Opvoeding

En, loopt ze nou NOG niet?!

12 oktober 2016
en-loopt-ze-nou-nog-niet_goodgirlscompany

Dreumes is 15 maanden maar loopt nog niet.  Ze vindt het wel goed zo. Waarom lopen als je heel vlug bent met kruipen? Bovendien heeft ze al enkele weken een hele leuke loopwagen. Daar zit ze als een echte diva bovenop terwijl ze dan de hele kamer door scheurt. Of zich laat duwen, dat is ook prima mits je het maar hard doet. Lopen is voor losers.

Tenminste zo denkt zij daar over. Maar de omgeving begint ongeduldig te worden. Kijk, tot een jaar of 1 zijn er gewoon een heleboel mijlpalen die zo’n baby doormaakt en waar men ouders over kan bevragen of voorzien van ongevraagd advies. Maar na de eerste verjaardag wordt het angstvallig stil. In plaats van een atleet die elke maand een nieuw persoonlijk record vestigt word je dreumes dan ook gewoon normaal. En daarmee saai. Sorry! Lopen is dan het enige wat die saaiheid doorbreken kan.

En, loopt ze nou nog niet?!

Alleen dreumes loopt nog niet. Dat is op zich ook niet zo raar. Als je de maandelijkse updates een beetje volgde, wist je dat ze niet de snelste is. De traagste is zo ook niet hoor. Maar als je niet een moeder bent die andere moeders kan aftroeven met de ontwikkeling van je kindje, houd het natuurlijk al snel op. Ongewild ontstaat er dan toch een bepaald beeld. Daarnaast vind ik het zelf ook gewoon heel vervelend dat men alleen maar geïnteresseerd lijkt in dat ene detail. Lopen.

Terwijl als je haar goed observeert zie je dat ze bijvoorbeeld veel meer met taal en woorden bezig is. “POE’ zegt ze als er weer eens een kat in onze tuin zit. Ook maakt ze een geluid wat op het woord hondje lijkt als ze een hond bedoelt. Klanken nabootsen is ze ook heel goed in. Zo heeft ze al woorden als ’teveetje’ en ‘glitter’ gesproken. Telkens weer ben ik daar verbaasd om. Met Miss G kon je op tweejarige leeftijd ook al een goed gesprek voeren. Destijds vond ik dat heel normaal, maar als ik tegenwoordig andere tweejarigen hoor praten, besef ik dat ze uitzonderlijk goed sprak op die leeftijd. En dat lijken al mijn kinderen te doen.

Mijn kind loopt nog niet moet ik me nu zorgen maken?

Ook het consultatiebureau stelde me pasgeleden de vraag. Het klonk niet beschuldigend of betweterig. Dus ik wilde best even het een en ander uitleggen. Dat ze pas vlak na haar eerste verjaardag op handen en knieën was gaan kruipen, maar zich wel in twee weken tijd naar optrekken aan dingen had gewerkt. Dat haar zussen ook pas met 18 maanden echt de eerste stapjes los zetten. Dat dit dus ook een beetje mijn verwachting was. Ook al zijn er wel dingen waarin Miss C wat langzamer is. Toch baart het mijn geen zorgen. Je hoeft je ook niet meteen zorgen te maken zodra je kind niet met een 12 maanden loopt. Ze loopt nog niet echt, maar ik kan wel zien dat ze stapjes in haar ontwikkeling zet. Soms grote en dan weer kleine stapjes. Maar ze staat niet stil. Ze gaat vooruit. Ik zie dat ze steeds iets meer kan. Daarom heb ik er ook vertrouwen in dat het wel goed komt.

De afgelopen paar dagen is ze erg in de weer met een blokkenkar. Ze loopt langs de tafel. En heel soms vergeet ze dat ze nog niet los kan staan. Dan klapt ze in haar handen op de muziek en staat ze enkele seconden los terwijl ze heen en weer wiegt op de maat.

Degenen die goed kunnen praten, hebben in de wereld een streepje voor op degenen die goed kunnen lopen. Tenzij ze natuurlijk hardloper wil worden. Dan is het wel handig dat ze binnenkort leert lopen.

Liep jouw kindje vroeg of laat?

