Mama

Een emotioneel gezonde moeder blijven tijdens quarantaine – 10 tips

27 april 2020
10 tips om een emotioneel gezonde moeder te blijven tijdens quarantaine

Sinds midden maart zitten we in quarantaine. Het volgen van onderwijs op afstand gaat best goed, we zijn gezond en veilig thuis. En toch heb ik momenten waarop ik het even helemaal gehad heb. Ik vermoed dat ik niet de enige moeder ben die dit zo ervaart. Daarom deel ik in dit blog vandaag een aantal tips en hacks om er voor te zorgen dat je een leuke moeder blijft tijdens de quarantaine.

Heb jij ook van die momenten waarop je terugkijkt naar je leven voor de lockdown? Ik wel! Om eerlijk te zijn, denk ik heel vaak aan de afgelopen Jaarwisseling. Amper 5 maanden geleden, toen we elkaar Gelukkig Nieuwjaar wensten. We hadden geen idee van wat ons voor 2020 allemaal te wachten stond.

We hadden nooit aan een pandemie gedacht

Destijds was ik hoogzwanger. Het enige waar ik naar uitkeek, was die baby op de wereld zetten zodat ik weer wat meer bewegingsvrijheid zou hebben. Grace, Bailey en Chloé gaan allemaal al naar school. Het wennen aan de baby en mijn leven met vier kinderen zou dus best relaxed worden. En toen kwam het Coronavirus. Gingen de kinderen niet meer naar school en zaten we dagelijks op elkaars lip. En die meer bewegingsvrijheid waar ik zo naar snakte? Die werd voor ons allemaal ingeperkt. Social distancing heette het.

Sommige moeders bevinden zich in de frontlinie doordat ze een cruciaal beroep hebben. Maar een groot deel van de moeders zit thuis. We proberen er het beste van te maken. Onderdeel te zijn van de oplossing in plaats van het probleem.  Worstelen ons door het begeleiden van onze kinderen met schoolwerk. Proberen vanuit huis te werken. Doen het huishouden. Dealen met de emoties van onze kinderen in deze onzekere tijden. En om eerlijk te zijn is het soms gewoon overweldigend. Ook ik ken momenten waarop ik even niet lekker in mijn vel zit. Daardoor zag ik de noodzaak in om mijn mentale gezondheid en welbevinden serieus te nemen. In dit blog deel ik een aantal tips die mij helpen een emotioneel gezonde moeder te blijven.

10 tips voor een emotioneel gezonde moeder blijven tijdens quarantaine

Zorg voor jezelf

selfcare tijdens quarantaine

Om een emotioneel gezonde moeder te blijven, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. In deze tijd betekent goed voor jezelf zorgen veel meer dan voldoende slapen, gezond eten en voldoende bewegen. Juist nu we in quarantaine zitten moeten we ook geestelijk en emotioneel goed voor onszelf zorgen. We moeten het hoofd bieden aan emoties zoals vermoeidheid, angst, verdriet, teleurstelling en bezorgdheid. Allereerste van onze kinderen. Maar ook van onszelf. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Je hoeft je gevoelens niet te onderdrukken door jezelf af te leiden of  je zo druk bezig te houden dat je geen tijd hebt om na te denken. Het is belangrijk dat je ruimte biedt aan die emoties en ze een plekje geeft. Er zijn verschillende dingen die je kan doen om er voor te zorgen dat je geestelijk gezond blijft:

 • schrijf de dag en emoties van je af in een dagboek, notitieblokje of bulletjournal
 • neem tijd om te bidden
 • zoek contact met gelijkgestemden
 • plan tijd in om te mediteren
 • doe ademhalingsoefeningen
 • Plan extra tijd in met je partner om ongedwongen samen te zijn
 • Lees een boek
 • Luister een inspirerende podcast of bekijk een inspirerende film
 • Luister naar inspirerende muziek
 • Neem een lekker lang bad
 • Doe een extra middagdutje
 • Ruim je huis op en ontspul zodat je letterlijk meer ruimte hebt

Sport

Ik dacht altijd dat ik nu actief in de sportschool zou zijn. Met behulp van een trainingsschema werken aan mijn conditie en die zwangerschapskilootjes. Maar omdat we in quarantaine zitten, komt het er niet van. Op social media en internet circuleren plaatjes van dat we allemaal met een paar kilo’s meer uit quarantaine komen.

