Bevalling

Moeten we de eigen bijdrage ziekenhuisbevalling afschaffen?

22 juni 2017
eigen bijdrage ziekenhuisbevalling

Wanneer je zonder medische reden in het ziekenhuis wilt bevallen en daarvoor niet verzekerd bent, moet je de eigen bijdrage ziekenhuisbevalling betalen. Maar er klinkt een steeds hardere roep om deze af te schaffen. Een goede start voor moeder en kind zou namelijk niet alleen mogelijk moeten zijn als je het betalen kan.

Omdat ik sikkelcelziekte heb, is een thuisbevalling voor mij niet weggelegd. Bij bevallen komt toch het nodige bloedverlies kijken en dat blijft voor mij gewoon een dingetje waar men scherp op is. Mijn lichaam kan niet zo makkelijk zelf nieuw bloed bij maken. Daarom gebeurt  bevallen poliklinisch in de steriele omgeving van een ziekenhuis. Hoewel verloskamers er tegenwoordig al een stuk gezelliger uitzien, is het geen thuis. Punt uit.

Thuisbevalling of ziekenhuisbevalling

Ergens ben ik een beetje jaloers op vrouwen die gewoon thuis mogen bevallen. Geen ongemakkelijke rit waarin je je partner verrot scheldt en elk rood stoplicht vervloekt. Niet the walk of shame richting de verloskamer. Want die starende blikken van wildvreemden zijn op dat moment echt niet mijn ding. Ook niet allerlei wildvreemd personeel die een nieuwsgierige blik op je onderkantje werpt en * glunder, als het even kan* wil voelen hoever je bent.

Nee, hoor als ik gezond was, niet zo kleinzerig en ook nog eens  werpheupen had, tekende ik gewoon zo voor een thuisbevalling. Toegegeven ook na een thuisbevalling zie je er daarna nog niet uit, maar hey in je Pinterest Perfecte slaapkamer, met mooie sfeerverlichting en beddengoed valt dat net iets minder op dan onder het felle TL licht van een ziekenhuislamp.

Eigen bijdrage ziekenhuisbevalling

Vandaar dat ik het ook logisch vond dat mensen die zonder bijzondere indicatie een ziekenhuisbed bezet houden zelf voor die kosten opdraaien. Of je verzekert je. Ook dan betaal je het zelf wat ik ook prima vind. Als je poliklinisch bevalt zonder medische indicatie, dan betaal je momenteel 341,31 euro aan wettelijke eigen bijdrage ziekenhuisbevalling. Een flink bedrag, maar sommigen hebben dat er graag voor over om er zeker van te zijn dat ze het niet thuis hoeven te doen.

“Iedereen moet gebruik kunnen maken van kraamzorg”, zegt Kamerlid Nine Kooiman (SP). “Het moet niet van de dikte van je portemonnee afhangen of een moeder en kind goede begeleiding kunnen krijgen. Juist de meest kwetsbare gezinnen worden hierdoor uitgesloten van goede begeleiding. Begeleiding die de veiligheid van baby en moeder garandeert.”

Kritisch over afschaffen eigen bijdrage ziekenhuisbevalling

Op zich klinken die woorden heel plausibel, toch ben ik kritisch. What’s new?  Ik weet niet wat de cijfers zijn van  kwetsbare vrouwen die het ziekenhuis mijden, maar als dat hoog is en het een nationale ramp is , moeten we er zeker wat aan doen.

Ook weet ik niet of bevallen in het ziekenhuis nu de beste start is die je hebben kan. Er zijn ook genoeg moeders die zo hun klachten over het ziekenhuis hebben. Over personeel dat amper weet hoe je een kind aan moet leggen. Pijnbestrijding die uren op zich laat wachten omdat de dienstdoende anesthesist ergens in de catacomben van het ziekenhuis te druk is met de operatie van een ander. Tot aan dat je  uren in je eigen drek ligt voordat je gewassen wordt. Het zijn maar wat anekdotes die wel aangeven dat ook ziekenhuisbevallingen niet  dé garantie zijn voor betere zorg. Oh en nog zoiets; het sterfterisico is aanzienlijk hoger wanneer je in het weekend in het ziekenhuis bevalt.

