Bevalling

Moeten we de eigen bijdrage ziekenhuisbevalling afschaffen?

22 juni 2017
eigen bijdrage ziekenhuisbevalling

Wanneer je zonder medische reden in het ziekenhuis wilt bevallen en daarvoor niet verzekerd bent, moet je de eigen bijdrage ziekenhuisbevalling betalen. Maar er klinkt een steeds hardere roep om deze af te schaffen. Een goede start voor moeder en kind zou namelijk niet alleen mogelijk moeten zijn als je het betalen kan.

Omdat ik sikkelcelziekte heb, is een thuisbevalling voor mij niet weggelegd. Bij bevallen komt toch het nodige bloedverlies kijken en dat blijft voor mij gewoon een dingetje waar men scherp op is. Mijn lichaam kan niet zo makkelijk zelf nieuw bloed bij maken. Daarom gebeurt  bevallen poliklinisch in de steriele omgeving van een ziekenhuis. Hoewel verloskamers er tegenwoordig al een stuk gezelliger uitzien, is het geen thuis. Punt uit.

Thuisbevalling of ziekenhuisbevalling

Ergens ben ik een beetje jaloers op vrouwen die gewoon thuis mogen bevallen. Geen ongemakkelijke rit waarin je je partner verrot scheldt en elk rood stoplicht vervloekt. Niet the walk of shame richting de verloskamer. Want die starende blikken van wildvreemden zijn op dat moment echt niet mijn ding. Ook niet allerlei wildvreemd personeel die een nieuwsgierige blik op je onderkantje werpt en * glunder, als het even kan* wil voelen hoever je bent.

Nee, hoor als ik gezond was, niet zo kleinzerig en ook nog eens  werpheupen had, tekende ik gewoon zo voor een thuisbevalling. Toegegeven ook na een thuisbevalling zie je er daarna nog niet uit, maar hey in je Pinterest Perfecte slaapkamer, met mooie sfeerverlichting en beddengoed valt dat net iets minder op dan onder het felle TL licht van een ziekenhuislamp.

Eigen bijdrage ziekenhuisbevalling

Vandaar dat ik het ook logisch vond dat mensen die zonder bijzondere indicatie een ziekenhuisbed bezet houden zelf voor die kosten opdraaien. Of je verzekert je. Ook dan betaal je het zelf wat ik ook prima vind. Als je poliklinisch bevalt zonder medische indicatie, dan betaal je momenteel 341,31 euro aan wettelijke eigen bijdrage ziekenhuisbevalling. Een flink bedrag, maar sommigen hebben dat er graag voor over om er zeker van te zijn dat ze het niet thuis hoeven te doen.

“Iedereen moet gebruik kunnen maken van kraamzorg”, zegt Kamerlid Nine Kooiman (SP). “Het moet niet van de dikte van je portemonnee afhangen of een moeder en kind goede begeleiding kunnen krijgen. Juist de meest kwetsbare gezinnen worden hierdoor uitgesloten van goede begeleiding. Begeleiding die de veiligheid van baby en moeder garandeert.”

Kritisch over afschaffen eigen bijdrage ziekenhuisbevalling

Op zich klinken die woorden heel plausibel, toch ben ik kritisch. What’s new?  Ik weet niet wat de cijfers zijn van  kwetsbare vrouwen die het ziekenhuis mijden, maar als dat hoog is en het een nationale ramp is , moeten we er zeker wat aan doen.

Ook weet ik niet of bevallen in het ziekenhuis nu de beste start is die je hebben kan. Er zijn ook genoeg moeders die zo hun klachten over het ziekenhuis hebben. Over personeel dat amper weet hoe je een kind aan moet leggen. Pijnbestrijding die uren op zich laat wachten omdat de dienstdoende anesthesist ergens in de catacomben van het ziekenhuis te druk is met de operatie van een ander. Tot aan dat je  uren in je eigen drek ligt voordat je gewassen wordt. Het zijn maar wat anekdotes die wel aangeven dat ook ziekenhuisbevallingen niet  dé garantie zijn voor betere zorg. Oh en nog zoiets; het sterfterisico is aanzienlijk hoger wanneer je in het weekend in het ziekenhuis bevalt.

Veiligheid van baby en moeder

En ligt het nu aan mij of is het een beetje een steek onderwater naar verloskundigen toe? Alsof die niet voor ‘goede begeleiding’ zorgen. Tijdens mijn laatste bevalling kon ik mijn verloskundige veel beter verdragen dan dat ziekenhuispersoneel dat niet vooruit te branden was.Ik zeg het maar even gewoon zoals het is.