Voor mij persoonlijk is dat niet mijn schrikbeeld. Maar om deze quarantaine in balans te blijven en me een emotioneel gezonde moeder te voelen, probeer ik wel elke dag te sporten.  Op mijn telefoon heb ik een workout app geïnstalleerd. Afhankelijk van hoe ik mij voel, volg ik 1, 2 of 3 workouts. Soms doe ik met de kinderen mee tijdens hun dans workouts van The Fitness Marshall. We dansen op Just Dance. Ik hoef geen fitgirl te worden of kilo’s af te vallen. Maar ik merk dat het me gelukkiger maakt om dagelijks even te bewegen.

Volg een routine (of niet)

Heeft jouw gezin baat bij een vaste dagroutine? Maak dan een schema. Ja, ook als jijzelf niet zo bent. Persoonlijk houd ik van spontaniteit en ben ik het soort moeder dat prima zonder dagschema kan. Als het aan mij lag, kwamen we deze quarantaine door met ‘s ochtends langzaam wakker worden. Rustig ontbijten terwijl we genieten van elkaar gezelschap. Zul je net zien dat ik kinderen heb die het heel goed doen op een schema. Omdat ze ochtendmensen zijn en het maximaal aantal uren uit de dag halen.  Vooral Chloé vindt het handig om op momenten dat ze zich verveelt te vragen “Wat zegt het schema?” Ik hoef niet adhoc met iets op de proppen te komen om haar bezig te houden. Het is duidelijk. Verveelt ze zich? Dan heb ik wel een activiteit van ons schema.

Het andere geldt trouwens ook: geen routine of schema volgen is natuurlijk ook een keuze.

Neem afstand

emotioneel gezonde moeder blijven tijdens quarantaine_themillennialmom

Door de week hebben we een schema dat we volgen kunnen. Dit is een aanvulling op de extra verplichte videolessen van de kinderen. Maar in de weekenden laten we dit schema los. Gewoon omdat ik de behoefte heb om het gevoel te hebben dat onze weekenden anders zijn dan de rest van de week. Ook al zit er door het vele thuiszitten tegenwoordig weinig verschil in.

Nadat ik dit een paar weekenden geprobeerd heb, moet ik erkennen dat dit niet werkt voor ons. Chloé om de haverklap bij mij zeurt omdat ze zich verveelt. Ik mijn tieners om de haverklap op hun telefoontjes aantref. Moet ik eerlijk zijn? Dan raak ik super geïrriteerd van het idee dat als ik ze niet bezighoudt ze uit zichzelf weinig nuttigs doen. Kan ik na een drukke week niet eens een moment voor mijzelf hebben?!

En dan nog maar te zwijgen over Novan. Natuurlijk is een baby leuk. Maar sommige dagen voelen alsof ik niks nuttigs doe en het idee dat ik ‘s nachts ook nog bezig ben, vliegt me dan echt aan. Als ik niet oppas, raak ik heel geïrriteerd. Het werkt niet mee aan het worden van een emotioneel gezonde moeder. Ik reageer dan veel sneller vanuit irritatie. Vandaar dat ik tegenwoordig bewust even afstand neem. Novan raakt echt niet getraumatiseerd als ik hem pas oppak als ik tot 10 geteld heb en dat vanuit liefde in plaats van uit irritatie en vermoeidheid kan doen. Hetzelfde geldt voor mijn kinderen.

Juist door even afstand te nemen, kan ik weer helder nadenken. Met oplossingen komen in plaats van te reageren op de situatie. Zo laat ik ze tegenwoordig ook in het weekend een To-Do lijstje maken met 6 dingen die ze die dag willen doen.  Ik merk dat het ze creatief maakt en ze hun best doen alles af te strepen.

Houd contact met anderen

Ik ben niet het type vrouw die het leuk vindt om uren aan de telefoon te hangen. Sterker nog: iedereen die mij kent weet dat ik waardeloos ben qua contacten. Ik vergeet te reageren. Ben druk met andere dingen. Overdenk teveel wat ik zeggen moet en of het nog wel zin heeft om te reageren. Kortom: genoeg redenen waardoor het er uiteindelijk niet meer van komt. Maar sinds  we in quarantaine zitten is dat dus veranderd. Hield ik een Zoom meeting met mijn mede mama’s van Centering Pregnancy, Skypte ik met de moeders van de Moederraad, Facetime ik met mijn nichtje. Appte ik veel mensen uit mijn contactenlijst om te vragen hoe het met ze gaat. Zelfs de oppasser van ons konijn moest er aan geloven. Terwijl ons contact eigenlijk alleen beperkt is tot het oppassen op Lola wanneer we op vakantie gaan

Sociaal afstand houden betekent niet dat je geen andere vormen van contact meer mag hebben. Ik merk juist dat ik door contact te hebben, dit bijdraagt aan dat ik me een  emotioneel gezonde moeder voel.