Veiligheid van baby en moeder

En ligt het nu aan mij of is het een beetje een steek onderwater naar verloskundigen toe? Alsof die niet voor ‘goede begeleiding’ zorgen. Tijdens mijn laatste bevalling kon ik mijn verloskundige veel beter verdragen dan dat ziekenhuispersoneel dat niet vooruit te branden was.Ik zeg het maar even gewoon zoals het is.

Kortom laten we de garantie van ‘veiligheid van baby en moeder’ niet overdrijven. Ook een ziekenhuisbevalling is geen golden ticket. Daarnaast zijn kraamzorg of poliklinisch bevallen twee werelden van verschil. Iedereen betaalt een eigen bijdrage voor kraamzorg. Maar wederom kan het hierbij ook weer interessant zijn om van verzekering over te stappen of een module aan te zetten.

Wie gaat dat betalen?

Maar mijn grootste punt van kritiek is misschien wel; wie gaat dat betalen? De overheid zal 6 miljoen euro per jaar gaan mislopen. Inmiddels betaal ik lang genoeg belasting om te weten dat als het erbij het ene potje af gaat, komt het er bij het andere bij. Ergens krijgen we heus wel de rekening gepresenteerd. Bij de eerstvolgende financiële crisis, blijkt een dergelijke constructie onhoudbaar te zijn en wordt het weer teruggedraaid. Zo is het ook altijd bij de kinderopvangtoeslag gegaan. En uiteindelijk is het een beetje een sigaar uit eigen doos *No pun intended, maar hahaha wel heel erg grappig, Vind ik dan weer.*

Gelukkig heeft men ook al een idee waar dat extra geld vandaan gaat komen: Het wordt wellicht gecompenseerd als het aantal bevallingen met dure pijnbestrijdingsmiddelen daalt. Yep, laat dat vooral even op je inwerken. Zie je het woordje wellicht staan?! Wat dus ook betekenen kan dat het wellicht niet zo is? Dat het kwartje de andere kant opvalt. Kortom het zou zomaar heel goed mogelijk kunnen zijn dat we eventueel in de nabije toekomst geld zullen gaan uitgeven dat we nog niet hebben en er is een aannemelijke kans dat we dat wellicht ook nooit gaan krijgen.

Pijnbestrijding bij bevalling op zijn retour?

Dat het 6 miljoen per jaar kost dat weten we nu al. En laten we eerlijk zijn, de vraag naar dure pijnbestrijding die daalt? In de afgelopen 10 jaar ben ik 3 keer bevallen. 10 jaar geleden was het net zo slecht geregeld als 10 jaar later. Pijnbestrijding tijdens de bevalling is in Nederland nog niet eens helemaal goed van de grond gekomen.Over het Remifentanil pompje is nog teveel onduidelijkheid of dat gevaarlijk is of niet en de ruggenprik is ook geen common practice. Dus ik verwacht zeker niet dat het minder wordt. Het houdt niet op, niet vanzelf.

Zoals je merkt blijf ik uiterst kritisch en mijn twijfels houden. Wat vind jij moet de eigen bijdrage ziekenhuisbevalling worden afgeschaft?

bron

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock

 • Reply
  Heleen
  26 juni 2017 at 19:22

  Eigen bijdrage kan je zo omzeilen..
  Als je zegt dat je pijnstilling wil, wordt je bevalling medisch..

  Bijdrage bij 1 ste kind mag eraf.. 70% komt uiteindelijk in het ziekenhuis terecht.
  Als de eerste zonder complicaties verloopt.. dan eigen bijdrage als je bij de 2 de in het ziekenhuis wil bevallen.

