Kerst

The Elf on the shelf de kersttraditie voor kinderen

29 november 2017
Wat is Elf on the shelf de kersttraditie uit Amerika

Sinds een paar dagen hebben we er een nieuwe bewoonster bij: Joy. Zij is onze Elf on the shelf. In dit blog vertel ik je meer over deze leuke kersttraditie en waarom het misschien wel het antwoord is voor als je net zoals ik bewust geen Sinterklaas viert.

Zoals ik al ooit eens beschreven heb, vieren wij geen Sinterklaas. Om het aftellen tot Kerst leuker te maken, gaf ik mijn dochters altijd al een Adventskalender. Maar in mijn zoektocht naar waardevolle familiekersttradities stuitte ik op The Elf on The Shelf. Vorig jaar keken we gezellig toe en beloofde ik om dit jaar mee te doen. Zo gezegd zo gedaan, sinds kort hebben wij Joy; onze eigen Elf on the shelf.

Elf on the shelf -GoodGirlsCompany

Wat is the Elf on the shelf?

The Elf on the Shelf is gebaseerd op gelijknamige kinderboek van Carol Aebersold en Chanda Bell. Een geweldig moeder en dochter duo. De plaatjes in het kleurrijke kinderboek komen van Coë Steinwart. Het verhaal gaat over een elfje dat de Kerstman helpt. Ze verstopt zich in de huizen van mensen en vliegt elke nacht naar de Noordpool om de Kerstman verslag uit te brengen over wat er die dag gebeurt is. Voordat iedereen de volgende dag in huis ontwaakt, verstopt ze zich weer op een andere plek in huis. Aan de kinderen de nobele taak om haar te zoeken.

The Elf on the shelf de kersttraditie voor kinderen

Zo werkt the Elf on the shelf

The Elf on the Shelf begint met je scout elf een naam geven. Onze elf heet Joy. Achter in het boek zit een adoptieformulier. Een aparte bladzijde waarop de naam schrijven kan en vermelden wanneer de Elf bij jullie is komen wonen. Dus het begin van deze nieuwe familietraditie. Als je je Elf online registreert krijg je bovendien een persoonlijke boodschap van de Kerstman!

The Elf on the shelf-kersttraditie- Amerika

Raak mij niet aan!

In het boek staat duidelijk dat je kinderen de elf niet mogen aanraken. Waarom niet? Dan verliest ze haar kerstmagie en kan ze de Kerstman niet meer vertellen of ze lief of ondeugend zijn geweest. Of dat ze ’s avonds wel hun avondgebedjes gezegd hebben. Je kinderen mogen haar dus wel gaan zoeken, maar niet aanraken.

Het is dus aan de ouders om haar elke avond op een andere plek neer te zetten. Het liefst zo creatief mogelijk. Gelukkig staat internet vol creatieve Elf on the shelf ideeën. Zo wordt het dus een eitje om dit spelletje vol te houden tot Eerste Kerstdag. Daarna verdwijnt de Elf weer. Om volgend jaar op magische wijze weer op te duiken.

The Elf on the shelf-kersttraditie uit Amerika

Waarom the Elf on the Shelf leuk is

Het is creatief

Natuurlijk weten mijn kinderen wel dat de elf niet echt is. Net zoals ik ze niet actief in Sinterklaas laat geloven ga ik dat ook niet doen met een Kerstman. Maar dat neemt niet weg dat het iedere ochtend weer leuk vinden om Joy te zoeken en te zien hoe creatief ik nu weer met de Elf ben geweest.

Het is discrimineert niet

The Elf on the Shelf is er in verschillende huidskleuren en zowel man als vrouw. In het verhaal zie je elfjes met verschillende huidskleuren. Je ziet mannetjes met baarden en zonder. Meisjes mogen een rokje aan of niet. Joy heeft er tot nu toe geen een aan, maar wie weet wat ze de komende tijd nog gaat doen. Zoals ik wel eens verteld heb, is het best een zoektocht geweest om poppen te vinden die op mijn dochters lijken. Het is zo belangrijk om speelgoed voor ze te vinden waarmee ze zich kunnen identificeren. Daarom ben ik blij dat dit elfje er in meerdere opties is.

Het is een kersttraditie

Rondom Kerst hebben wij verschillende tradities. Het zijn betekenisvolle rituelen en gewoontes die mijn meiden waarderen. We kunnen zonder, maar doordat ze eens per jaar terugkeren, zijn ze bijzonder. The Elf on the shelf past hier feilloos tussen. Bovendien lost het een ander probleem op; kinderen die de laatste donkere weken voor kerst niet uit bed te branden zijn. Nu staan ze te trappelen om Joy te zoeken.

The Elf on the shelf-kersttraditie-GoodGirlsCompany

Joy boven op de lamp

Waar koop je een Elf on the Shelf?

Wij hebben onze Elf via Bol.com gekocht. De levertijd was 3 tot 7 dagen, maar wij hadden hem binnen 5 dagen.

Had jij al van the Elf on the shelf kersttraditie gehoord?

Ook leuk om te lezen:

Wat is the elf on the shelf

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Elf en uitgelichte afbeelding via Shutterstock

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]