Opvoeding

EHBS, Eerste Hulp Bij Schaamhaar

8 september 2017
EHBS, Eerste Hulp Bij Schaamhaar-GoodGirlsCompany

Het bloed kruipt, waar het niet gaan kan. En schaamhaar ook. Voor je het weet, groeit en bloeit het weelderig onder de oksels en in de schaamstreek van je kind. PANIEK!!! Ik vroeg mijn lezers wat ik er mee moest… .

Van mijn oudste dochter moet ik vertellen dat het hier niet over haar gaat. Gewoon voor het geval jullie het je afvragen. Dat klopt. Mijn vraag kwam namelijk na het zien het filmpje First Moon party van Hello Flo. Ik besefte dat ik heel goed wist wat ik moest doen als mijn dochter voor het eerst ongesteld wordt. Maar als het op schaamhaar aankomt, heb ik totaal geen idee.

Puber perikelen

De eerste schoolweek vertelde mijn dochter dat haar meester klassikaal bepaalde zaken rondom de menstruatie besproken had. Sommige meisjes zouden namelijk dit jaar best ongesteld kunnen worden. Blijkbaar was er tijdens de les aandacht geweest om meiden erop te wijzen dat er bij de lerarenkamer tampons verkrijgbaar zijn. Als je ongesteld bent en dat belemmerde je met gymen of iets anders, dan konden je ouders het ook altijd even bij hem aankaarten. Nu leek het mij sterk dat een meisje dat pas ongesteld geworden is, al meteen als een pro met tampons overweg kan. Dus praktisch als ik ben, raadde ik oudste dochter aan om gewoon een pakje maandverband standaard in je tas te stoppen. Dat is handiger.

Nu mijn oudste dochter in groep 8 zit, gaat het opgroeien nog sneller. Gevoelsmatig was ze gisteren nog een baby. Ik knipperde een keer met mijn ogen en ze is hard op weg een volwassen vrouw te worden! Het is niet dat ik bepaalde onderwerpen uit de weg ga, maar ik heb er simpelweg nog niet heel bewust over nagedacht. De meeste dingen zijn globaal besproken, of wat aangestipt maar daar bleef het bij omdat het nog niet echt relevant is. En nu word ik er mee geconfronteerd dat ik toch iets meer tempo moet maken met dat hele denkproces. De trein is al onderweg en ik moet er nog opspringen, terwijl een deel van mij zoiets heeft van: wil ik dit wel?

Tieners-schaamhaar-seksualiteit-GoodGirlsCompany

Mijn eerste schaamhaar herinneringen

Nu de menstruatie door de leraar getackeld is, leek schaamhaar mij een logische keuze. Daar heb ik persoonlijk namelijk best een hele duidelijke mening over. Als feminist zou ik waarschijnlijk in het hoekje non-shavers moeten zitten, maar ik heb gewoon een hartgrondige hekel aan lichaamshaar. En nee, niet brullen dat het aangeleerd is. Mijn allereerst schaamhaar herinneringen stammen namelijk uit de jaren ’80. Ik moet een jaar of 6,7,8 geweest zijn toen ik tijdens een familiedag een van mijn oudere nichten zich om zag kleden. Tot mijn grote verbazing had zij haar daar beneden.

Echt, ik stond voorovergebogen met grote ogen vol afgrijzen er naar te kijken. Ik zou het destijds vast wel eens bij mijn moeder gezien hebben. Maar mijn nicht was maar een paar jaar ouder dan ik. Ik vond het verschrikkelijk dat dit dus mijn toekomstperspectief was. Tot dan toe had ik daar nooit bij stil gestaan, maar opeens was mijn onbezorgde jeugd over. En ik vond het niks. Op die leeftijd had ik nog geen opiniërend modeblad gelezen, bovendien was scheren voor vrouwen namelijk nog niet helemaal hip. Maar voor mij stond vast: ik bliefde het niet. Toen bij mijzelf ook de eerste haren zichtbaar werden, nam ik drastische maatregelen. Ik jatte vanaf toen stelselmatig de wegwerpscheermesjes van mijn vader. Sterker nog, ik durf te beweren dat ik de eerste vrouw in ons huishouden was die zich regelmatig scheerde. Nog voor mijn moeder of zus. Om maar even aan te geven hoe erg ik er tegen was en mijn eigen mening had.

Het kale gebeuren

Anno 2017 roep ik dat scheren voor mannen is. Ik ben niet 360 graden bijgedraaid, maar er zijn andere manieren om van ongewenst haargroei af te komen. Vandaar. Inmiddels heb je ook een tegenbeweging die het kale gebeuren allemaal niks vindt. En dat mag van mij. We leven in een vrij land. Maar ik ben zelf het type vrouw die vlak voor een bevalling nog zorgt dat alles netjes bijgewerkt is. Vandaar dat ik mij dus serieus afvroeg wat als mijn puberdochters nu oksel – of schaamhaar krijgen? En dat niet alleen, stel dat ze compleet het tegenovergestelde van mij worden? Moet ik het dan maar leven en laten leven? De groei in de kiem smoren? Moet ik er überhaupt iets van vinden? Of zijn verzorgd en onverzorgd relatieve begrippen?

Terwijl ik meestal een uitgesproken mening over moedergerelateerde onderwerpen heb, bleef ik nu met een groot vraagteken zitten. Tijd om de vraag bij andere moeders neer te leggen. We zijn er namelijk sterren in om elkaar te vertellen wat te doen, of elkaars moederschapschap in twijfel te trekken dus ik voorzag echt wel de nodige tips, nuttige adviezen of feedback. Maar eerlijk is eerlijk: het viel mij een beetje tegen in vergelijking met alle reacties die ik krijg op het feit dat al mijn 3 dochters voor 12 maanden gaatjes in hun oren hadden. Jammer, want terwijl ik in zo’n discussie de ongevraagde adviezen en meningen lekker van mij af laat glijden, stond ik nu open voor feedback…Gelukkig waren er enkele moeders die mij wat op weg konden helpen.

Tieners en schaamhaar

Ik kreeg de onderstaande feedback

  • Sylvia “Ehmmmm weet je, nog niet eens over na gedacht Ze hoeft van mij niet te scheren en waxen, maar zelf vind ik het wel prettig. Zelf laten beslissen?”
  • Anja “Mijn dochter heeft om scheermesjes gevraagd om haar benen te scheren. De rest houdt ze zelf bij zoals ze wil. Wel tips gegeven, maar het is en blijft een tiener :)”
  • Liess “Ik heb der laten zien hoe ze het moet scheren… en paar keer geholpen en sinds dien doet ze t allemaal zelf. Of niet. Whatever she wants”
  • Tamara “Zou haar sws meteen een full body wax geven”
  • Annemiek “Tja ik heb een zoon van net 4 onder mijn hoede. Geen idee dus. Die moet nog leren hoe hij zichzelf moet wassen. Succes dus ;)”

Ik denk dat tegen de tijd dat het gaat spelen en mijn dochter advies wil, ik dat ook zal geven. Maar wat ze er mee doet moet ze tegen die tijd zelf weten. Mits ik er maar niet tegenaan hoef te kijken 😉

Heb jij nog tips voor hoe je met schaamhaar moet omgaan? Ervaar jij ook dat je kind te snel opgroeit?

Ook leuk om te lezen:

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter,Instagram,Facebook of YouTube?

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]