  Een andere kant: als je bij je eerste poliklinisch wil bevallen de kans dat je pijnstilling wil veel groter. Drempel is laag. Mogelijk geeft dit juist weer meer complicaties en dus veel meer kosten.

 • Reply
  Lees mee 35: mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings
  24 juni 2017 at 06:00

  […] discussie: moet de eigen bijdrage voor een vrijwillige ziekenhuisbevalling worden afgeschaft? Als je het mij vraagt, zou ik zeggen van niet. Als je zelf in het ziekenhuis wil bevallen, dan is […]

 • Reply
  Merel
  23 juni 2017 at 16:37

  Twee keer in het ziekenhuis, één keer thuis. Mocht ik nog eens zwanger raken, dan ga ik als het even kan opnieuw voor thuis, omdat het gewoon een stuk prettiger was. Niks ten nadele van vrouwen die vrijwillig graag in het ziekenhuis willen bevallen (ik kan me er ook niks bij voorstellen: voor je lol met weeën in de auto). Maar ik vind toch dat als dat je eigen keus is, je die kosten gewoon moet betalen. Ik heb eens per ongeluk de rekening van het ziekenhuis gekregen (die eigenlijk bestemd was voor mijn verzekering). En in totaal kwam het neer op bijna 5000 euro. Aangezien zo’n bevalling peperduur is, vind ik het dus niet meer dan logisch dat je daar zelf een kleine bijdrage aan levert zolang het niet gebeurt op medische indicatie.

 • Reply
  Marian Zw
  23 juni 2017 at 11:49

  Twee keer thuis bevallen en twee keer in het ziekenhuis waarvan een keer (Gelukkig) met mn eigen verloskundige! Geef mij maar een thuis bevalling, Natuurlijk moet het veilig zijn, maar ik vind starende blikken, hobbelige wegen en verkeerslichten ook een drama onderweg! En daarbij ken je de verloskundige, ze blijft bij je terwijl men in een ziekenhuis toch meerdere zwangeren tegelijk moet helpen. En ik vind het prima dat er een bedrag gevraagd wordt voor het gebruik van de verloskamer. Wel zou je dan zoals veel ziekenhuizen volgens mij al doen, gewoon daar kunnen bevallen met je eigen verloskundige en de kraamverzorgende die je normaal thuis ook zou bellen. Alleen als de nood aan de man is komt er personeel van het ziekenhuis, arts of verloskundige, die het moeten over nemen.

