je niet eens meer). En ik ga er weer een volle werkdag tegen aan.

Waarom slaapt mijn baby niet door?!

Wel of niet doorslapen is een heel interessant fenomeen. Volgens de kenners zijn er allerlei trucjes. Zo moest ik gewoon toegeven aan haar clusteren. De hele avond met baby aan de borst op bank, stoel of bed gekluisterd. Als ze voldoende had gedronken kon het zomaar zijn dat ze die nacht eens flink zou doorhalen. Een volle baby staat immers gelijk aan een slapende baby. Toch?
Nou niet als je Miss C heet. Dan is het motto: er kan nog meer bij. Gewon wakker worden, een keel op zetten en 3 slokjes doen en dan in slaap sukkelen. Maar ook weer niet zo vast dat je niet doorhebt dat je moeder allerlei halsbrekende toeren uithaalt om haar borst te bevrijden. De stand? 1-0 voor baby.

Ook is er het welbekende flesje met pap. Ook ik probeerde het. Hoopvol want deze nacht zouden we eens wat beleven. Maar helaas, mini-miss werd nog steeds gewoon die nacht wakker. Geen verandering met normaal. Enkele avondpapflessen later, weet ik nu dat dit trucje voor ons niet werkt. Baby heeft inmiddels een voorsprong van 2-0.

Sinds deze week heeft ze haar wieg verruilt voor babykamer. Als ze mij niet meer ruikt, keert de rust vast terug. Dacht ik. Dan slaapt ze vast door. Dacht ik. Ze heeft nu wel die leeftijd. Dacht ik. Maar nee hoor. Baby wordt gewoon lekker middenin de nacht wakker om op luidde toon haar melkie te eisen. Pure chantage! Ik wil ook weer niet dat ze de andere missen uit bed krijst dus loop ik op een drafje naar de andere kant van de gang. De eindstand? 3-0 voor baby. Ik geef het op!

En slaapt ze al door?!

Dus ze heeft nog steeds niet echt ritme? Is dan de conclusie van toehoorder. Tja dat is natuurlijk ook een manier om er tegenaan te kijken. Maar gelukkig:geen ritme, is ook een ritme. Na 6 maanden, vallen me een paar dingen op. Namelijk dat ze rond 23:00 uur en vaak tegen 04:00 uur wakker wordt. Waarom? Geen idee. Maar ik snap ook niet dat dit zo’n punt is. Een baby die middenin de nacht 2 keer wil drinken, schijnt niet door te slapen… . Zelf heb ik ook fases waarbij ik middenin de nacht even naar het glas water op mijn nachtkastje reik om wat te drinken.Heel onopvallend en heel discreet. Gewoon omdat ik dorst heb. Er is niemand die het in zijn hoofd haalt om te zeggen dat ik na ruim 30 jaar nog steeds niet doorslaap.

Mijn baby kan niet zelf haar drinken pakken. Ook kan ze er niet om vragen. De enige manier om te laten weten dat ze even iets wil drinken is door mij wakker te huilen. Ik hoop dat ze altijd zal aangeven wanneer ze honger of dorst heeft. Of dit nu overdag of middenin de nacht is. Ook hoop ik dat ik altijd in staat zal zijn om mijn kinderen eten te geven als ze honger hebben. Dat is namelijk ook niet voor iedere moeder op deze wereld weggelegd. Als die snack attacks nu net wat vaker middenin de nacht komen? Dan zit er voorlopig niks anders op om te leren om op tijd naar bed te gaan. Maar dat is ook wel weer eens goed voor mij.

Vind jij het gezeur over doorslapen ook zo irritant? En wat was jouw antwoord?

 • Reply
  Maaike
  16 december 2015 at 16:06

  Onze meid is bijna 15 maanden en slaapt bijna nooit door. Ze heeft eczeem en last van allergieën en heeft daar vaak ongemak van. Natuurlijk troosten we haar dan. Ik ga er maar vanuit dat mensen de vraag uit bezorgdheid stellen, omdat ze mij en ons gezin goede nachtrust toewensen, maar irritant is het wel, ja.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  16 december 2015 at 11:14

  Ik zei gewoon de waarheid: ‘Nee.’