Kortom laten we de garantie van ‘veiligheid van baby en moeder’ niet overdrijven. Ook een ziekenhuisbevalling is geen golden ticket. Daarnaast zijn kraamzorg of poliklinisch bevallen twee werelden van verschil. Iedereen betaalt een eigen bijdrage voor kraamzorg. Maar wederom kan het hierbij ook weer interessant zijn om van verzekering over te stappen of een module aan te zetten.

Wie gaat dat betalen?

Maar mijn grootste punt van kritiek is misschien wel; wie gaat dat betalen? De overheid zal 6 miljoen euro per jaar gaan mislopen. Inmiddels betaal ik lang genoeg belasting om te weten dat als het erbij het ene potje af gaat, komt het er bij het andere bij. Ergens krijgen we heus wel de rekening gepresenteerd. Bij de eerstvolgende financiële crisis, blijkt een dergelijke constructie onhoudbaar te zijn en wordt het weer teruggedraaid. Zo is het ook altijd bij de kinderopvangtoeslag gegaan. En uiteindelijk is het een beetje een sigaar uit eigen doos *No pun intended, maar hahaha wel heel erg grappig, Vind ik dan weer.*

Gelukkig heeft men ook al een idee waar dat extra geld vandaan gaat komen: Het wordt wellicht gecompenseerd als het aantal bevallingen met dure pijnbestrijdingsmiddelen daalt. Yep, laat dat vooral even op je inwerken. Zie je het woordje wellicht staan?! Wat dus ook betekenen kan dat het wellicht niet zo is? Dat het kwartje de andere kant opvalt. Kortom het zou zomaar heel goed mogelijk kunnen zijn dat we eventueel in de nabije toekomst geld zullen gaan uitgeven dat we nog niet hebben en er is een aannemelijke kans dat we dat wellicht ook nooit gaan krijgen.

Pijnbestrijding bij bevalling op zijn retour?

Dat het 6 miljoen per jaar kost dat weten we nu al. En laten we eerlijk zijn, de vraag naar dure pijnbestrijding die daalt? In de afgelopen 10 jaar ben ik 3 keer bevallen. 10 jaar geleden was het net zo slecht geregeld als 10 jaar later. Pijnbestrijding tijdens de bevalling is in Nederland nog niet eens helemaal goed van de grond gekomen.Over het Remifentanil pompje is nog teveel onduidelijkheid of dat gevaarlijk is of niet en de ruggenprik is ook geen common practice. Dus ik verwacht zeker niet dat het minder wordt. Het houdt niet op, niet vanzelf.

Zoals je merkt blijf ik uiterst kritisch en mijn twijfels houden. Wat vind jij moet de eigen bijdrage ziekenhuisbevalling worden afgeschaft?

bron

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

 • Reply
  Heleen
  26 juni 2017 at 19:22

  Eigen bijdrage kan je zo omzeilen..
  Als je zegt dat je pijnstilling wil, wordt je bevalling medisch..

  Bijdrage bij 1 ste kind mag eraf.. 70% komt uiteindelijk in het ziekenhuis terecht.
  Als de eerste zonder complicaties verloopt.. dan eigen bijdrage als je bij de 2 de in het ziekenhuis wil bevallen.

  Een andere kant: als je bij je eerste poliklinisch wil bevallen de kans dat je pijnstilling wil veel groter. Drempel is laag. Mogelijk geeft dit juist weer meer complicaties en dus veel meer kosten.

 • Reply
  Lees mee 35: mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings
  24 juni 2017 at 06:00

  […] discussie: moet de eigen bijdrage voor een vrijwillige ziekenhuisbevalling worden afgeschaft? Als je het mij vraagt, zou ik zeggen van niet. Als je zelf in het ziekenhuis wil bevallen, dan is […]

 • Reply
  Merel
  23 juni 2017 at 16:37

  Twee keer in het ziekenhuis, één keer thuis. Mocht ik nog eens zwanger raken, dan ga ik als het even kan opnieuw voor thuis, omdat het gewoon een stuk prettiger was. Niks ten nadele van vrouwen die vrijwillig graag in het ziekenhuis willen bevallen (ik kan me er ook niks bij voorstellen: voor je lol met weeën in de auto). Maar ik vind toch dat als dat je eigen keus is, je die kosten gewoon moet betalen. Ik heb eens per ongeluk de rekening van het ziekenhuis gekregen (die eigenlijk bestemd was voor mijn verzekering). En in totaal kwam het neer op bijna 5000 euro. Aangezien zo’n bevalling peperduur is, vind ik het dus niet meer dan logisch dat je daar zelf een kleine bijdrage aan levert zolang het niet gebeurt op medische indicatie.