Praat mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram

 • 🎀 B I J D E H A N D 🎀⁣
Even een dikke throwback naar die mooie tijd waarin mijn dochter niet bijdehand zei "Lekker dan" bij alle wat wat ik per ongeluk fout deed. 😩😂😅 Ik dacht dat tieners erg waren, maar die zijn echt tam vergeleken bij kritische kleutertjes 😂 Mijne is gewoon echt genadeloos en neemt geen blad voor de mond. Van wie zou ze dat nu hebben?🤔🤐🙄⁣
⁣
⭐Wie staat er bij jou altijd commentaar te geven als de boel in de soep loopt?⭐⁣
.⁣
.⁣
,⁣
#throwback_thursday #throw🔙 #mixedbabiesig #mixedbabies #mixedbaby #savageaf #baby_girl #melaninpoppin #dutchmom #mamablogger⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #kidsforreal #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys #kinderen
 • 🎀 GROTE ZUS 🎀⁣
Het is mooi om te zien hoe de jongste van ons gezin in de afgelopen maanden een groeispurt heeft gemaakt. 🤩 Ze beseft dat ze straks als haar broertje geboren is, niet meer de baby is. En dat vindt ze niet erg. Grote zus zijn heeft ook zijn voordelen. Ze gaat hem straks voorlezen en daarom oefent ze nu alvast fanatiek.⁣
⁣
⭐Hoe heb jij aanwezige kindjes voorbereid op gezinsuitbreiding?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#grotezus #babyboy💙 #zwanger #zwangerschap #dutchmom #christen #bijbel #kraamcadeau #kraamcadeautje #godly #voorlezen #kinderen #boekenwurm #instabooks #babybijbel #babybijbel2 #familietijd #kinderboek #kinderboeken #gekregen #gospel #christianity #nbg #nederlandsbijbelgenootschap #christelijk #bookphotography #booksofinstagram #booklove #childrenphoto #becauseofreading
 • 🎀 1 T A AK 🎀⁣
⁣
Volgens mijn man ben ik de sloddervos en is hij opgeruimd. Okay, het klopt inderdaad dat opruimen niet mijn sterkte kant is.😅 Maar, ik kan meestal wél alles terugvinden.😛 Mijn man daarentegen ruimt het zo uit de weg, dat het 'kwijt' is. 🤬🤯Gevolg: Ik heb een Maxi-Cosi maar geen zitverkleiner 😩 Hij heeft overal gezocht maar kan hem niet vinden.😳 Zo'n ding los kopen bij de babywinkel kost 65 𝐞𝐮𝐫𝐨 terwijl ik een compleet nieuwe autostoel zag voor 9𝟓 𝘦𝘶𝘳𝘰😫⁣
⁣
Ondanks mijn zwangerschapshormonen ben ik niet ontploft en kan ik gelukkig nog helder nadenken. Dus ik heb op Marktplaats een tweedehands autostoel aangeschaft alleen voor die zitverkleiner. 😂 En hem daarmee 4𝟓 euro bespaart. Spreekt voor zichzelf dat ik nu nooit meer wil horen wie van ons de meest opgeruimde is...😝⁣
⁣
⭐ In welk team zit jij? Opgeruimd of chaoot?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #zwangerschap #battleofthesexes #baby #babyspullen #babyuitzet #babyboy💙 ⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #ouders #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mommyblog ##momblog #bloggermom #momswhoblog
 • It's beginning to look a lot like christmas. 🎄Ja echt, ik heb dat liedje dus in mijn hoofd zitten. Ben de schaamte voorbij. Inmiddels neurie ik het gewoon mee. ⁣
⁣
Ik kan me trouwens nog wel inhouden met All I want for Christmas 😂😅⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#christmasdecor #christmasdecorations #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfst #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #
 • Dit meisje is toch om op te vreten. Tegenwoordig is dit haar pose. Vindt ze leuk want het staat zo stoer aldus haar. Lief klein meisje blijf maar altijd zo zelfverzekerd over wat je wilt.😍❤⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#littlepiecesofchildhood #watchthemgrow #mytinytribe #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #nestingly #childhoodunplugged #pixel_kids #instakid #littleandbrave #childrenofig #babiesofig #stunningbabies #candidchildhood #letthembelittle #kidsforreal #darlingmovement #minime #mommyandme #childhoodeveryday #runwildmychild #wildandfreechildren #the_sugar_jar #vscobaby #alldaykids #petitejoys