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

 • Reply
  Lindsay | lindsayvallen.nl
  16 oktober 2016 at 09:40

  Zo mee eens! Hier een typische billenschuiver, dat schijnen late lopers te zijn. Onze kinderarts (prematuur geboren dus onder controle) zegt: niemand vraagt op de universiteit hoe vroeg ze konden lopen 😉 En dat vergelijken en opscheppen past ook totaal niet bij onze aard. Doe ik als volwassene ook niet met anderen, hebben het leuk genoeg met onszelf 😉

 • Reply
  chantal
  14 oktober 2016 at 12:45

  Mijn zoon liep ook pas laat. Toen wij trouwden was hij 17 maanden oud. We hadden van te voren bedacht dat hij wel de ringen kon brengen. Maar nee hoor meneertje liep nog niet. Pas een maand later, toen hij anderhalf was, zette hij zijn eerste stapjes. Hij loopt overigens met alles een beetje achter. Ook met spraak. Niets ernstigs, maar wel erg vervelend als mensen hier steeds over beginnen inderdaad. Ons tweede zoontje is nu net een jaar en ook hij staat nog niet en kan alleen een beetje tijgeren. Volgens mij is hij nog trager dan zijn oudere broer haha. Ach ja ik maak me er helemaal niet druk om, laat hem nog maar even lekker klein blijven 🙂

 • Reply
  Sietske Ott
  13 oktober 2016 at 09:31

  Ik vind 15 maanden ook echt niet ‘laat’. Hier dochter met 15,5 maand en zoon met 18 maanden. Waarom lopen als je andere manieren van voortbewegen snel zat zijn??

 • Reply
  Meike
  13 oktober 2016 at 08:54

  Evie was erg vroeg met lopen. Een week voor haar eerste verjaardag zette ze haar eerste stapjes los. Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Niks om je zorgen over te maken. Dreumes zet ’t straks opeens op een lopen. Ze kijkt eerst goed de kunst af.

 • Reply
  Van gaans
  12 oktober 2016 at 14:34

  Ik vind het helemaal niet laat. Is 1,5 jaar niet het gemiddelde als het om lopen gaat?
  Mijn zoontje stond een dag na zijn eerste verjaardag op en liep zo naar de keuken. Dat zie ik mijn dochtertje niet doen, zij is bijna 1.
  Mijn neefjes en nichtjes liepen ook een aantal maanden na hun eerste verjaardag dus wat mij betreft is 15 maanden echt niet laat!

  • Reply
   Josan
   12 oktober 2016 at 20:24

   Ah fijn om te horen dat ik dan nog netjes op de curve zit.

 • Reply
  Cassandra
  12 oktober 2016 at 12:30

  Ik vind 15 maanden eigenlijk helemaal niet zo laat hoor. Volgens mij is dat gewoon normaal in mijn ogen.

  Leia begon ook rond die periode. Kruipen had ze best snel door, optrekken, staan en langs dingen lopen kwamen toen vanzelf. Het echt los lopen is natuurlijk ook wel heel erg eng voor die kleintjes. ‘

  Maar ik zou mij er idd niet te druk om maken, het is geen wedstrijd en ze volgen hun eigen lijntje in hun ontwikkeling. Moeders willen tegenwoordig veel te snel dat hun kind loopt en gaan dat stimuleren, nergens voor nodig en kan zelfs slecht zijn voor de knieeen als je dat gaat forceren. Tenminste.. dat vertelde de kinderfysio mij.

  • Reply
   Josan
   12 oktober 2016 at 20:26

   Oh dat laatste wat je aankaart wist ik nog niet. Goed om dat te weten. Maak ik mij minder zorgen.

 • Reply
  Carlijn
  12 oktober 2016 at 11:16

  Tuurlijk komt het goed. Als haar zussen ook niet de snelsten waren, zou ik me zeker geen zorgen maken. Het belangrijkste is dat ze progressie maakt, toch? Ik zou me niet gek laten maken door het consultatiebureau en je omgeving, maar volgens mij doe jij dat niet zo snel. Mijn twins liepen met 14,5 maanden, volgens mij redelijk gemiddeld?