 • Reply
  Marian Zw
  23 juni 2017 at 11:49

  Twee keer thuis bevallen en twee keer in het ziekenhuis waarvan een keer (Gelukkig) met mn eigen verloskundige! Geef mij maar een thuis bevalling, Natuurlijk moet het veilig zijn, maar ik vind starende blikken, hobbelige wegen en verkeerslichten ook een drama onderweg! En daarbij ken je de verloskundige, ze blijft bij je terwijl men in een ziekenhuis toch meerdere zwangeren tegelijk moet helpen. En ik vind het prima dat er een bedrag gevraagd wordt voor het gebruik van de verloskamer. Wel zou je dan zoals veel ziekenhuizen volgens mij al doen, gewoon daar kunnen bevallen met je eigen verloskundige en de kraamverzorgende die je normaal thuis ook zou bellen. Alleen als de nood aan de man is komt er personeel van het ziekenhuis, arts of verloskundige, die het moeten over nemen.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎼 Deck the halls with boughs of holly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la
'Tis the season ✨to be jolly
Fa-la-la-la-la, la-la-la-la 🎄🤶🏾🎅🏾 Ik ben echt helemaal in de kerststemming hoor mensen 🙋🏾‍♀️
.
.
. #kerst #kerstmis #feestdagen #kerstversiering # kerstdag #kerstdagen #kerstdecoratie #kerstvakantie
 • ⭐𝒢𝓊𝑒𝓈𝓈 𝓌𝒽𝒶𝓉?!⭐⁣
⁣
Vandaag gaan we naar Disney on Ice! Het jaarlijkse familie uitje met de meiden. Chloe stuitert al weken rond van de voorpret en weet precies welke Elsa jurk ze aan wil. 🎉 En ik weet dat ik tot in de zomervakantie bij het avondeten God van haar moet danken dat we in december naar Disney on ice konden gaan 🙏 😆⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys⁣
#letthekids #umh_kids #humansofjoy #momazine #kindredmemories #illuminatechildhood
 • ⭐𝓐 𝓫𝓪𝓫𝔂 𝓶𝓪𝓴𝓮𝓼 𝓵𝓸𝓿𝓮 𝓼𝓽𝓻𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓭𝓪𝔂𝓼 𝓼𝓱𝓸𝓻𝓽𝓮𝓻, 𝓽𝓱𝓮 𝓷𝓲𝓰𝓱𝓽𝓼 𝓵𝓸𝓷𝓰𝓮𝓻, 𝓼𝓪𝓿𝓲𝓷𝓰𝓼 𝓼𝓶𝓪𝓵𝓵𝓮𝓻 𝓪𝓷𝓭 𝓪 𝓱𝓸𝓶𝓮 𝓱𝓪𝓹𝓹𝓲𝓮𝓻⭐ ⁣
.⁣
Wat heeft jouw kind toegevoegd aan jouw leven maar had je totaal niet verwacht?⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#cutepregnancy #zwangerschap #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement t #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfasjion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnanyphoto #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #thebump #babyontheway #bump #30weken #30weekspregnant #30weeks
 • A work of art has no importance whatever to society. It is only important to the individual. -Vladimir Nabokov .
.⁣
#elfontheshelf2019 #elfontheshelf #elfonashelf #elfontheshelfmeme #elfontheshelfclassroom #elfontheshelfideas #elfontheshelfinspiration #elfontheshelfchallenge #elfontheshelfadventures #elfontheshelfnl #elfontheshelfuk #elfontheshelfshenanigans #elfontheshelfarrival #elfontheshelf_norge #scoutelfideas #scoutelfreturnweek #scoutelf #christmas #festive #christmasinpiration #naughtelf #naughtyelfontheshelf #naughtelves #christmasdecorations #kerst #kerst2019 #bananaart
 • ⭐️𝓣𝓱𝓻𝓸𝔀𝓫𝓪𝓬𝓴 𝓣𝓱𝓾𝓻𝓼𝓭𝓪𝔂 ⭐️ Toen Chloé nog klein was en nog wel eens een stoere broek en flanel droeg 😍
.
.
.
⠀⠀
#throwbackthursday #mamablogger #honestmotherhood #clickinmoms #dailyparenting #cameramama #familyfirst #familyforever #familyiseverything #bedeeplyrooted #eternalmotherhood #zwanger #joyfulmamas #momadvice #ig_motherhood #nestingly #mytinytribe #documentingmotherhood #ipreview
 • ⭐𝐼𝒕'𝒔 𝒕𝒉𝒆 𝒎𝒐𝒔𝒕 𝒘𝒐𝒏𝒅𝒆𝒓𝒇𝒖𝒍 𝒕𝒊𝒎𝒆 𝒐𝒇 𝒕𝒉𝒆 𝒚𝒆𝒂𝒓⭐⁣
⁣
Ik heb echt mega zin in de #kerstvakantie. 🎄Gewoon 2 weken niet vroeg opstaan voor school😅 en lekker in warme onesies kerstfilms kijken.❤⁣
.⁣
Heb jij ook zin in de kerstvakantie of veroorzaakt het vooral kerststress?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#kerst #kerst2019 #kerstboom #kerstboom #kerstbal #dutchmom⁣