 • Reply
  José
  16 december 2015 at 10:40

  Hah, hier staat bij mij ook nog een artikel in de planning over dat onderwerp. Ik word inmiddels niet meer gek van die vraag, want ze stellen hem niet meer: ze gaan er gewoon vanuit dat dochterlief doorslaapt. Wanneer het ter sprake komt zijn ze stomverbaasd. Ach ja.. 😉

 • Reply
  Cassandra
  16 december 2015 at 09:11

  Leia huilde zo’n 18 uur per dag, toen mensen mij het vroeger zei ik altijd; ja al vanaf dat ze in m’n buik zat joh. Is toch normaal? Of nee, ze huilt 18 uur per dag en dan te horen krijgen dat in baby ook een huilbaby was met 2 a 3 uurtjes huilen per dag. -_- mensen…..

 • Reply
  Carmelina
  16 december 2015 at 08:56

  8 maanden en onze nachten wisselen sterk.. Mijn mening is gewoon dat onze kleine man ons soms gewoon even nodig heeft. Soms voor dat slokje melk, soms voor een knuffel, soms omdat hij zijn speentje niet zelf kan vinden.. De rede maakt me eigenlijk niet uit. Ik ben zijn moeder en geef het hem met liefde. Die slaapt hij al door vraag vind ik vreselijk irritant. Precies wat je schrijft als een volwassene snachts naar de wc moet of even iets wil drinken dan hoor je daar toch ook niemand over..? Stiekem geniet ik ook nog wel eens van onze momentjes in de nacht want dan komt hij nog zo heerlijk rustig tegen me aan liggen, zijn alleen wij tweetjes er en niemand die staat te springen om hem uit mijn handen te trekken. Kort om.. Domme vragen bestaan misschien toch wel.

 • Reply
  Astrid
  16 december 2015 at 07:35

  Ach hier sliepen ze ook pas na langer dan een jaar door. En dan nog was er elke week wel iets waardoor een van de twee wakker werdt. Kwam er laatst achter dat ze nu toch echt doorslapen. Maar over een half jaar komt er weer een. Nieuwe dondersteen bij net wss de bij behorende slapeloze nachten.

  Vind t niet zo erg maar moet wel toegeven dat ik wel af en toe stiekem jaloers was op moeders die na twee weken al doorsliepen. Waar zeur je dan nog om (hij is wel wat onrustig overdag. Who cares. Jij slaapt tenminste s nachts !)

 • Reply
  Nicole
  16 december 2015 at 07:00

  Mensen vroegen het hier soms al na een week. Nou toen zat ik nog drie keer per nacht op met hem. Gelukkig besloot hij een week voordat ik moest gaan werken door te slapen, dus dat was lief van de kleine man 😉

 • Reply
  poweredbyflowers
  16 december 2015 at 06:55

  Hihi! Je uitleg over het glas water. Ellie slaapt al van week 4 door (22u -6u30) en ik zou begot niet weten waarom. Wij doen niets speciaal of een bepaald ritueel. Ik denk dat het gewoon afhangt van kind tot kind. Maar zo zal Ellie iets vervelend hebben, dat miss C dan niet heeft ????