 • Reply
  Jess
  12 oktober 2016 at 10:03

  Ik ben er absoluut voor dat elk kind zijn of haar eigen tempo volgt. (Al moet ik toegeven dat ik wel blij was als Ellie haar eerste stapje voor haar eerste verjaardag zette.)
  Aangezien ze haar spraak zo goed aan het oefenen is, daar kan lopen daar toch niet bij ;-). Alles één voor één hé mama. :-). Lopen is gewoon heel visueel en dan valt het harder op, als een kindje later zou spreken, zouden daar veel minder mensen om kraaien.

 • Reply
  MetMirjam
  12 oktober 2016 at 09:18

  Ik vind 15 maanden echt niet heel laat hoor! En als dat wel zo zou zijn, wat dan nog, toch? Ik zou me ook zeker geen zorgen maken. Elk kindje heeft een eigen tempo hoor. Fiene liep geloof ik ook met een maand of 14 á 15. En zoals je zegt, zij is met bijvoorbeeld praten weer best snel.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  12 oktober 2016 at 08:40

  Ik heb er vijf, maar met name de vierde was eigenlijk liever lui dan moe. Die vond het allemaal wel prima, en liet zich liever rondrijden dan lopen.

  Maar uiteindelijk liep hij ook als een kievit.

  Bij dit soort dingen komt de stress soms van buitenaf: een bemoeizuchtige omgeving : )

 • Reply
  Kirsten
  12 oktober 2016 at 07:52

  Lenne liep ongeveer op 14 maanden.. Eerste stapjes iets vroeger en dan eens gevallen waardoor ze het nog even ‘on hold’ gezet heeft.. Ze praat eigenlijk ook al best goed, nu ze bijna 16 maanden is.. Maakt ook niet uit wanneer ze uiteindelijk lopen, maar je krijgt inderdaad vanaf een jaar telkens die vraag.. Binnenkort loopt ze daar ook rond en is het ineens een stuk drukker ?

  • Reply
   Josan
   12 oktober 2016 at 20:28

   Vanmiddag deed ze zomaar een paar stapjes los van de tafel naar de bank. Ik stond erbij en keek er naar 🙂

 • Reply
  Maartje
  12 oktober 2016 at 07:26

  Kan er altijd beetje pissig om worden dat vergelijken met andere kinderen en blijven zeuren over of een kind nog wel of niet kan lopen enzovoort. Mijn zoontje liep op 14 maanden en bij hem heb ik ook al vanaf zijn 1e verjaardag al te horen gekregen dat hij nu ‘moest’ beginnen te lopen. Zelfs met z’n eerste tandje (11mnd) zou hij erg laat zijn). Doe even normaal! Net of je dat zelf in de hand hebt! Dit maakt kinderen uniek. En het komt echt wel, of het nu wat vroeger of later is. Goed stukje!

  • Reply
   Josan
   12 oktober 2016 at 20:35

   Dank je Maartje. Ja ik word ook een beetje moe van dat fanatisme. Ieder kind is volgt zijn/haar eigen tempo.

 • Reply
  Sanne Marlijn
  12 oktober 2016 at 07:18

  Ieder op zn eigen tempo! Dat lopen kan ze haar hele leven nog en komt vanzelf wel. Ik vind praten ook een veel leukere ontwikkeling dan lopen haha, James is net twee geworden en die kan echt hele gesprekken met je voeren. Ik lig elke dag weer in een deuk. Lekker rustig meenemen in de buggy is er niet meer bij sinds hij loopt of rent.. Daar heeft hij geen zin meer in. Dus misschien moet je er nog even van genieten dat Miss C. nog kruipt 😉

  • Reply
   Josan
   12 oktober 2016 at 20:31

   Thanks zal ik doen. Vanmiddag zette ze haar eerste stapjes los van bank naar tafel.

 • Reply
  Janske
  12 oktober 2016 at 06:52

  Lola liep ook pas na 14 maanden. Haar spraak is juist wel weer ontzettend goed. Ze is nu bijna 2 jaar en 5 maanden en kan bete en duidelijker communiceren dan alle kindjes in haar groepje op het kdv. Zij is de jongste tussen kindjes tot 4 jaar. ..Dus inderdaad. .het is vaak zo dat ze of goed zijn in spraak of goed zijn in lopen. ..dat ligt aan de interesse van je kind …Wij hebben twee kletskousjes ?

  • Reply
   Josan
   12 oktober 2016 at 20:34

   Kletskousjes rulen 🙂

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]