 • Tijdens al mijn zwangerschappen krijg ik op den duur last van jeuk. Aan de ene kant omdat ik natuurlijk gewoon uit mijn jasje groei en aan de andere kant omdat ik tegenwoordig bijna dagelijks in bad zit tegen de benauwdheid. Daardoor heb ik wel de tijd om nieuwe verzorgingsproducten te testen. Voor mij en de toekomstige baby.⁣
⁣
⭐Welke product is jouw holy grail bij een droge jeukende huid?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwanger #huidverzorging #pregnancyannouncement #pregnancydiary #pregnant_world #pregnantbelly #pregnantstyle #pregnancyfashion #cute_pregnancy #pregnantandperfect #pregnancystyle #mommytobe #mommyhood #expectingababy #expectingmom #expectingmoms #expectingmother #expectingmommy #babyontheway #momlifeisthebestlife #fitpregnancy #maternity #motherhoodunplugged #dutchmom #motherhoodthroughinstagram
 • Oh my! Nog 1 maand en dan is dit meisje ook al weer 13! 😩Wat vliegt de tijd. Sinds dit jaar is ze mij voorbij gegroeid. Steelt ze mijn kleding (jij bent zwanger jij past dat toch niet) 😂😩 maar waardeer ik het ook dat ik steeds minder in de rol van opvoeder zit. Maar steeds meer naast haar sta. ⭐🙏❤⁣
.⁣
,⁣
,⁣
⁣
#dailyparenting #honestlyparents #parenthood_unveiled #parenthood_moments #ourcandidlife #parentinglife #parentinghumor #parentingblogger #parentingwin #raisingthefuture #documentyourdays #lovingtheordinarymoments #everythingtribe #photosinbetween #watchthemgrow #toddlerhood #theheartcaptured #writeyouonmyheart #littlefierceones #teenagerfashion #nestingly#childhoodeveryday #teenage #tiener #runwildmychild #teenager #wildandfreechildren #the_sugar_jar
 • 🍁Appreciate where you are in your journey, even if it's not where you want to be. Every season serves a purpose 🍁⁣
.⁣
.⁣
.⁣ #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #fallweather #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #herfst #herfstkleuren #leaffall #fallleaves #falltime #quotestagram #mommydiaries #bloggermama #mamablogger #mamablog #mommyblog #mommyblogger #momblog #bloggermom #momswhoblog #momblogger #quotestags #sundaefunday #motivation101
 • 🎀 Zusjes 🎀 Wij zijn een samengesteld gezin. Soms is dat lastig. Tijdens de week varieert onze samenstelling. En soms moeten ze elkaar voor een langere tijd missen. Groeien ze op en maken ze dingen mee die de ander mist. Maar als ze samen zijn, zijn ze 3 handen op 1 buik. En zorgen ze voor elkaar. Dat het voelt als familie kun je niet afdwingen. Het heeft tijd nodig. Geduld en vooral veel ruimte en liefde.❤⁣
⁣
#scheiden #scheiding #opvoeding #samengesteldgezin #dutchmom #familietijd #zus #zusje #zusjes #trotsemama #trots #meisjesmama⁣
#familyforever #motherhoodunplugged #motherhoodrising #ohheymama #motherhoodthroughinstagram #ig_motherhood #momsofinstagram #dailyparenting #momtogs #letthekids #vsco_mom #vsco_kids #honestmotherhood #mytinymoments #vscomom #blessed😇 #bless
 • Jaren geleden was ik ook in de herfst zwanger. Destijds was een stuk verder dan nu. Normaal is de herfst dus helemaal niet mijn seizoen. Maar voor het eerst in al die jaren (well hello Frozen) heb ik er dit jaar dus helemaal niks op tegen. Sterker nog: ik word er behoorlijk huiselijk van.⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#zwangerschap #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #acorn #leaffall #fallleaves #falltime #zwanger #melaninpoppin #melaninonfleek #melaninpower #melaninmagic #blackwomen #autumncolours #autumntime
 • Sinds het oktober is vraagt @goodgirl_miss_b wanneer we de kerstboom🎅🎄 gaan opzetten. Ze weet dat het ding niet eerder van zolder wordt afgehaald dan 1 november. Maar dat weerhoudt haar er niet van om stiekem al over wat kerstversiering rond te strooien.❄☃ Nog even genieten van mijn herfststukje. Volgende week is het klaar.🍂🍁⁣
⁣
⭐Ben jij team herfst of team kerst?⭐⁣
.⁣
.⁣
.⁣
#diy_guro #doityourself #diyproject #autumcolors #autumnleaves #autumnstyle #instaautumn #autumncolors #autumndays #diys #fallweather #diyideas #seasons #fallcolors #autumnweather #instafall #fairies #dutchmom #herfstvakantie #herfst #herfstkleuren #herfstknutsels #acorn #tinkerbell #leaffall #fallleaves #falltime #tutorials

Dit zijn wij!