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Haar van Chloé weer behandelt met de spray van @xtluis_nl Als school volgende week weer begint zijn wij er in elk geval klaar voor #motherhoodintheraw #bestofmom #childhoodunplugged #ig_motherhood #joyfulmamas #choosejoy #clickinmoms #justmomlife #momlifestyle #momsunite #letthembelittle #ipreview #hairstyle #moederdochter #dutchmom #discoverunder2k #herfstvakantie #herfst
 • Mijn man en ik zitten dus totaal niet op 1 lijn qua babynamen betreft. 😩 Echt als ik niet ingrijp mijn zoon in wording een naam die heel hip is....30 jaar geleden. 😂😩⁣
⁣
⭐Hoe hebben jullie dat uiteindelijk gedaan?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#babyboy #zwanger #dutchmom #preggers #pregnancydiary #pregnant_world #dutchmoms #pregnantstyle #babyboy💙 #babyboy👶 #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #babyontheway #motherhoodunplugged #momlifeisthebestlife #22weekspregnant #boysmom #flatlays #motherhoodthroughinstagram #mom_hub #flatlaystyle #flatlayoftheday
 • Ongelooflijk wat vloog die #herfstvakantie voorbij! 😱😩Ik begin net zo lekker aan het ritme te wennen! Een hele week lang geen wekker zetten. ⏰ Beetje aanrommelen. Opruimen, schoonmaken, hutten bouwen en natuurlijk te pas en te onpas eten. 🍡🍕🍟🍔 Gelukkig hebben we nu eerst weekend voor de boeg! ⁣
⁣
⭐Wat zijn jouw weekendplannen?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #weekend😍 #littlefierceones #nestingly #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #weekend❤⁣
#fridaay #honestlyparents #friyay🙌 #friyay🎉 #parenthood_unveiled #parenthood_moments #dutchmoms #raisingthefuture #dutchmom
 • Zoals je aan haar pyjama kan zien is Egeltje plof het favoriete spelletje van Chloé op dit moment. Ook jij kan dit leuke spelletje van @hasbro winnen. Kijk op https://www.goodgirlscompany.nl/review-egeltje-plof-hasbro-gaming/⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #discoverunder2k #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #dutchmom #dutchmoms #kidsforreal #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #hasbro #egeltjeplof #gekregen #winactie #sinterklaas
 • Ik houd van waardevolle familie tradities. Nu het #herfstvakantie is neem ik daar extra de tijd voor 🤗 Dit meisje kijkt er al de hele week naar uit dat ze met al haar knuffels bij mij in bed mag slapen 😍 😴⁣
⁣
⭐Heb jij al vakantie en hebben jullie als gezin speciale vakantietradities?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #dutchmoms #dutchmom #kidsforreal #daugher #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #herfst
 • Wat een dag! 😢Pas aan het einde van de middag kon ik wat eten én het binnenhouden 🤢🤮 Ik weet dat zulke dagen erbij horen maar baalde wel. 😨😰Gelukkig regende het buiten pijpenstelen 💨🌧 en zag de lucht 50 tinten grijs. Met baby gaat overigens alles goed 💙Hopelijk is het morgen een betere dag. #zwanger #dutchmom #dutchmom #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama
 • Ik geloof in meisjes. Die gender stereotypen durven te doorbreken. Nee zeggen tegen dat wat tegen hun gevoel in gaat. Hun lichamelijk en geestelijk welzijn voorop durven te stellen. Andere vrouwen opbouwen in plaats van naar beneden halen. Drukker zijn met hun eigen leven dan met dat van anderen. Voor wie de wereld aan hun voeten ligt. Zo voed ik mijn dochters op. En wat is jouw nalatenschap? #wereldmeisjesdag2019 #wereldmeisjesdag #thefutureisfemale #likeagirl #girlboss #worldgirls #girlpower💪 #girlpower #raisingqueens #stronggirls #mightygirl #bestofmom #bethechange #hustlehardgirl #kickassgirls
 • Team blauw 💙 it is! Van verbazing zijn we inmiddels helemaal om. De eerste baby boy spulletjes zijn gekocht. Chloé is helemaal in de wolken. @grace_de_ridder krijgt aanbiedingen voor echo’s omdat men denkt dat zij zwanger is 😂🤣🙈 #genderreveal #genderreveals #team💙 #dutchmom #dutchmoms #zwanger #zwangerschap #moederdochter #babyboy #expectingmom #preggers #preggo #pregnancyannouncement #inverwachting #moederdochter #babycute #siblings #siblinglove #mixedkids
 • Team Blauw 💙 of Team roze 💖 De video met de gender reveil van Baby Lexi staat eindelijk op YouTube. Benieuwd hoe de grote zussen reageren? ===> https://youtu.be/bwWhx4ZUgjE #genderreveal #dutchmom #dutchmoms #themillenialmom #zwangerschapsaankondiging #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancy #pregnancydiary #pregnancy #pregnant_world #teampink #teamblue #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babybump #baby #babyontheway
 • INSPIRATIE GEZOCHT⭐ Het leuke tasje heb ik al, (via @bella_kids_nl ) maar hij is nog een beetje leeg. Wat gaven jullie als bedankje aan de kraamverzorgster? #zwangerschapsaankondiging #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #inspiratie #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #tips #momlifeisthebestlife #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #motherhoodrising #dailyparenting #schwanger #ig_motherhood
 • WEEKEND⭐. Ik ga echt alleen maar dingen doen die ik leuk vind. Dus voetjes in het water en standje relax aan.⁣
⁣
Wat zijn jouw plannen?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#weekend😍 #weekend❤ #friday #friyay #discoverunder5k #ig_motherhood #slowlife #dailyparenting #motherhoodrising #motherhoodthroughinstagram #motherhoodunplugged #uniteinmotherhood #uniteinmotherhood #childofig #vsco_kids #umh_kids #illuminatechildhood #simplychildren #dearestviewfinder #vsco_mom #mytinymoments #letthekids #momsofinstagram #thesincerestoryteller #ourcandidlife #slowliving #simpleliving #momsofig #treasuringlittlememories #magicofchildhood

Dit zijn wij!