#familyforever #clickinmoms #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #momblogger
 • ⭐ 𝓢𝓲𝓽𝓽𝓲𝓷𝓰 𝓹𝓻𝓮𝓽𝓽𝔂⭐ ⁣
Dat gaat me vandaag niet helpen. Minimaal 5x prikken in het ziekenhuis. En ervaring leert dat ze nooit mijn aders kunnen vinden dus dat het wel vaker wordt. En dat op een lege maag... gewoon tandjes op elkaar en me niet verzetten tegen al die naalden. Echt ik ben zo geen held met naalden 😨😭 ⁣
⁣
Alleen daarom twijfel ik al aan die hele kinkhoest vaccinatie 💉 moet gaan halen. Valt die mee? ⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#30weeks #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #zwangerschap #pregnancydiary #zwangerschapsfotografie #pregnant_world #pregnantfashion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #babyontheway #stylishbump #mumtobe #maternitystyle #thebump #babybelly #30weekspregnant
 • 𝓦𝓸𝓮𝓷𝓼𝓭𝓪𝓰𝓶𝓲𝓭𝓭𝓪𝓰⁣
⁣
De dagen gaan snel en ze worden zo snel groot. Juist daarom probeer ik er alles aan te doen om ze mooie herinneringen mee te geven. Onze eigen gewoontes, rare manieren en mooie betekenisvolle rituelen. Zoals kerstkoekjes bakken. Het maakt niet uit of ze lukken of mislukken. Het gaat om het plezier.⁣ ⁣
Wat doe jij graag op de woensdagmiddag?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
https://www.goodgirlscompany.nl/zelf-kerstkoekjes-maken/ #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #bloggermum #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #blogonmama #kerst #kerstkoekjes #momblogger #littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childrenofig #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #bakken ⁣
#kindredmemories
 • 𝐻𝑜𝓂𝑒 𝒾𝓈 𝓌𝒽𝑒𝓇𝑒 𝓉𝒽𝑒 𝒽𝑒𝒶𝓇𝓉 𝒾𝓈⁣
⁣
Allereerste #weekvlog online op #YouTube waarin ik jullie meeneem in ons nieuwe huis! Na maanden van wachten, veel regelen en stress is het dan bijna zover. Hij is bijna af dus we mochten gezellig met een helmpje op ons koppie rondlopen over de bouwplaats. ==> https://youtu.be/D2CvsWDiass⁣
⁣
Heb je nog tips waar ik op moet letten bij de oplevering?⁣
.⁣
.⁣
.⁣
⁣
#nieuwhuis #nieuwbouw #vlog #thuis #verhuizen #video # ⁣
#vlogger #vlogging #videography #filming #youtubechannel #mama #mamablogger #arnhem #nederland #momblog #momblogger #subscribe #mommyblog #motherhoodunplugged #motherhoodthroughinstagram #mommyblogger #smallyoutuber
 • Iedere zwangere vrouw schijnt last te hebben van zwangerschapscravings. Ik ook...in de nieuwste video vertel ik openhartig over waar ik mijn man voor op pad stuur en hoe agressief ik word als hij het opeet. ====> https://youtu.be/NpzbxGPPDos⁣
⁣
#zwanger #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world n #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother # #foodie #foodlove #eten #gezomd #foodpassion #foodaddict #foodheaven #foodcoma #foodigers
 • ⭐𝟯𝟬 𝔀𝓮𝓴𝓮𝓷 𝔃𝔀𝓪𝓷𝓰𝓮𝓻⭐⁣
⁣
Gisteren bij de gyneacoloog geweest. Baby is netjes boven de groeicurve dus met een beetje geluk wordt het een groot kind net zoals zijn zus. Omdat het zo goed gaat, mag ik waarschijnlijk poliklinisch bevallen. Ik ben echt zo happy!!! Donderdag nog even verschillende prikken en onderzoeken doorstaan, maar het ziet er naar uit dat ik verder deze maand niet terug hoef te komen voor controles. ⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #expectingmom #mommytobe #pregnantlife #pregnancystyle #zwanger #zwangerschapsshoot #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantfashion #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #dutchmom #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #30weeks #30weken

Dit zijn wij!