Europa Travel video en vlogs Wales

Elan Valley waterreservoirs en stuwdammen; groot, groter, groots!

13 juni 2019
Craig Coch

Nederland heeft de Deltawerken. Wales heeft de Elan Valley reservoirs. Zes kunstmatige stuwmeren. Met zes even indrukwekkende stuwdammen. Dit groene ongerepte natuurgebied maakt deel uit van de Cambrian Mountains. Een perfect uitstapje voor gezinnen die er van houden om lekker actief te zijn in de natuur

Nadat we de meeste bezienswaardigheden van Noord Wales wel gezien hadden, reisden we af naar midden Wales.  Naar het graafschap Ceredigion. Een gebied dat ligt ingeklemd tussen Cardigan Bay aan de westkant, Zuid-Snowdonia aan de noordkant en de Brecon beacons aan de Zuidkant. Kortom: je hebt een heel gevarieerd aanbod aan uitstapjes en bezienswaardigheden.

Lees ook: Wat te doen op Anglesey

Waterschap

Ruim 5 jaar geleden werkte bij het waterschap. Een ervaring waar ik nog vaak met veel plezier aan terugdenk. Het was in die periode dat ik veel leerde over water, drinkwater, waterveiligheid en schoon zwemwater. En het leuke is: tot op de dag van vandaag is er een stad die een waterspeelplaats en belevingsroute heeft wat een project van mij was. Nog steeds ben ik enorm enthousiast over alles wat er met water te maken heeft. En dat enthousiasme draag ik graag over op mijn kinderen.

Op mijn travel bucketlist stond dan ook 1 must visit: de 6 stuwdammen van Elan Valley. Op vakantiefoto’s had ik de Craig Goch, Caban-coch, Garreg-Ddu, Pen-y-garreg, Claerwen en Dol y Mynach al gezien. Maar oog in oog met ze staan terwijl het water met in volle kracht naar beneden buldert, is echt een onvergetelijk ervaring.

Lees ook: Portmeirion, Italiaans vakantiedorpje in Wales

Water voor Birmingham

Water voor Birmingham

Dankzij de Industriële Revolutie groeide de bevolking van Birmingham enorm. Terwijl de bevolkingsgroei toenam, nam ook het aantal  aantal infecties door wateroverdraagbare ziekteverwekkers toe. Daarnaast waren er regelmatig uitbraken van ziektes zoals cholera, tyfus en difterie. Reden genoeg voor politicus Joseph Chamberlain om een campagne te starten voor vers drinkwater uit de Elan en Claerwen rivierdalen in de Powys..

Volgens ingenieur James Mansergh was Elan Valley in Wales de perfecte locatie omdat:

 1. er genoeg regen valt
 2. men makkelijk dammen kan bouwen in de smalle rivierdalen
 3. er geen water door de stenen onderlaag kan sijpelen
 4. de vallei een stuk hoger ligt dan Birmingham dus er hoefde geen dure pompinstallatie gebouwd te worden.

Regenval in Elan Valley

Powys Elan Valley

Groot Britannië heeft het imago een regenachtig klimaat te hebben. Het regent er altijd. Maar eigenlijk valt dat wel mee. Zoals je hier kan lezen, valt er aanzienlijk meer regen in Rome dan in Engeland. Het klimaat is vooral wisselvallig. Toch valt er in de Elan Valley wel meer neerslag dan gemiddeld. Wat positief is voor Birmingham. Hieronder staat de gemiddelde neerslag van verschillende plaatsen in Groot-Britannië. Conclusie: daar steekt het Elan rivierdal met kop en schouders bovenuit.

 • Elan Valley 1830
 • Londen 595
 • Cardif 1065
 • Edingburgh 676

Geschiedenis Elan Valley reservoirs

Elan Valley reservoirs

In 1893 werd er begonnen met de bouw van de waterdammen. In het oorspronkelijke plan zouden er 7 komen. Vier in de Elan rivier en 3 in de Claerwan Rivier. In 1904 werden de Elan stuwdammen geopend door koning Edward VII en koningin Alexandra. De drie Claerwan stuwdammen werden nooit gebouwd, maar vervangen door een grote dam die gebouwd werd tussen 1946 en klaar was in 1952. Het waterproject liep een kleine vertraging op door de Tweede Wereldoorlog.

Ook vandaag de dag ontvangt Birmingham nog steeds 365 megaliter per dag uit Elan Valley. Dit gaat over een 118 kilometer lange aquaductenstelsel dat van Elan Valley Reservoirs in Midden Wales naar Birmingham’s Frankley Reservoir loopt. Er komt geen machine aan te pas, alleen maar zwaartekracht. Samen produceren de dammen 4.22 mega watt aan herbruikbare energie. Een bijzonder indrukwekkend staaltje bouwkunde. In totaal kostte het hele project 6 miljoen Pond. Een schaalmodel van het waternetwerk kan je vinden in Cannon Hill Park in Birmingham.

Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum Elan Valley

Bij een bezoek aan Elan Valley kan je het beste beginnen in het bezoekerscentrum in Rhayader. Hier vind je informatie over de stuwdammen en een routekaart. Verder kan je hier voor £ 2,- een parkeerticket kopen zodat je op de verschillende parkeerplaatsen langs de route gratis parkeren kan. En als laatste kunnen medewerkers je van alles vertellen over de wandelroutes en waar je het beste wild kan zien.

Leuke musea Wales

In het centrum zijn faciliteiten zoals een wc. Deze is gratis. Maar er is ook een restaurant waar je heerlijke huisgemaakte taarten kan eten of een warme maaltijd. Achter het gebouw is er voor kinderen een buitenspeeltuin. Doordat er een grasveld is met picknicktafels kan je hier bij mooi weer gezellig buiten eten met je gezin. Onderwijl geniet je van de omgeving krijg je alvast een sneak peek van de onderkant van de Caban Goch stuwdam.

Wandelen en fietsen

wandelen en fietsen in Wales

Wandelroutes

Er zijn 3 verschillend wandelroutes om de Elan Valley te ontdekken.

 • De Elan Valley Trail duurt 2 uur en is perfect voor gezinnen. Je volgt de oude spoorlijn tot aan de Craig Coch dam.
 • Cnwch Wood wandelroute begint bij het bezoekerscentrum vervolgens loop je naar de andere kant, door het bos en weer terug naar het bezoekerscentrum. Deze wandeling duurt 30 minuten
 • En als laatste is er nog een wandelroute rondom het Garreg Ddu reservoir. De wandeling begint bij de Nantgwyllt kerk en je doorkruist het bos langs het water om vervolgens in de omgeving van de Pen Y Garreg over te steken en via de andere kant weer de route terug te nemen.

Fietsen

In de Elan Valley kan je ook mooi fietsen. Op je eigen fiets of je huurt een fiets of mountainbike. Er zijn fantastische fietsroutes die geschikt zijn voor sportievelingen en gezinnen. Fietsen kan je per 1 of 3 uur huren. Of gewoon voor de hele dag. Wil je meer informatie over fietsen? Kijk dan hier.

De stuwdammen

Elan Valley kun je opdelen in twee verschillende rivierdalen: de Claerwen en Elan. In het ene dal zijn er 2 dammen, terwijl de andere er 4 heeft. In het natuurgebied vind je wandelaars, fietsers en mensen die met hun auto rond touren. Afhankelijk van de hoogte van de waterstand, stroomt er water over de damwand naar beneden of niet.

Stuwdammen in de Elan Rivier

Caban Coch

Elan Valley Wales bezoeken

 • hoogte 37 m
 • lengte 186 meter
 • 250 meter oven zeeniveau
 • grootte van waterreservoir 202 hectare
 • inhoud: 35,530 megaliter

Vlak achter het bezoekerscentrum vind je de eerste stuwdam: Caban Coch. Dit is de meest functionele en meest laaggelegen dam. Aan weerskanten bevinden zich twee identieke gebouwen. Hierin zitten waterturbines, sluitkleppen en een sluis waarmee de hoeveelheid water die naar beneden stroomt, geregeld kan worden. Bij hoog water, stroomt het water langs de dam naar beneden zoals bij een natuurlijke waterval. Bij laag water, kijk je aan de onderkant van de dam tegen een muur aan. Aan de bovenkant van de stuwdam heb je een geweldig uitzicht over het waterreservoir.

Garreg Ddu

Garreg Ddu dam wales

De Garreg Ddu stuwdam in het lager gelegen dal van de Elan rivier heeft twee verschillende functies. Allereerst vervoert het water naar Birmingham. En daarnaast ondersteunt de dam de pilaren van de plaatselijke weg. Daardoor kunnen mensen naar het andere deel van de vallei komen.

Garreg Ddu Foel Tower

Foel Tower

Zo op het eerste oog lijkt deze stuwdam niet echt op een dam. Bij hoog water lijkt het eerder een brug middenin een meer. Maar bij de Garreg Ddu stuwdam gaat het er niet om wat je boven water ziet, maar wat er onder water is. De eigenlijke dam bevindt zich namelijk heel wat meters onder water en wordt alleen zichtbaar bij hele grote droogte. De dam speelt een belangrijke rol in de Caban Coch voorzien van voldoende water. Het huisje met het groene dak is de Foel Tower. Hier kan altijd water uit het meer gehaald worden.

