Opvoeding Tiener

Tienerdrama | 10 tips om het in de kiem te smoren

21 april 2020
10 tips om tienerdrama in de kiem te smoren

Als je dochters hebt, ontkom je niet aan een beetje drama. Tranen omdat ze niet in een knalroze prinsessenbaljurk naar school mag. Emoties omdat ze ongesteld moeten worden en niet lekker in haar vel zit. Of de roddel, jaloezie en venijn die tienermeiden op elkaar loslaten. Dochters opvoeden betekent dealen met tienerdrama.

Stiekem vind ik dat ook leuk aan het opvoeden van dochters. Uiteindelijk ben ik ook maar een meisje die uitgroeide tot moeder. Dochters hebben, leert mij mijn eigen opgroeien in perspectief te plaatsen. Ook al heb ik het dan zelf meegemaakt, toch vind ik het soms best een uitdaging om me ook écht in mijn dochter te verplaatsen en het te begrijpen. Vooral wanneer het gaat om drama die ik zou omschrijven als overdreven. De ene keer lukt het me prima om me in mijn dochter te verplaatsen. De andere keer moet ik echt mijn best doen om niet met mijn ogen te rollen. 

Tienerdrama

In mijn tijd (oh help, zeg ik dat echt?) was tienerdrama ook nog lekker overzichtelijk. Je vocht het uit op het schoolplein of nodigde iemand niet uit voor je feest. Maar tegenwoordig wordt de strijd niet alleen face to face uitgevochten ook via social media. Dat voegt dan ook meteen een extra dimensie aan tienerdrama. Soms is het net Mean Girls. Maar dan in het echt. Daarom beschrijf ik hieronder een aantal effectieve tips om tienerdrama in de kiem te smoren en je dochter weerbaar te maken.

10 tips om tienerdrama in de kiem te smoren

drama meisjes dochters

Zorg voor voldoende slaap

’s Avonds laat stiekem nog op hun telefoon zitten. Toch nog even een aflevering op Netflix kijken (en de daarop volgende). Nog niet helemaal klaar met huiswerk. Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom veel tieners te weinig slapen. Pubers hebben eigenlijk veel meer slaap nodig dan dat ze nu vaak krijgen. Gemiddeld zo’n 9 uur per nacht. Het gevolg van te weinig slaap is dat ze ’s ochtends vaak niet uit bed te branden zijn.

Op zich is het niet zo verwonderlijk dat een goede nachtrust tienerdrama smoort. Kijk maar eens naar jezelf? Was jij op je best toen je baby je ’s nachts verschillende keren wakker huilde? Na een slechte nachtrust ben je vaak toch een beetje humeurig en kan je weinig hebben. Datzelfde geldt ook voor tieners. De achtbaan aan emoties en alles wat een puber meemaakt, is soms al uitputtend genoeg. Veel drama valt te voorkomen door er voor te zorgen dat je kind gewoon op tijd in bed ligt. Heeft je kind moeite met in slaap vallen? Probeer dan aan een bedtijdroutine te ontwikkelen die bijdraagt een een goede nachtrust.

Blijf rustig

Of het huis nu te klein is omdat je haar favoriete outfit niet hebt uitgewassen die ze morgen aan MOET. Of haar verbied om in dat korte rokje het huis te verlaten. Blijf rustig! Een open deur maar soms oh zo moeilijk! Ik hoorde ooit dat de toon waarmee we een gesprek beginnen, de uitkomst van ons gesprek bepaalt. Samengevat als jouw tiener staat te gillen, helpt het niet om ook mee te doen.

Gaat ze over de rooie of is ze brutaal? Laat haar dan weten dat je er graag met haar over wilt praten als ze dat op een respectvolle manier kan doen. Soms is het beter om niet in een verhitte discussie te raken, maar even afstand te nemen. Tot tien te tellen en diep in en uit te ademen voordat jullie er verder over praten.

Neem emoties serieus

Bij tienerdrama komen de nodige emoties kijken. Je hoeft het niet met de je dochter eens te zijn om haar gevoelens en emoties serieus te nemen. Dus probeer te voorkomen dat je met je ogen rolt of het bestempelt als ‘aanstellerij’. Ook al zou je het misschien denken, dan nog raad ik je aan dit niet uit te spreken. Tenzij je wilt dat je dochter niet meer tegen je praat of het verwijt “Jij luistert ook nooit!” naar je hoofd slingert.

Werd die scheldkannonade die je over je heen kreeg nu alleen veroorzaakt door boosheid of zit er misschien ook een heleboel teleurstelling en verdriet onder? In plaats van het niet serieus te nemen en te veroordelen, kun je haar beter leren om haar emoties te benoemen. Zeg bijvoorbeeld “Ik zag dat het je erg boos maakte wat er vanmiddag aan tafel gebeurde…” Leer je dochter dat het okay is dat ze zich zo voelt. Een tiener die zich gehoord en begrepen voelt, kan zich beter richten op het vinden van een oplossing of een manier om met emoties om te gaan.

Mentaliseren kan je leren

Een van de meest waardevolle dingen die je kinderen leren kunt, is mentaliseren.  Mentaliseren betekent dat je stil staat bij je eigen gevoelens en gedachten, maar ook stilstaat en nadenkt over de gevoelens en gedachten van de ander. Kinderen leren mentaliseren door hun ouders. Dat doe je eigenlijk al vanaf dat ze geboren zijn. Als mijn baby huilt, praat ik tegen hem en benoem ik het gevoel dat het huilen veroorzaakt. Heeft hij honger? Een vieze luier of gewoon even behoefte aan knuffelen en dichtbij mama zijn?