Tel je zegeningen

tips in balans tijdens quarantaine_The millennialmom

Sinds een aantal jaar tel ik voordat ik naar bed ga, elke avond mijn zegeningen. Dit is een levensprincipe en een bewuste keuze. Vooral op die dagen waarop ik niet lekker in mijn vel zat en mijn dag zwaar was. Dat het voelt als zoeken naar een speld in een hooiberg. Juist op die dagen besef ik weer hoe belangrijk het is om elke dag momenten te hebben die je vreugde schenken.

Achter deze keuze zit het principe dat als je je focust op positieve dingen je het ook meer gaat zien. Als ik mezelf voorhoud dat ik kapot en verdrietig ben en ik gek word van de kinderen is dat een selffulfilling prophecy. Het gevoel zal er niet minder door worden. Als woorden kracht hebben, is het tegenovergesteld ook mogelijk. Ik:

 • ben DANKBAAR voor…
 • ervaar VREUGDE door…
 • ben BLIJ met…
 • ben GEZEGEND omdat…

Vul het zelf maar in.

Zie het in perspectief

Terwijl wij nu in quarantaine zitten, zie ik regelmatig die TV-reclame voorbij komen voor 4 en 5 mei. Er is een generatie die de oorlog heeft meegemaakt. En maar liefst 5 hele jaren hun vrijheid kwijt was. In vergelijking daarmee vallen deze weken van verplichte thuisisolatie dan nog mee. We kunnen niet onbeperkt en overal zijn buiten, maar we leven in vrijheid.

De kinderen hebben een kartonnen boekje waarin staat dat er voor alles een tijd is. Het is een laagdrempelige vertaling van het Bijbelboek Prediker vers 3. Juist nu tijd en toekomst zoiets ongrijpbaars zijn geworden, worden we weer teruggeworpen op de basis. We zijn weer gewoon dankbaar voor alles wat we hebben. Dat we ‘s ochtends wakker zijn geworden en een nieuwe dag hebben gekregen. Een dak boven ons hoofd hebben. Deze pandemie gaat voorbij. Hopelijk zie je na deze periode al de vrijheden die je had iets minder als verworven rechten. Ben je er oprecht dankbaar voor.

Doe iets voor een ander

Natuurlijk is de hele situatie uniek en uitzonderlijk. Maar het draait niet alleen om mij en mijn emoties. Om mijn kinderen en hun emoties. Juist deze tijd maakt duidelijk hoe ontzettend verbonden we met elkaar zijn. We moeten dit SAMEN doen. Die mentaliteit zie je ook steeds meer opkomen in onze eens zo egocentrische en individualistische samenleving.

In mijn omgeving, Facebook en op TV zie ik hartverwarmende initiatieven. Van boodschappen halen voor een ander, tot financieel bijdragen aan mensen in de zorg die ziek zijn geworden en nu niet werken kunnen. Het gevoel van verslagenheid, nutteloosheid en algemeen onbehagen kun je omzetten in iets anders. Kijk om je heen er zijn vast mensen die je kunt helpen. Die jou nodig hebben. Zo koop ik zelf sinds de Coronacrisis wekelijks bloemen van een plaatselijk ondernemer. Ze komen met trolleys vol bloemen door de straat die anders weggegooid worden. Ik voel me betrokken bij mijn buurt, en draag op deze manier mijn steentje bij.

Ga naar buiten

Als moeder emotioneel gezond blijven tijdens quarantaine - 10 tips

Ik geloof in de kracht van de natuur voor het emotioneel welzijn van mijzelf en mijn kinderen. Dat klinkt zweverig. Maar ik bedoel dat het goed is om buiten te zijn. De kinderen brengen veel tijd in de tuin door. We lopen ook elke dag een blokje om. Dat doen we op vakanties en nu we thuis zitten, halen we regelmatig even een frisse neus. Het maakt me niet uit of het warm of koud is. In beide gevallen kun je je daar op kleden.