Pen Y Garreg

Pen Y Garreg The Millennial Mom

 • hoogte 37 m
 • lengte 161 meter
 • 288 meter oven zeeniveau
 • grootte van waterreservoir 50 hectare
 • inhoud: 6,055 megaliter

De Pen y Garreg is de derde dam in de Elan Valley. Daarom wordt hij ook wel de Middle Dam genoemd. Wat deze stuwdam bijzonder maakt is dat er een toegangstunnel in het torentje is. Op Opendam dagen mogen bezoekers hier binnenin kijken. Bij hoog water, valt het water mooi naar beneden. Wij hadden geluk want tijdens ons bezoek stond het water hoog genoeg om dit indrukwekkende schouwspel gade te slaan.

Craig Coch

Craig Coch tower

 • hoogte 36 m
 • lengte 156 meter
 • 317 meter oven zeeniveau
 • grootte van waterreservoir 88 hectare
 • inhoud: 9,222 megaliter

De Craig Coch wordt ook wel de top dam genoemd. Dat komt omdat dit de hoogstgelegen dam is van de Elan Valley. In het markante torentje zitten verschillende sluitkleppen. Het is een perfect voorbeeld van de Birmingham Baroque stijl die het hele waterwerk heeft.

Craig Coch Elan Valley Wales

Deze stuwdam is de lieveling onder de stuwdammen. Dat komt door zijn elegant gebogen keermuur en de bogen waarover de weg loopt. Ook bij ons was deze boogdam favoriet. Zijn formaat is indrukwekkend en als je met je auto over de smalle weg rijdt, voel je je even heel nietig.

Stuwdammen in de Claerwen rivier

Dol-y-Mynach

Dol-y-Mynach stuwdam wales

Waarschijnlijk zal je het niet zeggen, maar de Dol-y-Mynach is dus niet af.  Zoals ik hierboven beschreef, zouden er in het oorspronkelijke plan 3 dammen worden gebouwd. (Dol-y-mynach, Ciloerwynt en Pant-y-beddau). Maar de twee wereldoorlogen gooiden roet in het eten. Plannen werden gewijzigd en de verschillende stuwdammen werden vervangen door de Claerwen dam. De basis van de Dol-y-Mynach staat er dus nog, maar de uiteindelijke dam is nooit afgemaakt.

Dol y Mynach stuwdam wales

Dit mag de pret niet drukken. Vanaf de parkeerplaats, is het een mooi wandelinf door de natuur. De kinderen vonden het geweldig om op de grote stenen te klimmen. En dat er loslopende schapen in het bos zijn.

Claerwen

Claerwen dam Elan Valley

   • hoogte 56 m
   • lengte 355 meter
   • 369 meter oven zeeniveau
   • grootte van waterresevoir 263 hectare
   • inhoud: 48,300 megaliter

De Claerwan stuwdam is de jongste dam.  Men deed er maar liefst 6 jaar over om hem te bouwen. Het verving de 3 dammen die men in eerder plannen op het oog had. In totaal kan het stuwmeer bijna even veel water opvangen als de drie dammen uit het oorspronkelijke plan samen. De opening van de dam in oktober 1952 was een van de eerste ceremoniēle taken van koningin Elizabeth.

Video Ons bezoek aan Elan Valley

Dit vonden we er van

Vanaf onze vakantie accommodatie in Ceredigion was Rhayader een uur rijden. Bij autorijden in Wales moet je niet denken aan autorijden zoals in Nederland. Wegen zijn veel smaller, kronkelend en steiler. De maximum snelheid is een stuk lager  wat ook wel nodig is. In Elan Valley lopen er hele kuddes schapen over de weg. Inclusief lammetjes *smelt*. De natuur is wild, ongetemd en adembenemend prachtig. Hoewel het in Elan Valley dus vaak regent, was het bij ons bezoek bewolkt, maar droog. Hier en daar scheen een waterig zonnetje. In principe kan je alle stuwdammen binnen anderhalf uur bekijken. In dat geval stap je even uit, neem je een vakantiefoto aan de bovenkant van de dam en stap je weer in.

Maar wij hadden een hele dag uitgetrokken voor dit uitstapje dus we hadden alle tijd. Nadat we bij het bezoekerscentrum hadden gegeten en gespeeld, de kinderen een sanitaire stop hadden gemaakt, we een routekaart van het gebied hadden gepakt en een parkeerkaart hadden gekocht gingen we op pad. De meest logische autoroute is als volgt: Caban Coch, Garreg Ddu, Dol-y-mynach, Claerwen Dam, Pen Y Garreg en als laatste Craig Coch. Zo kan je namelijk ook weer makkelijk de doorgaande weg volgen naar Rhayader of Devil’s Bridge.