Als kinderen ouder worden, voeg je daar vaak ook emoties aan toe. Waardoor kinderen op een gegeven moment leren dat hun eigen gevoelens bij de situatie niet hetzelfde hoeven te zijn als die van hun ouders. Is je kind 3? Dan zal je zien dat ze vanaf die leeftijd zich steeds beter in een ander kan verplaatsen. Als je dochter niet voldoende leert om haar emoties te mentaliseren, kan dit ertoe leiden dat zij er volledig door in beslag genomen kan worden. Zelfs zo erg dat die persoon niet meer helder kan nadenken. Als je goed mentaliseert is de emotie aanwezig en voel je hem, maar je wordt niet door overheerst.

Leren reflecteren

Als moeders zijn we geneigd om de problemen van onze kinderen op te lossen. Soms omdat we het beter weten. Maar vaak ook omdat je van je kind houdt en het moeilijk is haar te zien worstelen. Maar naarmate onze kinderen ouder worden, is het belangrijk om ze meer los te laten. Vrijheid te geven en ruimte om hun eigen tienerdrama op te lossen en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Trek dus niet te snel conclusies en vermijd het geven van ongevraagd advies. Help haar reflecteren op de situatie. Reflecteren op de situatie voorkomt ook dat je dochter zichzelf in de slachtofferrol plaatst. Kijk samen naar wat gebeurde er nu? Probeer het te begrijpen en inzichtelijk te maken door samenvatten. Bijvoorbeeld door “Dus als ik je verhaal goed begrijp, heb je alleen ene onvoldoende gekregen omdat je docent Duits je niet mag?”

Emoties reguleren

Zoals ik hierboven al beschreef ,is het belangrijk om je dochter te laten weten dat emoties als angst, woede en verdriet okay zijn. Maar ze mogen geen excuus zijn voor slecht gedrag. Leer je tiener dat ze de baas is over haar emoties en niet andersom. Leer haar vaardigheden aan om haar emoties te reguleren zodat ze er op een gezonde manier mee om kan gaan.

Social media is (niet) belangrijk

Social media is leuk maar het zorgt zo nu en dan ook voor onnodig veel tienerdrama. In WhatsAppgroepen worden makkelijk geweld en naaktfoto’s verspreid. Dat bleek vorig jaar al uit onderzoek. Misschien niet op de telefoon van jouw dochter. Maar als ouders moet je je er van bewust zijn dat er heel wat buiten ons blikveld gebeurt. Daarom is het belangrijk om je kinderen te onderwijzen in social media etiquette en de waarde die ze moeten hechten aan Instagram en Tik Tok likes.

Ontwikkel sociale vaardigheden

Weet je nog toen je dochter geen tiener was maar peuterpuber? Wat deed ze toen om aandacht te krijgen? Was het gillend op de grond in de supermarkt liggen? Het huis op zijn kop zetten zodra je aan de telefoon hing? Tieners die weinig zelfvertrouwen of eigenwaarde hebben, doen er ook van alles aan om aandacht te krijgen. En daarmee zijn ze vaak ook de aanstichter van tienerdrama. Datzelfde geldt ook voor tieners die zich alleen voelen.

Hoe staat het met de sociale vaardigheden van je tiener? Knoopt ze makkelijk een gesprekje aan? Weet ze hoe ze een ruzie moet uitpraten? Laat ze zich makkelijk meesleuren vanwege groepsdruk of durft ze nee te zeggen wanneer het tegen haar gevoel ingaat? Brainstorm samen over oplossingen voor een probleem. Door het ontwikkelen van deze sociale vaardigheden en probleemoplossend vermogen, krijgt haar zelfvertrouwen een boost. Daardoor neemt ook de neiging af om zich bezig te houden met drama.

Dankbaarheid leren

Dankbaar kunnen zijn is een van de meest onderschatte eigenschappen. Tevreden zijn met wat je hebt en waar je nu staat, vormt een belangrijke sleutel tot geluk. Veel tienerdrama komt ook voort uit een gevoel van onrecht en ‘het is niet eerlijk’. De klasgenoot die vaker op vakantie gaat. Duurdere kleding krijgt. Later mag opblijven. Wel naar dat feest mag of die blote kleding dragen mag. En zo kun je vast nog wel een aantal dingen benoemen.

In plaats van je tiener te leren dat het ook recht heeft op hetzelfde kun je haar leren om met andere ogen naar de situatie te kijken. Ziet ze wel hoe erg ze boft om een dak boven haar hoofd te hebben, gezond te zijn, vrienden te hebben? Door je tiener te leren om ook de kleine positieve dingen op te merken verandert haar ondankbare houding.

Breng extra tijd met haar door

Weet je nog toen je kinderen klein waren en alles wat ze nodig hadden was hun mama? Tieners zullen het je waarschijnlijk niet vertellen, maar stiekem is dat zo nu en dan nog steeds zo. Ze hebben je onverdeelde aandacht nodig, tijd in jouw aanwezigheid.

Drama wordt altijd aangewakkerd als we weinig tijd voor onze kinderen hebben. Of je nu veel afwezig bent geweest van huis of dat het erg druk was. Op een gegeven moment is die rek eruit en krijg je het als een boemerang terug. Tijd om weer te focussen op wat echt belangrijk is en weer even echt samen te zijn. Dit kan je doen door goede gesprekken tijdens etenstijd of lekker lang natafelen. Of je ruimt wat extra tijd in rond bedtijd. Vlak voor het slapengaan heb je vaak de beste gesprekken.

Ook leuk om te lezen;

omgaan met tienerdrama en meidenvenijn

Liefs Josan

Volg jij mij ook al via Google+Bloglovin’Twitter, Instagram, Facebook of YouTube?

Foto credits , 2

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    [instagram-feed feed=2]