Elke dag probeer ik met de kinderen een blokje om te maken. De ene keer wordt dat gedaan onder luid geklaag. De andere keer wordt het idee omarmt als een welkome afwisseling. Voorzien van skateboard, loopfiets of gewone fiets lopen ze achter of voor mij. Soms duwt er één de kinderwagen. We verwonderen ons om de natuur, hebben leuke gesprekken. Strekken onze benen, ademen buitenlucht in en als we weer thuis zijn, zijn we even gereset.

Wees lief voor jezelf

Mijn laatste advies om een emotioneel gezonde moeder te blijven is: Moeders, laten we lief zijn voor onszelf. Vergelijk jezelf niet met andere moeders die het misschien ogenschijnlijk allemaal beter op orde hebben. Deze hele quarantaine situatie en social distancing is nieuw voor ons. Niemand had dit verwacht of heeft zich er op kunnen voorbereiden.

Er zijn dagen dat ik super productief ben. Een brok positiviteit die gelooft dat we hier doorheen gaan komen. Me voel alsof wat ik doe bijdraagt aan het groter geheel. Dat ik onderdeel ben van de oplossing in plaats van het probleem. Maar er zijn ook dagen waarop mijn kinderen net iets meer achter schermpjes zitten dan ik gewild had. Waarop het me net iets meer aanvliegt dat we al een maand op elkaars lip zitten. Ook al houd ik zielsveel van mijn kinderen. En als laatste zijn er dagen dat ik breek omdat ik de persoonlijke verhalen lees die achterblijvers vertellen over de personen die overleden zijn.

Maar ik heb geleerd lief voor mezelf te zijn. Lukt het vandaag niet? Dan begin ik morgen met een schone lei. Ik mag falen, vallen, mislukken, dagen hebben waarop ik het liefst onder mijn dekentje Netflix kijk, maar ik krabbel op. Deze Coronacrisis overleven is niet alleen een kwestie van er lichamelijk gezond uitkomen. Zorgdragen voor je geestelijke gezondheid is misschien zelfs nog wel belangrijker.

Ook leuk om te lezen:

 

Een emotioneel gezonde moeder blijven tijdens quarantaine - 10 tips

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

Fotocredits 1 2, 3,  4

  Praat mee!