Als je het meest wilt halen uit je bezoek, kan je het beste bij alle stuwdammen aan de voet van de dam kijken en aan de bovenkant kijken. Het kost wel meer tijd maar het is een geweldige ervaring.  Ook voor kinderen. Ze hoeven niet eens geïnteresseerd te zijn in de stuwdammen om het een leuke bezienswaardigheid te vinden.  Hieronder beschrijf ik een aantal redenen om de stuwdammen met kinderen te bezoeken.

4 Redenen om Elan Valley samen met je kinderen te bezoeken

Spelen met water

Spelen met water

Kinderen die niet van waterspelletjes houden? Ik ken ze niet. En in Elan Valley is overal water. Dat zie je al zodra je gebied inrijdt. Het komt boven in ondiepe kuiltjes, stroomt over de weg naar beneden, drupt langs mos en stenen. Mijn peuter vond het helemaal geweldig! Ze ontdekte kikkervisjes in ondiepe plassen, vond het heerlijk om door de plassen lopen, stenen in het water laten plonsen of er takjes in te gooien. Haar zussen trouwen ook.

Verkleden

elan Valley bezoeken met kinderen

In Plas Mawr kon Chloe haar hart ophalen aan de verschillende outfits. Maar in Elan Valley kunnen kinderen zich ook verkleden in het bezoekerscentrum.

Speeltuin

speeltuin Wales Elan Valley

speeltuin bezoekerscentrum Elan Valley

In de speeltuin achter het bezoekerscentrum kunnen ze heerlijk spelen. Er is een kabelbaan, schommels en een wip wap. En als je een beetje geluk hebt, heb je de speeltuin grotendeels voor je zelf. Vanaf het terras heb je een mooi uitzicht terwijl je je kroost in de gaten kan houden.

Natuur

natuur in Wales

reden om wales te bezoeken

In Nederland heb je ook natuur, maar in Wales zal je beamen dat onze natuur vooral gecultiveerd is. Rotsblokken die langs de weg liggen omdat ze naar beneden zijn gevallen. Kuddes schapen die ronddwalen door bossen zonder herder. Verschillende wilde vogelsoorten. Kinderen kijken hun ogen uit.

Klik hier voor meer informatie over Elan Valley en hier voor meer informatie over Midden Wales

Lees ook:

Houden jouw kinderen ook van water?

Elan Valley waterreservoirs

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook

 • Reply
  Wesley de Vree
  21 januari 2020 at 10:03

  In 2008 voor het eerst in Wales geweest vanaf dat moment verlieft op het land dit jaar weer 2 weken in de zomer een rond reis met de auto door Wales langs 3 B en B en Alen Valley ook bezoeken.

 • Reply
  www.jouvence.nl
  19 juni 2019 at 17:13

  Wauw, wat ontzettend gaaf zeg! Erg mooie foto’s allemaal.

  • Reply
   Josan
   21 juni 2019 at 06:08

   Dank je wel! Het was ook heel gaaf.

 • Reply
  LifestylebyLinda
  19 juni 2019 at 16:04

  Het lijkt mij heerlijk om hier een aantal dagen in de natuur te vertoeven, alle foto’s zien er stuk voor stuk prachtig uit!

  • Reply
   Josan
   21 juni 2019 at 06:09

   Super bedankt Linda!

 • Reply
  Dhini van Heeren
  17 juni 2019 at 09:52

  Prachtig foto`s van je kinderen en prachtig omgeving ook. Het lijkt mij erg leuk om daar eens te bezoeken

 • Reply
  Janet
  15 juni 2019 at 20:32

  Dat ziet er leuk uit, mooie foto’s hoor! Ik bezocht Hoover Dam in Amerika… ik heb op zich helemaal niets met dammen, maar vond dit wel immens hoor!

 • Reply
  ingrid
  14 juni 2019 at 12:47

  wat leuk zeg en wat mooi. vooral leuk dat het ook met kinderen te doen is

 • Reply
  Deborah
  14 juni 2019 at 09:53

  Wauw, wat indrukwekkend. Nooit geweten dat ze daar zoveel stuwdammen hebben. Prachtige foto’s. Leuk blog om te lezen. Wij zouden hier ook wel een dag voor uittrekken om dit te bewonderen. Gek op geschiedenis ook.

 • Reply
  Jessica - Foodie Feest
  14 juni 2019 at 09:45

  Gaaf zeg! Het lijkt me leuk om eens te bezoeken. Het ziet er prachtig uit op je foto’s 🙂

 • Reply
  Silkeblogs
  14 juni 2019 at 08:32

  Wauw, ziet er zo leuk uit! Niet alleen voor kinderen, maar ik zou het zelf ook heel graag is zien. Zo indrukwekkend!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

[instagram-feed feed=2]