Family Diary Persoonlijk

En ik vraag mij af: hebben zij gelijk?

14 november 2015
Aanslagen Parijs-Pray for Paris-in wat voor een wereld groeien onze kinderen op-GoodGirlsCompany

Gisteravond ging ik naar bed. Doodmoe van een iets te lange werkweek en gebrek aan discipline om op tijd naar bed te gaan. Ik vond het een heerlijk idee om even in de nacht te verdwijnen. Even 8 uur me-time. Maar jij had andere plannen. Om 4 uur besloot je dat de dag begonnen was. Voor jou was er niets veranderd. De wereld zoals jij hem kent, is vandaag hetzelfde als gisteren. Een groot avontuur met nieuwe mogelijkheden die er op wachten om door jou ontdekt te worden. Jij weet niet beter. En ik benijd je. Het leven, heeft mij dat geloof afgenomen. Langzaam maar zeker druppelt de berichtgeving over de aanslagen in Parijs via mijn telefoon mijn veilige slaapkamer binnen. Inktzwart, geen woorden voor…

Ik kijk naar jou, mijn hart huilt. Voor iedereen die een geliefde verloren heeft. Voor iedereen die zich niet meer veilig voelt. Voor iedereen wiens wereld nu een stukje donkerder is geworden.

Maar jij weet van niks. Je bent wakker en kijkt rond: wat brengt de dag. Normaliter zou ik geprobeerd hebben je weer in bed slaap te krijgen. Niet uit je wieg halen want dan verwen ik je. Met je bijna 6 maanden slaap je nog steeds niet door. En ik vraag mij af: hebben zij gelijk?

Toch haal ik je uit wieg. Je kraait van plezier. Handjes grijpen naar mijn gezicht, mijn kussen en mijn haar. Scherpe nageltjes krabben op mijn huid. Slapen kan ik nu wel vergeten. Normaliter lees ik een aantal blogs bij op mijn telefoon. Maar deze keer leg ik hem weg. Ik ben hier. Nu. Bij jou. Als je leven aan je voorbij flitst, wens je dat je meer tijd had besteed aan de mensen om wie je geeft. En ik vraag mij af:hebben zij gelijk?

Omdat ik niet meer kan slapen, sta ik op. Zet het bad aan. Terwijl ik glimlach. Buiten is het nog donker. Normaliter moet ik er niet aan denken om zo vroeg in de ochtend in bad te gaan. Maar in de stilte van de ochtend, deze stilte voor de storm wil ik even een rustmoment samen hebben. Sommige mensen zeggen dat het je een voorsprong geeft op anderen als je zo vroeg opstaat. En ik vraag mij af: hebben zij gelijk?

Samen zitten we in bad. Ook ik begin nu echt wakker te worden. Te waarderen dat er een nieuwe dag aan mijn leven is toegevoegd. Dat ik veilig wakker ben geworden. In mijn eigen bed. Jij bent je van geen kwaad bewust. Schaterlacht en proest omdat je nog niet helemaal door hebt dat als je te veel met je handen in het water plonst, dit in je gezicht komt. Men zegt dat kinderen een rotsvast vertrouwen hebben in hun ouders. En ik vraag me af: hebben zij gelijk?

Ik zing voor je. Je bootst de tonen na op jouw manier. Zo samen zingen we dat liedje van Marco Borsato “We verbannen de dromen naar morgen en later, maar doet het je stiekem geen pijn. Dat je dan pas zou doen, wat je altijd al wou als er nooit meer een morgen zou zijn?” En ik vraag mij af: heeft hij gelijk?

Jij drijft in het warme water en ik overdenk mijn keuzes. Wat wil ik je meegeven? Hoe wil ik herinnerd worden? Heb ik genoeg tijd om jou te laten weten dat ik van je houd als ik 32 uur per week werk? Weet jij wie ik ben? Sommige vrouwen, blijven daarom bewust thuis. En ik vraag me af: hebben zij gelijk?

In huis is het stil. Ik heb nog geen nieuws gezien. Nog geen deskundigen en andere – ‘ologen’ die alles proberen te duiden. Proberen gevoelens van onbehagen en angst te sussen terwijl de woorden ontbreken. Nog geen polls die vertellen hoeveel de PVV in peilingen omhoog geschoten is. Of reacties van mensen die nu ook meteen een mooie aanleiding hebben om hierbij het vluchtelingenprobleem weer op de kaart te zette. Sommige mensen kiezen er bewust voor geen kinderen te krijgen. Omdat ze zich afvragen in wat voor een wereld ze opgroeien. En ik vraag mij af: hebben zij gelijk?

Dat laatste vond ik altijd moeilijk te geloven. Jij vult mijn leven met zoveel blijdschap. Laat mij een andere kant van mijzelf ontdekken. Leert mij, in het hier en nu te zijn. Deze ontzettend vroege ochtend kijk ik je aan. En hoe gelukkig ik ook ben, mijn hart bloedt… en ik zeg tegen je: Maak mij maar middenin de nacht wakker als je honger hebt of mij gewoon mist. Ik zal er voor je zijn. Houd me maar bezig waardoor ik even niet druk kan zijn met mijzelf. Wees maar onrustig zodat we samen genieten van een ontspannend bad. Jij hebt een rotsvast vertrouwen in mij. Dat ik je eten geef, voor je zorg en je bescherm tegen kwaad. En ik vraag mij af: heb jij gelijk…?

Foto: Pixabay

 • Reply
  Zippora
  15 november 2015 at 21:12

  Heel mooi verwoord. Ik ben nu 5 en een halve maand zwanger en bedacht dat dit de wereld is waarin mijn ongeboren kind gaat opgroeien. Nu nog niet bewust van hetgeen buiten afspeelt maar aan mij de taak om een wereld van liefde voor hem of haar te creëren.

 • Reply
  Fleur
  14 november 2015 at 11:40

  Mooi Josan ????

 • Reply
  Tamara
  14 november 2015 at 11:04

  Heeee erg mooi verwoord Josan! Ik was er vanmorgen ook even stil van en mijn eerste insteek was ook om even bij de kinderen te gaan kijken die gelukkig te klein zijn om er veel van mer te krijgen.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
 • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
 • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
 • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
 • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
 • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
 • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
 • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
 • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
 • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
 • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

Dit zijn wij!