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Instagram

  • Meneertje is alweer twee maanden. Wat gaat de tijd snel! Zo leuk om te zien dat hij steeds meer interesse begint te krijgen voor de wereld om zich heen. .
.
. #newborn #newbornphotography #babyboy💙 #babybox #newmom #baby
  • ✨Mommy’s boy✨ Dit mannetje is een echt mama’s kindje. Niet omdat ik nu zo veel leuker ben dan papa maar meer omdat hij weet: mama = eten.
.
.
.
#babyboy #newborn #newbornmom #baby #mamablogger #mommyblogger #babyboy💙 #mama #mommy
  • ✨Verwondering✨ Novan vindt autorijden erg interessant. 🚗Volgens mij heeft hij nog geen idee van wat hij allemaal ziet. Maar hij is in elk geval lekker warm en comfortabel ingepakt in zijn autostoel. Team blauw want dat ‘het’ een jongetje is mag je zien 💙
.
.
.
#newborn #newbornphotography #newbornbaby #newbornboy #newbornlifestyle #newbornbabyboy #mama #mommy #momblogger #mommyblog #mommyblog #unpluggedmotherhood #travel #cutebaby #cutebabies #cutebabiesofinstagram #mixedbabies #mixedkids #haiti
  • ✨Smile✨ Ik word echt zo vrolijk van dit mooie weer ☀️ Ben zelfs al aan een soort van voorjaarsschoonmaak begonnen. Bijzonder want ik haat alles wat met huishouden te maken heeft 🙈😂🤣 Wie is ook helemaal in een poets mood?!
.
.
.
#newmom #lente #springiscoming #mamablogger #mommyblog #mama #dutchmom
  • ✨Werelvrede✨ Vroeger wilde ik wereldvrede. Tegenwoordig ben ik allang tevreden als ik wat extra vrije tijd voor mijzelf heb, een nachtgoed slaap en weer een beetje mijn eigen kleding aan kan. Groot deel van de kids weer naar school. Eentje thuis vanwege studiedag. Ik ga uitgebreid schoonmaken zodat het huis aan het einde van de maand op Funda kan.
.
.
.
#mama #mommy #mamablogger #momlife #newborn #baby #babyboy💙 #babyboy #newbornbaby
  • ✨Smile✨ Ze zeggen dat elke zwangerschap een tand kost. 🦷🥴In mijn geval wel meer. De medicijnen die ik gebruikte voor mijn ijzer zorgden voor heel wat medicijnschade.😭😭 Ik had het er voor over om de kans op een gezond kindje te vergroten. De afgelopen week zat ik 2 keer bij de tandarts en morgen nog 1x. 😬😖Hopelijk ben ik er dan voor 6 maanden van af. Binnenkort nog even afkicken van de medicijnen en dan gaat het hopelijk beter.💊 Haat jij het ook om naar de tandarts te gaan?
.
.
.
#smile #tandheelkunde #tandarts #newmom #mamablogger #mommyblogger #momblog #blogger #newborn #newbaby #novanspam #baby #zwangerschap #gezondheid #dentistry #dentist
  • Ik weet nooit precies op wie mijn kinderen nu het meest kijken. Als ik eerlijk ben, ben ik heel slecht in het (h) erkennen van uiterlijke gelijkenissen😅 Ik zeg dan ook standaard dat ze op hun vader lijken. Wat ze wel van mij hebben zijn mijn genen. De kleur ogen, de bos met haar maar ook het defecte gen waardoor ze drager van #sikkelcelziekte zijn. Sinds ik de diagnose 13 jaar geleden kreeg heb ik me heel erg verbaasd over de onbekendheid van deze ziekte waar jaarlijks heel wat baby’s mee geboren worden. Maar ik heb me ook geïrriteerd aan de onwil van de medische wereld om er meer over te leren. Daarom ben ik blij dat @nijntje_nl nu samen werkt met @hetsikkelcelfonds om meer bekendheid te creëren. Hopelijk zorgt dat er voor dat er meee onderzoek naar komt. Maar ook zwangere vrouwen betere begeleiding krijgen. .
.
.
#sikkelcelziekte #hematologie #sikkelcel #sikkelcelanemie #bloedarmoede #zwanger #baby #newborn #mamablogger #mommyblog #mommyblogger #newbornphotography #newbaby #cutebaby #cutebabies #newmom #momlife #mama #dutchmom #sikkelcelawerness
  • Eerst 1 uur. Toen 1 dag, 1 week en nu al 1 maand geef ik dit kleintje borstvoeding. Omdat ik Chloé ruim 3 jaar gevoed heb, dacht ik dat doe ik even. Maar dit kindje is weer een heel ander mensje met zijn eigen gebruiksaanwijzing. We hadden wat opstartproblemen maar inmiddels gaat het geweldig en vinden we het allebei geweldig. .
.
.
#borstvoeding #newborn #newmama #babyzoon #babyboy #baby #babyboy💙 #newbornphotography #bwdbf #mamablogger #mommyblogger #newbaby #cutebabies #cutebaby #mama #momlife #bwdbf
  • Dit mannetje begint nu echt te groeien. Zo leuk om te zien. Een maand geleden was dit pakjes nog te groot. Maar hij begint er eindelijk uit te groeien 😍💙
.
.
.
#newborn #instababyboy #babylove #moederzoon #mamablogger #momblogger #baby #novan #mixedbabies #cutebaby #cutebabiesofinstagram #cutebabies #newbornbaby #newbornfotografie #newbornphotography #rainbowbaby
  • Mom face in actie. De dingen die je andere kinderen uithalen terwijl jij de baby probeert te voeden. Van relaxed, tot waarschuwende blik en slappe lach omdat ze stiekem eigenlijk soms ook wel heel grappig zijn zo ondeugend. Herkenbaar?
.
.
.
#novan #baby #newborn #momlife #momblogger #momsofinstagram #babyboy💙 #babyboy #momswithcameras #blackmotherhood #mamablogger #mama #mommy #mommylife
  • ✨ Eerste lachje✨ Vandaag is Novan precies 2 weken oud. Ik vind niet dat hij op mij lijkt maar zie steeds meer van Chloé in hem. Vooral wanneer hij deze oorkappen draagt. Vandaag is hij mij geweest zijn zus uit school halen.
.
.
.
#novanspam #novan #baby #newborn #babyboy #babyboy💙 #mamablogger #mommyblogger

  Dit zijn wij!